Kierrätysmuoviset arjen apulaiset

tunnetila: tykkäys

Muovi. Tuo nykypäivän pahin kirosana. Valtameret ja eläinten vatsat ovat nykyään täynnä muovia, ja ihmiset ovat syystä huolissaan.

Kaikki tuho, mitä muovijäte luonnossa aiheuttaa, ei ole kuitenkaan muovin syytä. Se on ihminen, joka tuhoaa ympäristönsä omalla perseilyllään. Se on ihminen, joka heittää muovijätteen luontoon ja jättää sen kierrättämättä. Se on ihminen, joka ostaa säkki kaupalla halpoja polyesterivaatteita ja parin euron muovilaukkuja, käyttää niitä muutaman kerran ja heittää pois. Ai että tuollainen pistää vihaksi!

Itse muovihan on periaatteessa materiaalina oivallinen. Se on kestävää ja kevyttä. Esimerkiksi ruoan pakkausmateriaalina se pitää elintarvikkeet pidempään tuoreena, joten sen olemassaolo vähentää ruokahävikkiä.

Vaikka turhaa muovia välttelenkin, niin myönnän silti usein ostavani kaupassa mielummin sen tuoreelta ja mehukkaalta näyttävän muoviin pakatun kotimaisen kurkun, kuin jo ostaessa nuupahtaneen näköiseksi muuttuneen pakkaamattoman kaverinsa. Ellen sitten ole torilla ostoksilla tai tiedä syöväni koko kurkkua kerralla heti kotiin päästyäni.

Onnekseni elän Suomessa, jossa kierrättäminen on tehty helpoksi ja on samalla maailman huippuluokkaa. Kotitalouksien muoveja on kerätty erillisiin muoviroskiksiin jo muutaman vuoden ajan, ja nyt ensimmäiset kotitalousten muovijätteistä valmistetut kierrätysmuoviset tuotteet alkavat tulla markkinoille.


Suomalainen Sinituote on tuonut juuri markkinoille 100% kierrätysmuovista valmistetut siivoustuotteet. Näiden muovituotteiden materiaalina on siis suurella todennäköisyydellä juuri Sinun kierrätykseen laittamasi muovijäte. Ihan huippua!

Kierrätysmuovista valmistetussa siivoussarjassa on saatavilla tällä hetkellä vaihtopäätiskiharja* ja sen vaihtopäät*, wc-harja*, sekä kylppärin siivouksen pelastava kaakeliharja*.

Värivaihtoehtoja tuotteissa on useita, mm. tiskiharjaa on saatavilla upeana oliivinvihreänä. Sain Sinituotteelta testiin uutuustuotteita, ja tällä kertaa valitsin kaikki tuotteet tyylikkään mustina.

Kierrätysmuovituotteiden lisäksi sain Sinituotteelta testiin muutakin mustaa, nimittäin mikrokuituisen siivousliinan* ja pieneen tilaan sopivan pyykinkuivaustelineen*.

Miksi en ole aiemmin tiennyt, että pieniä (ja kauniita) pyykkitelineitä on olemassa? Olen nimittäin tuskaillut jo vuosia treenivaatteiden kuivattamisen kanssa. Urheiluvaatteita tulee pestyä jatkuvasti, ja iso kuivaustelineen rohjake, jolla roikkuu kuivumassa muutama pieni vaate, on aina tiellä.

Uusi pieni telineemme mahtuu näppärästi kylppäriin, ja on siellä koko ajan tehokkaassa käytössä. Kuivauspinta-alaa telineessä on 5,5m, joten siihen mahtuu kaikki treeni- tai uintikamani. Hurraa!Huomasitteko muuten ensimmäisissä kuvissa olevan pesuainepullon? Löysin viime syksynä I Love Me -messuilta superihanan latvialaisen pesuainebrändin nimeltä Purenn.

Ekologiset Purenn -pesuaineet valmistetaan Latviassa, ja niiden tuoksu on vertaansa vailla. Esimerkiksi messuilta ostamani värillisille vaatteille tarkoitettu nestemmäinen pesuaine tuoksuu vadelmalta. Siis oikealta vadelmalta, ei miltään esanssilta.

Juttelin messuilla pitkään Purenn -messuhenkilökunnan kanssa, ja he kertoivat, että etsivät tuotteilleen myyntikanavaa myös täällä Suomessa. Äsken vähän googlaillessa huomasin ilokseni, että ainakin ekologisten tuotteiden verkkokauppa Luoto.life näyttää pitävän valikoimissaan Purenn -tuotteita.

Jos siis haluatte testata toimivaa, ekologista ja hyväntuoksuista kodinpuhdistussarjaa, testatkaa Purennia. Toivon löytäväni heidän pisteensä I Love Me -messuilta myös tänä syksynä. On ihana päästä tuoksuttelemaan tuotteita livenä ja valitsemaan käyttöön omat lempituoksut.

Palataan vielä hetkeksi kierrätysmuoviin. On nimittän ihan pakko vähän paukutella suomalaisuushenkseleitä ja mainita, että Finlayson on alkanut valmistaa upeita mattoja kierrätetyistä muovipulloista. Lisäksi Orthex lanseerasi pari viikkoa sitten Gastro Max Bio -keittiövälinesarjan, joka on valmistettu biomuovista.

Kierrätysmuovin lisäksi Suomessa kehitellään myös koko ajan uusia upeita vaihtoehtoja muoville ja noista kotimaisista innovaatioista ollaan kiinnostuneita ympäri maailmaa. Vitsit miten ylpeä olenkaan suomalaisesta osaamisesta ja tahtotilasta luoda uutta!

Lopetetaan maailman tuhoaminen tuote kerrallaan ja tehdään arjessa kestäviä ja ekologisia valintoja, eikös juu? Suojellaan yhdessä maailmaa, ja käytetään edistyksellinen teknologiamme ja ainutlaatuinen osaamisemme hyviin asioihin.

7

(4) Kommentit

  1. Itsekin olen kiinnostunut nyt tosi paljon ekosiivouksesta, joten muistuttaisian kotimaisten merkkien olemassaolosta ja voinkin suositella esimerkiksi sellaista merkkiä kuin Saaren Taika. 🙂 Aidosti ekologista ja se on vielä kotimainen, eli itse kyllä mielelläni sijoitan omat euroni kotimaisiin tuotteisiin. Saaren Taian Siivoussaippua on ihan superi, yks saippua, joka käy kaikkeen kodin siivoukseen! Ja olen sitä käyttänyt esimerkiksi myrkyttömänä konetiskiaineena. Ja toki Suomessa on muitakin huippumerkkejä ja upeita kotimaisia tuotteita markkinoilla. 🙂

    Kiva, kun bloggasit aiheesta! Tällaisina katastrofiaikoina meidän olisi aika herätä.

    1. Kiitos vinkistä Vivi! Suosin aina kaikissa hankinnoissani kotimaisuutta, joten otan jokaisen kotimaisen vinkin ja minulle uuden brändin ilolla vastaan! Ekologisista kotimaisista tuotteista minulla on tällä hetkellä käytössä mm. Ole hyvä -sarjan vegaaninwn pesuaine, mutta missään ei ole ollut niin hyviä tuoksuja kun postauksessa mainitsemassani tuotteessa. Täytyy käydä tuoksuttelemassa vinkkaamaasi pesuainetta. ?

  2. Emilia says:

    Tykkään Sinin tuotteista tosi paljon ja niitä on tullut käytettyä monen monta vuotta. Aivan mahtavaa, että niitä on alkanut tulemaan myös harmaana ja mustana, sopivat huomattavasti paremmin omaan tyyliin kuin se sininen. Tuo kuivausteline meni heti ostoslistalle, mutta äh! sitä ei löydy mustana mistään! Joku muukin on siihen ihastunut ?

    1. Voi eiiiiii!!! Tuo musta teline on ihan life saver! Toivottavasti löydät omasi. Se on pieniin tiloihin ihan super!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.