Nahkakaulus

tunnetila: ilo

111013 tokaKävin pari viikkoa sitten konseptiliike Palonin pressipäivässä ja löysin kotona pressikassista aarteita! Moni saamistani jutuista pääsi käyttöön heti, ja yksi kivoimmista tuotteista oli riihimäkeläisen RARAn nahkainen irtokaulus. Veera Tuominen, nainen RARAn takana, on jalkinemuotoilun artenomi ja RARAn mallistot koostuvatkin pääasiassa jalkineista ja laukuista.

RARA-kengät ja -laukut valmistetaan Riihimäellä käsityönä kasviparkitusta nahasta. Tuotteissa käytetty nahka on pääsääntöisesti kotimaista, ja se on jalostettu Suomessa. RARA huoltaa ja korjaa omat kenkänsä, ja kengät on valmistettu niin, että koko pohja on vaihdettavissa jos tarve tulee. Vaihdettavissa olevalla pohjalla kenkien käyttöikä pyritään maksimoimaan. Olen kävellyt monet nahkaiset lempikenkäni puhki ja olen useamman kerran toivonut että kengät saisivat lisäikää pohjia vaihtamalla.

Mallistoon kuuluvat RARA-laukut valmistetaan käsityönä pelkkiä käsityökaluja käyttäen. Laukkujen valmistuksessa ei esimerkiksi käytetä lainkaan liimaa.

111013 ekamekko Soaked In Luxury, nahkakaulus RARA*, kengät Vagabond

RARA111013 peiliSuvussani on käsityöläisyyttä monessa polvessa ja esimerkiksi isäni vaari oli ammatiltaan suutari. Isäni on kertonut ihania tarinoita lapsuudestaan jossa hän pääsi seuraamaan vaarinsa kengäntekoa. Vaari istui ateljeessaan jalat ristissä kenkä sylissä (kuten suutarit aina entisaikaan tekivät) ja jokainen pisto ommeltiin käsin. En voi sanoin kuvailla miten paljon arvostan nykyaikana tehtävää käsityötä. On hienoa että kaikki ei teknisty vaan vanhoja tekemisen tapoja kunnioitetaan edelleen.

Saamani irtokaulus on väriltään kauniin neutraali ja tuo asuun hauskan yksityiskohdan olematta kuitenkaan liian näyttävä tai vangitseva. Kokomustan asun kanssa kaulus toimii kivasti ja heti ensimmäisellä käyttökerralla sain koko ajan olla kertomassa ihmisille mistä kaulukseni on ja kenen valmistama se on. Kaulus on käsittääkseni valmistettu kenkien ja laukkujen teossa yli jääneistä nahan paloista, eli myös siksi kerron ilolla kysyjille tuotteen alkuperän. Kaunis, kestävä, ekologinen ja persoonallinen. Siinäpä yhdelle tuotteelle aika monta hyvää ominaisuutta!

* saatu blogin kautta
Kuvat: Iina / MouMou

0
Previous Story
Next Story

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  MouMou
  13/10/2013 at 10:29

  Tulipa kivat kuvat! 🙂

  • Reply
   tunnetila
   13/10/2013 at 18:37

   Kuvaajalle kiitos! <3 Siinä kamerassa vaan oli jotain tosi outoa sen linssisutun lisäksi… 95% otetuista kuvista oli ihan epätarkkoja. 🙁 Onneksi kelpo kuvia oli kuitenkin postauksen tarpeiksi. 🙂

 • Reply
  Sanjana
  13/10/2013 at 14:54

  Oi, tuo on kyllä ensimmäinen kaulus jonka minä kelpuuttaisin!
  En ole muuten oikein tykästynyt niihin, näyttävät monesti jotenkin halvoilta. Mutta tuo! Tuohan on sangen näyttävä ja mukavannäköinen kapistus 🙂

  • Reply
   tunnetila
   13/10/2013 at 18:39

   No eikö olekin kiva?! Minulla on aika lyhyt kaula joten en ole itsekään aikaisemmin tykännyt näin kaulaa vasten tulevista kauluksista. Lyhentävät kaulaa entisestään. Tämä, vaalean parkkinahan värinen ei kuitenkaan ”katkaise kaulaa” vaan näyttää ainoastaan kivalta. Tykkään kovasti!

 • Reply
  Kaisa
  14/10/2013 at 12:00

  Oi, miten hieno! Ja mekko myös, sopivat hyvin yhteen. Eikös sulla ollut ainakin yksi toisenkinlainen irtokaulus, sitäkin muistan kovasti ihailleeni. Kiva idea kaulakorun tilalle esim. töihin.

  • Reply
   tunnetila
   14/10/2013 at 13:22

   Kiitos Kaisa! Juu, mulla on se Marnin musta paljettikaulus, sekin on kyllä ihana! Se tulee enemmän kaulan alapuolelle, solisluiden päälle, joten siinä ei ole kaulaa lyhentävää vaikutusta. Luulin pitkään että se on ainut kaulus jota voin itse käyttää, mutta tämä on kyllä myös kaunis ja sopivasti erilainen kuin se musta! 🙂

 • Reply
  iduska
  14/10/2013 at 19:26

  Täälläkin tykätään RARA:sta. Haaveilen kengistä, ja odotan kovasti että mallistoa rantautuu lisää tänne Tampereen Supermukavaan. Noita kauluksia sieltä löytyykin jo, näyttäisivät varmaan kivalta myös kauluspaidan kauluksen alla… tuplakaulus. Näytät ihanan klassiselta. Punaisia kynsiä myöten 🙂

  • Reply
   tunnetila
   14/10/2013 at 20:34

   Hihi, kiitos iduska! Täytyy kyllä käydä joskus sovittamassa RARA:n kenkiä. Olisi kyllä mahtavaa jos nuo kengät sopisivat hyvin jalkaan. Olisi kiva omistaa noin ekologiset kengät. 🙂

   Ja hei kiva idea tuo kahdet kaulukset yhtä aikaa. 🙂

 • Reply
  Nasu
  15/10/2013 at 22:12

  Kaunis kaulus ja sopii mekon kanssa upeasti. Ensimmäinen näkemäni kaulus, jota voisin itsekin kuvitella käyttäväni.

 • Reply
  Syysuutta (ja ystävämyynti) Palonissa | Tunnetila
  17/10/2013 at 08:33

  […] siis lempparini Palonin näytöksestä. (Palonista löytyi myös aiemmassa postauksessa näkynyt nahkainen kaulus (RARA) josta tykkään kovasti.) On mahtava huomata miten kotimainen, eettisyyttä, kierrätystä […]

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.