Ikävä asukuvia

tunnetila: ikävä

Löysin kamerasta Iinan ottamat asukuvat hieman yli vuoden takaa. Kuvat voisivat olla ihan hyvin vaikka viime viikolta sillä jokainen kuvan vaatteista on edelleen kovassa käytössä. Ainut asia mikä kuvien oton ajoista on muuttunut on se, että minulla ei ole enää asukuvien ottajaa.

Viime vuonna ollessani vuorotteluvapaalla tapasin bloggaavia ystäviäni viikottain, joskus jopa päivittäin, ja sain aina jonkun nappaamaan asukuvat blogia varten. Nykyään tuntuu että olemme kaikki niin kiireisiä, että vaikka tapaamme kaikenlaisissa tilaisuuksissa niin vaihdamme vain pikaisesti kuulumiset ja kuvaushommat unohtuvat joka kerta.

neule Samuji, paitapusero Lindex, huivi Noolan,
housut Vila, laukku Baggu, lenkkarit Karhu

Ajattelin nyt ottaa itseäni niskasta kiinni ja aion hommata kameralle kunnollisen jalustan jolla saan otettua kuvat ilman kavereiden tai aina yhtä innokkaan ”otetaan joskus toiste, jooko” miehen avustusta. Kunnolliset jalustat näyttävät maksavan helposti yli 200€ ja tuon summan satsaaminen jalustaan pelkästään itsensä kuvaamista varten tuntuu aika hurjalta.

Harrastaako joku Teistä valokuvausta ja osaisi kertoa mistä kannattaa lähteä metsästämään hyvää mutta kohtuuhintaista jalustaa? Jos saisin jalustan vaikka satasella niin olisin hyvin iloinen.

0

(23) Kommentit

 1. CurryKaneli says:

  Kivat asukuvat ja sopii kyllä tähän syksyyn vaikka ovatkin vuoden takaa. En osaa sanoa, mistä saisit halvalla jalustan. Kehoitan kuitenkin satsaamaan laatuun. Mielstäni jalustan täytyy olla kevyt ja helposti ja nopeasti kasattava ja pystyyn saatava. Rajala Proshopilla on hyvät valikoimat ja joskus todella hyviä tajouksia, sieltä voisi käydä katomassa.

  1. Kiitos vinkistä CurryKaneli! Olen pitänyt Rajalaa jotenkin kalliina, mutta nyt muistankin nähneeni heillä joskus hyviä tarjouksia.

   Kannatti muuten avautua asiasta täällä. Sain heti sovittua yhdet asukuvaustreffit. 🙂

 2. Mun mielestä jalustan ei tarvitse olla kallis ollakseen hyvä. Riippuu niin paljon siitä millaiseen käyttöön sitä tarvitsee. Mulla on itsellä kamerajalusta joka tuli kaupanpäällisinä kun tilasin Kamera-lehden. Siinä ei ollut muuta vikaa kuin että se oli vähän matala pitkän ihmisen asukuvia varten. Niinpä isäntä osti mulle korkeamman jalustan joululahjaksi muutama vuosi sitten. Muistaakseni hän hankki sen niinkin erikoisesta paikasta kuin Halpahallista. Se perusteella voisin arvella että hinta ei hiponut pilviä.
  En ole tutkaillut merkkejä ja hintoja mutta osaan sanoa pari vinkkiä mihin ominaisuuksiin kannattaa ehkä kiinnittää huomiota asukuvausta silmällä pitäen.
  Kameran kiinnitys jalustaan: Jalustassa on istukka joka ruuvataan kameran pohjaan ja kamera kiinnittyy jalustaan istukan avulla. Joissakin istukoissa on ruuvissa itsessään pieni ”kahva” ruuvaamista varten, jotkut vaativat ruuvimeisseliä. Omassani on tuo kahva, isännän jalustassa ei. Tällä on merkitystä siinä vaiheessa kun haluaa kiinnittää ja irrottaa istukan nopsasti. Jos itseä ei haittaa että istukka on kamerassa kiinni jatkuvasti niin sitten tällä ei tietysti ole väliä, mutta jos ei halua niin kannattaa ehkä valita sellainen malli jossa istukan voi irrottaa ilman lisätyövälineitä. Kaikkein halvimmissa jalustoissa erillistä istukkaa ei välttämättä ole ollenkaan vaan kamera ruuvataan suoraan jalustan rungon yläosaan kiinni. Tällaista mallia en suosittele ollenkaan.

  Kameran kääntäminen sen ollessa jalustassa kiinni: eri jalustoissa ja eri valmistajilla on erilaisia tekniikoita tämän hoitamiseksi. Jos haluaa että kameran kääntely (käytännössä sen suuntaaminen kohteeseen) on vaivatonta niin kannattaa tutkia erilaisia jalustamalleja miten niissä on tämä asia hoidettu. Meidän jalustoissa on kummassakin kolme vaihtoehtoa: pystysuuntainen kääntäminen (maa-taivas), vaakasuuntainen kääntäminen (oikea-vasen) sekä kallistus eli ns. horisontin suoristus. Nämä tehdäkseen pitää löysätä ja kiristää kolmea eri ruuvia. Koen tämän omissa jalustoissamme hieman hankalaksi ja etenkin tuo horisontin suoristus on erittäin vaikeaa, jalustassa taitaa olla tuossa säätimessä vähän väljyyttä niin että oikean kallistuksen hakeminen ottaa vähän aikaa. Eli mitä vähemmällä kikkailulla tuon kääntelyn saa suoritettua sen parempi, mutta tässäkin tietysti voi olla erilaisia mieltymyksiä siitä millainen tekniikka itselle sopii parhaiten.

  Asukuvia otettaessa olen huomannut nuo kaksi asiaa jalustassa tärkeimmiksi ominaisuuksiksi ainakin itselleni. Mutta huomioitavaa on että vaikka nuo toiminnot olisivat vähän rimpulammatkin niin ei se silti estä asukuvien ottamista, mutta niiden kunnollinen toimiminen tekee kuvaamisesta toki sujuvampaa, etenkin jos ei ole kamalasti aikaa säätämiseen ja sähläykseen.
  Lisäksi voi tietysti miettiä jalustan muita ominaisuuksia sen mukaan miten sitä aikoo käyttää. Esim jos joutuu kamalasti kuljettelemaan sitä mukana niin onko silloin kevytrakenteinen pieneen tilaan menevä parempi ja haluaako siihen kantopussin mukaan jne. Meillä jalustat on jatkuvasti avattuina huoneen nurkassa käyttövalmiina kun niitä ei juurikaan kuljetella ees taas (isännän jalusta on kotona, minun jalustani työhuoneella) niin esim jalkojen avausmekanismin helppokäyttöisyydellä ei varsinaisesti ole merkitystä.

  Toivottavasti näistä vinkeistä on apua.

  1. Hallelujah Rhia! Mieletöntä paneutumista, kiitos tuhannesti kommentistasi! Lähden ehdottomasti ostoksille (ensin HalpaHalliin) vinkkiesi kanssa. Iso kiitos!

 3. Mulla on tämä: http://www.verkkokauppa.com/fi/product/33927/dmcvt/Manfrotto-MKC3-P01-Compact-Seriers-kolmijalka-kuulapaalla

  Ostin viime talvena, kun kuvaamisesta ei tullut pimeydessä mitään – nyt makoillut lähinnä kaapissa kesän, mutta kohta päässee taas käyttöön. Itse en halunnut tuhlata superisti raha jalustaan, tuo oli aika sopiva omiin tarpeisiin: kevyt, kasaan taittuva, kuitenkin tukeva ja kuulapää taipuu helposti joka suuntaan. Eikä mikään kallis! Voin lämpimästi suositella tuota. Riippuu toki vähän kamerastasi, tuohan on tarkoitettu minijärkkärikokoisille (mulla Olympuksen PEN ja sen ainakin kannattelee kivasti). Tuossa mallissa on lisäksi sellainen pieni mount-osa, joka kiinnittyy ruuvilla kameraan ja jalustassa on pikairrotin, jos tuon mountin pitää kamerassa kiinni, sen saa siis tosi nopeasti irti!

  En siis sinuna tuhlaisi älyttömästi jalustaan, mutta kiinnittäisin huomiota sinulle tärkeisiin ominaisuuksiin!

  1. Kiitos vinkistä Sini! Mä ajattelin opetella kuvaamaan miehen järkkärillä oman pienen pokkarini sijaan, joten jalustan pitäisi olla varmaankin aika järeä painavalle kameralle. Saas nähdä mihin lopulta päädyn…

 4. Hih, mä kuvasin varmaan yli vuodenpäivät omat asukuvat käyttäen jalustana hyllynreunaa 🙂 Touhua hetken katseltuaan poikaystävä sitten kävi lopulta ostamassa mulle jalustan, joten en ole vielä tullut käyttäneeksi kertaakaan, hups. Mutta niin, se hyllynreuna toimi oikein hyvin, sattui olemaan just oikealla korkeudella jos tarvitsi säätöä, muutama lehti kameran alle lisättynä riitti 😉

  1. Hätä keinot keksii. 🙂

   Mulla voisi löytyä kuvauspaikkoja sisältä joihin voisin käyttää mun pientä kameran jalkaa (siis ihan sellainen mini jota olen käyttänyt aikaisemmin), mutta nyt tosiaan haluaisin ottaa paremman kameran käyttöön joten siihen vaaditaan isompi jalka.

   Ihana mies sinulla kun satsaa tyttöystävän blogiharrastukseen ostamalla uusia apuvälineitä. 🙂

 5. Noora says:

  Mä olin aivan hukassa asukuvien kanssa, kun poikaystäväni oli pari viikkoa työreissulla. Matti juuri eilen kysyikin, että oliko mulla ollenkaan ikävä sitä vai sen asukuvanottotaitoja.. :´) ♥

  1. Heh, asukuvanottotaito on kyllä yksi miehen parhaista ominaisuuksista. 🙂 Kunpa saisin oman miehenikin edes joskus ottamaan asukuvia. Paranisi blogin ulkoasu ja taso heti ihan valtavasti. Mutta kun ei… Lahjonta tosin voisi toimia… 😉

 6. Mä ostin oman kolmijalkaiseni eli jalustan kolme vuotta sitten Gigantista; taisi maksaa 19,90 euroa.

  On kevyt, menee pieneen tilaan (mukana tuli kantopussi), eli on helppo ottaa mukaan ulos tai reissulle, mutta en ole viitsinyt. On myös helppo koota tai pistää kasaan, ja kameran saa niin pystyyn, vaakaan kuin muihinkin asentoihin.

  Omani on siis erinomainen, enkä kyllä pistäisi satasta tai kahta jalustaan, sillä hinnallahan saa jo hyvän kamerankin! Ja kuten tiedät, tämä on ollut kovassa käytössä. Joka sentin arvoinen!

  Omistan lisäksi yhden monopodin, mutta siitä ei ole apua asukuvien otossa. Taisin saada sen aikoinaan eksältä.

  1. What, parilla kympillä hyvä jalusta?! Okei, nyt alkaakin nettiputiikkien armoton koluaminen. Kiitti että kerroit että myös tästä hintatasosta voi löytää toimivia vekottimia!

 7. Niin, ja suosittelen myös miehen suostuttelua/lahjomista/kouluttamista asukuvien ottoon – saa paljon vaihtelevampia taustoja!

  1. Mies on hyvä valokuvaaja ja esim. viime syksynä New Yorkissa sain hänet ottamaan kamppiskuvia Marshallsille. Jouduin tosin joka kuvaussession jälkeen tarjoamaan hänelle lounaan, mutta kyllä kannatti! 🙂 Kun me vaan täällä Suomessa oltaisiin edes joskus kotona yhtä aikaa ennen pimeää niin voisin taas yrittää lahjontaa. 🙂

 8. Mä olen ostanut jalustan ihan Anttilasta ja se taisi maksaa pari vuotta sitten n. 20 euroa 🙂 Se on yllättävän tukeva, aiempi jalusta meillä olikin ns. rimpula joka yhden kerran kaatui ja meni rikki, ei kestänyt järkkärin painoa 😀 Mutta 20-30 eurolla kyllä saa tarpeen vaatiessa tukevankin jalustan 🙂

  1. Oikeasti?! Parin kympin jalusta kestää järkkärin? Jihuu! Olin ihan varma että joudun pulittamaan moisesta kapistuksesta useamman satasen. Anttilaan siis! 🙂 Kiitos Salka vinkistä!

 9. Joo, ei sun tosiaan tarvii ostaa mitään pro-jalustaa pelkkien asukuvien ottamiseen. Parillasadalla saisit jo tukevan, vakaan kelpo jalustan vaikka tähtitaivaan kuvaamiseen puolen minuutin valotusajalla, mutta blogia varten sellaista tuskin tarvii 🙂
  Katso vain ostaessa, kuin painavaa kameraa jalusta jaksaa kannatella ja osta sen mukaan.

  1. Kiitti Ilona vinkistä! Tuo painojuttu onkin varmaan jalustan tärkein ominaisuus jos ajattelin lykätä sen päähän jättimäisen (ja minulle liian painavan) järkkärin.

 10. […] avautua blogissa asukuvaikävästä. Noin 5 minuuttia postauksen julkaisemisen jälkeen sain Pupulandian Jenniltä viestin. Jenni […]

 11. Lupaan ja vannon, että tästä lähin otan asukuvia aina kun nähdään! <3

  1. Jei!!!!! <3 <3 <3 😀

 12. Emilia M. says:

  Suosittelen tämmöstä:
  http://www.verkkokauppa.com/fi/product/14494/grkg/Hama-Tripod-Star-61-kamerajalusta-digi-tai-videokuvaukseen

  Maksaa vain 31,90 € ja tulee kantopussi mukaan! Usein kantopussi pitää maksaa erikseen ja niillä on hintaa herkästi tuo 30 €.

  Mulla on tuo jalusta ja olen kyllä tykännyt. Se on kevyt ja sen saa todella pieneen tilaan; pakattuna 60 cm pitkä ja ympärysmitta n. 10 cm.

  Jalustassa on irrotettava pikakiinnityslevy, jossa on sellainen pieni kahva kameran kiinniruuvaamista varten, ei siis tarvitse ruuvimeisseliä. Jalustan saa 153 cm korkeaksi, mikä riittää minusta ihan hyvin. Asettamista helpottamassa on kaksi vatupassia.

  Jalustassa ei ole kuulapäätä, eli sitä voi säätää joko sivu- tai eteen-taakse-suunnassa erikseen tai avata molemmat säätimet ja suunnata kameraa vapaasti. Vaikea selittää, mutta siis kätevä ominaisuus kuitenkin 😀 Kameran saa myös helposti käännettyä pystysuuntaiseksi.

  Tuossa on myös tuo juttu tuossa jalkojen keskellä, mikä yhdistää niitä. Se pitää jalat samassa kulmassa keskenään ja tekee jalustasta tukevamman. Jalkojen välissä olevaan koukkuun voi myös kiinnittää painon jos sellaista tarvii.

  1. Mahtava kommentti, KIITOS Emilia!!! Jos en näillä vinkeillä saa hankittua kunnon jalustaa niin en sitten millään: 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.