Hurmaava Visby

tunnetila: ihastus

Yksikään Visbyn vanhassa kaupungissa ottamistani kuvista ei tee oikeutta kaupungin kauneudelle. Kaupunki oli kerta kaikkiaan viehättävä! Uskomaton helle teki matkastamme vielä taianomaisemman, enkä ollut uskoa että tuossa satumaisessa paikassa oikeasti asui joku.

”Nää on hei varmasti vaan jotkut lavasteet. Tehty Peppi Pitkätossua ja muita lastenelokuvia varten. Ei täällä voi asua kukaan. Ei vaan voi!” Hoin tuota mantraa koko reissumme ajan ja hihkuin kuin pieni lapsi. ”Oi, kato nyt totakin! Voi apua, tää on varmasti koko kaupungin kaunein talo. Eiku tää on vielä kauniimpi! Siis onko nää oikeita? Ei voi olla!”

Tarunhohtoisen ihastelun katkaisi silloin tällöin vastaan tuleva auto, tai räikeimmässä tapauksessa ruokatarvikkeita kaupan edessä lastaava pakettiauto. Kyllä täällä oikeasti asuttiin ja elettiin arkea. Tosin arkikin tuolla on varmasti kuin satua. Ihmiset ovat aina kilttejä ja kivoja toisilleen, eikä kukaan koskaan epäonnistu missään asiassa.

Olimme kaupungissa vain yhden päivän, eli ihan hirveästi en osaa mitään kaupungin ehdottomia must-kohteita luetella. Uskon kuitenkin, että tuo ihana kaupunki ei kelvottomia paikkoja edes tarjoa, eli etsimällä löytyy varmasti toinen toistaan suloisempia ja laadukkaampia paikkoja kahvitteluun, lounaalle ja illalliselle.

Tässä kuitenkin omia kokemuksiani ravintoloista ja liikkeistä, joissa matkamme aikana piipahdimme.

Butiikit

Idyllien

Visbyn vanhan kaupungin ihanin butiikki! Halusin liikkeestä kaiken, mutten saanut ostaa kuin teetä. Ensin meinasi vähän itkettää, mutta ostin sitten Idyllien omaa teetä useamman paketin.

Upeasti sisustetussa liikkeessä oli todella panostettu tuotteiden esillepanoon. Tummanpuhuva sisustus toi myynnissä olevat pyyhkeet, kylpytarvikkeet, huonetuoksut, teet, saippuat ja vartalovoiteet esille niin houkuttelevasti, että päätin tulla liikkeeseen vielä toiste. Siis vaikka ensi vuonna, kun en ole enää ostolakossa.

Södra Kyrkogatan 8

Karamell Boden

Ihana karkkikauppa, jossa laaja valikoima erilaisia karkkeja. Karkkikauppa on vastapäätä yllä mainittua Idyllieniä, joten liikkeissä on helppo piipahtaa samalla kertaa.

Karkkikauppa oli vierailuni aikana ihan täynnä ihastuksesta kiljahtelevia lapsia, ja tungos oli melkoinen. En sitten jaksanut jonottaa karkkilaareille, vaan nappasin mukaani vain pienen karkkilaatikon. Karkit osoittautuivat vanhanaikaisiksi ”apteekin salmiakeiksi”. Vitsit ne oli hyviä! En muista milloin olisin viimeksi syönyt tuollaista salmiakkia.

Södra Kyrkogatan 7

Kränku

Vanhan kaupungin toiselta laidalta bongaamani teepuoti Kränku osoittautui hyvin suosituksi turistikohteeksi. Pahaa aavistamatta päätin nopeasti käväistä puodissa, mutta lopulta viivyin piipahduksellani varmaankin puoli tuntia.

Ensinnäkin puodin teevalikoima oli niin suuri (yli sata teelaatua), että sen läpikäymisessä meni aikaa. Seuraava jonotus oli kassalle. Mutta onneksi jonotin. Ostin Kränkusta todella hyvää teetä!

Liikkeen oma, vihreän ja mustan teen sekoitus Arvet, tuoksui niin hyvältä, että ostin sitä pelkän tuoksun perusteella kerralla kaksi paketillista. Arvet luomutee sisältää kahden eri teelaadun lisäksi mangoa ja passiohedelmää. Tuo tee on herkullista!

St. Hansplan 4

Akantus

Akantus, paikallisten sisustusliikkeiden kermaa! Jos olisin saanut ostaa reissusta kaiken mitä himoitsin, niin täältä mukaani olisi lähtenyt ainakin tapettia, matto, kaakeleita ja pöytälamppu. Ehkä ihan hyvä, että olen ostolakossa!

Liike oli todella tyylikäs ja sen valikoima oli kuratoitu upeasti. Liikkeessä oli sekaisin uutta ja vanhaa, mutta kaikki tuotteet sopivat toisiinsa ja ympäristöönsä saumattomasti.

Jos käyt Visbyssä, käy ehdottomasti täällä. Vaikka edes ihailemassa ja inspiroitumassa liikkeen tunnelmasta!

St. Hansplan

Ravintolat ja kahvilat

 Trädgår’n

Ravintolan annokset näyttivät ihanilta, mutta me kävimme tuolla vain drinkeillä. Nautin Trädgår’n aurinkoisella kattoterassilla lasillisen ehkä parasta proseccoa, mitä olen koskaan maistanut. Olisi pitänyt kysyä mitä ihmettä se oikein oli!

Hästgatan 17

Restaurang Celine – Tacohuset

Vanhassa kaupungissa pyöriessämme aloimme yhtäkkiä haaveilla pizzalounaasta. Päiväsaikaan auki olevan pizzapaikan löytäminen oli kiven takana, joten heti kun bongasimme ensimmäisen paikan, jonka listassa mainittiin pizza, menimme sisään.

Oma pizzani (margarita, jonka lisätäytteenä gorgonzola) oli superhyvää! Mieheni pizza ei kuulema ollut mitenkään erikoinen, mutta kun oma pizzani oli erinomainen, ja paikasta sai gotlantilaisen pienpanimon olutta, päätin paikan olevan suositukseni arvoinen.

Adelsgatan 22

Ett Rum For Resande

Vanha, pienen näköinen kahvila sattui silmääni juuri silloin, kun muistin haluavani maistaa paikallista erikoisuutta: gotlantilaista sahramipannukakkua! Kurkkasimme sisälle kahvilaan, ja kun tarjolla sattui olemaan juuri tuota herkkua, päätimme istahtaa päiväkahville pieneen puutarhaan.

Pannari oli ihan tuoretta ja lämmintä, ja sen päälle laitettu kermavaahto suli lautaselle. Hillo oli ihanaa ja itse pannari niin hyvää! Pannarin pohjana on riisipuuro, johon sekoitetaan maito, munat, sahrami, manteli ja sokeri. En tiennyt pannarin pohjana olevasta puurosta, joten ensimmäinen lusikallinen oli suutuntumalta todella outo.

Kun sitten tiesin mitä odottaa, katosi pannukakkupala parempiin suihin hyvin nopeasti. Jos kiinnostuitte pannarista, löysin täältä aika alkuperäiseltä vaikuttavan ohjeen.

Ett Rum För Resande tarjoili myös ihanan näköisiä lounaita, suolaisia ja makeita piiraita, erikoiskahveja sekä paikallisia pienpanimo-oluita ja limsoja. Kiva paikka Visbyn parhaiden butiikkien vieressä, suosittelen!

St. Hansgatan 15Muuta ihanaa Visbyn vanhassa kaupungissa oli kauniit ja vehreät puistot, pysäyttävän hienot vanhojen kirkkojen rauniot (vanhimmat 1200-luvulta), upea, edelleen käytössä oleva kirkko, kapeat kivikadut, toinen toistaan viehättävämmät pienet talot ja sykähdyttävät maisemat merelle.

Jos ette usko minua, niin menkää ja katsokaa itse. Minä ainakin menen!

Itse asiassa olen jo suunnitellut itselleni kaksi Visbyn reissua. Toisen matkan ajattelin tehdä äitini ja siskoni kanssa. Tuolla matkalla keskitymme ostoksiin ja herkutteluun. Toisesta matkasta olen jo puhunut kummityttöni äidin kanssa.

Ajatuksena olisi käydä ensin Peppi Pitkätossun maassa (sekin on Gotlannissa, Kneippyssä, ihan Visbyn lähellä, tietysti!), ja sitten viettää vielä laatuaikaa vanhassa kaupungissa.

Toivottavasti nuo reissut toteutuvat vielä joskus!

5

(13) Kommentit

 1. Tarja says:

  Eihän tuollaista paikkaa voi olla olemassakaan! :-0 Tulee tunne, että tuolla on aina kesä ja ihmiset vain hymyilevät iloisesti toisilleen – silloin, kun eivät tanssahtele ja laulele 😀 Ihan ehdottomasti pitäisi päästä Visbyyn(kin) käymään! Kiitos tästä postauksesta – nyt on ihan vähän käyty Visbyssä täälläkin <3

  1. Tarja, niin totta tuo mitä sanoit ”Eihän tuollaista paikkaa voi olla olemassakaan!” Olin koko ajan varma, että tuo on vain joku turisteille tehty lavaste, ja että se oikea Visby on sitten jossain muualla. 🙂 Tosin itseasiassa niin se vähän olikin. Jossain vaiheessa tuli selainen olo, että Visbyn vanha kaupunki oli jo niin epätodellisen ihana, että halusin nähdä vähän myös sitä uudempaa puolta Visbystä.

   Kiipesimme pois meren rannalta, aika paljon merenpinnan yläpuolelle, ja sieltä löysimme kivimuurin takaa uuden Visbyn. Seillä meitä vastaan tuli ihan tavallinen kauppakeskus ja hyvin tavanomaista kaupunkirakentamista. Olimme tuolla puolella ehkä 10 minuuttia. Mieheni totesi että tämähän on kuin missä tahansa suomalaisessa pikkukaupungissa, ja että eiköän tämä ole nyt nähty. Nyökkäsin, ja läksimme takaisin satuun. Eli se ”oikea elämä” on uuden kaupungin puolella. Vanhassa kaupungissa ollaan onnellisessa tarujen maailmassa. Mutta sielläkin asuu ihmisiä. Ja siellä ollaan joka päivä töissä. Onnekkaita ovat he, jotka pääsevät astumaan satuun joka päivä!

 2. Juha Siikavuo says:

  Jep, Visby on tosiaankin kiva ja kaunis kaupunki. Muurien sisäpuolen. Itse olen siellä viettänyt aikaa paljon ja monta lapsuuden kesää. Yksi sinun kuvistasi on serkkuni talon luota. Halpoja nämä talot eivät nykyään ole, hintaluokka alkanee 1 miljoonasta eurosta. Kaupungissa kannattaa viettää aikaa useamman päivän. Mutta muurin sisäpuolen olevat hotellit ovat kalliita. Muurien ulkopuolella olevat pikkuiset mökit ovat vuokrattavissa vähän halvemmalla. Ja näistä mökkikylistä on kiva kävelymatka itse vanhaan kaupunkiin

  1. Kiitos Juha viestistäsi! Onpa hauska sattuma, että satuin nappaamaan kuvan serkkusi talon luota! Huh mitä hintoja noilla taloilla on. Mutta en ihmettele, ovat niin kauniita ja uniikkeja. Kiitos myös vinkistä asumiseen. Olisipa hienoa käydä joskus Gotlannissa ihan kunnolla, useamman päivän matkalla.

 3. Itse pidin myös kovasti Visbystä! Tunnelma, ihmiset, kasvillisuus, ah, mikä paikka!
  Me käytiin Pepin talossa, ja pakko mainita, että se on vain talo eikä suinkaan ”maa”. Pepin taloa ympäröi huvipuisto pomppulinnoineen ja laitteineen – nämä eivät liity Peppiin mitenkään. Oli hieno kokemus ja suosittelen, mutta halusin kertoa asian niin kun se on. Talossa ei ollut varsinaisesti mitään muuta tekemistä kuin katsomista ja ihmettelemistä + hevosen päällä istumista – mutta se riitti hyvin meidän perheelle. Lopuksi siinä on isoimmille lapsille liukumäki, ja iltapäivällä olisi ollut Peppi -teatterinäytös.

  xxx
  E
  http://helsinkidragonfly.blogspot.fi

  1. Kiitos korjauksesta Elisabeth! Luulin että tuo huvipuisto ja muut aktiviteetit ovat kaikki yhtä suurta Peppi Pitkätossun maata. Niin tai näin, sillä alueella on varmasti paljon tekemistä ja nähtävää lapsille. Ja itse asiassa tuo Pepin talo kiinnostaa minua itseänikin. Peppi on ollut aina yksi suosikkitarinoistani. 🙂

   Niin hauskaa että oltiin samalla reissulla yhtä aikaa! 🙂

 4. Ihastuttavaa? Joskus Visbyyn on päästävä.

  1. Suosittelen! Tuntuu ihan kuin olisi jossain kaukana, mutta onkin vain kivenheiton päässä Suomesta.

 5. Maarit / Sopusointujablogi says:

  Nyt sait kyllä Visby-kuumeen tartutettua superihanilla kuvillasi!

  1. Hih, kiva kuulla! Ja kuten sanottu, nämä kuvat eivät edes tee oikeutta tuolle viehättävälle vanhalle kaupungille! Suosittelen lämmöllä piipahdusta Visbyssä!

 6. miumau says:

  Ihana kuulla aikuisnäkemys Visbystä. Vanhempani veivät nimittäin ipanamme tänä kesänä Visbyyn, ja sain kuulla kuulumisia Peppi Pitkätossu -maasta (joka siis oli oikein kiva lasten mielestä, vaikkeivät Peppiä nähneetkään). 11-vuotiaamme oli kuitenkin sitä mieltä, että Visby oli tosi kiva, ja että me aikuisetkin tykkäisimme siitä. No, kuvauksesi perusteella uskon, että pitäisimme 🙂 Täytyy pistää kesäkohdelistalle, jossa tällä hetkellä on mökkiloma Alpeilla (kuten 11v sitten), Pohjois-Jyllanti (uskomattomat rannat!!!), ja Italia (ihan missä vaan), niin ja Etelä-Portugali (Faron ympäristö)…. Eli 5 vuoden päästä ehtisimme Visbyyn 🙂

  1. Tykkäisitte Visbystä varmasti koko porukka! Ihana että vanhempasi veivät lapset sinne viihtymään. Visby on niin lähellä, että sinne ehtii vaikka pitkän viikonlopun aikana. Reissun voi siis tehdä vaikka kävisikin Alpeilla tai Italiassa. 🙂

 7. […] ei tarvitse lähteä maailman ääriin nähdäkseen ja kokeakseen uutta. Esimerkiksi Ahvenanmaa ja Visby ovat ihan huikeita matkakohteita, ja molempiin pääsee helposti ja nopeasti vaikka […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.