Hyvä gluteeniton leipä

tunnetila: tykkäys

glutenfree_bread_01

Leppoisaa sunnuntaihuomenta kaikille! Tänään on yksi vuoden parhaista päivistä. Aamulla nimittäin sai hyvillä mielin nukkua tunnin pidempään.

Kellon siirtäminen tunnilla toiseen suuntaan on minulle aina ihan kamala koettelemus. Kuljen sen jälkeen silmät ristissä pari viikkoa, enkä millään meinaa tottua uuteen, tuntia aikaisempaan aamuherätykseen.

En ymmärrä miten tuo vaivainen tunnin muutos voi saada minut aina niin sekaisin, mutta ah, näin toiseen suuntaan kelloa siirettäessä elämästä tulee hetkeksi piirun verran parempi.

Piirun verran paremmaksi saattaa muuttua myös gluteenia välttelevien ihmisten elämä, jos he sattuvat lukemaan tämän postaukseni. Testasin nimittäin eilen uutta Lidlin gluteenitonta leipäjauhoseosta*, ja tykkäsin siitä tosi paljon.

glutenfree_bread_04glutenfree_bread_05

Sain pari viikkoa sitten testiin Lidlissä myytävän Belbaken gluteenittoman jauhoseospakkauksen. Pakkauksia on olemassa omansa vaalealle ja tummalle leivälle, sekä brownielle ja sitruunakakulle.

Testasin leivän tekoa tummasta leipäseoksesta eilen, sillä meillä kyläilleen ystäväni ruokavalio on vehnätön. Tai jos ihan totta puhutaan, ystäväni teki  itse tuon leivän samaan aikaan, kun minä kokkailin meille päivällistä.

Työnjako oli hyvä, sillä ystäväni on kokenut gluteenittomien tuotteiden leipuri. Minulle gluteenittomien leivonnaisten koostumukset aiheuttavat aina vähän kummastelua.

Belbaken paketista löytyy gluteeniton jauhoseospussi ja pieni pussi hiivaa. Jauho-hiiva seokseen lisätään vain vesi (4,5dl) ja ruokaöljyä (0,5dl), ja sitten vatkataan.

Vaikka raaka-aineet ovat hyvin yksinkertaiset, nopeaa tämän leivän tekeminen ei ole. Huolella vatkatun taikinan annetaan kohota ensin vuoassa noin 45 minuuttia, ja sen jälkeen sitä paistetaan uunissa noin 55min-1h.

glutenfree_bread_02

Täytyy myöntää, että emme malttaneet antaa leivän olla uunissa tarpeeksi pitkään. Otin leivän pois uunista vähän aikaisemmin myös siksi, että en tehnyt sitä syvässä ja korkeassa leipävuoassa kuten ohjeessa käskettiin. Ajattelin, että matalammassa lasivuoassa se kypsyy nopeammin.

Aluksi leipä tuntui raa’alta ja se tarttui leikatessa veitseen kiinni. Vähän jäähtyessään siitä kuitenkin tuli kiinteämpi. Leipä oli yllättävän maukas, ja sitä söi hyvällä ruokahalulla koko nelihenkinen poppoomme. Leivästä tykättiin niin paljon, että koko leipä meni kerralla.

Jauhoseos säilyy paketissaan vuoden verran. Täytyy heti hakea uusi pakkaus jemmaan, odottamaan seuraavia gluteenittomia yllätysvieraita.

7

(2) Kommentit

  1. Heippa, otsikon perusteella löysin tänne ensi kertaa!
    Kiitos vinkistä, olen aina ajatellut etten löydä mitään gluteenitonta Lidlistä, joten siellä käynnit ovat jääneet vähiin. Nyt suunnistan sinne ensi tilassa.

    1. Kiva Celia että löysit blogiini! Lidlissä on nykyään vaikka mitä gluteenittomia tuoteuutuuksia. Mm. kalapuikkoja, kaurahiutaleita, pastaa ja kananuggetteja. Muita kuin tuota leipää en ole maistanut, mutta olisi kyllä kiinnostavaa maistaa miltä gluteeniton leivitys vaikkapa kalapuikoissa maistuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.