Viheliäinen silitys

tunnetila: tylsyys

Silitin äsken hirvittävän kasan vaatteita. Inhoan silittämistä joten kasaan pyykistä tulleet silitettävät vaatteet aina yhteen epämääräisen pinoon ja ahdistun alati kasvavasta pinosta tekemättä sille kuitenkaan mitään. Vasta siinä vaiheessa kun ei ole enää muuta päälle pantavaa tartun toimeen ja silitän otsa hiessä monta tuntia. 

Silloin tällöin yritän ottaa käyttöön rutiinin jossa silitän vaatteet heti pesun jälkeen, mutta sitten alan taas lipsua kun silityslaudan esille ottaminen on (muka) liian työlästä ja silitysraudan kuumenemiseen menee (muka) liian kauan. Kun en saa silitettyä vaatteita heti, löydän silitysrupeaman jatkossa triplasti suurempana edestäni. Edes tuo mielikuva ei saa laiskaa tarttumaan toimeen.

Täytyy myöntää etten ole muutenkaan mikään kodinhengetär ja siivoaminen on pääosin tylsää, mutta esimerkiksi imuroidessa työn jäljen näkee heti ja koti näyttää heti kivemmalta kun pölyt on poissa. Silittämisestä saan harvoin yhtä hyvän mielen. Paitapuserot kun eivät siliä sitten millään vaikka niitä yrittäisi silittää kuinka huolella. Miksi ihmeessä puuvillaisia paitapuseroita ei saa silittää kuumimmalla lämmöllä, silloin ne siliäisivät varmasti paremmin kuin ”kahdella pisteellä”? Tai miksi en omista hihalautaa josta olen haaveillut viimeiset kaksikymmentä vuotta? Tai miksi en saa pellavaisia pöytäliinoja koskaan sileäksi? Vitsit miten turhauttavaa on turata silitettävien juttujen kanssa tunti ja lopulta tulla siihen tulokseen että on tehnyt turhaa työtä.

Jos nyt kivoja kotitöitä täytyisi hakea niin suorastaan rakastan astianpesukoneen täyttöä ja tyhjentämistä. Kun on tiskannut käsin elämästään parikymmentä vuotta niin mikään ei tunnu niin täydelliseltä arjen helpottajalta kuin astianpesukone. Jos se minusta on kiinni niin en enää koskaan halua elää ilman astianpesukonetta. Voin mielelläni antaa pois silitysrautani ja kulkea ryppyisissä vaatteissa, mutta astianpesukoneesta en luovu!

Löytyykö blogini lukijoista muita silityksen inhoajia tai onko Teillä jakaa hyviä vinkkejä jotka helpottavat silittämistä? Kaikki vinkit otetaan ilolla vastaan!

0
Previous Story
Next Story

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Lady of the Mess
  28/06/2013 at 09:49

  Kyllä löytyy – minä vain pidän silityslautaa koko ajan valmiudessa ja mielelläni sanoisin illalla, mutta pakko pysyä totuudessa ja sanoa, että aamulla hätäisesti etsin jotain päällepantavaa ja silitän – jos silitän;)

  • Reply
   Nina
   28/06/2013 at 16:52

   Mulla taas jos aamulla ei löydy muuta vaatetta kuin joku mikä täytyisi silittää niin sitten muutan suunitelmat vetäisen päälle neuleen. Neuleiden paras puoli on se, ettei niitä tarvitse silittää. 🙂

 • Reply
  CurryKaneli
  28/06/2013 at 12:18

  Voi kun inhoan silittämistä. Mullakin kasaantuu vaatteet ja aina silitysrupeaman aikana ”päätän”, että teen muutoksen ja silitän heti pois. No totuus on se, että pesukone käy yleensä arkisin illalla ja kun vaateet on kuivat, niin en kuitenkaan jaksa niitä silittää, vaan jäävät odottamaan viikonloppua eikä silloin viitsi tuhlata aikaa niin tylsään kuin silittämiseen. Joten mitään hyvää vinkkiä ei ole.
  Astianpesukone on ehdoton! Edellinen hajosi tänä keväänä palveltuaan uskomattomat 16 vuotta. Onneksi armastus sanoi, että nyt heti kauppaan ostamaan uusi. Harmi vaan, että eihän nykyään sellaista saa suoraan kotiin vaan piti odottaa viikon verran. No onneksi on työpaikkaruokailu ja ulkona syöminen.
  Aurinkoista viikonloppua!

  • Reply
   Nina
   28/06/2013 at 16:55

   Ihana kuulla etten ole ainut laiskuri ja silityksen inhoaja. 🙂 Mulla on täysin sama kaava, ensin en jaksa silittää ja ajattelen jättää puuhan viikonlopulla ja sit en halua tuhlata viikonloppua silittämiseen. 🙂 Onneksi on vapaat perjantait jolloin voi tehdä näitä vähän tylsempiä asioita. 🙂

   Onnea uudesta astianpesukoneesta! Toivotaan sille yhtä pitkää ikää kuin edelliselle tiskarille kertyi.

   Ihanaa viikonloppua sinullekin CurryKaneli!!

 • Reply
  pauliina
  28/06/2013 at 19:34

  Enpä ihan äkkiä keksi mitään tylsempää kuin silittäminen! Itse olen ratkaissut asian niin, että en silitä. Mitään.
  No joskus täytyy laittaa paitis päälle, niin sellainenhan on pakko silittää mutta kun pääsääntöisesti käyttää trikoita ja neuleita, niin eipä niitä tartte onneksi silittää. Farkkuja ei tartte silittää. Ja muut puuvillaiset housut kun oikoo kunnolla kuivumaan ripustaessa niin riittävän sileet ovat mulle.
  Jo silittämään ryhtyminenkin on niiiiin hankalaa, kaivaa ahtaasta siivouskomerosta silityslauta ja -rauta esille, odotella raudan kuumenemista ja silityksen jälkeen tunkea ne välineet takaisin sinne ahtaaseen komeroon, ihan on kamalaa hommaa, ei voi muuta sanoo!

  • Reply
   Nina
   28/06/2013 at 20:09

   Sama, niin sama!!! 🙂 Olen nyt jostain syystä innostunut viime aikoina käyttämään tosi usein paitapuseroita. Nyt muistan miksi en tykkää käyttää niitä. Neuleet, niitä mä rakastan juurikin niiden helppouden vuoksi. Ihana etten ole ainut jota silittäminen ahdistaa. 🙂

 • Reply
  meg
  29/06/2013 at 07:50

  Silittäminen on ihanaa! Siinä jos missä näkee kädenjäljen heti. Toisaalta, silitän kyllä puuvillaisetkin vaatteet aika kuumalla, enkä ole koskaan (vielä) pilannut mitään. Tekokuitujen kanssa olen varovaisempi, tuntuu että luonnonkuidut ovat jotenkin kestävämpiä eivätkä säikähdä ihan vähästä.

  Minulla on vain muutama silitystä kaipava vaate, eli harmikseni saan silittää vain joitakin kertoja vuodessa. Lapsena silitin aina isäni (hammaslääkäri) työtakit ja kinusin äidiltäkin vaatteita silitettäväksi 😀

  Nykyään silitän usein tv:n edessä tai kuuntelen äänikirjaa samalla. Ja nautin siitä ihanasta tuoksusta, mikä varsinkin puuvillavaatteista silittäessä tulee…

  • Reply
   Nina
   29/06/2013 at 14:20

   Ou mai gaad!!! 😀 Voi kuule meg, voisit ihan milloin tahansa tulla hakemaan meiltä lisää silitettävää jos omat loppuu kesken! Ruttuinen silityskasani olisi äärimmäisen iloinen jos kävisit täällä kylässä silloin tällöin. 🙂

   Joku äänikirjan kuuntelu olisi muuten aika hyvä tapa silittää. Tai joku radiokuunnelma tai dokkari. Tv:tä en osaa silittäessä katsoa, muuten silittäisin varmasti sormille jos jäisin tuijottamana kuvaa tv:ssä.

 • Reply
  Tinny
  29/06/2013 at 10:06

  En minäkään silittämisestä tykkää. Pari vinkkiä kuitenkin ois:

  1) ei ikinä mitään silitettävää kuivausrumpuun! Kun silitettävät ripustaa kuivumaan, ne pystyy oikomaan niin hyvin, että silitysongelmat saa minimoitua. Kuivausrummusta tavara tulee ulos milloin minkäkin näköisenä ja usein vähän liian kuivana että siliäisivät enää hyvin (itestäni tuntui aina järjettömältä kostuttaa uudelleen just kuivausrummusta otettuja vaatteita).

  2) Pellavasta: silitä kosteana heti pesun jälkeen jos haluat ihan sileää, ja pese pellavaliina niin lähellä käyttöhetkeä, että sen voi laittaa pöydälle heti kun se on silitetty, eikä sitä tarvitse enää viikata minnekään ensin. Lohdullista tässä on se, että pellava pehmenee käytössä, joten mitä enemmän jkasat käyttää, pestä ja silittää pellavaliinaa, sen enemmän se helpottuu!

  3) Silittäessä pitää olla viihdettä! Itselläni on paha addiktio BBC:n nettiradiopalveluun (http://www.bbc.co.uk/iplayer/radio), joten kuuntelen sieltä aina jotain kivaa silittäessäni. Joskus olen myös katsonut jotain leffaa tms. Ei se silittämisestä mitään mahtavan kivaa tee, mutta meneepähän vähän nopeammin aika siinä tehdessä 🙂

  4) Itse oon törkeän laiska silittäjä, mutta mun mies vannoo höyryraudan nimeen. Sekin kai sitten auttaa.

  Se tiskaaminen on toinen murheenkryyni. Lohdutan tosin aina tiskatessa itseäni sillä, että jos haluaisin astianpesukoneen, pitäisi luopua aika isosta osasta keittiön säilytystilaa…

  • Reply
   Nina
   29/06/2013 at 14:26

   Kiitos vinkeistä Tinny! Huomasin tuon kuivausrumpuasian silloin kun meillä oli kuivuri. Nykyään ei ole joten ei tule kiusausta laittaa sinne mitään. 🙂

   Tuo pellavavinkki on erinomainen. Tai siis nuo molemmat vinkit, eli silitä kosteana äläkä taittele. Se jos mikä ärsyttää kun on ensin tunnin kostuttanut, silittänyt, kostuttanut ja silittänyt pellavaa ja sit joutuu taittelemaan sen kaappiin. Tietää jo valmiiksi tehneensä turhaa työtä. Säilytän joitain liinoja rullalle pahviputken ympärillä käärittynä. Se vähentää huomattavasti taitoksista aiheutuvaa mielipahaa. 🙂

   Mulla on höyrysilitysrauta mutta en ole koskaan laittanut sinne vettä sisään. 😀 😀 Käytän perinteistä suihkupulloa ja suihkin veden sillä. Muistan joskus testanneeni vettä raudan sisällä ja rauta ruikki vedet ihan minne sattuu. Vettä oli enemmän lattialla kuin silitettävän pyykin päällä. 🙂

   Kiitos vinkeistä, ainakin nuo pellavaohjeet ja tuo radion kuuntelu menevät toteutettavien juttujen listalle. Siis sitten kun silitysvuori on taas kaameimmillaan. (Yäk!)

 • Reply
  Anonymous
  01/07/2013 at 19:07

  Kohtalotoveri täällä hei. Inhoan silittämistä yli kaiken (no kansanmurhan, hirmuhallitsijoiden ja mitä näitä nyt on lisäksi). Ja juuri tajusinkin, että mikä ilo ja onni, ettei Nykin aikana ole täytynyt silittää mitään (kerran yritin ja luovutin), vien kaiken suosiolla pesulaan. Oi onnea. Kohta sitten taas silityksen kimppuun, buu.

  Ihania kesäpäiviä Nina!

  -Pee

  • Reply
   Nina
   03/07/2013 at 05:56

   Arvaas mitä? Mä päätin just tätä postausta kirjoittaessani viedä jatkossa kauluspaidat pesulaan. Helpottaa urakkaa ihan mielettömästi. Ja saa kerrankin oikeasti sileitä paitoja takaisin.

   Ihanaa kesää myös sinulle Pee ja nauti New Yorkista täysin rinnoin, ota viimeisistä hetkistä kaikki irti!!!

 • Reply
  HeidiV
  02/07/2013 at 07:01

  Minäkin vihaan silittämistä sekä imurointia – onnekseni mieheni ei 😀 Hän silittää, imuroi, täyttää tiskikoneen (huolellisemmin kuin minä…) jne. Pyykinpesu on kyllä mukavaa; puhtaan pyykin tuoksu on niin ihana!

  Että en minäkään ole varsinainen kodin hengetär…

  • Reply
   Nina
   03/07/2013 at 05:56

   Eikä?!?! Mistä tuollaisia miehiä löytää?!?! Voi Heidi miten onnekas oletkaan! 😀

 • Reply
  Vimps
  16/07/2013 at 20:07

  Jos haluat silittäessä sileän lopputuloksen, käytä höyrysilitysrautaa (onko muunlaisia enää olemassakaan?), jonka täytät vedellä ja jolla suihkutat vaikeimmat kohdat kankaasta ennen silitystä. Sillä hei, ei höyrysilitysraudasta ole mitään iloa, jos ei käytä sitä suihku/höyrytoimintoa!

  Toinen asia: jos sun paitapuserot on sataprosenttista puuvillaa, ne voi silittää kolmen pisteen lämmöllä, vaikka vaatteen pesu- ja hoitolapussa vähemmän pisteitä olisikin. Pesu- ja hoitolapuissa lukee pienempiä silitys- ja pesulämpötiloja mitä kangas vaatisi, koska valmistajat pelaavat varman päälle. Puuvilla ei oikene paitsi kolmen pisteen lämmöllä silitettäessä.

  Kerron tämän kokemuksesta, sillä silitin 9-18-vuotiaana meidän viisihenkisen perheen kaikki vaatteet, siis ihan KAIKKI. Sitten kun muutin kotoa, en olekaan silittänyt omia vaatteitani… eikä ole äitikään!

  Silittäminen on oikeastaan ihan kivaa, mutta en koskaan jaksa ryhtyä siihen puuhaan, vaan silitän kerran-kahdesti vuodessa tai kahdessa, eh. Siis silloin, kun kaikki viskoosiset paitapuserot näyttää vappuhuiskamateriaalilta tai juhlavaate on aivan ryppyinen. Itsehän aina paukautan (lue: ravistan lujaa) vaatteen kosteana, ennen kuin asetan sen kuivumaan. Paitapuserot taas kannattaa ripustaa sen paukautuksen jälkeen kosteana kuivumaan vaatepuulle ja jättää vaatepuu suihkun jälkeen kylpyhuoneeseen, jossa on suihkun jäljiltä ilmassa höyryä ja kosteutta.

  Tai sitten viet paidat pesulaan silitettäväksi!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.