Satuttavat sanat

tunnetila: pohdiskelu

Minulla on ollut aina hyvä itsetunto. Olen jo nuorena osannut arvostaa itseäni ja olla itselleni (ainakin jossain määrin) armollinen.

En ollut koulussa koskaan luokkani paras, mutta pärjäsin kuitenkin ihan hyvin. Kun tiesin tehneeni parhaani, olin tyytyväinen siihen mihin se riitti.

Lukiossa sain yhdestä matematiikan kurssista vitosen. Harmitti, mutta tiesin ansaitsevani tuon numeron, sillä en tajunnut aiheesta yhtään mitään. Ymmärsin kuitenkin, että kaikkea ei voi eikä tarvitse osata. Seuraavan kurssin teema oli taas enemmän minua ja sain kurssista ysin.

Olen ollut myös ulkonäkööni aina ihan tyytyväinen. Toki teininä vaivannut akne ärsytti, hampaat olisivat voineet olla kauniimmat ja valkoisemmat, reidet ja käsivarret olisivat saaneet olla ohuemmat, ja selluliitti sai pukeutumaan pidempiin shortseihin, vaikka olisin halunnut lähteä ulos minihameessa. Perinteistä pikkuvirheiden etsimistä siis, kuten varmasti isolla osalla meistä.

Peilistä minua on kuitenkin katsonut takaisin aina ihan nätti tyyppi, ja mieltä vaivanneet vartalon epätäydellisyydet on ollut helppo peittää vaatteilla.

Yksi hyvään itsetuntoon johtanut asia on varmasti ollut kotoa ja lähiympäristöstä saamani tuki. On ollut helppo olla itseen tyytyväinen, koska minua on aina kehuttu. Onnistumisistani on iloittu. Minulta ei ole koskaan vaadittu mahdottomia, eikä epäonnistumisista ole rankaistu.

Vaikka itsetuntoni on ollut kunnossa, enkä ole juuri miettinyt mitä muut minusta ajattelevat, muistan silti ikuisesti lauseita, joita olen kuullut tahdittomien ihmisten suusta. Yksi ikimuistoisimmista lauseista oli: ”Sinäkin, Nina, voisit olla ihan nätti, jos et olisi tuollainen persjalkainen perussuomalainen.”

Näin minulle tokaisi töissä kerran eräs iäkkäämpi kollega. On aika jännä, etten muista yhtään kohteliaisuutta tai kivaa lausahdusta mitä tuossa työpaikassa vuosia sitten sain. Ainut muisto noilta ajoilta on tuo yksi lause.

Mitä nuo ajattelemattomat, tai tahallisesti satuttaviksi tarkoitetut lauseet saavat aikaan ihmisessä, jonka itsetunto on heikko, tai joka kamppailee yleisen epävarmuuden kanssa?

Olen muistaakseni joskus jo jakanut blogissani yhden suosikkilauseistani. Tuo lause kuuluu: ”Se, mitä näemme toisessa ihmisessä, on valinta.” Ja se, mitä päästämme ulos suustamme, on myös oma valintamme. Jos kokee tarpeelliseksi kommentoida toisen ulkonäköä, voi ihan yhtä hyvin sanoa jotain mukavaa, kuin puuttua toisen lyhyisiin jalkoihini.

On oma valintamme olemmeko tolloja vai teemmekö kanssaihmisten päivästä paremman. Se on täysin itsestä kiinni luommeko ympärillemme hyvää oloa vai pahaa mieltä. Se on oikeasti noin yksinkertaista.

Hyvää mieltä ja kivaa viikkoa Teistä jokaiselle. Olette supertyyppejä kaikki!

Kuva: Nadja / Are You Feeling Fashionable

16

(26) Kommentit

 1. Voi itku miten ankea kommentti. Nina sä oot ihana ja upea tyyppi. Mun on ikävä, koitetaan pian ottaa viini- tai kahvi- tai lounastreffit? <3

  1. Ida, säkin oot ihana ja upea, ja mullakin on sua ikävä! Treffit ehdottoman pian! <3

 2. Ihme töksäytys kyllä! Itse kuullut merkein prikulleen saman joskus. :/

  1. Siis oikeesti, miksi ihminen sanoo toiselle jotain tuollaista? Ajatteleeko hän että minä en tiedä että minulla on lyhyet jalat, ja hän kokee velvollisuudekseen infota minua ”vioistani”?! En vaan voi ymmärtää. Voi että ihmiset on typeriä!

 3. HeidiV says:

  Ihana kirjoitus! <3 Ei ole itseltä pois, jos sanoo toiselle jotain positiivista.

  Oot super!

  1. Voi kiitos Heidi, myös sinä olet super!!! Hyvä motto voisi olla, että sanoo jollekin vähintään yhden kohteliaisuuden päivässä. Tein noin viimeksi eilen, kehuin tuntematonta, ja saimme pitkän hyvän keskustelun aikaan.

 4. Tarja says:

  ”On oma valintamme olemmeko tolloja vai teemmekö kanssaihmisten päivästä paremman. Se on täysin itsestä kiinni luommeko ympärillemme hyvää oloa vai pahaa mieltä. Se on oikeasti noin yksinkertaista.”
  Juuri näin! Olen saanut elämäni aikana paljon ikäviä kommentteja ennen kaikkea ulkonäöstäni. Nuorempana pahoitin niistä mieleni ja mietin hyvin pitkään, että mikä minussa on vikana. Sanojat varmaan vain porskuttivat menemään sen kummemmin asiaa analysoimatta; kunhan nyt vain töksäyttivät ulos, mitä sylki suuhun toi ja minä kannoin pahaa mieltä vuosia eteenpäin.
  Tätä nykyä töksäyttelevä ihminen saa minut yleensä miettimään, että mikähän hänellä on hätänä. Tasapainoinen, elämäänsä tyytyväinen ihminen ei yleensä valitse olla ilkeä toiselle. Joskus tekisi mieli kysyä suoraan, että tuliko sinulle nyt hyvä mieli, kun sait sanottua, mutta yleensä en viitsi vaivautua edes siihen. ”Reden ist Silber, schweigen ist Gold”, sanoo saksalainen. Jatkan siis elämääni ja valitsen itse elää toisella tavalla. Ja opetan lapsilleni, että jos ei ole hyvää sanomista, niin voi pitää suunsa kiinni.

  Ja sinustahan minä tiedän jo, että minkä tavan elää sinä olet valinnut! <3 Olet kaunis päältä ja sisältä.

  PS. mä olen persjalkainen, mutta yllättävän nopeasti niilläkin pistelee eteenpäin 😀 (ai niin: ja mulla on edelleen pyöreä tukkakin…)

  1. ”mä olen persjalkainen, mutta yllättävän nopeasti niilläkin pistelee eteenpäin ? (ai niin: ja mulla on edelleen pyöreä tukkakin…)” 😀 😀 😀 Kiitos illan parhaista nauruista Tarja!! 😀 Oot ihana!

   Mutta ihan vakavasti sanottuna, en ymmärrä miksi ihmisillä on tarvetta kommentoida toisten ulkonäköä. Tai toki kommentoin itsekin, mutta pyrin sanomaan aina vain positiivisia asioita. Luulen negatiivisen kommentoinnin usein olevan juuri tuota omaa pahaa oloa ja epävarmuutta. Jos itsellä on paha olla, haluaa tehdä pahan mielen myös muille. Pidetään me kuitenkin päämme, ja vastataan negatiivisiin kommentteihin positiivisin ajatuksin ja teoin. Ihana kuulla, että opetat myös lapsillesi samoja hienoja arvoja. <3

 5. Viola says:

  Ihanasti kirjoitettu, Nina. Viisaita sanoja ja oon niin samaa mieltä :).

  1. Kiitos Viola! <3 Levitetään me hyvää eteenpäin ja tehdään kanssaihmisille parempi mieli. 🙂

 6. miumau says:

  Niin samaa mieltä!!!

  Pakko kopioida tähän instassakin korostamani Matt Haigin (Syitä pysytellä hengissä) kirjoittamat sanat: ”Voi olla hyväksi pakottaa itsensä näkemään ympäröivä maailma rakkauden lävitse. Rakkaus on elämänasenne. Se voi pelastaa meidät.” Tuo Haigin kirja kertoo masennuksesta ja sen voittamisesta, mutta mielestäni myös masennuksesta terveet ihmiset voisivat ajatella tätä, sillä rakkautta on maailmassa liian vähän. Vaikka paljon onkin.

  Ja rakkaushan on sitä, että suhtautuu lämmöllä ja hyvyydellä ja arvostuksella ympäröivään maailmaan ja ihmisiin, vaikka joskus se on käsittämättömän vaikeaa, ja jotkut ihmiset (/asiat) eivät tunnu sitä ansaitsevan. Mutta itse uskon, että ihmisistä tulee pahoja vasta sitten, kun he luulevat ja tuntevat, etteivät heitä rakasteta. En jaksa uskoa ”syntymäpahuuteen”, vaan pienen ihmisen rakkauden puutteeseen.

  No niin, voisin jauhaa tästä kylliksi, joten jätän tähän.
  With <3

  m

  1. Niin viisaita sanoja m, ja kaikki varmasti totta. <3 Kiitos että kommentoit ja jaoit ajatuksesi kanssamme.

 7. Kokemus tämäkin says:

  Erään Second Hand vaatteita myyvään liikkeen omistaja sai muotoiltua kohteliaaksi verhoilun loukkauksen lähes jokaisen käynnin yhteydessä. ”Paras” oli kun raskaan, valvotun vauvavuoden jälkeen menin tekemään piristäviä ostoksia: löysin ihanan pehmeän cashmerehuivin, johon hän totesi kassalla että tuollaiselle vahentuvalle, rupsahtaneelle ihollehan kyseisen tuotteen pehmeys sopii erityisen hyvin (hän siis itseäni noin 15vuotta vanhempi nainen). Joka käyntikerran jälkeen, fiilikset olivat oudon kurjat. Mitäpä tuohon oikein voi sanoa…

  1. Ihana kamala kommentti! Ja vielä asiakaspalvelijalta!!! En usko että olisin itse enää ensimmäisen kommentin jälkeen astunut jalallani kyseiseen butiikkiin. Jestas sentään! Jos butiikissa ei käynyt asiakkaita, niin eipä tarvinnut syytä kaukaa etsiä…

 8. Virpi says:

  <3<3<3

  1. Virpi, olet ihana! <3

 9. Miten urpo kommentti! Ja en mitenkään osaisi edes yhdistää tota kommenttia sun ulkonäköön. Itse kuvailisin sua sanoilla ”siro, kaunis ja tyylikäs”

  Sattumalta just eilen mietin miten ala-asteella silloinen hyvä ystäväni sanoi ”Yleensä ihmisten silmät ovat kauniita, mutta Jonnan silmät ei ole yhtään kauniit”, tajusin vasta pari vuotta sitten, että toi yksi kommentti on aiheuttanut vaikka sen, että yleensä haluan meikissä korostaa huulia tai olen sanonut meikkaajalke silmämeikistä: ”yritä vain saada niin nätti meikki kuin on mahdollista”

  1. Voi Jonna! <3 <3 <3 Ihan kamala tuo saamasi kommentti! Ja uskon, että olet elämäsi aikana saanut kauniista ulkonästäsi ylistäviä kommentteja tuhansia, mutta silti muistat tuon yhden kommentin lapsuudesta. Juuri tämä kertoo sanojen satuttavan vaikutuksen. Sä olet Jonna todella upea, älykäs, viehättävä ja ihana, ja voit unohtaa tuon kommentin tyystin!

   Kiitos kauniista sanoistasi! Teit juuri päivästäni paremman. <3

 10. Emilia says:

  Muru sä olet aivan upea! ? Yksi kauneimmista ja viehättävimmistä ihmisistä mitä tunnen. Valitettavasti ne ikävät kommentit jää helpommin mieleen kuin ne hyvät ja niitä ikäviä kantaa mielessään vuosikausia. Ihmismieli on kyllä kumma. Sä olet kaunis juuri sellaisena kuin olet. Puss! terkuin alle metriset jalat -Emmi

  1. Voi Emilia rakas! Ihana että olet elämässäni! <3 Hih, alle metriset jalat täälläkin. Muistan aina sen äitini kommentin "pyllyt pyöri vierekkäin"! 😀 Sekään ei nyt välttämättä ollut mikään paras kohteliaisuus, mutta ei ollut tarkoitettu lainkaan pahalla. 🙂 Kiitos vielä sanoistasi. Kauniit sanat tekevät sanojastaan vielä entistä kauniimman. <3

 11. Tärkeä aihe. Ja miten hienoa kuulla vaihteeksi tällainen tarina, jossa hyvä itsetunto on keskiössä niin, että kirjoittajalla ON se, ja hän avaa sen taustoja. Aihe joka itseänikin on kiinnostanut, mutta katson sitä vastakkaisesta kulmasta.

  1. Aihe on tosiaankin tärkeä. Jos yksikin suustaan sammakoita laukova lukee tekstin ja miettii seuraavalla kerralla sanomisiaan kahdesti, on artikkelilla ollut merkitystä. <3

 12. Kay says:

  En ole ikinä voinut ymmärtää ihmisiä, jotka tuosta vaan töksäyttävät toiselle heidän ulkonäköönsä liittyen jotain ikävää. Kertoo aina sanojasta enemmän , mutta kummasti ne ikävät asiat jää aina mieleen eikä ne hyvät. Ja niitä sanoja kantaa pitkään mukanaan. Jokainen meistä on kaunis omalla tavallaan ja sä olet aivan ihana <3 Rakastan sun vahvaa omaa tyyliä, siroutta ja kauniita kasvojasi, puss!!

  1. Voi Kay, mikä ihana kommentti! Kiitos! <3 Tämä yksi kommenttisi kertoo kaikille, miten kaunis olet sisäisesti. Ja minulla kun on vielä onni tuntea sinut ja kutsua sinua ystäväkseni, niin tiedän, että olet myös ulkoisesti UPEA! <3 Ihanaa viikonloppua kaunokainen!

   1. Kay says:

    ❤️

    1. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.