Suuri haaste alkaneelle vuodelle

tunnetila: jännitys

Pohdiskelin blogissani taannoin, mitä jos en ostaisi vuonna 2018 uusia vaatteita.  Te tunnuitte innostuvan asiasta, ja niin innostuin minäkin. Olisi erittäin mielenkiintoista nähdä kuinka monta päivää, viikkoa tai kuukautta kestäisin ostolakossani.

Kun sitten siivoilin sateisina välipäivinä kotona kaikkialle kertyneitä lehtipinoja, kosmetiikkaröykkiöitä ja kirppikselle menossa olevia tavarakasoja, totesin hukkuvani pian tavaran alle. Silloin päätin, että EN OSTA ENSI VUONNA MITÄÄN.

En vaatteita, en asusteita, en lehtiä, en kosmetiikkaa, en astioita, en kynttilöitä, en koruja, en servettejä, en yksinkertaisesti mitään. Minulla on jo kaikkea mitä tarvitsen, ja enemmänkin.

Käytän paljon palveluja, ja niihin saan jatkossakin panostaa. Käytän säännöllisesti pesulaa, suutaria, hierojaa, kosmetologia, kodinhoitajaa, kampaajaa, ompelijaa, liikuntapalveluita, osteopaattia ja julkista liikennettä. Näitä palveluita saan ostaa edelleen normaalisti. Fyysisiä (turhia) tavaroita en saa kotiini ostaa.

Paitsi leikkokukkia! Leikkokukat on turhia, niitä en välttämättä tarvitse, mutta niistä en halua kuitenkaan luopua. Ostan kukkia lähes joka kerta kun käyn ruokakaupassa, joten ne laskettakoon ruokaostoksiksi.

Saan ostaa vuoden 2018 aikana ruokaa, juomaa, hygieniatarvikkeita, lääkkeitä, luontaistuotteita, pesuaineita ja siivoustarvikkeita. Myös elämyksiä (leffa-, konsertti- ja teatteriliput, matkat ja majoitukset) voin hankkia.

Ainoat tavarat mitä minulla on lupa ostaa vuoden 2018 aikana, on lahjat muille (perheelle ja kummilapsille).

Kas näin! Nyt se on sanottu, julkisesti kirjoihin ja kansiin kirjoitettu, joten tätä tavoitetta kohti mennään!

Mietin hädissäni sunnuntaina, viime vuoden viimeisenä päivänä, mitä minun täytyisi hamstrata, jotta pärjäisin hyvin edes alkuvuoden. Kävin sitten ostamassa hirvittävän kasan kynttilöitä, ja kaksi sisätyynyä koristetyynynpäällisiin. Mitään muuta en keksinyt tarvita.

Olen aika varma että tulen repsahtamaan, enkä tule pärjäämään koko vuotta ostamatta mitään. Mutta eipä se nyt ole niin vakavaa. Tärkeintä on edes yrittää. Mutta tiedän myös sen, että silloin kun päätän jotain ostaa ja antaa haasteelle periksi, niin silloin tuo ostamani juttu on jotain todella spesiaalia ja tarpeellista.

Tällä suunnitelmalla aloitetaan vuosi 2018. Lupaan raportoida Teille heti kun sorrun ja teen ensimmäisen ostokseni.

11

(18) Kommentit

 1. No vau, siinäpä haaste! Tekisi minelle meistä -minullekin- hyvää. Tänä vuonna tosin täytyy ehkä satsata uuteen sohvaan ja nojatuoliinkin, uusien hankkimista on lykätty jo muutama vuosi. Molemmat alkavat tulla tiensä päähän.

  Vaatteita en paljoa tarvitse, enkä oikein muutakaan. Tavaran sijaan olen ajatellut perehtyä paremmin sijoittamiseen ja siirtää turhuuksiin normaalisti menevää rahasummaa kuukausittain esimerkiksi pienikuluisiin indeksirahastoihin.

  Jään mielenkiinnolla seuraamaan!

  1. Hei sijoittaminen kuulostaa hyvältä! Minulla on mennyt tietty rahasumma kuukaudessa eri rahastoihin vuodesta 2003 lähtien. 15 vuotta siis olen jo rahastoja pyöritellyt, mutta tuotot on kyllä minimaaliset. Olisi pitänyt lähteä sijoittamaan rohkeammin, niin tulostakin olisi syntynyt. Tuo on nyt ihan nappikauppaa mitä teen, ja se on alkanut viime vuosina ärsyttää. Eli vinkkini on: rohkeasti vaan mukaan! Jos häviää niin häviää kunnolla, mutta sitten taas jos voittaa, niin se on silloin entistä makeampaa! 😀

 2. Oi, oon ylpeä susta! 🙂

  1. Kiitos Iina! <3 Katsotaan miten pitkään tämä onnistuu. (Mä niin odotan sitä päivää kun ollaan jossain yhdessä ja alan vinkua sulta "Oi kun tuo olisi ihana... Hei ostaisitko sen mulle?" 😀 😀 Eli lahjojahan saa aina ottaa vastaan! :D)

 3. Wuhuu mahtavaa Nina <3 Tiedätkö, vaikka jokin ylitsepääsemätön repsahdus tulisikin jossain käänteessä tapahtumaan, niin olen satavarma, että se repsahdus on sitten must have ja muutoin tämä tulee aivan radikaalisti muuttamaan ostokäyttäytymistä. Sen must have jutunkin kanssa sitten käyt kovan puntaroinnin ensin.

  Tästä on hyvä ottaa mallia, vaikka vielä en tänä vuonna ihan totaalikieltäytyjäksi taida saada itseäni, sillä tänään ostin jo alesta Muumikannun ja tarvitsenko sitä, noh en todellakaan, paitsi juuri niille kukille.

  Ihanaa uutta vuotta <3

  1. Jee, kiitos tsempistä Tiia! Mietin juuri itsekin, että jos joskus pitkän pohdinnan jälkeen repsahdan, niin eihän sen tarvitse tarkoittaa haasteen lopettamista! Voin repsahtaa, ja palata sen jälkeen takaisin ruotuun. Ihan kuten herkkulakossakin. Jos syö synttäreillä kakkua, karkkia, poppareita ja jätskiä, niin sitten palataan taas kiltisti ruotuun ja herkutellaan vasta kun himo seuraavan kerran oikein pahasti iskee. 🙂

   Ja jos välillä repsahtelen, niin vähentää tämä ostamistani kuitenkin radikaalisti, kuten sanoit. Olen aika ylpeä itsestäni jos olen 31.12. ostanut esimerkiksi vain 10 tavaraa. Loistava saavutus se olisi sekin!

   Arvaa muuten mitä? Mun alkoi tehdä heti mieli Muumikannua, vaikken edes normaalisti Muumeja keräile! 😀 😀 😀 Aina kun kieltää itseltään jotain, niin sitä alkaa haluta. Voi rähmä! 🙂

 4. Ihan huikea haaste! ??

  1. No niin on! Kaikki on ihan kauhuissaan kun kuulee tästä. 🙂 Mutta ei kai siinä mitään, haasteita aina tarvitaan! 😀

 5. Jeeee, hyvä Nina!!! Mielenkiinnolla seuraan tilannettasi!! Mun pitäis muokata itselleni omat säännöt, tai aloittaa vasta helmikuussa, hmmm. Valitettavasti mulla on akuutti sukkis/alusvaatekriisi nimittäin meneillään, inhoan molemppien ostamista ihan älyttömästi ja siirrään aina niin pitkälle et on aivan pakko mennä shoppaa :/. Jos repsahdat, niin repsahdat, samaa mieltä edellisten kanssa, että sittne on todennäköisesti hyvä syy siihen! Nyt ois oikeastaan kiva kuulla myös siitä miten oot ikäänkuin päässyt tähän tilanteeseen, ettet tarvitse mitään, jonkinlainen vaatekaapin peruspilarit postaus tms :). Hyvää (ostoslakko) vuotta 2018!

  1. Jeee, kiitos Saara! Mä jouduin tänään heti muokkaamaan sääntöjäni… 😀 Kodinhoitajamme ilmoitti, että imuri hajoaa jos siihen ei osta uutta suodatinta. Mietin mitä teen, ja lopulta päätin lisätä sallittujen ostojen listalle siivoustarvikkeet. Tajusin nimittäin, että myös tiskirättejä ja tiskiharjan vaihtopäitä on ihan pakko tämän vuoden aikana ostaa. 😀 Mutta eivätpä ne turhaa shoppailua ole, joten ansaitsevat paikkansa listalla.

   Kiitos postausvinkistä. Pistetään korvan taakse! <3

 6. HeidiV says:

  Loistava haaste ja päätös! Onnea matkaan!

  Taidanpa muuten ottaa mallia…

  1. Jee Heidi, kiitos tsempistä! Ja hei tsemppiä sinullekin jos päätät lähteä mukaan koitokseen! <3

 7. pauliina says:

  mielenkiintoinen haaste! eikä tekisi pahaa täälläkään… kaikki nurkat pursuaa tavaraa eikä mitään uutta tarvitsisi ostaa. itse taidan kuitenkin nyt tyytyä kosmetiikan ostamattomuuteen. toki jos joku tuote loppuu kokonaan niin saa ostaa uuden mutta ei mitään varastojen täydennystä ”kun halvalla saa”! 😀
  aika vähiin varmaan jää vaatteiden, laukkujen, asusteiden yms ostaminenkin ihan vaan siksi että ei tosiaankaan ole uusille tavaroille tarvetta. ja täydet kaapit ahdistaa.
  hengessä mukana haasteessa!

  1. Kiitos henkisestä tuesta pauliina! <3 Yhden osa-alueen ostamattomuus on jo hyvä sekin. Jostain sitä kannattaa aloittaa, eikä näin kokonaisvaltaisesti tarvitse puuhaan ryhtyä. Mulla vaan oli sellainen "all or nothing" -tavara-ahdistus, joten tässä kävi nyt näin. 😀

 8. koshka says:

  Kuulostaa järkevältä, mutta haastavalta! Jos yrittäisin moista itse, varmasti vaikeinta olisi reissujen aikaan olla ostamatta mitään. Matkoilla teen aina mielenkiintoisia löytöjä ja (häpeillen) tunnustankin, että lähden usein tyhjän matkalaukun kanssa, jotta on tilaa näille löydöille 😀 Niin kävi nytkin uudenvuoden reissussa – tein kyllä pääasiassa ihan järkeviä hankintoja ja reiluilla alehinnoilla:)
  Toivotan onnea lakon kanssa ja uskon että se sujuu hyvin – ja vaikkei ostoslukema jäisikään ihan täyteen nollaan, niin vähenee se shoppailu nyt kuitenkin radikaalisti ja auttaa tarkkaan punnitsemaan, mikä on tarpeellista.
  Ihanaa vuoden alkua muutenkin sinulle, Nina! 🙂

  1. Kiitos koshka! Juuri tuota matkoilla shoppailemattomuutta pelkään tässä haasteessa eniten. 🙂 Meillä on vielä toukokuussa tiedossa pidempi reissu, joten siellä saattaa viimeistään ote lipsua. Meinasin laittaa sallituksi ulkomailla shoppailun, mutta sitten ajattelin, että turha lupailla mitään porsaanreikiä vaan kärsitään nyt kunnolla. 😀

 9. Ellu says:

  Tsemppiä kovasti 🙂 Tämä kannustaa minuakin olla ostamatta mitään turhaa, kun juuri tässä joulukuussa muutin eikä tavarat mahdu millään uuteen asuntoon. Odotan innolla miten sun haaste tulee etenemään 🙂

  1. Kiitos Ellu tsempistä! <3 Lupaan raportoida säännöllisin väliajoin miten minulla menee haasteen kanssa. Ja hei, onnea uuteen kotiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.