Eettistä silmälasimuotia – MonkeyGlasses

tunnetila: ihastus

*Yhteistyössä Silmäasema*

Puhun blogissani paljon järkevästä kuluttamisesta ja kestävästä kehityksestä. Siinä missä useissa medioissa tyydytään vain päivittelemään merten roskaisuutta tai kertomaan kertakäyttömuodin maailmaa tuhoavista vaikutuksista, haluan itse blogissani tuoda esille niitä mahdollisuuksia, joista kuluttaja voi valita kestävämmän vaihtoehdon maailmaa kuormittavalle kuluttamiselle.

Tällä kertaa sain ilon ja kunnian jakaa Teille kestävän kehityksen ilosanomaa silmälasien maailmasta. Tanskalaiset, käsin tehdyt, kierrätetyt ja eettisesti tuotetut MonkeyGlasses-silmälasit ovat nimittäin saapuneet Suomeen. Jos tarvitset uudet silmälasit ja haluat hankkia lasisi mahdollisimman ekologisesti, suosittelen suuntaamaan Silmäasemalle.

Morten ja Maj-Britt Seatonin vuonna 2010 perustama, trendikkäistä laseistaan tunnettu tanskalainen silmälasimerkki MonkeyGlasses perustuu kestävään kehitykseen. Brändin kehykset valmistetaan mahdollisimman suurelta osin kierrätysmateriaaleista ja maatuvista raakamateriaaleista, kuten puuvilla-asetaatista. Muovia kehysten valmistuksessa pyritään välttämään.

Kehykset suunnitellaan Tanskassa ja valmistetaan Hongkongissa. Alihankintaa ei käytetä, joten tehdas pystyy itse kontrolloimaan jokaista tuotantovaihetta. Tehtaiden tuotantoa valvotaan ja ne noudattavat YK:n vastuullisen yritystoiminnan periaatetta ihmisoikeuksien, työn, ympäristön ja korruption vastaisen toiminnan alueelta.

Kehykset on koneellisesti leikattu, mutta noin 200 työvaihetta tehdään käsin. Tästä johtuen jokainen kehys on yksilöllinen, myös väriltään.

Tuotannon eettisyys perustuu siihen, että silmälasikehysten materiaalit ovat biohajoavia eikä tuotannossa käytetä muovia tai myrkyllisiä materiaaleja. Kaikki materiaalit, esimerkiksi asetaatti ja ruostumaton teräs, voidaan helposti kierrättää.

Esimerkiksi kaikki MonkeyGlassesin mustat kehykset on tehty kokonaan asetaatista, joka on valmistettu tuotannon ylijäämämateriaalista. Osa ylijäämämateriaalista saattaa olla sinistä, osa punaista, osa vihreää. Kaikki tuo ylijäämä sekoitetaan keskenään ja massa värjätään mustaksi. Muiden kierrätettyjen värien aikaansaaminen on vielä vähän hankalampaa, mutta toivottavasti vielä joskus mahdollista.

Metallikehykset taas valmistetaan ruostumattomasta teräksestä, joka voidaan kierrättää kokonaan. Tällä hetkellä MonkeyGlassesin tuotteissa käytetty teräs on 60%:sti kierrätettyä.

Brändin silmälasikotelot taas valmistetaan kierrätetystä paperista ja ne voidaan taittaa kokoon kuljetuksen ajaksi, jotta ne mahtuvat mahdollisimman pieneen tilaan.

Kaiken muun hyvän lisäksi MonkeyGlasses lahjoittaa vuosittain osan tuotostaan orankien pelastus- ja kuntoutustyöhön Save the Orangutan -järjestölle. Järjestön tavoitteena on varmistaa apinoille mahdollisimman hyvät elinolosuhteet ja lajin säilyminen. Myös sademetsien istuttaminen kuuluu järjestön työhön.

Vuodesta 2012 alkaen Save the Orangutan on onnistunut kuntouttamaan ja palauttamaan takaisin luontoon yli 300 orankia. Valitsemalla MonkeyGlasses -kehykset autat siis myös tätä järjestöä ja heidän arvokasta työtään. Tästä hyväntekeväisyystyöstä koko brändi, MonkeyGlasses, on saanut nimensä.

Pääsin yhteistyön merkeissä valitsemaan itselleni uudet silmälasit MonkeyGlassesin valikoimasta. Jännitin malliston sovittelua aika paljon. Mitä jos yksikään malliston kehyksistä ei sopisi minulle? Olen tullut vuosien saatossa siihen tulokseen, että vain yksi sadasta silmälasikehyksestä istuu kasvoilleni hyvin.

Mutta kuinka ollakaan, heti ensimmäiset MonkeyGlassesin kehykset jotka nenälleni asetin, näyttivät tosi hyviltä ja freeseiltä! Tuosta innostuneena sovittelin läpi lähes koko malliston, ja kappas, suurin osa pokista näytti minulla hyvältä. Hämmästellen totesin, että tarjolla on liian monet kivat vaihtoehdot. Mikä mahtava positiivinen ongelma!

Lopulta päädyin kuitenkin ihan siihen ensimmäisenä sovittamaani malliin, eli tähän superkevyeen, kierrätetystä ruostumattomasta teräksestä tehtyyn musta-kultaiseen Nanno 45 -kehykseen. Tykkään kehysten ryhdikkyydestä valtavasti!

Mitäs sanotte uudesta lookistani? Tarkkasilmäisimmät Teistä saattoivat huomata, että kehyksissäni ei näissä kuvissa ole vielä linssejä. Olen menossa ensi viikolla näöntarkastukseen, ja siitä parin viikon päästä saan uudet silmälasini käyttöön. En malta odottaa!

On tosi kivaa että iän mukanaan tuoma lähinäön heikkeneminen ei ole vain ikävä asia. Ainakin minä otan kauniit, kasvoille eloa ja uutta skarppia ilmettä tuovat silmälasit ilolla vastaan.

Ja hei muuten! Jos olet harkinnut uusien silmälasien hankkimista, niin juuri nyt siihen on täydellinen aika! Saat nimittäin Silmäasemilta syyskuun loppuun asti ilmaisen optikon näöntutkimuksen, ja linssit kuin linssit puoleen hintaan. Kannattaa siis varata aika näöntarkastukseen jo tänään!

Samalla voit viedä Silmäaseman myymälään vanhat silmälasisi. Käytetyt silmälasit tarkastetaan, ja ne toimitetaan yhteistyössä tanskalaisen Syn för Sagen i Afrika – järjestön kanssa eteenpäin niitä tarvitseville. Syyskuu on siis erinomainen aika tehdä hyvää, ja saada samalla omat silmälasiasiat kuntoon!

Kuvat: Nadja / Are You Feeling Fashionable

6

(4) Kommentit

  1. Johanna says:

    Ihanat!!! Sopii sulle todella hyvin!

    1. Kiitos Johanna! Vähän mietitytti onko pokat aika klassiseen tyyliini jo vähän liiankin muodikkaat, mutta olen kyllä tosi iloinen että rohkaistuin ottamaan vähän erilaiset kehykset. Toinen vaihtoehto jonka kanssa pähkäilin kalkkiviivoille asti, oli siniset (!) asetaattikehykset. En olisi ikinä uskonut sinisen sopivan minulle niin hyvin!

  2. Raikkaan näköinen valinta. Kehyksien valinta voi tosiaan joskus olla todella vaikeaa, mikään ei tunnu hyvältä. Joskus taas ne ekat pokat ovat täydelliset.

    1. Kiitos Tuuli! Ihastuin juuri kehysten raikkauteen, eli ihana että sinä käytit juuri samaa sanaa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.