Negen – Lisää terveitä elinvuosia

tunnetila: jännitys

*Yhteistyössä Negen, postaus sisältää affiliate-linkkejä*

Edellisestä postauksestani on kulunut viisi päivää, ja tuossa ajassa on ehtinyt tapahtua jo vaikka mitä! Olen mm. jutellut esimiehelleni nelipäiväisestä työviikosta, ja hän on näyttänyt toiveelleni vihreää valoa.

Esimieheni ehdotti minulle myös muutosta työnkuvaan. Muutoksella haettaisiin tahdin rauhoittamista, ja sitä kautta toivottavasti myös jatkuvan stressitilan vähenemistä. En ole vielä tehnyt päätöstä työn suhteen, mutta uusi toimenkuva voisi todellakin tuoda helpotusta tilanteeseen.

Näiden keskusteluiden lisäksi olen päättänyt pitää vähän pidemmän joululoman (esimieheni on kyllä ihan super hyväksyessään myös tämän!!). Tarkoituksenani on kolmen viikon joululoman aikana rauhoittaa elämä mahdollisimman hyvin, kuunnella selän vointia ja aloittaa uusi vuosi hieman matalammalla sykkeellä.

Tammikuun alkuun olen varannut käynnin tutulle osteopaatille. Ja tilasinpa juuri eilen Hesarista paperiversion alkuvuoden viikonloppujeni iloksi. Päätin, että ainakin tulevien kahden kuukauden ajan luen uutiset viikonloppuna paperilehdestä, ja jätän puhelimen tuijottamisen vähemmälle. Olen varma, että sekin madaltaa sykettä.

Näiden toimenpiteiden lisäksi olen blogin kautta mukana todella kiinnostavassa, terveyteen suoraan vaikuttavassa blogiyhteistyössä suomalaisen geenitestejä tekevän Negenin kanssa.

Mikä Negenin geenitesti on?

Negenin geenitestissä selvitetään DNA:n avulla henkilön riski sairastua suomalaisten kansantauteihin, sepelvaltimotautiin ja tyypin 2 diabetekseen.

Geenitestissä asiakkaan DNA eristetään sylkinäytteestä, joka annetaan kotona näytteenottopaketin (kuvissa) avulla. Sylkinäyte lähetetään analysoitavaksi, ja teknisen analysoinnin avulla selvitetään perinnöllisten tekijöiden vaikutuksia asiakkaan sairastuvuusriskiin.

Geenien analysointi perustuu geneettisiin variantteihin, eli tiettyyn kohtaan ihmisen DNA -ketjussa. Negenin testeissä käytetyt geenivariantit on valittu laadukkaista tieteellisistä tutkimuksista ja testattu suomalaisessa väestöaineistossa suomalaisen geenitutkimusryhmän toimesta.

Analysoinnissa geneettinen data yhdistetään henkilön elintapatietoihin sekä tehdään vertailu THL:n suomalaiseen väestöaineistoon. Koko prosessi viedään läpi koodattuna eli anonyymisti. Henkilötiedot ja geenianalyysin tulokset yhdistetään Negenin-palveluportaalissa, johon testin tehnyt henkilö luo oman, suojatun tilinsä. – Negen

Mitä testi kertoo?

Testitulos muodostuu tutkittavan DNA:sta löydettävästä geneettisestä riskistä yhdistettynä omiin elintapoihin. Omista elintavoista tulee kertoa rehellisesti (!) Negenin palveluportaaliin luotavalla henkilökohtaisella tilillä.

Sepelvaltimotaudin ja tyypin 2 diabeteksen kokonaissairastumisriskit (geneettinen riski + omat elintavat) kertovat, mikä henkilön sairastumisriski on seuraavan kymmenen vuoden aikana, sekä laskennallisesti 60-vuotiaana, mikäli henkilö jatkaa elämää nykyisillä elintavoillaan.

Testissä voi myös nähdä, miten kokonaissairastumisriski muuttuu, jos henkilö vaikkapa pudottaa painoa 10kg.

Testi kertoo myös geneettisestä taipumuksesta kolesteroliin, ylipainoon ja verenpaineeseen, sekä sen, nostaako vai laskeeko geneettinen perimä näitä arvoja. Lisäksi testistä näkee geenien vaikuttavuudesta lääkehoitojen tehoon.

Testiin osallistuessa ja tuloksia jännittyneenä odottaessa on tärkeä huomioida, että matala tai korkea geneettinen riski ei automaattisesti tarkoita sitä, että henkilö ei koskaan sairastuisi tai hän sairastuu 100% varmasti.

Yleisimpiin kansantauteihin sairastumisen riski kasvaa ikääntyessä, joten omasta geeniperimästä on hyvä olla tietoinen riittävän ajoissa. Sepelvaltimotaudin ja tyypin 2 diabeteksen sairastumisriskiin voi nimittäin vaikuttaa merkittävästi omilla elintavoilla. Negenin mukaan jopa 80% sepelvaltimotaudin ja 90% aikuisiän diabeteksen sairastapauksista voitaisiin välttää kokonaan.

Miesten suositellaan tekevän Negenin DNA-testi ennen 40 ikävuotta, naisten 50 ikävuoteen mennessä. Geenitesti sopii kaikille yli 18 vuotiaille, jotka haluavat pitää huolta omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Etenkin jos tiedät suvussasi olevan taipumusta sepelvaltimotautiin tai tyypin 2 diabetekseen, testin tekeminen on erittäin suositeltavaa jo nuorena aikuisena.

Tein testin pari viikkoa sitten ja nyt odottelen testituloksia jännittyneenä. Testitulosten saapuminen vie 2-4 viikkoa.

Kerron testitulosten saavuttua miten tulokset tulevat vaikuttamaan ensi vuoteeni, joka on, kuten sanottua, omistettu omalle terveydelle ja hyvinvoinnille. Kieltämättä vähän jännittää. Juuri nyt kun on sellainen fiilis, että krooninen selkäkipu saisi olla se ainoa vaiva, jota vastaan minun täytyy taistella joka päivä.

Toisaalta taas, mitä aikaisemmassa vaiheessa saan tietää myös muista tulevaisuudessa mahdollisesti odottavista terveydellisistä haasteista, sen paremmin voin valmistautua niihin ja parhaassa tapauksessa välttää ne.

Kiinnostuitko Negenin DNA-testistä, tai ajatteletko, että testi olisi hyödyllinen jollekin läheisellesi? Koodilla Tunnetila50 saat Negen 360 -genomianalyysista 50€ alennuksen, kun tilaat sen 29.2.2020 mennessä. Testin normaalihinta on 349€.

Negenillä on tällä hetkellä voimassa jouluhinnat, ja tuon viidenkympin alennuksen saat myös jouluhinnasta! Eli tilaus todellakin kannattaa tehdä ennen joulua, sillä silloin sen saa hintaan 249€! Tammikuusta eteenpäin hinnaksi koodia käyttämällä jää 299€.

8

(3) Kommentit

  1. HeidiV says:

    Mahtavaa, pitkä joululoma! Ja hieno esimies. Terveys on tärkeää. Pidä itsestäsi huolta 🙂

    1. Joo, olen niin iloinen esimeihestäni ja hänen empatiakyvystään. Terveys on tärkeintä!! Ja hei samoin, pidä sinäkin Heidi huolta itsestäsi! <3

  2. Emilia says:

    Tällaiset testit on kyllä hienoja! ?? Jos oma terveys ja mahdolliset riskitekijät kiinnostavat niin tämä on varmasti hyvä testi. Ja tässäpä muuten hyvä lahjaidea! Sain itse mieheltäni joululahjaksi dna-testin ja se oli kyllä erittäin mieleinen ?
    Jännää kuulla minkälaisia tuloksia saat, toivottavasti hyviä ??

    Nelipäiväinen työviikko ja itsensä edelle laittaminen kuulostaa niin hyvältä, kannatan ❤️ Ihanaa, että pääset kunnolla rentoutumaan ja palautumaan loman aikana, parasta!

    ps. tykkään edelleen sun esimiehestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.