Hyvän mielen vaatekaappi

tunnetila: vinkkaus

hyvan-mielen-vaatekappi1

Tekeekö mielesi uuden vuoden kunniaksi uudistua, raivata vaatekaappia ja päästä turhaksi käyneistä vaatteista eroon, tai muuten vain puuttua omiin kulutustottumuksiin? Jos vastasit yhteenkin kysymyksistä kyllä, voi hyvä keino tähän vaatekaapin inventointiin olla vähän ennen joulua julkaistu Rinna Saramäen kirja Hyvän mielen vaatekaappi (Atena)*.

Rinna Saramäki tunnustaa kirjassa olleensa ennen varsinainen vaatehamstraaja. Mekkoja, Rinna rakasti kauniita vintagemekkoja joita hän hankki vaatekaappiinsa enemmän kuin ehti koskaan käyttää. Kirppikset, nettihuutokaupat, alennusmyynnit, kauniita mekkoja tuli vastaan kaikkialla ja kaikki piti saada eikä vaatekaapissa ollut silti mitään päällepantavaa. Nykyäänkin Rinna rakastaa vintagemekkoja, mutta hänellä on nykyään mekkoja maltillinen määrä ja muutenkin toimiva vaatekaappi. Vaatteita on vähemmän, mutta päällepantavaa löytyy aina.

Saramäen kirjassa kerrataan aluksi faktoja vaateteollisuuden kurjistumisesta ja tuotannon siirtämisestä halpoihin tuotantomaihin niiden surkeista työoloista huolimatta. Huonokuntoisina romahtaneet tehtaat, nälkäpalkalla ilman etuja työskentelevät ompelijat, lapsuutensa menettäneet lapset, nuo kaikki ovat tätä päivää ja noista epäkohdista kerrotaan kirjan aluksi osiossa nimeltä Pahan mielen vaatekaappi.

Kirjan toinen osio pureutuu Hyvän mielen vaatekaappiin jota lähdetään muokkaamaan omilla valinnoilla, eettisellä pohdiskelulla, tarpeen kartoittamisella ja oman tyylin vahvistamisella. Saramäki ei listaa ”joka naisen perusvaatekaapin tuotteita” sillä jokaisen tarpeet ja mieltymykset ovat erilaiset, mutta kirjasta löytyy esimerkiksi tyylitaulukko jonka avulla omaa tyyliään voi vahvistaa tai sen voi jopa löytää. Rakastan täyttää kaikenlaisia lomakkeita ja ruksia eri vaihtoehtoja kyselyihin, joten merkkailin kirjan sivuille innoissani suosikkipäänteitäni ja lempimateriaalejani.

Tyylitaulukon lisäksi kirjasta löytyy mm. materiaaliopas ja taulukko vaateinventaariota varten, sekä mukaan lompakkoon leikattava hyvien ostosten opas. Olen itse kiinnittänyt huomiota kulutustottumuksiini jo useiden vuosien ajan, joten uusia ajatuksia kirja ei minulle juuri antanut. Uskon kuitenkin että tuo kirja motivoi jokaista jollain tasolla ja antaa ajattelemisen aihetta varsinkin heille, joille oma tyyli ei ole vielä oikein selkiytynyt tai vaatekaapissa vallitsee kaaos.

Jos siis kaipaat inspiraatiota vaatekaappisi läpikäymiseen ja uudelleen organisointiin tai oman tyylin löytämiseen, suosittelen tutustumaan kyseiseen teokseen. Jos kaikenlainen uuden ostaminen tai tavaran omistaminen tuntuu näin vuoden alussa ahdistavalta, muistutan että kirja löytyy myös kirjastosta. Silloin tosin et voi leikata taulukkoa itsellesi etkä voi ruksia suosikkipääntietäsi, mutta inspiroitua voit kirjasta aina!

* arvostelukappale saatu blogin kautta

0

(10) Kommentit

 1. Kay says:

  Kiitos vinkistä, harkitsen vakavasti kirjan hankkimista 🙂 Tällä hetkellä nimittäin vaatekaapissa vallitsee täysi kaaos, ei mitään päällepantavaa vaikka kaapinovet avatesssa vaatteet vyöryy syliin. Vaatteita löytyy myös vintiltä laatikoista ja välillä mietin että mistä hiton päästä alan sumaa purkamaan. Jospa tämä kirja auttaisi siihen….

  1. Sulla on Kay niin kauniita vaatteita että kaapistasi löytyy ihan varmasti vaikka kuinka paljon päällepantavaa! 🙂 Tämä kirja voisi tosiaankin auttaa sinua saamaan kaapin kuriin. Ja jos et hanki kirjaa niin mä voin tulla tekemään joskus kanssasi vaatekaappi-inventaarion. Olen tehnyt sitä muillekin kavereille hyvällä menestyksellä. 😉

 2. Itse olen yrittänyt pikkuhiljaa vaatekaappiani saada toimivammaksi ja rajoittaa ostoskäyttäytymistäni – hidasta puuhaa on ollut. Olen kyllä aikeissa ostaa tuon kirjan – jospa se hieman vauhdittaisi tätä touhua.

  1. Hienoa kuulla että olet ryhtynyt projektiin! Tuo kirja saa päähän paljon ideoita ja auttaa kyllä hahmottamaan omaa tyyliä paremmin. Kannattaa lukaista ja inspiroitua. 🙂

 3. Toi kirja muutti mun elämäni. <3

  1. <3 <3 Ihana kuulla!! Oikeasti, mitä vähemmän vaatteita (tai mitään muutakaan) kaapissa on, sitä kevyempi ja onnellisempi on olo.

 4. Tämä kirja onkin pulpahdellut esiin yhdestä sun toisesta paikasta. Jos en ehdi kirjastoon niin voisinko lainata sinun kappalettasi jossain välissä? Lupaan olla ruksimatta päänteitä. 😉

  1. Jep, saat kirjan lainaan milloin haluat! 🙂

   1. Kiitos. 🙂

    Ja kiitos hauskasta seurasta!

    1. Kiitos samoin, oli tosi kivaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.