Tavoitteita alkaneelle vuodelle

tunnetila: suunnitelmallisuus

bigben

Teen hyvin harvoin uuden vuoden lupauksia. Jos joku kysyy lupasinko jotain, sanon aina että lupaan etten tänäkään vuonna aloita tupakointia. Tuo lupaus on helppo antaa, sillä se pitää aina eikä vaadi edes ponnisteluja onnistuakseen. Tänä vuonna päätin toisin. Tänä vuonna laadin pitkän listan asioista, joita lupaan yrittää noudattaa vuonna 2015.

Kyseessä ei kuitenkaan ole varsinainen lupausten lista vaan lista kulkee otsikolla: Tavoitteita vuodelle 2015. Tänä vuonna tavoittelen asioita, joiden haluaisin muodostuvan vuoden aikana rutiineiksi. Rutiineiksi, joita ei tarvitse enää ensi vuonna tavoitella, vaan ne ovat jo kiinteä osa arkipäivääni. Ja mitä tavoitelistallani lukeekaan?

Käy ruokakaupassa vähintään kerran viikossa. Huolehdi, että kotona on aina tuoretta ruokaa (vrt. nälässä eineksiin ja kaapista löytyvään keksipakettiin tarttuminen). Testaa uusia reseptejä keittokirjoista vähintään kerran kuussa, mielellään joka viikko. Pidä yksi karkkipäivä viikossa. Jatka säännöllistä työmatkakävelyä, kävele matkat (säästä huolimatta) vähintään kahtena päivänä viikossa. Liiku kävelyn lisäksi vähintään kahtena päivänä viikossa (jooga, kuntosali, juoksu, mikä tahansa laji käy kunhan liikut). Käy vuosittaisessa kehonkoostumusmittauksessa taas syksyllä ja paranna viimekertaisista tuloksista edes vähän. Osta vain se mitä tarvitset. Lue vähintään kolme vieraskielistä kirjaa vuoden aikana. Käy puolison kanssa treffeillä kerran kuussa. Halaa puolisoa joka päivä.

somersethouse ice_1

Monille esimerkiksi viikottainen kaupassakäynti on arkipäivää, mutta mieheni ja minun kiireiseen arkeen sen sovittaminen on välillä hankalaa. Sain kehoituksen yhteisistä kauppareissuista jo viime keväänä personal trainerinani toimineelta Eveliinalta, ja aina välillä olemme tsempanneet ja saaneet sen onnistumaan. Sitten iskee taas kiire ja lopulta päädymme syömään päivälliseksi pakastimeen hätävaraksi ostettuja ranskalaisia paistettujen munien kera.

Myös parisuhde jää kiireiden vuoksi usein liian vähälle huomiolle, ja yleensä vietän mieheni kanssa aikaa ainoastaan ulkomailla reissatessamme. Onneksi matkustelemme niin paljon! Mietin kuitenkin, että jos otamme aikaa toisillemme myös arjessa, ei ehkä aina tarvitsekaan lähteä ulkomaille asti ollakseen yhdessä. Kerran kuussa leffaan ja illalliselle tai vaikkapa yhden yön reissu johonkin kylpylähotelliin lähellä Helsinkiä. Ei kai sitä aina tarvitse nousta lentokoneeseen jotta pääsisi eroon arjesta?

Siinäpä listaa muutoksista joita tavoittelen elämääni tänä vuonna. Liikun yleensä aika paljon ja työmatkakävelykin hoituu jo rutiinilla. Lisäsin ne kuitenkin listaan jotta tuntisin onnistuneeni edes jossain, jos kauppareissujen välit taas venähtävät.  Ja tietysti lupaan myös tuon ikuisuuslupaukseni tupakoimattomuudesta. Sen nyt ainakin luulisi pitävän taas vuoden 365 päivää!

Teittekö Te lupauksia alkaneelle vuodelle?

0

(10) Kommentit

 1. Tupakoimattomuus on minullekin helppo lupaus, kun en koskaan ole edes maistanut tupakkaa. Liikunnan lisäämisen olen itsekin luvannut ja 5:2-paastoa jatketaan tänäkin vuonna elämäntapana.

  1. Nina says:

   Tuo 5:2 kuulostaa kyllä kiinnostavalta. Olisi joskus kiva koittaa sitä, mutta olen niin huono kaloreiden laskemisessa etten yksinkertaisesti jaksa nähdä sitä vaivaa että lasken kaiken syömiseni. Olisiko sinulla antaa jotain valmiita ruokavalioita niille kahdelle ”paastopäivälle”? Voisin testata sitten tuota antamillasi ruokavinkeillä. Luulen nimittäin että söisin noiden päivien aikana ihan liian vähän mitä kuuluisi, sillä pelkäisin saavani kaikesta turhia kaloreita.

 2. Minä tein vuosia sitten uudenvuodenlupauksen etten enää tee yhtäkään uudenvuodenlupausta. Se on ainoa uudenvuodenlupaus joka on pitänyt ja pitää edelleen. En pidä tarpeellisena tehdä hieman liian kunnianhimoisiakin lupauksia joista lipsutaan hyvässä lykyssä jo tammikuussa. Sen sijaan tein tänä vuona listan asioista jotka haluaisin tehdä vuonna 2015. Se menee näin:
  – oppia soittamaan Hercule Poirot-sarjojen teema saksofonilla (tämä on jo työn alla)
  – matkustaa höyryjunalla joka on pitkäaikainen haaveeni
  – matkustaa Englantiin lomalle
  – siivota vaatekaappi
  – käydä piknikillä (viimevuonna pääsin käymään vain kerran)
  – opetella nypläämään (välineet on jo)
  – ommella suuritöinen vintage-tyylinen asukokonaisuus

  Näistä ainoastaan tuon viimeisen toteuttaminen saattaa tehdä tiukkaa. Kaikkiin muihin on hyvät mahkut onnistumiselle. Sinunkaan listasi ei kuulosta mitenkään mahdottomalta, etenkin jos olet osaa noista jo toteuttanut viimevuonna. Omaan elämääni suhteutettuna kuulosti tuo kaupassakäynti ja miehen kanssa ajan viettäminen kaikkein oudoimmalta. Ymmärrän toki että ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita ja elämänrytmikin vaihtelee paljon työstäkin riippuen, mutta omaan korvaan kuulostaa todella erikoiselta tilanne ettei ehdi ollenkaan käydä kaupassa tai viettää aikaa oman puolison kanssa. Tietysti pidän itse kovasti myös kodin ulkopuolella olevista harrastuksistani, mutta olen kuitenkin sen verran mukavuudenhaluinen että ilta kotona puolison kanssa kuulostaa monesti paljon houkuttelevammalta kuin leffateatteri yksin tai uuden malliston lanseeraus, tai edes illanvietto kavereiden kanssa. Meillä toki tilanne on täysin eri kun mies on olkapäävamman vuoksi sairauslomalla ja käytännössä aina kotona. Toivon teille kuitenkin hyvää alkanutta vuotta ja että saatte viettää enemmän aikaa yhdessä. Niistä yhteisistä kauppareisuista on hyvä aloittaa. Kannattaa myös tehdä isot ostokset kerralla niin että jääkaapissa ja pakastimessa on vaikka parinkin viikon ruokaostokset kerralla. Se myös säästää rahaa ja ruuanlaitto on helpompaa kun on valmiiksi suunnitellut parin viikon ruokalistan. Mikäli alueellanne on saatavilla luomulaatikko-tyyppistä palvelua jossa laatikollinen tuoreita kasviksia toimitetaan suoraan kotiovelle niin sitäkin saattaisi olla hyödyllistä kokeilla. Tampereella sellaista palvelua tarjoaa tilakauppa.fi mutta en tiedä löytyykö Helsingistä vastaavia.

  1. Nina says:

   Ihana lista! Ja mahtava että haastat itsesi oppimaan uutta (tunnarin soittaminen).

   Meillä tuo kaupassa käynti YHDESSÄ on se ongelmallinen kohta, ei pelkkä kaupassa käynti. Se lukee tuossa listassa vähän huonosti. Haluaisin tehdä juurikin noin mitä kirjoitit, eli ostaa kerralla paljon, mutta kun käyn kaupassa aina yksin, en jaksa raahata kolmea kassillista enempää ruokaa kerralla. Tavoitteena on siis juuri tuo, että käymme mieheni kanssa yhdessä kaupassa ja ostamme kerralla niin paljon että sitä riittää pakastettavaksi asti ja ruoanlaitto helpottuu tätä kautta.

   Tuo yhdessäolon vähisyys taas johtuu aikatauluista. Mieheni tekee pahimmillaan kolmea työtä yhtä aikaa, joten hänen viikottaiset työtuntinsa paukkuvat järjettömissä lukemissa. Ja usein se aika kun ollaan yhdessä kotona minä istun koneella bloggaamassa. Eli tästä voi syyttää meitä molempia, ei vain miehen aikatauluja. Onneksi olemme molemmat samanlaisia, hyvin itsenäisiä tyyppejä, eli kumpikaan ei kärsi toisen menoista. Yhdessä vietetään aikaa kunnolla harvoin, mutta silloin se on entistä mukavampaa.

   1. Ah, ymmärsin ehkä tuon kaupassakäynnin vähän väärin, mutta joo ei yksin määränsä enempää jaksa kantaa.
    Uusien täysin aiemmista poikkeavien taitojen oppiminen (kuorolaulu ja saksofonin soitto) on nimenomaan pitänyt mut viimesyksynä järjissäni. Syksy oli niin raskas ja ankea että noista kahdesta sain voimaa ihan eri tavalla kuin muista aiemmista harrastuksistani.
    Pääasia että kumpikaan teistä ei kärsi yhteisen ajan puutteesta, ja tietysti kun yhteisiä hetkiä on vähän niin ehkä niistä sitten osaa nauttia vielä enemmän.

 3. Aion olla armollisempi itselleni.

  1. Nina says:

   Maailman paras lupaus! <3

 4. HeidiV says:

  En lupaa mitään – toivon sitä enemmän… Ja sinun lupauksillesi toivotan onnistumista <3

  Ruoka-asioista: me teemme mieheni kanssa usein monta ruokaa valmiiksi kerralla (kun on esim. uuni lämmin jotain ateriaa varten) – niistä riittää evästä sitten useaksi päiväksi. Tänäänkin sunnuntaina uunissa oli ensin ankkaa & bataattiranskiksia (mmm…) + perään makaronilaatikko.

  1. Nina says:

   Kiitos Heidi! <3

   Ihan huippuidea Heidi tuo "samoilla lämmöillä" ruokien tekeminen! Otan heti vinkistä vaarin ja yritän päästä ensi viikonloppuna vähän helpommalla. Alkoi muuten heti tehdä mieli makaroonilaatikkoa. 😀 😀

 5. Hieno kirjoitus sinulta! Saitkin juuri yhden uuden tilaajan blogillesi.

  Olen kiinnostunut blogin kirjoittamisesta ja olen perustamassa itselleni
  blogia. Tämän blogin ulkoasu on mukavan yksinkertainen ja silmää miellyttävä..
  Haluaisitko kertoa, minkälaista teemaa käytät?
  🙂

  Ymmärrän täysin, mikäli et halua, että samanlaisia blogeja alkaa ilmestyä.

  Kiitän kuitenkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.