Hidasta kahvia

tunnetila: ihastus

Kävin muutama viikko sitten Pauligin järjestämässä tilaisuudessa, jossa pääsin maistamaan kahvitonta ”kahvia”. Kahvia, josta sen tekijät totesivat: ”Tämä on tuote, jota emme halua valmistaa enää ikinä.”

Nykylaskelmien mukaan vuonna 2080 laadukasta kahvia ei riitä enää kaikille. Yksi suurimmista syistä kahvin loppumiselle on ilmastonmuutos. Esimerkiksi suomessa paljon käytetyn arabica-kahvin uhkana on ilmastonmuutoksen mukanaan tuoma kuivuus, toisaalta myös rankkasade, halla ja myrksyt, sekä tuholaiset ja kasvitaudit.

Vuorenrinteillä kasvava, ilmaston muutoksille hyvin herkkä kahvipensas on jo nyt noussut vuorenrinteitä ylöspäin löytääkseen itselleen optimaalisen kasvualustan. Mitä sitten tapahtuu, kun vuorenhuippu tulee vastaan, eikä pensas pääse kasvamaan enää yhtään korkeammalle?

”Jos maapallon keskilämpötilan 2-2,5 asteen nousu toteutuu, arabica-kahvin viljelyyn soveltuva maa-ala vähenee 50% vuoteen 2050 mennessä”, sanotaan Pauligilta saamassani tiedotteessa. Tämän jälkeen kahvista saattaa tulla vain harvojen herkku, hyvin kallis ylellisyystuote.

Mitä tuossa Pauligin kahvittomassa Blend 2080 -”kahvissa” sitten oli? Ohramallasta, kuivattua viikunaa, fermentoitua pu’er-teetä ja johanneksenleipäpuujauhetta. Entäs se maku? Blend 2080 maistui mielestäni enemmän pahalta teeltä, kuin kahvilta. Uh, toivottavasti ei tarvitse juoda sitä toiste.

Jos Te haluatte maistaa tuota erikoisuutta, se on vielä mahdollista Helsinki Coffee Festivaleilla 20.-22.4. Kaapelitehtaalla. Paulig valmisti vuoden 2080 blendiä vain yhden erän alkuvuodesta 2018, eikä aio valmistaa sitä enää toiste. Kahvifestareilla on siis vielä elämänne tilaisuus maistaa ammattilaisten kehittelemää kahvitonta kahvia.

Täytyy todella toivoa, että ilmastonmuutokseen suhtaudutaan sen vaatimalla vakavuudella, ja että sen olemassaolo myönnetään kaikkialla. Jos ihmiset eivät muuten herää ilmastonmuutoksen todellisuuteen, niin jospa skenaario aamukahvin loppumisesta saisi sadat miljoonat kahvin ystävät miettimään arjessaan tekemia valintoja.

Myös kahvintuottajien oloja täytyy parantaa kahvin tulevaisuuden takaamiseksi. Tähän työhön Pauligilla panostetaan paljon. Kahviplantaaseihin käydään tutustumassa paikan päällä, ja niiden infraa pyritän parantamaan puhtaan veden, terveydenhuollon ja myös koulujen muodossa.

Minä olen vannoutunut teenjuoja, ja juon teetä välillä liikaakin. Kahvia taas juon aika harvoin. Minulle kahvi on juuri sellainen ylellisyystuote, jota käytän jälkiruokana, tai silloin kun haluan herkutella. Kahvivalintani on yleensä vahva ja aromikas shotti espressoa.

Teetäni olen haudutellut jo yli kymmenen vuotta Eva Solon teenhauduttimella ja teräksisellä teepussilla, mutta perinteistä kahvinkeitintä meillä ei ole ollut lainkaan. Ilahduinkin kovasti kun sain Eva Sololta testiin heidän uuden Slow Coffee -kahvinkeittimensä*.

Keitin ilahduttaa minua monestakin syystä. Ensinnäkin se on kaunis kuin mikä, ja toiseksi sen ideologia on sydäntäni lähellä. Slow Coffee -kahvinkeitin toimii hitaasti, kuten sen nimikin jo kertoo, ja sitä on ihana käyttää rauhallisten herkkuhetkien luomiseen.

Keitin on toiselta nimeltään Pour Over -keitin, ja tuo nimi tulee sen toimintaperiaatteesta. Teräksiseen suodattimeen laitetaan tarvittava määrä jauhettua kahvia (tavallinen suodatinkahvi sopii keittimeen), ja kahvin päälle kaadetaan hitaana nauhana kuuma vesi.

Terässuodatin suodattaa kahvin hitaasti ja päästää läpi 90% enemmän eteerisiä öljyjä kuin paperisuodatin. Slow coffee -menetelmällä valmistettu kahvi onkin paljon aromikkaampaa kuin tavallinen kahvi.

Kuumana lasinen kannu ei kahvia pidä, joten sain Eva Sololta käyttööni myös ehkä maailman tyylikkäimmän termoskaatimen*. Nordic Kitchen -termoksessa on tammikahva, sen sisus on ruostumatonta terästä ja sen polypropeenipinta on kaunis mattamusta. Kannu on aivan upea!

Pauligilla kahvitonta ”kahvia” maisteltuani sain kiitokseksi käynnistäni kassillisen ihan kunnollista kahvia. Pauligin Café Havanna* pääsi maisteluun heti ensimmäisenä, kun aloin testaamaan uutta keitintä.

Sain heti ensimäisellä keittokerralla kahvistani juuri sopivan vahvaa, mutta teen juontiin tottuneena jäähdyttelin keittämäni kahvin ihan liian kylmäksi. Onneksi on tuo termari, sinne kahvin voi vaikka hetkeksi unohtaa!

4

(2) Kommentit

  1. Tarja says:

    Kuulostaapa karmealta tuo kahviton kahvi :/ Ja yhtä kamalaa on se, mitä me ihmiset olemme tälle maapallolle tehneet. Arjessa on helppo unohtaa koko asia, vaikka pienilläkin valinnoilla on merkitystä kokonaisuuteen. Lasten kanssa näitä pohditaan paljonkin ja yritetään tehdä omassa toiminnassa niitä pieniä tärkeitä valintoja.

    Alkoipas muuten tehdä tosi paljon mieli kahvia! 🙂 Ollaan oltu lasten kanssa koko viikko vatsataudissa ja kahvia olen juonut viimeksi tiistai-aamuna… Onneksi ollaan kuta kuinkin ok jo ja kovasti harkitsen iltapäiväkahvia tänään!

    Ihanaa ja rentouttavaa pääsiäistä sinulle Nina! <3

    1. Voi ei Tarja, toivottavasti vatsatautinne on jo ohi ja voitte kaikki herkutella pääsiäisen kunniaksi. Toivottavasti olet myös saanut aamukahvisi. 🙂

      Ihana kuulla, että mietitte maailman tilaa myös lasten kanssa. On hienoa jos lapset oppivat kunnioittamaan luontoa jo lapsesta asti. Vaikka tuntuu, että omat pienet valinnat eivät auta mitään, niin jokainen valinta on aina askel parempaan suuntaan. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.