Fazerin vastuullinen suklaa

tunnetila: tyytyväisyys

Kirjoitin viime syksynä blogissani Suomeen rantautuneesta hollantilaisesta, vastuullista suklaata valmistavasta, Tony’s Chocolonelystä. Tykkään Tony’s Chocolonelyn karamelli-merisuola -suklaasta tosi paljon, ja taidan herkutella sillä vähän liiankin usein.

Olen kuitenkin välillä miettinyt kumpi on oikeasti tärkeämpää, suosia suomalaista, vai ostaa eettisemmin tuotettuja tuotteita. Tätä kysymystä pohdin usein ihan kaikkien tuotteiden, en vain suklaan, kohdalla. Pysytään tässä postauksessa nyt kuitenkin suklaassa.

Kumpi siis on lopulta parempi vaihtehto: ostaa suomessa tehtyä suklaata joka ei sisällä tuontirahteja valmistusmaasta, joka työllistää suomalaisia ja pitää yllä Suomen taloutta, mutta jonka kaakaon alkuperästä ei minulla ole varmaa tietoa, vai ostaa hollantilaista suklaata joka tuodaan Suomeen muualta, eikä siitä jää Suomeen muuta kuin murto-osa senteistä kauppiaalle, mutta ajatus suklaan taustalla on eettisesti kestävä?

Valitsen yleensä kaikessa kuluttamisessani mieluiten kotimaisen vaihtoehdon, mutta viime aikoina olen huomannut kallistuvani suklaavalinnassa enemmän eettisyyden puoleen. Olen siis syönyt useammin oranssia karamelli-merisuola -suklaata, kuin Fazerin suussa sulavia herkkuja.

Bongasimme viime viikonloppuna upealta Tallink Megastar -laivalta Fazerin uuden Dumle-suklaalevyn. Dumleista pitävinä emme voineet ohittaa ”kolme kahden hinnalla” -tarjousta, joten äitini osti levyt meille kaikille.

Ilahduin valtavasti kun maistiaisia levystä ottaessani huomasin levyn pakkauksessa seuraavan tekstin: ”Valmistettu taidolla vastuullisesta kaakaosta”. Klikkasin itseni heti paketissa kerrottuun osoitteeseen, ja kiljahtelin ilosta lukiessani Fazerin suklaan vastuullisuusohjelmasta.

Lapsityövoiman ehkäisy, parempaa toimeentuloa naisille, viljelijäohjelmat, vähemmän torjunta-aineita ja turvallisempia tuotantovälineitä viljelijöille. Muun muassa näistä teemoista löytyy lisää tietoa Fazerin vastuullisuussivulta.

Minulle oli ihan uusi juttu, että jo vuonna 2016 kaikesta Fazerin käyttämästä kaakaosta noin 85 % täytti vastuullisuuden kriteerit. Vuoden 2017 alusta kaikki Fazerin käyttämä kaakao on ollut vastuullisesti tuotettua ja jäljitettävää.

Syksyn 2016 aikana Fazer toi Fazerin Sininen -suklaalevyihin merkinnän vastuullisesta kaakaonhankinnasta, ja vuoden 2017 aikana merkintä on laajentunut myös muihin Karl Fazer -tuotteisiin.

Miten on mahdollista, että kuulin tästä kaikesta vasta nyt? Käytän paljon Fazerin suklaata, mutta nyt on jo vuosi 2019! Noh, tärkeintä on, että kuulin tästä edes nyt. Voin siis jatkossa ostaa hyvillä mielin kumman tahansa brändin, Fazerin tai Tony’s Chocolonelyn suklaata, kumpaa milloinkin tekee mieli.

Kumpi asia Teillä painaa enemmän vaakakupissa, kotimaisuus vai eettisyys? Vai onko Teille tärkeää joku muu? Mikä Teille on se tärkein ostopäätökseen johtava tekijä? Olisi kiinnostavaa kuulla!

 

Ps. Sain juuri tiedotteen Fazerilta. Tiedotteessa kerrottiin iloisia uutisia vegaaneille. Fazerin Pure Dark -suklaa on jatkossa vegaanista! Suklaasta poistetaan ennen siinä käytetty maitorasva, joten nyt se ei sisällä enää eläinperäisiä raaka-aineita. Hieno muutos Fazerilta!

8
Previous Story
Next Story

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Kaisa
  10/01/2019 at 09:39

  Samaa puntaroin usein eikä tähän ole tullut itsellä mitään selkeää toimintamallia. Siitä olen iloinen, että tätä edes tulee mietittyä, koska näin en todellakaan tehnyt 10 vuotta sitten.

  • Reply
   Nina
   10/01/2019 at 11:43

   Kyllä, on hienoa että edes miettii näitä asoitia. Minä en esimerkiksi käytä avocadoa tai muita kuin kotimaisia marjoja. Hedelmiä ei Suomessa valitettavasti juurikaan kasva, ja niitä syön aika paljon. Vähän on aina huono-omatunto kun hedelmiä ostan, mutta sitten taas niistä saa niin paljon vitamiineja, että ne tulevat täällä Suomen oloissa tarpeeseen.

 • Reply
  seijahannele
  11/01/2019 at 16:02

  Käyttääköhän Fazer suklaassaankin (halpaa) palmuöljyä? Kekseissä ainakin olen huomannut käytettävän. Eli suo siellä, vetelä täällä 🙁
  (Ravitsemussuosituksissa (2014) palmuöljyn käyttöä suositellaan vähentämään sekä sen korkean tyydyttyneen rasvan pitoisuuden että ympäristönäkökulmien vuoksi.
  https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/201804092200864809)

  • Reply
   Nina
   11/01/2019 at 18:28

   Tämäpä olisi kiinnostavaa selvittää! Kiitos kommentistasi seijahannele! Mukavaa viikonloppua!

 • Reply
  Saara
  11/01/2019 at 22:02

  Mä kamppailen noiden kysymysten kanssa jatkuvasti, kotimaisuus, eettisyys, terveellisyys jne. Huh, se on raskasta! Esim. Tykkäisin kovasti syödä terveellisiä (ja herkullisia) rasvoja sisältäviä avokadoja, mutta ne tuodaan kaukaa ja vettäkin menee kamala määrä. Yhyy! Vaatetusmateriaalien kanssakin on ihan kamalaa, puuvillan kasvatus vie kamalasti vettä, mutta on kierrätettävissä jne jne. Nykyään onneksi on ihan suomessakin keksittyjä uusia ekotekstiilejä, pitäisi alkaa tutustumaan niihin! Pointtina nyt kuitenkin, että ymmärrän tuskasi ?

  • Reply
   Saara
   11/01/2019 at 22:04

   Heh, ja nyt luin muut kommentit, kun olin jo avautunut. Sä olet näköjään vetänyt avokadolinjan tiukaksi, mä vielä lipun. Ja banaanit, niistä puhumattakaan ?

   • Reply
    Nina
    13/01/2019 at 12:35

    Mulla on tiukka avokadolinja. 😀 Mutta banaanit, niitä mä käytän ihan liikaa. Ostan toki aina vain Reilun kaupan/luomu (vai mitä niitä onkaan) banaaneja, mutta silti niidenkin kuluttamista voisi vähentää. Mutta millä sitten korvata banaani? Käytän sitä esim. pohjana smoothieissa ja syön jogurtin kanssa.

  • Reply
   Nina
   13/01/2019 at 12:32

   Jep, ajatteleminen on tuskallista. 😀 Miten paljon helommalla sitä pääsisikään, jos vaan mennä posottaisi sen kummemmin ajattelematta. Onneksi me kuitenkin voimme miettiä näitä asioita. Sekin on etuoikeus, että voi tehdä valintoja. <3

 • Reply
  Vivi Vinna
  11/01/2019 at 23:53

  Suklaan kohdalla merkki eli suomalaiset suklaat vievät voiton. Mutta muuten riippuu, mistä roikkuu. 😉 Ostopäätökseen vaikuttavat monet tekijät ja yksi tärkeimmistä hinta. 🙂 Mutta joissakin asioissa kotimaisuudesta ei voi luistaa, kuten suklaa. 🙂 Haluaisin ostaa eettisemmin, mutta lopulta hinta-laatusuhde ratkaisee ja tuntuu myös, ettei pysy perässä informaatiotulvassa. :/

  • Reply
   Nina
   13/01/2019 at 12:30

   Suomalaisen suosiminen on niin upea piirre ihmisessä! Arvostan jokaista, joka tekee valintojaan sillä perusteella. Pienikin satsaus kotimaiseen tuo lisää työpaikkoja ja pitää talouden kunnossa. Joka ikinen kotiinpäin kulutettu euro merkitsee paljon!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.