Mualiman napa, eli 10 syytä tulla kokoustamaan tai lomalle Kuopion seudulle

tunnetila: innostus

*Kaupallinen yhteistyö Kuopio Convention Bureau*

Kuva: Kuopiotahko

Kuopion torilla sijaitsee Mualiman napa, eli universumin keskipiste. Ainakin jos kuopiolaisilta itseltään kysytään.

Se, että kuopiolaiset ajattelevat maailman keskipisteen olevan juuri Kuopion torilla, kertoo mielestäni kaiken olennaisen savolaisluonteesta. Ollaan huumorintajuisia, rentoja ja lupsakoita, mutta samalla myös jämptejä ja päämäärätietoisia, sekä ylpeitä siitä, mistä tullaan ja mitä kaikkea on saatu aikaan.

Muutin Savoon ollessani 4-vuotias, ja vaikken savon murretta koskaan oikein oppinutkaan, niin koen silti olevani pikkuisen kiero savolainen, ja himputin ylpeä siitä! Paukuttelen savolaisia henkseleitäni tämän tästä, ja uskon, että savolaisella sinnikkyydellä ja rohkeudella olen saavuttanut elämässäni paljon asioita.

Sain viime viikolla rutkasti lisää kotiseutuylpeyden aihetta, kun kävin Wanhassa Satamassa Meetings & Events -messuilla, ja siellä tutustuin tarkemmin Kuopio-Tahko -alueen palvelutarjontaan.

Kuopion seudulla on uskomattoman hienot puitteet ohjelmallisten kokousten tai suurempienkin kongressien järjestämiseen. Esimerkiksi Tahkolla on yhteensä yli 8000 vuodepaikkaa, ja Kuopion Musiikkikeskuksen tiloissa voi vaivattomasti järjestää seminaarin 1600 henkilölle.

Kuopion seutu tarjoaa kävijöilleen varmasti ikimuistoisia elämyksiä. Miksi siis järjestää tapahtumia aina Helsingissä, jonne pohjoisemmasta osasta Suomea on hirvittävän pitkä matka?

Innostuin kotiseutuni matkailutarjonnasta niin paljon, että päätin koota Teille kymmenen tärppiä, miksi Kuopiossa kannattaa järjestää kokouksia, tai miksi suosittelen lomailemaan noilla seuduilla. Tarjolla on varmasti jokaiselle jotakin!

Tahko

Kokonaisuudessaan yli 8000 vuodepaikkaa. 24 rinnettä, 3 golfkenttää, noin 20 ravintolaa. Itä-Suomen suurin yökerho (Tahko Piazza), jossa parhaina iltoina 2000 kävijää. Monipuolisesti urheilua, kulttuuria, musiikkia.

Ihan hävettää myöntää, että olin luullut Tahkon olevan ainoastaan talvella toiminnassa oleva laskettelukeskus. Tahkolla tapahtuu kuitenkin ympäri vuoden.

Itse kiinnostuin etenkin uniikista, Tahkon golfkenttien kupeessa sijaitsevasta Golden Resort kokous- ja  vapaa-ajan keskuksesta, jossa järjestetään paljon seminaareja, häitä ja muita perhejuhlia. Paikka näytti upealta!

Kuvat: Tahko

Miltähän tuntuisi viettää aktiivista joulua täyden palvelun resortissa? Yöpyä omassa hulppeassa huvilassa, käydä ulkoilemassa ja välillä pulikoida kylpylän lämmössä. Ottaa hemmotteluhoitoja ja mennä valmiiseen joulupöytään. Koko perhe saisi rentoutua, eikä kukaan katoaisi tunneiksi valmistelemaan jouluruokia keittiöön. Kuulostaa aika ihanalta!

Hiihtokausi Tahkolla alkaa muuten jo tänään, perjantaina 11.10. klo 10! Innokkaimmat hiihtelijät pääsevät siis maastoon jo lokakuussa, vaikka lumesta ei vielä muualla olisi tietoakaan.

Kylpylähotelli Rauhalahti

Kylpylähotelli Rauhalahdessa pääsee nimensä mukaisesti rentoutumaan ja rauhoittumaan kylpylässä, mutta hotellilla onnistuu myös kokousten järjestäminen. 

Kiinnostavin rentoon kokoustamiseen soveltuva paikka Rauhalahdessa on ehdottomasti Jätkänkämppä. Jätkänkämppä on aito tukkijätkien asunto 50-luvulta. Rakennus siirrettiin Kuopioon vuonna -87, ja nyt se sijaitsee Kuopion Rauhalahdessa, heti kylpylähotellin takana avautuvalla luonnonsuojelualueella.

Alempi kuva: Kuopiotahko

Jätkänkämpän yhteydessä on myös mualiman suurin savusauna, jonka tämänhetkinen ennätys yhtäaikaisesta saunomisesta on 106 henkilöä. Mukana oli tuolloin 46 eri kansalaisuutta. Normaalisti saunan kapasiteetti on 50-60 hlöä. Sauna on Kallaveden rannalla, joten saunalta pääsee pulahtamaan järveen kesät talvet.

Jätkänkämpän tukkilaistunnelmaa lisäävät 50-luvun musiikki ja ravintolan tarjoama, sesongin mukainen riistaruoka. Jätkänkämppä savusaunoineen on auki kaikelle kansalle tiistaisin klo 16-22 lähes ympäri vuoden (17.12. asti), joten kuka tahansa pääsee halutessaan saunan makoisiin lölyihin, vaikkei siellä kokoustamassa olisikaan. Kuulostaa siltä, että avantoon on tulevana talvena päästävä!

Saana

Saunomisesta puheenollen… Aktiviteettikeskus Bellanrantaan viime keväänä valmistunut Saana on must jokaiselle Kuopiossa vierailevalle! Tarjolla on mm. Suomen (tai ainakin Savon) ensimmäinen yleinen infinitypool, poreallas, putoussuihkuja, savusauna jne.

Saanan laadukkaassa ravintolassa kannattaa piipahtaa myös lounaalla, vaikkei saunomaan ehtisi jäädäkään. Saanan tiloissa voi myös kokoustaa suuressa ravintolasalissa, kabinetissa tai halutessaan vaikka VIP-saunassa.

Kuva: Kuopiotahko

En ole vielä itse ehtinyt Saanaan, mutta jokainen siellä käynyt ystäväni on kehunut paikkaa valtavasti. Eli viimeistään ensi kesänä on pakko päästä nauttimaan Saanan terassille aurinkoisesta kesäpäivästä ja savusaunan löylyistä!

Kuopion Musiikkikeskus

Pikkujoulut, yli tuhannen osallistujan konferenssit, sukukokoukset tai vihkiminen ja häät. Mitä ikinä haluatkaan järjestää, Kuopion Musiikkikeskuksessa hoituu kaikki!

Yksi huikeimmista jutuista, minkä Wanhassa Satamassa viime viikolla kuulin, oli se, että Kuopion Musiikkikeskuksen käytössä on oma sinfoniaorkesteri (Kuopion kaupunginorkesteri)! Massiivinen orkesteri, joka muuten täytti eilen (10.10.) 110 vuotta, tuo varmasti unohtumattoman lisän mihin tahansa tilaisuuteen.

Kuvat: Pekka Mäkinen / Kuopion Musiikkikeskus

Esimerkiksi yksi kiinnostavimmista koko Kuopion katukuvan pariksi päiväksi muuttavista tapahtumista on NEKOCON, eli kesällä järjestettävä suuri cosplay-tapahtuma. Kuopion Musiikkikeskuksessa järjestettävän tapahtuman suurimpia vetonauloja on animekonsertti, joka tuotetaan yhdessä Kuopion kaupunginorkesterin kanssa.

Tämän syksyn ohjelmistossa on myös Bond-tunnari-ilta (8.11.), sekä pelialan seminaari (13.11., sis. seminaarin, Mini Game Expon ja Score – Orhestral Game Music -konsertin).

Olisipa muuten hienoa järjestää Kuopion Musiikkikeskuksessa suomalaista elokuvaa käsittelevät festarit, jossa katsottaisiin kotimaisia elokuvia eri vuosikymmeniltä. Festareilla kuultaisiin myös sinfoniaorkesterin versioita kotimaisista elokuvasävelmistä, ja suomalaisten elokuva-alan vaikuttajien luentoja ja keskusteluja. Ai että! Ja hei, mukaan vielä Savon oman pojan, Spede Pasasen retrospektiivi. Ostaisin tuohon tapahtumaan lipun heti!

Kuopion kaupunginteatteri

Helsingissä ja Tampereella on tänä syksynä tuotu teatterilavoille useita musikaaleja. Suuret musikaalituotannot eivät kuitenkaan rajoitu vain näihin kaupunkeihin, vaan myös Kuopiossa tehdään säkenöiviä musikaalituotantoja.

Tiesitkö muuten, että Kuopion kaupunginteatterissa tehdään Suomessa ensimmäisenä teatterina 3D-ääntä? Soundscapen 3D-ääni on käytössä ensimmäistä kertaa juuri ensi-iltansa saaneessa suurmusikaali Cabaretissa. Koko teatterisalin jokaiselle paikalle tasaisesti kuuluva liveääni tuo varmasti musikaaleihin huikean lisän.

Alempi kuva: Sami Tirkkonen / Kuopion kaupunginteatteri

Cabaretin lisäksi Kuopion kaupunginteatterin ohjelmistossa nähdään tänä syksynä mm. Stephen Kingin jännitysnäytelmä Piina. Intensiivisestä ja tiheätunnelmaisesta Piinasta järjestetään myös yönäytöksiä (esim. 1.11. klo 22.00).

Hieman perinteisestä poikkeavalla teatteritarjonnalla saadaan varmasti teatterin iloista nauttimaan myös uusia yleisöjä. Uskaltaisitteko Te mennä katsomaan Piinan yönäytökseen?

Kuopio Wine Festival

Kuopion viinijuhlat järjestetään tänä kesänä 24. kerran. Viime vuonna Viinijuhlilla oli 36 000 kävijää, ja se teki Viinijuhlista Kuopion suurimman festivaalin.

Ensi kesänä Kuopio Wine Festival starttaa Kuopion satamassa torstaina 25.6. Juhlia vietetään kahden viikon aikana, eli torstaista lauantaihin 25.–27.6. ja seuraavalla viikolla tiistaista lauantaihin 30.6.–4.7.

Yksi jo julkaistuista Viinijuhlien esiintyjistä on Tehosekoitin (26.6.).

Huippuesiintyjien lisäksi Viinijuhlilla ei unohdeta sen pääasiallista teemaa, eli viinejä. Tulevana kesänä Viinijuhlat täyttyvät ranskalaisista viineistä, shampanjasta ja ranskalaisista herkuista, sillä juhlien teemamaaksi on valikoitunut tällä kertaa Ranska. Oui oui, sopii minulle!

Kuvat: Kuopiotahko

Kylpylähotelli Vesileppis ja Muumi jääluola

Vaikka Kuopiossa on paljon näkemistä ja tekemistä, niin suosittelen vierailua myös Kuopion lähiseuduilla. Leppävirralta, vähän yli 50km:n päässä Kuopiosta, löytyy myös vaikka mitä koettavaa.

Kylpylähotelli Vesileppiksestä löytyy kylpylän lisäksi mm. kokoustiloja tuhannelle, keilahalli, hiihtoareena, jäähalli ja seikkailupuisto, sekä koko Pohjois-Savon uutena vetonaulana toimiva Muumi jääluola.

Viime talvena ensimmäistä kertaa auki ollut Muumi jääluola oli hitti jo syntyessään. Heti ensimmäisen kauden aikana Muumi-jääveistoksia ihaili yli 35 000 kävijää. 

Muumi jääluola on rakennettu samaan kompleksiin kylpylähotellin kanssa, joten jäämaailmaan pääsee näppärästi hissillä suoraan hotellin aulasta. Viime vuoden jääluola kertoi Muumien Taikatalvi -tarinan kuudentoista taidokkaan jääveistoksen avulla.

Uusi Muumien jääluola avautuu tänä vuonna 26.12., ja se on auki touko-kesäkuulle. Hotellin aulaan on avattu myös Muumikauppa, josta löytää kaikki samat tuotteet, mitä muista Suomen Moominshopeista saa.

Kävin itse viime talvena, heti joulun jälkeen avajaisviikolla, katsomassa jääluolassa Taikatalvi-veistoksia (kts. kuvat yllä), joten tottahan myös uusi Muumi-tarina on pakko nähdä. Viime kaudesta jäljellä on ainoastaan Muumitalo. Kaikki muu tulee olemaan uutta ja ennennäkemätöntä.

Kylpylähotelli Kunnonpaikka

Kuopion lähikunnista myös Siilinjärvellä pääsee viihtymään kylpylähotellissa. Kylpylähotelli Kunnonpaikassa voi kokoustamisen tai kylpylävierailun ohessa piipahtaa vaikka pakohuoneessa, tai ottaa osaa lasertaistelupeliin! (Näin sivulauseessa muuten mainittakoon, että en ole koskaan päässyt pois pakohuoneesta. Matemaattiset tehtävät menevät aina yli hilseen ja ovi on ja pysyy kiinni. Ehkä vielä jonain päivänä…)

Kylpylähotelli Kunnonpaikasta on pakko mainita ihan mahtava yksityiskohta. Hotellissa asuu nimittäin jatkuvasti 30 kiinalaista mäkihyppääjää!

Kuvat: Kuopiotahko

Jo kolmen vuoden ajan mäkihyppyvalmentaja Mika Kojonkoski on käynyt Kiinassa, ja kerännyt kasaan mäkihypystä kiinnostuneita nuorukaisia. Osa Siilinjärvelle saapuvista innokkaista mäkihyppääjänaluista ei ole koskaan edes hiihtänyt, mutta silti he tulevat innolla Suomeen opettelemaan mäkihypyn saloja.

Hyppytreenit aloitetaan Siilinjärvellä olevista pienistä hyppyreistä, ja pian siirrytään jo Kuopioon Puijolle (kuvat yllä Puijolta), jossa on edessä kunnon hyppyrimäet. En kestä miten mieletöntä!

Savonia-ammattikorkeakoulu

Varsinaisten matkakohteiden lisäksi haluan nostaa esille Kuopiossa sijaitsevan Savonia-ammattikorkeakoulun. On todella ihailtavaa, miten esimerkiksi Matkailu- ja ravitsemisalaa opiskelevat otetaan mukaan Kuopion matkailun edistämiseen.

Opiskelu Savoniassa ei ole pelkkää kirjojen parissa puurtamista, vaan opiskelijat pääsevät mukaan kehittämään alueen matkailua ja näyttämään osaamisensa jo opintojen ohessa.

Opiskelijat mm. auttavat alan yrittäjiä tavoittamaan yleisöjä kehitämällä heille sosiaalista mediaa ja tuottamalla yrityksille nettisivuja useilla kielillä. Resto-puolen opiskelijat järjestävät pop up-ravintoloita ja järjestävät viinitastingeja vaikkapa yritysten pikkujouluihin.

Musiikin ja tanssin puolelta tilataan esityksiä erilaisiin tapahtumiin, ja seminaareihin sekä muihin tilaisuuksiin tilataan tilasuunnittelua opiskelijoiden opinnäytetöinä.

Jos siis olet opiskelupaikkaa vailla, tai mietit ottaisitko pienen breikin työelämästä ja lähtisit jatko-opiskelemaan, niin Kuopiossa sijaitseva Savonia-ammattikorkeakoulu ei olisi lainkaan hullumpi vaihtoehto opintojen suorittamiseen!

Kuvat: Kuopiotahko

Kaupunkisähköpyörät

Jotta liikkuminen Kuopion keskustasta Saanaan, tai vaikkapa Kuopion satamaan olisi mutkatonta ja hieman ekologisempaa, toi Kuopion kaupunki kaupunkisähköpyörät kaupunkilaisten käyttöön ensimmäisenä Suomessa.

Kaupunkisähköpyörät otettiin Kuopiossa käyttöön viime vappuna, ja niillä voi ajella vielä lokakuun loppuun. Olen jo useamman vuoden miettinyt sähköpyörän hankkimista, mutten ole koskaan päässyt kokeilemaan sellaista. Seuraavan kerran kun käyn Kuopiossa, otan varmasti sähköpyörän alleni ja testaan millaista sillä on ajaa.

Siinäpä ne, kymmenen vinkkiäni Kuopion seudulle! Jos tässä ei tullut tarpeeksi syitä järjestää seuraavaa seminaaria Kuopiossa tai buukata syyslomamatkaa Savon sydämeen, niin ei sitten missään.

Kuopioon pääsee kaikkialta Suomesta helposti junalla tai bussilla, ja onpa Kuopiossa lentokenttäkin. Laskettelureissu Helsingistä Tahkolle hoituu huomattavasti nopeammin kuin Pohjois-Suomen lomakohteisiin, joten aikaa perillä jää reilusti enemmän.

Vaikka heti alussa kerroin paukuttelevani savolaisia henkseleitäni ylpeydellä, niin sanottakoon, että alan olla (lähes) puolueettomasti sitä mieltä, että se mualiman napa taitaa oikeastikin olla Kuopion torilla. Jos ette usko, niin menkää itse katsomaan. Torilla on oikein laattakin sitä varten.

Onko Kuopion seutu teille tuttua, vai onko joukossanne kenties joku, joka ei ole koskaan käynyt Kuopiossa?

6

(18) Kommentit

  1. Johanna says:

    Viinijuhlilla olen ollutkin, mutta nyt alkoi kiinnostaa nuo muumit. Kiitos siis vinkistä!

    1. Minä taas en ole koskaan ehtinyt Viinijuhlille, joten tuo puute on pian korjattava. Ehkä jo ensi kesänä, kun tarjolla on shampanjaa! ❤️

  2. Emilia says:

    En muista, että olisin Kuopiossa käynyt mutta sehän vaikuttaisi olevan oikein mainio paikka mm. kesäreissulle. Kuopio Wine Festival voisi olla oikein kiva kokemus vaikkapa muutaman läheisen ystävän kanssa, vai mitä sanot? ?

    1. No tuo asia on kyllä korjattava! Olisipa ihana päästä sun kanssa Viinijuhlille!!! ❤️

  3. Mä niin haluaisin Tahkolle, mutta en vaan saa lähdettyä. Olisikohan tästä mulle ensi vuoden tavoitteeksi??

    1. Toivottavasti pääsisit sinne ensi talvena! On niin paljon lähempänä kuin moni muu iso laskettelukeskus. Jää enemmän aikaa olla perillä ja nautiskella. 🙂

  4. Heli says:

    Kyllä Kuopioon kannattaa tutustua! Etenkin kesällä kaupunki syttyy eloon ja tori on täynnä värejä ja tunnelmaa.

    1. Niin totta Heli! Kuopion tori on aivan ihana kesäisin! Ja satama, ja oikeastaan koko Kuopio muutenkin. <3 Toivottavasti pääsen tulemaan Viinijuhlille. Olisi kyllä kiva!

  5. Kay says:

    Minä olen käynyt Kuopiossa 2015 kesällä koiranäyttelyssä 🙂 En ihan tarkkaan muista missä siellä oli, mutta paikka oli kaunis. Kuopio Wine Festival kuulostaa ehdottomasti sellaiselta tapahtumalta, jossa olisi kiva käydä. Ja ehdottomasti ystävien kanssa <3

    1. Ai että Kay, aloin jo haaveilla hotelliviikonlopusta Kuopiossa meidän poppoolla! Viinijuhlat, sisävesiristeily kauniilla Kallavedellä, savusauna Saanassa… Olisi ihan superkivaa! <3

      1. Kay says:

        No ois kyllä, aivan huippua ♥︎

        1. ❤️❤️❤️

  6. Hannele says:

    Alkoikin taas tehdä mieli lähteä käymään Kuopiossa, se on kiva paikka! Edellisestä kerrasta onkin jo vierähtänyt liian pitkä aika, ennen tuli käytyä useinkin mummolassa, kun sellainen vielä oli.

    1. Oih, Kuopion mummola kuulostaa kyllä parhaalta syyltä vierailla kaupungissa. <3 Siskoni asuu Kuopiossa, ja oikein harmittaa miten harvoin siellä tulee käytyä. Onneksi taas tämän yhteistyön myötä muistin, miten kiva paikka se on, ja miten paljon siellä on kaikkea tekemistä. Tuo Kaupunginteatterin uusi äänimaailmakin alkoi kiinnostaa.

  7. Aira says:

    Tuo Saana näyttää katsastamisen arvoiselta paikalta!

    1. Saana näyttää kyllä mielettömältä! Kuopiossa asuva siskoni oli käynyt siellä Venetsialaisilla, ja kertoi sen olleen ihan superkaunis kaikkine valoineen. Seuraavalla Kuopion reissulla on kyllä pakko päästä käymään tuolla!

  8. Lili says:

    Olipas hyvä artikkeli! En tiennytkään, että Kuopiossa on noin paljon kiinnostavaa nähtävää! Tahkolla olen kyllä käynyt joskus kesälläkin.

    1. Kiitos Lili! <3 Minulle Tahko on aina ollut talvinen laskettelukeskus, joten sen monipuolisuus tuli ihan yllätyksenä. Täytyy kyllä päästä käymään sielläkin joskus lähitulevaisuudessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.