Ylikuluttaja tässä hei!

tunnetila: huoli

Kukaan meistä ei ole voinut viime päivien aikana välttyä murskaavilta ilmastonmuutosuutisilta. Rakas maapallomme kärsii jatkuvan kulutuksemme vuoksi, eikä ilmaston lämpeneminen ole vitsi.

Me länsimaiset ihmiset kulutamme maapallon luonnonvaroja sellaisella tahdilla että hirvittää. Tänäkin vuonna me suomalaiset kulutimme tälle vuodelle ”varatut” luonnonvaramme loppuun jo huhtikuussa. Tarkka ylikulutuspäivämme oli 11.4.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos kaikki ihmiset maailmassa kuluttaisivat yhtä paljon kuin me suomalaiset, maapalloja tarvittaisiin 3,6 kpl jotta luonnonvarojen tarve saataisiin katettua kestävästi koko vuoden osalta. Maapalloja meillä on kuitenkin käytössämme vain yksi, joten kulutuksen suunta täytyisi saada muuttumaan pian.

Suurimmat syyt luonnonvarojen kovaan kulutukseen ovat energian- ja ruoan tuotannossa, sekä liikenteessä.

Minä kierrätän kaiken minkä pystyn, en omista autoa saati ajokorttia. Syön kalaa, munia ja maitotuotteita, mutta muita eläinkunnan tuotteita (liha) ruokavaliooni ei kuulu. Ruokavalioni koostuu suurelta osin lähellä tuotetusta ruoasta. En esimerkiksi osta kotiin maailman toiselta laidalta tuotavia mangoja, avocadoja tai goji-marjoja, vaan pyrin löytämään vaihtoehtoisia tuotteita Suomesta.

Sammutan valot aina huoneesta, jossa ei oleskella. Olen vähentänyt hoitoaineen käyttöä, jotta käyttäisin vähämmän vettä suihkussa käydessäni. Olen vähentänyt muovin määrää kaikissa tekemissäni hankinnoissa. Kaikki edellä lueteltu huomioon ottaen olen ajatellut, että minulla on asiat ihan kohtuullisesti hanskassa. Olin kuitenkin totaalisen väärässä.

Törmäsin joku aika sitten netissä Sitran elämäntapatestiin. Lyhyessä ja yksinkertaisessa testissä selviää, millaisen hiilijalanjäljen juuri Sinä jätät.

Aloin vastailla testin kysymyksiin hyvillä mielin. Sain kuitenkin jo testin ensimmäisestä osiosta ihan kamalat tulokset! Ensimmäisessä osiossa testataan kuinka paljon kulutat luonnonvaroja asumisellasi.

Asun vanhassa talossa, kerrostalokolmiossa, jossa neliöitä on 85. Asun asunnossa kahdestaan mieheni kanssa. Asuntomme lämmittämiseen käytetyt kustannukset ovat siis aivan kohtuuttoman suuret henkeä kohti. En ole koskaan oikeastaan ajatellut, miten paljon (turhaa) energiaa kulutamme, kun asumme väljästi. Käytämme ekosähköä, mutta sekään ei juuri auta.

Seuraavassa osiossa tutkittiin liikenteestä ja matkailusta koostuvaa hiilijalanjälkeä. Tuo osio meni osaltani muuten ihan hyvin, mutta sain isot rapsut viimeisen vuoden sisään lennetyistä lennoista. Olen kuluneen vuoden aikana vähentänyt lentämistä, mutta sekään ei riitä.

Seuraavaksi syynättiin ruokailutottumukset. Ajattelin, että tämä osuus ei enää voi mennä niin huonosti kuin kaksi ensimmäistä. Väärässä olin. Lihattomuus ei nimittäin auttanut testissä ollenkaan. Kysymyksenä oli mm. ”Kuinka usein yhteensä nautit aterioillasi punaista lihaa (nauta, possu, leikkeleet) tai juustoa?” Voihan nyt hemmetti! Punaista lihaa en ole syönyt kohta kahteenkymmeneen vuoteen, mutta juustoa laitan ihan joka päivä leivän päälle. Juon myös päivittäin paljon teetä, ja siitä rapsahti seuraavat ”sakot”.

Keskimääräinen testin tehneiden hiilijalanjälki oli 7 300 kg CO₂e, oma tulokseni oli reilusti keskivertoa enemmän, 9 900 kg CO₂e. Aloin melkein itkeä kun tulos lävähti ruutuun. Oikeasti, mitä paskaa nyt taas!!

Olen ajatellut tekeväni aika paljon asioita luonnon eteen, mutta testi osoittaa, että tässä maailman tilanteessa teot tulee olla huomattavasti järeämpiä. Lentomatkustamiselle tulisi tehdä stoppi, täytyisi muuttaa pienempään asuntoon ja juustolla nautiskelu olisi myös lopetettava. Noiden tekojen jälkeen voisin taas hengittää helpommin, vailla hartioita lyttyyn painavaa ”olen hyväosainen paskiainen, joka tuhoaa maapallon tulevilta sukupolvilta” -ajatusta.

Kysyin ystävältäni onko hän tehnyt kyseisen testin. ”Ai sen Pahanmielen testin? En ole enkä tee. Tiesitkö, että me kaksi olemme tehneet suurimman ekoteon tätä maailmaa kohtaan mitä tehdä voi? Emme ole kumpikaan tehneet lapsia”, ystäväni vastasi. Jostain syystä tuo tieto ei kuitenkaan vähentänyt maailmantuskaani.

Työkaverini kommentti taas toi surkeaan olooni vähän helpotusta. ”Jos ihminen on niin tiedostava, että hän tekee hiilijalanjälkitestin, häntä on ihan turha syyllistää juotujen kahvikupillisten perusteella. Ihmiset, joita ilmastoasiat eivät kiinnosta hittoakaan, eivät näitä testejä tee.” Amen.

Oletteko Te tehneet tuon ”pahanmielen” testin? Jos olette, niin uskallatteko kertoa millaisia lukuja saitte?

7

(26) Kommentit

 1. HeidiV says:

  Tein testin, pisteitä sain sen verran etten kehdannut jakaa tulosta somessa… :/

  Minäkin kierrätän, en lennä paljoa, muutin pienempään asuntoon, käytän joukkoliikennettä… Eikä mulla ole lasta/ lapsia… mitä muuta pieni ihminen voi tehdä?

  1. Tuota ihan samaa Heidi minäkin olen miettinyt. Mitä muuta voisin vielä tehdä? Vegaaniksi ryhtyminen olisi iso tekijä omassa hiilijalanjäljessäni, mutta ainakaan tällä hetkellä en siihen pysty. Tai ehkä pystyisin, mutta en halua sitä tarpeeksi. Rakastan esimerkiksi isäni paistamaa kuhaa tai savustamia muikkuja, jotka hän on kalastanut ”kotijärvestämme”, niin paljon, että siitä herkusta en halua lupoua. Sitä paitsi se on niin lähiruokaa kuin olla voi. Ei kai auta muu kuin toivoa, että omat teot tällaisena riittävät, ja että myös he, joita ilmastoasiat eivät kiinnosta pätkääkään, alkaisivat miettiä omaa kuluttamistaan. Jos kaikki yhdessä tehtäisiin saman verran mitä sinä ja minä teemme, sillä olisi jo todella suuri merkitys!

 2. miumau says:

  Tämä olikin mielenkiintoinen – valinnoilla on selvästi vaikutusta.

  Tein testin kaksi kertaa, toisessa huomioin tämän vuoden sisällä lentämäni Phoenixin lennon (lentoaika yhteensä yli 30h), ja toisessa en huomioinut tätä. Phoenixin työreissu oli äärimmäinen poikkeus normaalista: en ole tuota ennen lentänyt kuin kaksi kertaa mantereiden välisen lennon (v. 2007 ja 1995), muuten lennän Euroopassa kerran vuodessa, ja lentoaika on max 15h (pahimmassa tapauksessa). Phoenix-lennon myötä hiilijalanjälki oli yli 11000 kg CO₂e, ilman tuota lentoa (= normaali tilanne) 7800 kg CO₂e.

  Eli ihan hirveän paha mieli tuosta ei tullut. Silti on monia kohtia, joilla voisin edelleen vaikuttaa jalanjälkeeni, mm. yksityisautoilun vähentäminen. Mutta tähän ei valitettavasti oma kunta anna liiemmin vaihtoehtoja: busseja kulkee kerran tunnissa, ja oman elämän sovittaminen tuohon aikatauluun ei vaan onnistu…

  Kaiken kaikkiaan tärkeintä on, kuten sanoit, tiedostaminen. Ihan sama mitä tulokseksi nyt tulee, mutta jos testin myötä pystyy näkemään ne kohdat, joissa voisi tehdä valinnan, niin sehän on jo ensimmäinen vaihe.

  <3 m

  1. Tuloksesi ilman tuota lentoa on tosi hyvä, ottaen huomioon sen, että yksityisautoilet. Hyvä sinä! Minua tuo testin tekeminen vaivaa koko ajan. Olen alkanut miettiä, millä tavoin voisin kompensoida hiilijalanjälkeäni. Jos saan rahalla ostettua itselleni paremman omatunnon (siis ostamalla esim. suota), niin se taitaa olla sen arvoista. 🙂

 3. Satu says:

  Joo tein sen testin ja odotin että oma lukemani olisi ollut hirmu pieni. Teen sentään töitä ympäristöasioiden kanssa ja ajattelen olevani ”tiedostava”. Ajattelin että ekosähkön käyttö, julkisten käyttö ja pyöräily, kierrätys, 2nd hand ostokset ja lihan välttely antaisivat hyvät tulokset. Asumme kuitenkin kolmestaan samankokoisessa asunnossa kuin te, meillä on kaukolämpö ja syön maito- ja kalatuotteita, mutta harvoin lihaa. Lisäksi lennän kerran vuodessa tapaamaan läheisiäni paikkaan, jonne pääsee vain lentäen. Vastasin myös että ”rakastan kirppareita, niistä löytää vaikka mitä kivaa”. En koe ostavani mielijohteesta kirpparilta, vaan laadukasta ja kestävää käyttötavaraa. Mutta rakastan sitä ajatusta, että saan parempaa laatua esim. vaatteissa, kuin mihin minulla olisi uutena varaa – ja vieläpä käytettynä. Löytämisen riemu, ah!
  Miksi en ole vegaani? Tiedän että pitäisi olla, mutta en osaa ajatella elämää ilman kalaa ja juustoa, aika surullista. Kahvin juomisen lopettaminen olisi vielä vaikeampaa. Monet ystävät tekivät testin ja saivat pienemmän tuloksen kuin minä, sillä asuvat tiiviimmin ja vastasivat että eivät shoppaile kuin tarpeeseen. Vaikka ajavat yksin autolla ja syövät usein lihaa…
  Olet takuulla tehnyt oikeita ratkaisuja, esim. ostolakon muodossa. Uskon että bloggareiden teoilla on laajempaakin vaikutusta ihmisten kulutuskäyttäytymiseen. Ilolla seuraan blogiasi : )

  1. Kiitos tsemppauksesta Satu! Oli ihana saada sinulta muutama rohkaiseva sana omiin valintoihini liittyen. <3

   Miten tästä maailmasta on tullut tällainen, että leivän päälle laitetusta (Suomessa tuotetusta Valion luomu goudasta) tulee huono omatunto? Miten ihmeessä teollisuuden valtava kasvu ja samalla ihmisten ahneus on ajanut maailman tähän pisteeseen? Miksi kaikkea täytyy saada aina vain lisää ja lisää ja lisää? Tulee kyllä niin valtavan paha mieli kun ajattelee, miten tätä maapalloa kohdellaan. Ja kaiken pahan alku ja juuri on ihminen, jolle mikään ei riitä. 🙁

 4. Mä sain tulokseksi 5900, siinäkin suurin osa oli yhtä ainoaa lomamatkaani jonka olen tänä vuonna lentäen tehnyt. Sekä osa sitä, että syön lihaa. Luulen, että mitä pienituloisempi ihminen, sen pienempi on myös hiilijalanjälki, kun ei ole mitä kuluttaa, ei myöskään aiheuta ympäristölle vahinkoa. En tiedä paljon ihmiset kelaavat tätä puolta.

  1. Upea tulos Jonna! Tuo on juuri se asia, mitä ihmiset eivät ajattele. Monet toteavat, että ihan sama mitä me täällä Suomessa tehdään, kun miljoonat ihmiset Intiassa tai Afrikassa eivät välitä paskaakaan. Se on kuitenkin juuri noin, että noissa maissa henkilöiden yksittäinen kulutus on todella pientä. Siellä ei lennellä ympäri maailmaa, ei autoilla henkilöautoilla eikä kuluteta sähköä kaiken maailman turhuuksiin. Siellä yksittäisen ihmisen hiilijalanjälki on suurelta osin mitätön länsimaiseen kulutukseen verrattuna. Syyllisiä on siis turha lähteä hakemaan maapallon toiselta puolelta, vaan tässä on katsottava peiliin ja kohdattava totuus.

 5. Satu says:

  Omia päästöjä voisi kompensoida ainakin Hiilipörssin avulla. Leo Stranius kertoo miten hän sijoitti siihen: http://leostranius.fi/2018/08/henkilokohtaisen-hiilijalanjaljen-kompensointi-hiiliporssi/
  En ole itse kokeillut, mutta tuli mieleen lentämisen vaikutuksista. Ilmeisesti lentoja tilatessa voi myös maksaa vapaaehtoisen ympäristömaksun.
  Ei kannata olla huolissaan isän kalastamien kuhien syömisestä, sehän on rakkaudella tehtyä lähiruokaa ja kohtuudella kalastettua ? Onhan villinä kasvaneen riistankin syöminen ihan eri luokassa kuin tehotuotetun lihan.
  On paljon vielä tehtävää ympäristön hyväksi, mutta koko ajan tapahtuu uudistuksia. Kiertotalous kehittyy, ympäristötietoisuus kasvaa, ja se alkaa olla jo ihan mainstreamia.
  EU muuten äänesti eilen, että muoviset kertakäyttöastiat pyritään kieltämään lähitulevaisuudessa, koska on olemassa biohajoavia materiaaleja, joita voi käyttää.

  1. Kiitos Hiilipörssivinkistä Satu! Täytyy käydä lukemassa artikkeli ihan ajan kanssa. Huomasin itsekin eilen uutisen tuosta muovisten kertakäyttöastioiden kiellosta. Hieno uutinen! Ne ovat ihan turhia kaikkialla.

 6. Tein tuon testin, ja sain tulokseksi 6 400 kg CO₂e, vaikka mulla on auto ja asutaan nykyään isommassa asunnossa (tosin entinen koti olisi mennyt kuitenkin samaan kokoluokkaan) ja juuri vanhassa talossa. Ja mulla on kissa. Lihan syömisen vähentämisessä olen onnistunut aiempaan verrattuna suorastaan radikaalisti, sillä en ole noin kahteen vuoteen enää ostanut kotiin lihaa tai lihajalosteita muutamaa kertaa lukuun ottamatta (eli olen ostanut nakkeja muistaakseni kolme kertaa viime vuonna). Kodin ulkopuolella syön välillä lihaa.

  Mutta mä juurikaan lennä. Tänä vuonna takana on yksi lentomatka Eurooppaan, Italiaan, ja Euroopan ulkopuolelle en ole lentänyt koskaan. Kaikkien lentomatkojeni määrä on tähään ikään mennessä edelleen muutamassa kymmenessä. Ymmärtääkseni juuri lentäminen on se, mikä eniten kasvattaa hiilijalanjälkeä.

  1. Mitä mitä?! Oletteko te muuttaneet?! Onnea uuteen kotiin! 🙂 Tein äsken tuon testin ja narrasin sen verran, että jätin lennot pois. Sain tulokseksi saman kuin sinä, eli 6 400 kg CO₂e. Lentäminen on siis pahin syntini. Plus myös tuo liian iso asunto. Sain siitä taas testiä tehdessäni noottia ”Olet varsinainen energiasyöppö asumisessasi” tms. Äh ja puh!

   1. Kiitos! Joo, muutettiin jo viime vuoden joulukuun alussa, ja ihan toiselle puolelle kaupunkia! Ja viihdytään ihan järjettömän hyvin molemmat, kissasta puhumattakaan. Me ei olla vissiin sitten nähty hetkeen?!

    1. Oho! No ei olla taidettu nähdä pitkään aikaan. Viimeksi kun näimme, suunnittelit vasta vanhan asuntosi myymistä. 🙂

 7. Mimo says:

  Testi on jotenkin huvittava: meillä on kaksi lasta, asumme kohtuullisesti, kulutamme juustoa ja lihaa, vaatteitakin ostamme, mutta koska emme koskaan lennä, käytämme paljon julkisia ja yksityisautoillessa kyydissä ollaan kaikki neljä ja talomme on uudehko, sain tulokseksi jotakuinkin 4700 yksikköä.Minulla meni varmaan jokin testissä vikaan.

  1. Vau mikä tulos! Ei voi kuin onnitella. Ehkä se on tuo lentäminen, mikä saa tulokseni retuperälle. Tein äsken testin uudestaan ja jätin lennot mainitsematta. Vastasin muuten ihan samalla tavalla kuin aikaisemminkin. Sain tulokseksi 6 400kg CO₂e. Eli lennot kuormittivat 3 500kg CO₂e. Kuluttaisin siis ilman lentomatkailua (laivamatkat laitoin mukaan) vähemmän kuin keskimääräinen vastaaja. Siinä se kompastuskiveni siis on…

 8. Ellu says:

  Sain tulokseksi ”vastuullinen kanssamatkustaja” ja hiilijalanjälki on 8200. Mulla vaikuttaa se, etten matkustele juuri ollenkaan. Ruokatottumuksetkin on testin mukaan melko hyvällä mallilla. Mutta asumisosiossa (ensimmäinen osio) sain tulokseksi ”melkoinen energiankuluttaja”. Ja varmasti näin onkin koska tulokseni oli kokonaisuudessaan noinkin huono. Pitäisi enemmän ajatella ympäristöasioita. Tarkoitan tässä nyt siis itseäni. Matkustelemattomuuteenikin on muut syyt kuin ympäristöasiat. Mutta siinä samalla onneksi säästän luontoa 🙂 Kiitos tästä linkistä tuohon ”pahanmielen testiin” 🙂 Hyvä näistä asioista on puhua ja yrittää tehdä parhaansa. Mielestäni olet hyvä esimerkki meille muille, koska ylipäätään ajattelet näitä ympäristöasioita ja teet järkeviä valintoja. Ostolakko hyvänä esimerkkinä. Muutenkin miellän sinut järkevänä kuluttajana.

  1. Kiitos Ellu sanoistasi! Vitsi miten ihana kuulla, että koet minut hyvänä esimerkkinä järjevästä kuluttajasta. Tuo merkitsee minulle valtavasti. <3

   Voi kunpa minäkin oppisin olemaan matkustelematta! En tiedä mistä tämä kaukokaipuu minulle on tullut. Tai no, oikeastaan tiedän. Äidin puolen sukuni on matkustellut aina paljon, ja tälläkin hetkellä heitä asuu ympäri Eurooppaa. Koskaan ei tiedä missä päin maailmaa kukin on. Olen siis saanut veren perintönä kaipuun lämpimään. Ja sanoihan eräs lääkärikin minulle kerran, että jos haluaisin olla terveempi (ei jatkuvia flunssia), minun täytyisi muuttaa tropiikkiin. Lämpimässä ja kosteassa ilmassa limakalvoni voivat aina paremmin. Ehkäpä siinä vaiheessa kun päätän olla matkustelematta, muutan pysyvästi jonnekin lämpimään.

 9. Saara says:

  Tein myös testin, oma tulokseni oli kohtuullinen ja uskon sen johtuvan osittain juurikin siitä ettei rahaa ole kauheasti käytettävissä, niinkuin Jonnakin yllä mietiskeli. Valitettavasti täytyy myöntää että lentäisin varmaankin useammin jos se olisi mahdollista ?. Parasta tässä testissä kuitenkin mielestäni oli se, että se laittoi selkeästi meidätkin kaikki miettimään elämäntapojamme, esim juurikin vertailemaan hiilijalanjälkeä lennoilla tahi ilman.

  1. On ihan kamala sanoa, mutta lentämisen kokonaan lopettaminen kuulostaa minusta lähes kuolemantuomiolta. 🙁 Minulla on todella rakkaita ystäviä mm. Yhdysvalloissa, ja serkuistani yksi asuu Portugalissa, toinen Italiassa. Jos en saisi enää koskaan nähdä heitä, enkä matkustella muutenkaan, se olisi ihan hirveää. Etenkin jos ajattelee niin, että omat muutamat lentoni vuodessa parantavat elämänlaatuani valtavasti, mutta jotkut lentävät kymmeniä, ellei satoja lentoja vuodessa bisneksen takia. Pistää niin vihaksi jos itse ei voisi matkustaa henkisen hyvinvointinsa vuoksi, mutta jotkut reissaavat valtavasti työkseen, eivätkä edes pääosin nauti siitä.

   Hui mikä avautuminen, anteeksi Saara! 🙂 Mutta samaa mieltä olen kanssasi siitä, että testi saa ajattelemaan asiaa ja todella miettimään omia kulutustottumuksiaan.

   1. Saara says:

    No, mulla oli kyllä ihan samankaltaisia ajatuksia. Harvat lennot auttaa jaksamaan aina seuraavaan matkaan asti, näin mulla. Me mietittiin josko lähdettäisiin ensi vuonna autolla italiaan, muttä täytyy myöntää että ensijaisesti siksi että liikkuminen italian sisällä olisi helpompaa. Ehkä silti voin kerätä pointseja joa jötetää lentämättä, kerron sit vain kaikille et osallistutaan ilmastotalkoisiin?! Hahahhahaha, vitsi vitsi!

    1. Uuuh, autolla Italiaan! No mutta kai sitä voisikin vaikka autoilla sinne asti jos olisi vähintään kuukauden loma, ja koko 4 viikkoa aikaa reissata rauhassa ja olla kunnolla myös perillä. Näkisi ja kokisi ihan varmasti vaikka mitä mahtavaa matkalla. Eli siitä vaan toteuttamaan jos persaus kestää istumisen! 🙂

 10. Virpi says:

  Olen samaa mieltä, että on hienoa miten moni on tehnyt testin ja ajattelee näitä asioita! On kuitenkin tärkeä muistaa, että asiat ovat nyt jo todella huonolla tolalla, siksi testi on niin äärimmäisen tiukka. Paremmassa tilanteessa tuskin niuhotettaisiin jokaisesta syödystä herkullisesta juustoviipaleesta. Joten älä Nina sinäkään ole itsellesi niin armoton, teet paljon upeita ja arvokkaita asioita ympäristön eteen joka päivä!

  Uskon myös tuohon, että mitä vähemmän ns. ylimääräistä rahaa, sen helpompaa tavallaan on elää ekologisesti. Vähemmän matkustelua, pienempi koti, joukkoliikenteen suosimista, ei kesämökkejä jne. Toivoisin kuitenkin että ennen kaikkea yritysmaailmassa otettaisiin ekologisuus huomioon, sillä vaikka jokaisella teolla on merkitystä, työmatkalentoja tulisi vähentää radikaalisti. Tapaamisia voi pitää muutenkin kuin kasvokkain, ja omassa työssänikin näen paljon turhia kokouksia ja jäänteitä vanhoista toimintatavoista. Toki osa työmatkalennoista on varmasti välttämättömiä ja paikallaan, mutta koska lentoja on vähennettävä, olisi aloitettava niistä ns. turhimmista ja hyödynnettävä muita keinoja ja mahdollisuuksia. Nykyään on kyllä keinoja vaikka millä mitalla.

  Minä sain testistä 4 300 kg CO₂e, mutta uskon, että suurimmat vaikuttajat ovat vegaaniruokavalio ja vain kaksi lyhyttä lentomatkaa tänä vuonna (Italia ja Skotlanti). Asumme mieheni kanssa kahdestaan 61 neliön, Ekosähköllä lämmitetyssä asunnossa eikä meillä ole autoa. Tosin tuntui, että huijasin testissä. Emme osta kotiin muita kuin vegaanisia tuotteita, emmekä itse valmista enää muita kuin vegaanisia ruokia ja leivonnaisia, mutta muualla, esim. Ystävien tai sukulaisten luona syömme kyllä hyvällä ruokahalulla mitä tarjolla on. Minusta nimittäin suurin ympäristösynti on ruoan pois heittäminen, ja koska pidän yhä ei vegaanisesta ruoastakin, tuntuisi oudolta jättää syömättä tehty ruoka. Lisäksi jos minua pyydetään leipomaan jotakin vanhaa suosikkia esimerkiksi juhliin, teen sen kyllä vanhalla reseptillä. Ja jos ostan irtokarkkeja, ostan myös välillä karkkeja joissa on käytetty liivatetta. En siis olisi ansainnut noin alhaista lukua testistä.

  Kaikesta huolimatta hyvää viikonloppua kaikille! <3

  1. Vau mikä tulos Virpi! Minulla lisää miinuspisteitä tuli myös työpaikkaruokailusta. Syön normaalina viikkona ulkona vähintään sen viisi kertaa. Täytynee alkaa eväiden tekoon…

   Vegaanisuutenne kuulostaa tosi hyvältä. Meillä mies ei oikein innostu omista kasvis-vegaanikokkailuistani. Härkiksestä hän ei pidä, nyhtökaurasta vielä vähemmän. Mifuun hän on kyllästynyt ja uutta Murua ei edes halunnut maistaa. Että se siitä sitten, ainakin toistaiseksi. Toivottavasti vielä joskus löytyy hyvä kasvisprotsku joka maistuu meille molemmille, niin ei tarvitse tehdä kahta ruokaa. Ja hei muuten, jos sinulla on joku superhyväksi havaittu vegaaniruokaresepti, niin olisi kiva testata sitä.

   kyllä tuon testin tekeminen ainakin minut herätti. Mietin koko ajan arjessa, mitä voin tehdä toisin. Ja olen jo onnistunutkin tekemään muutaman homman uudella tavalla. Jee, hyvä minä! 🙂

   Hyvää viikonloppua sinullekin Virpi, kaikesta huolimatta! <3

 11. TK says:

  Testi olikin mielenkiintoinen! Lentojen ja laivareissujen kera mun pistesaldo oli 8500 ja ilman niitä 4900. Suurin syntini on siis matkailu ?

  1. Sama juttu. Tai siis minulla matkailu, ja liian iso asunto. 🙁 Täytyisi muuten tehdä testi ilman matkustamista. Olisi kiinnostavaa nähdä, kuinka paljon lentämäni lennot oikeasti tähän vaikuttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.