Keskiarvo-ostelija ja todellinen tarve

tunnetila: pohdiskelu

Ostamattomuushaaste. Tuo sana on pyörinyt viime päivinä mielessäni usein. Välillä on mennyt pitkiä aikoja etten ole edes muistanut haastetta, mutta nyt kun vuoden loppu lähestyy, alkaa mietteet olla tulevassa. Mitä ostan ensimmäisenä? Mitä todella tarvitsen? Tarvitsenko oikeasti ensi vuonnakan yhtään mitään?

Rehellinen vastaus taitaa olla, etten ensi vuonnakaan tarvitse mitään. Pärjäisin ihan hyvin monta monituista vuotta kaikella omistamallani tavaralla. Jos jotain täytyisi uusia, niin alusvaatteet ja sukat.

Alusvaatteiden lisäksi ensi vuoden mahdollisella ostoslistalla on Balmuirin musta Helsinki-huivi. Olen viime vuosien aikana käyttänyt mustaa Helsinki-huiviani* niin paljon, että sen hapsut ovat jääneet jonnekin matkan varrelle. Käytän suosikkihuiviani edelleen lähes päivittäin, ja vähän hävettää kun se on niin kulahtanut ja kärsineen näköinen.

Mutta tarvitsenko välttämättä uuden Helsinki-huivin? No en tietenkään.

mekko Samuji, sukkikset Wolford, laukku Marc by Marc Jacobs, nilkkurit Agile

Ajattelin ostamattomuushaasteen startatessani, että tulen varmasti tämän vuoden aikana käyttämään paljon sellaisia vaatteita, joista tykkään, ja joita säilytän vaatekaapissani vuodesta toiseen, mutta joita käytän normaalisti aika harvoin. Ajattelin esimerkiksi, että käytän kesällä paljon vaaleita boyfriend farkkujani joista tykkään kovasti, mutta jotka jostain syystä eivät juuri koskaan päädy jalkaani.

Väärässä olin. En ole käyttänyt noita farkkuja kertaakaan koko vuoden aikana. Olenkin huomannut, että on ihan sama kuinka paljon vaatteita vaatekaapissa on, käyttäneeksi tulee kuitenkin aina niitä samoja helppoja lempivaatteita, joihin pukeutuessa on hyvä ja kotoisa olo.

Luin muuten juuri jostain, että suomalaiset käyttävät vaatteisiin ja kenkiin keskimäärin 870€ vuodessa. Mitä sanotte tästä? Kuulostaako summa tutulta, vai koetteko käyttävänne rahaa vaateostoksiin vuoden aikana enemmän tai vähemmän?

Minä olen pitänyt monta vuotta kirjaa kaikista ostoksistani, ja useamman vuoden exceleitä tarkistellessani huomaan, että käytän vuodessa keskimäärin 2000€ vaatteisiin, kenkiin ja laukkuihin. Aika iso summa, etenkin jos vertaa keskivertosuomalaisen ostoksiin.

Tulee olemaan jännä nähdä, palaanko ensi vuonna takaisin tuohon parin tonnin keskiarvoon, kun ostamattomuusvuoteni on ohi.

Kuvat: Tuuli / Lumo Lifestyle

10

(6) Kommentit

 1. Ellu says:

  Tuo 870 euroa kuulostaa aika pieneltä summalta mielestäni. Mutta paljon riippuu myös siitä mistä ostaa vaatteensa. Jos ostaa edullisista ketjuliikkeistä niin tuolla summalla saa aika paljon vaatteita, mutta joutuu ostamaan pian uutta. Toisaalta jos ostaa kalliimpia niin tuo summa tulee äkkiä käytettyä. Mutta kaappiin kertyy pikku hiljaa kestävämpiä vaatteita joita voi käyttää vuodesta toiseen. Minä olen myös pitänyt kirjaa menoista (olisi aika pitkältä ajalta kirjanpitoa, jos kone ei olisi hajonnut ja tiedot hävinneet sen mukana) ja sen mukaan olen aiempina vuosina käyttänyt rahaa vaatteisiin ja asusteisiin myös tuon parin tonnin paikkeilla. Mutta viime vuosina olen pikku hiljaa vähentänyt vaatteiden ostoa sekä ostanut vähän kalliimpia mutta laadukkaampia, joten rahaa vaatteisiin ja asusteisiin on mennyt vähemmän. Viime vuonna summa oli noin 1400 euroa (yllättävän paljon siltikin). Tänä vuonna vielä huomattavasti vähemmän. Mutta olen aina ollut kiinnostunut vaatteista ja muodista ja tykkään shoppailla, joten itsekuria pitää käyttää, että ei ostelisi huvikseen. Olen esimerkiksi lähes lopettanut kirppiksillä kiertelyn. Sieltä tuli osteltua paljon vaatteita kun sai edullisesti. Mulla ostohalua vähentää tavara-ahdistus, joka tuli huippuunsa vuosi sitten muuton yhteydessä. Välillä vieläkin näen painajaisia siitä, että pitää muuttaa ja tavaraa on joka puolella. Mutta joo, mahtavaa Nina että olet kestänyt ostolakkoa kohta vuoden! Jännä nähdä sitten mikä on eka tavara minkä ostat 🙂

  1. On Ellu tosi hienoa kuulla, että olet alkanut ostaa vähemmän mutta laadukkaampaa. Samoin olen pyrkinyt tekemään minäkin, ja siksi tuo ostosten summa on parin tonnin luokkaa. Toissa talvena ostin esim. Marimekon untuvatakin ja se maksoi 479€. Siihen kun lisää pari kashmirneuletta ja yhden villamekon Katri Niskaselta, niin siinä on mennyt rahaa jo yli tonni, ja edessä on vielä kaikki kevääksi ja kesäksi tehdyt ostokset. Eli vaikka rahaa menee aika paljon, niin vaatekaapit eivät kuitenkaan pursuile turhista hankinnoista kun samalla rahalla saa vähemmän tuotteita.

   Minä olen myös jättänyt kirppikset väliin jo monta vuotta, sillä samoin kuin sinä, ostin sieltä aika paljon ”ihan kivoja” juttuja. Nyt olen kuitenkin löytänyt kirppisappi Zadaan. Rakastan metsästää laadukkaita löytöjä Zadaan valikoimista! Tosin sieltäkin ostan vain harkiten, ja aika kalliita tuotteita, mutta tuo on kyllä ainut kirppis missä nykyään asioin.

 2. Riippuu vuodesta. Jos tarvitsee talvisaappaita tai -takkia, niihon menee helposti satasia. Pariin vuoteen en kuitenkaan uusia saappaita tai takkia tarvitse, klassiset ja laadukkaat toissa talven ostokset kestänevät vielä ainakin pari talvea. Muutenkin koetan ostaa pitkäikäisiä vaatteita ja miettiä yhdisteltävyyttä ennen ostosta.

  1. Pitkäikäisyys on itsellekin vaatteen tärkein kriteeri. Onneksi tyylini on kohtalaisen klassinen, enkä kaipaakaan siihen mitään uusimpia trendejä joka sesonki.

   Kiitos vielä Tuuli kuvista! <3

 3. Virpi says:

  Tuo mekko on kyllä niin kaunis ja sopii sinulle täydellisesti! Milloin olet hankkinut sen? Ps. Tulikohan sähköpostini perille? 🙂

  1. Kiitos Virpi! Samujin mekko on kaksi tai kolme vuotta vanha… En muista milloin tämän ostin. Taisi olla kaksi vuotta sitten. Silloin, kun Samuji avasi liikkeensä New Yorkiin ja olin mukana avajaisissa.

   Ja hei KYLLÄ, sain sähköpostisi ja melkein itkin onnesta! Sä olet kyllä ihana! Kysyin mieheltäni olisiko jotain reseptejä, jotka häntä kiinnostaisi. Hän halusi ne kaikki! 😀 Tuossa on syy, miksi en ole vieä vastannut sinulle. En ole ehtinyt valita lemppareitani. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.