Kuusi vaatevuotta

tunnetila: pohdiskelu

hankinnat osa 1Blogini pitkäaikainen lukija, nimimerkki Tiinanen, heitti minulle kiinnostavan kysymyksen koskien kulutustottumuksiani varsinkin vaatteiden osalta. Tiinanen muisti miten aloin vuonna 2008 listata taulukkoon kaikki vaate-, kenkä- ja laukkuostokseni sekä muut vaatteisiin liittyvät hankinnat (huivit, urheiluasut, alusvaatteet). En vuonna 2008 rajoittanut ostamistani millään tavalla mutta päätin, että vuonna 2009 saan ostaa puolet edellisvuoden ostoksista.

Olen vuodesta 2008 lähtien listannut samalla tavalla kaikki vaateostokseni nyt kuuden vuoden ajan ja Tiinasen innoittamana päätin nyt vertailla miten ostokäyttäytymiseni on muuttunut vuosien aikana, vai onko se muuttunut lainkaan.

Ensimmäisenä vuonna ostin 77 vaatetta ja näin jälkeenpäin se tuntuu valtavalta määrältä. Muina vuosina vaatehankinnat ovat jääneet reilusti alle viiteenkymmeneen vaatteeseen (vuonna 2011 ostin 30 vaatetta). Huomasin vuonna 2008 ostavani aika paljon vaatteita kirpputorilta mutta laittavani ne pian ostamisen jälkeen omaan kirppislaatikkooni. Kirppiksellä löydöt tuntuivat huikeilta, mutta kotona niissä oli aina jotain vikaa. Niinpä lopetin kokonaan kirppiksillä käynnin ja tuo päätös pudotti vuosittaisista vaatehankinnoistani pois parikymmentä vaatetta.

Vaatteiden ostopaikkoja lueskellessani huomasin, että ostan vuosittain ainoastaan kymmen-viisitoista vaatetta Suomesta, loput hankinnat tulee tehtyä ulkomailta. Haluaisin kannattaa paikallisia yrittäjiä ja ostaa enemmän vaatteita Suomesta, mutta ehdin todella harvoin ostoksille kotona ja ulkomailla kaupoissa tulee kierreltyä enemmän ja huolellisemmin. Teen vuodessa keskimäärin neljä ulkomaanmatkaa mutta vuonna 2010 tuli käytyä kuudessa maassa ja se vaikutti heti ostosten määrään lisäten niitä.

hankinnat osa2Olen jo vuosia hankkinut alusvaatteeni New Yorkin reissuiltani (CK:n alusvaatteita saa varsinkin outleteista edullisemmin) ja muut -sarakkeessa näkyykin selvästi New Yorkin matkani ja siellä tehdyt alusvaateostokset (vuosina 2008, 2010, 2011). Vietin myös syksyn 2012 New Yorkissa, mutta silloin asuin siellä ja kävi kuten Suomessa ollessani; elin siellä arkea joten en ehtinyt koskaan kaupungille ja alusvaatteiden ostosaldo oli vähäinen.

Kenkiä ostan lukumääräisesti aika paljon. Joka toinen vuosi ostan kolmet-neljät kankaiset kesätossukat ja parissa kesässä käytän ne puhki. Joka toinen vuosi menee siis noin kuudella kenkäostoksella ja joka toinen vuosi kenkiä tulee hankittua kymmenkunta paria. Kaappitilaa viemään ostamistani kengistä jää kuitenkin aika vähän. Kesätossut kuluvat puhki parissa vuodessa ja monet muista ostamistani kengistä osoittautuvat väärän kokoisiksi ja joutuvat siksi kiertoon. En ymmärrä miten en onnistu ostamaan sopivia kenkiä!!! (Esim. viime kesänä ostin mm. kauniit Vagabondin kiiltonahkaiset loaferit ja kun ostohetkellä 38 putosi jalasta ja 37 tuntui paremmalta mutta vähän naftilta, ajattelin ostaa kolmeseiskat ja venyttää kengät sopiviksi. Noh, kotona kenkiä venyttäessäni totesin että kiiltonahka ei veny ja kengät päätyivät myyntiin. Että taas harmitti. Kun jalan koko on selvästi 37,5 on kenkien osto välillä aika hankalaa.)

Vuosittain ostamieni laukkujen määrä on mielestäni kohtuullisen maltillinen. Minulla on käytössä ns. ”laukunkäyttösykli”. Teen usein niin, että jos näen liikkeessä hyvällä alennuksella vaikkapa kivan kirjekuorilaukun niin ostan sen, mutta samalla luovun vanhasta vastaavasta laukustani kirppiksellä. Jos taas uusi laukku on kiva, mutta ei niin kiva että voisin luopua vanhasta niin silloin jätän tuon uuden laukun ostamatta. Teen laukkuostokseni aina alennusmyynneistä joten saan vähän käytetyistä kiertoon laitetuista laukuista aika hyvin rahani takaisin.

Vaatteita ostan keskimäärin 40 kpl vuodessa. Kuulostaa siltä että ostan uusia vaatteita melkein joka viikko, mutta todellisuudessa vaatteiden ostopiikit menevät alennusmyyntien ja ulkomaanmatkojen mukaan. Saattaa mennä puoli vuotta etten osta yhtään mitään, mutta sitten taas Milanon reissulla tulee ostettua housut, kolme t-paitaa, kaksi mekkoa ja neule, joten tuon yhden viikon aikana ostosaldo on 7 vaatetta eli aika iso osa koko vuoden vaatehankinnoista.

Vuosittaisissa vaatehankinnoissani iso osa on korvaavia tuotteita. Esimerkiksi valkoisia t-paitoja vaatekaapissani on aina pino koska käytän niitä jatkuvasti. Uusin nuo kaikki paidat vähintään parin, kolmen vuoden välein. Hyvälaatuisetkin t-paidat pinttyvät ja kuluvat ja niiden saumat alkavat kiertää jne. Kaikkia käyttövaatteita ei valitettavasti ole tarkoitettu ikuisiksi, ja myös urheiluvaatteet kannattaa uusia säännöllisin väliajoin.

Vien nykyään kaikki loppuun käytetyt, reikäiset ja kuluneet vaatteet H&M:n kierrätysboksiin. Tuo noin vuosi sitten lanseerattu palvelu on osoittautunut valtavan hyväksi ainakin omiin tarpeisiini. Ennen rikkinäiset, lumpuksi kelpaavat vaatteet on tullut heitettyä helposti roskikseen kun muutakaan paikkaa ei ole ollut, nyt ne saa helposti kiertoon ja uusiokäyttöön.

Vaikka olen ajatellut ostavani vuodessa aika vähän kaikkea ja pääosin tarpeeseen, tuntuu noita yllä olevia taulukoita katsellessa että ihan varmasti pärjäisin paljon vähemmälläkin. Mihin tarvitsen kenkiä jotka tuntuvat jo kaupassa inasen liian pieniltä? Mihin tarvitsen uutta käsilaukkua jos tykkään vanhasta valtavasti? No okei, uusia neuleita tarvitsin viime vuonna kun turkiskuoriaisen toukat söivät monta lempineuleistani. Loppuvuoden neuleostokset olivat siis täysin sallittuja, mutta nostivat silti viime vuoden ostossaldon yli neljäänkymmeneen.

Vaikka taulukoiden mukaan tunnun ostavan vuodessa aika paljon kaikkea, on kierrätyssysteemini toimiva. Korvaan siis hyvin usein vanhan vaatteen uudella. Vaatekaappini ei ole koskaan tupaten täynnä mutta väljyydestä huolimatta sieltä löytyy aina päällepantavaa tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. Mielenkiinnolla odotan mitä vuosi 2014 tuo shoppailurintamalla tullessaan. En ole vielä tämän vuoden puolella ostanut yhtään vaatetta enkä edes tarvitse juuri nyt mitään. Katsotaan taas vuoden lopussa pysyinkö vanhassa ja hyväksi havaitussa syklissäni vai karkasiko mopo jossain vaiheessa vuotta täysin käsistä. Ruodussa pysyminen tarkoittaa minulle selkeästi matkustelun vähentämistä. Auts. Sitä en halua!

Miltä ostosten määrä teistä näyttää? Ostatteko enemmän, saman verran vai selkeästi vähemmän kuin minä? Entä kirjaatteko vuotuisia ostoksianne ylös vai luotatteko siihen että homma pysyy hanskassa ilman listoja?

0

(16) Kommentit

 1. Toi on niin hyvä systeemi! Mahtavaa että jaksat ja tykkäät pitää vuosittaista kirjanpitoa ostoksistasi. Minä tein vastaavaa kai 2-3 vuotta ja sitten se jäi. Nyt olisi kiinnostavaa tietää mitä olen ostanut sen jälkeen, mutta eihän niitä ostoksia enää jälkikäteen muista.

  Oletukseni on, että viime vuonna ostin paljon vähemmän kaikkea – ja suurena syynä on muuten juurikin se, että en käynyt ulkomailla kertaakaan (Tukholman ja Tallinnan päiväretkiä ei tuohon oikein voi laskea). Ja toinen syy on se, että en tarvitse oikein mitään. Olen ilmeisesti ostanut varastot täyteen sitä aiempina vuosina.

  1. Tuo ulkomailla kauppojen kiertely, uusien juttujen bongailu ja muutenkin liikkeisiin somistuksineen ja ulkoasuineen tutustuminen on niin kivaa, mielenkiintoista ja mielekästä, että sen karsiminen on kyllä hankalaa. Toki kierrellä voi eikä ostaa ole mikään pakko (enkä tietty aina ostakaan), mutta silloin jos löytyy jotain kivaa niin pahimmillaan harmittaa vielä vuosia jos ei ostanutkaan jotain juttua ja sitten sitä kaivellaan eBaystä tms.

 2. Hitsit, pitäisi itsekin koettaa tuota systeemiä! 🙂

  1. Suosittelen! Merkkaan myös aina kaikki hinnat ylös joten siinä samalla vähän näkee miten paljon menee vuodessa rahaa vaatteisiin.

 3. Ellu says:

  Mua harmittaa kun olen pitänyt exel-taulukkoa menoista ja tuloista vuosia ja kesällä tietokoneeni meni rikki. En ollut tallentanut tietoja pitkään aikaan muualle ja niinpä iso osa tiedoistani katosivat. En siis voi tehdä mm. vertailuja vaateostosten osalta sun tekemiin ostoksiin. Se olisi ollut mielenkiintoista! Olen kylläkin vain laittanut summat taulukkoon mutta vaatteiden osalta kirjoittanut kommentin mitä olen ostanut. Niistä olisi selvinnyt ostamieni vaatteiden lukumäärä. Näin kun katselen sun ostamien vaatteiden lukumäärää niin mielestäni luvut näyttävät maltillisilta. Ja äkkiä niitä kertyy kun tosiaan pitää päivittää mm. t-paitoja tms. säännöllisin väliajoin.

  Minä myös pidin tosi paljon kirjasta Hyvän mielen vaatekaappi. Se sai minut siivoamaan vaatehuoneeni pitkästä aikaa oikein kunnolla. Vaikka en tavoittele ihan niin pientä vaatekokoelmaa kuin kirjassa niin tavoitteeni on nyt ostaa vain tarpeeseen (myös kirppiksiltä) ja yrittää satsata laatuun. Nykyään merkkaan myös kuukauden loputtua ostosten loppusummat vihkoon niin ei sitten haittaa jos kone tekee tenän 🙂 Nyt voisin myös aloittaa merkitsemään ostamieni vaatteiden lukumäärät ylös niin voisin osallistua vertailuun ensi vuonna 🙂 Sikäli se ei vaan enää ole todellinen tilanne kun olen juuri nyt lukenut Hyvän mielen vaatekaapin ja tehnyt päätöksen etten ostele huvin vuoksi tai kirppiksiltä hetken mielijohteesta. Nimenomaan viime vuosien vaateostokseni olisivat nyt minuakin kiinnostaneet!

  1. No voi ei Ellu!!! Tietokoneen hajoaminen on kyllä sellainen katastrofi että pelkään sitä jatkuvasti. Kiitos muistutuksesta, täytyykin ottaa varmuuskopio heti tänään. 🙂

   Kiva kuitenkin kuulla että olet itsekin listaillut ostoksiasi ja päässyt vähän kartalle miten paljon tulee osteltua. Tuo Hyvän mielen vaatekaappi on erinomainen boostaaja jos vaatteiden vähentäminen ja kaapin selkiyttäminen on haaveissa.

   Olen tehnyt töitä nyt kuusi vuotta näiden taulukoitteni kanssa ja olen aika hyvin selvillä mitä milloinkin tarvitsen ja mikä on pelkkää ”pakko saada!!” -haluamista. Käytän nykyään vaatteeni aikalailla loppuun (reikä/liian nyppyinen/epäsiisti jne) ja tiedän, että niin vähällä mitä tuossa kirjassa listailtiin on aika vaikea pärjätä. Kun on enemmän vaatteita vaatteet säilyvät hyvinä pidempään koska niitä ei tule käytettyä päivittäin/viikottain.

   Kerran muistan kun juttelin kaverin kanssa joka ihmetteli miten saan vaatteeni rikki. Hänellä ei koskaan ole hajonnut mikään. No ihmekös tuo, hänellä on vaatteita monta kaapillista ja aina jotain erilaista päällä. Itse saatan kulkea 8kk jalassa joka päivä samat housut (tietty pesen ne välillä), joten ei ihmekään että monta sataa päivää käytössä ollut vaate menee puhki.

   Liian vähän vaatteita ei ole hyvä sekään.

 4. Vaatehamsteri says:

  Minä pidin myös koko viime vuoden kirjaa kaikista vaate- ja asusteostoksistani. Merkitsin taulukkoon myös oliko vaate normaalihintainen, tai jos ei, niin alennusprosentin, sekä rastin sitten kun vaatetta oli oikeasti tullut käytettyä edes kerran (kun on jäänyt monia uusia vaatteita käyttämättäkin, syystä tai toisesta…)

  Vuoden jälkeen voi todeta, että ostin ihan liikaa vaatteita, mutta onneksi suurimman osan edes jollain alennuksella. Ostan aina laatua, joten siinä mielessä ok, mutta sanotaan, että vaatteisiin käytetyllä summalla nelihenkinen perheemme olisi viettänyt todellisen luksusloman jossain kaukokohteessa, tai olisin saanut hyvän pesämunan haaveilemaani keittiöremonttiin :/ Eli voi siis kysyä, olisiko näillekin rahoille löytynyt parempaakin käyttöä, kun en ihan oikeasti tarvitse mitään…

  Käyttöön pääsi suurin osa ostamistani vaatteista, mutta osa on vieläkin käyttämättä. Osa käyttämättämistä on alennusmyyntilöytöjä esim. syksyllä ostettuja kesävaatteita, jotka odottavat seuraavaa kesää, tai esim juhlamekko, jota en vaan voinut ohittaa vaikka akuuttia tarvetta ei ollut. Mutta joukossa on myös sellaisia ”hei ihana pipo, ja onpas hyvässä alessa”-juttuja, jotka ovat jääneet käyttämättä siksi, että kaapissa on jo ollut oikein hyvä pipo, joka jostain syystä tulee vedettyä päähän vaikka vaihtoehtoja olisi.

  Tänä vuonna en aio ostaa mitään uusia vaatteita, vaan keskityn käyttämään jo olemassa olevia. Tämä on uudenvuoden lupaus itselleni. Olemme myös muuttamassa kevään aikana ja suunnittelin sellaista, että muutossa 1) karsin paljon ja 2) uudessa kodissa en purkaisikaan vaatekasseja heti kaappiin, vaan ottaisin vaatteet kerrallaan ja vasta yhden käyttökerran jälkeen mietin, että haluanko käyttää vaatetta jatkossakin (kyllä -> kappiin). Lopulta kassin pohjalle jäisi luultavasti epämääräinen kasa vaatteita luokituksella ”no en mä kyllä raaskisi tästä luopua kun tätä voi joskus käyttää jne.jne.” mutta joita ei oikeasti juuri koskaan tule käytettyä. Nämä vaatteet eivät jostain syystä tunnu omilta (väärä väri, mitoitus tai joku tökkii) ja ne saisivat lähteä.

  1. Oi Vaatehamsteri, mikä IHANA IHANA IHANA kommentti!!! <3

   Itsekin kauhistuin kuusi vuotta sitten tuota ensimmäistä ostosteni lukumäärää. Sen jälkeen osteluni on mielestäni järkevöitynyt aika hyvälle tasolle. Merkkaan myös itse samalla tavalla taulukkoon vaatteesta maksamani hinnan ja aelprosentin, ja esimerkiksi viime vuonna olin ostanut ainoastaan 5 vaatetta normaalihinnalla (kaksi niistä Isabel Marant pour H&M-mallistosta jonka tuotteet oli pakko ostaa heti että ne saa ennen kun ne on myyty loppuun).

   Ostan myös pääosin aika laadukkaita juttuja, joten säästän vuodessa kyllä sievoisen summan (jopa tonneja) kun ostan vaatteeni alennusmyynneistä.

   Tuo muutossa tavaran vähentäminen on todella järkevää, ja tuo tapa miten ajattelit ottaa vaatteet esiin muuton jälkeen on todella upea, suorastaan nerokas!!! Voi miksi en ole itse tajunnut tehdä koskaan noin! Ihan huippua! Hei jos muistat, niin tulehan kertomaan blogiini (tai laita sähköpostia) kun tuo ruoeama on sinulta ohi. Kiinnostaa ihan valtavasti mitä tuo saa vaatekaapissasi aikaan.

   Tsemppiä koko vuoden ostamattomuuteen! Tuo ei tekisi pahaa itsellenikään. 🙂

 5. Mä oon pitänyt yli kymmenen vuotta Excel-taulukkoa kaikista menoistani, joten tiedän tarkasti, mitä on mennyt kussakin kuussa mihinkin. Vaate-, kenkä- ja laukkuhankinnat ovat samassa sarakkeessa.

  Sitä en Exceliin merkitse, kuinka monta vaatepartta tai kenkäparia olen kullakin ostokerralla hankkinut, mutta saisin sen selvitettyä, sillä kuitit ovat tallessa ainakin neljältä viimeiseltä vuodelta.

  Sen kuitenkin tiedän, että käyn nykyään harvemmin vaatekaupoissa. Pari vuotta sitten vaatteisiin, kenkiin ja laukkuihin käyttämäni kokonaissumma vuodessa laski huippuvuosiin verrattuna merkittävästi, ja kaksi viimeistä vuotta kostyymeihin ja popoihin on kulunut melkein sentilleen saman verran per vuosi. Kun kuitenkin käyn kaupoissa entistä harvemmin, ovat kertaostokset keskimäärin euromäärältään suurempia kuin aiemmin – ja tämän tiesin muutenkin, koska ostan nykyään harvemmin mutta laadukkaampaa vaatetta kuin aiemmin, ja se maksaa bulkkia enemmän. Silti ostan edelleen suurimman osan vaatteistani ja kengistäni alennusmyynneistä ja nykyään yhä enemmän second handina. Kirppareilla taas ei ole tullut käytyä viime vuonna varmaan kertaakaan.

  1. Hienoa kuulla että sinäkin olet onnistunut vähentämään kulutusta. Ja on ihan totta mitä senot, eli se, että vaikka ostaa määrällisesti vähemmän niin silti rahaa saattaa mennä yhtäpaljon tai jopa entistä enemmänkin. Laatuun on kuitenkin hyvä satsata enemmän kuin määrään. (Paitsi sen jälkeen kun toukat söivät kalleimpia kashmir yms. neuleitani ja tappiota tuli lähes 1500€, niin mietin onko mitään järkeä ostaa enää ikinä mitään kalliimpaa… Onneksi tuo on aika harvinaista että noin käy.)

   1. Tämän kommentin kirjoittamisen jälkeen aloin kotona ihan laskeskella, mitä vaatteita ja kenkiä olen viime vuoden aikana ostanut.

    Vaatteissa pääsin liki samoihin lukuihin kuin sinä, mutta kenkiä tuli ostettua ihan muutamatkin… kenkäfriikki kun olen. Tosin yli puolet oli second hand -kenkiä, ja loput kengät yhtä paria lukuun ottamatta (samujit) hankin alesta.

    En siis ole enää toivoton vaatteiden ja kenkien hankkimisen suhteen!

 6. Tiinanen says:

  Ehdin vasta nyt perehtyä kunnolla tähän postaukseen, kiitos tästä!

  En ole koskaan merkinnyt ostoksiani minnekään, mutta tiedän, että omat vuosittaiset ostokseni ovat olleet ainakin tuplat noihin sinun määriin. Siksi tämä asia tulikin mieleeni, kun olen nyt päättänyt radikaalisti vähentää ostamista ja keskittyä siihen oman tyylin löytämiseen. Olen tähän asti ostellut vaatteita paljon fiiliksen mukaan ja läheskään kaikki ostokset eivät ole tarpeeseen. Tällainen listaaminen ja ostosten analysointi on hyvä tapa tarkastella omia kulutustottumuksiaan. Vielä kun kirjoittaisi, että miksi vaatteen osti ja mitä tarvetta se vaatekaapissa täyttää 😉

  Aikaisemmin mainitsemasi Hyvän mielen vaatekaappi löytyy minultakin ja se on mullistanut nyt jo mun elämän, vaikka mitään konkreettista vaatekaapin raivausta/tarkastelua en ole vielä ehtinytkään tehdä. Mutta ajattelussa on jo tapahtunut isoja muutoksia!

  Mullakin tulee kirppisostelu vähenemään, sillä huomaan että sieltä teen eniten virheostoksia. Paikan päällä tosiaan tuntuu, että tekee uskomattoman löydön, mutta silti vaate hautautuu kaapin perukoille, eikä se pääse välttämättä kertaakaan päälle ja palautuu sitten takaisin kiertoon, kun tyhjennän omaa kaappiini kirpputorille.

  1. Mulla on ihan sama noiden kirppisostosten kanssa. Ja kun lakkasin kokonaan käymästä kirppiksillä (paitsi joskus myymässä), niin turhia vaateostoksia ei juuri ole tullut tehtyä.

   Vaikka et olisi vielä saanut paljoa aikaan vaatteidenvähennysurakassa, niin tärkeintä on juuri tuo ajattelun muutos mitä kirjoitit. Se on kaiken alku ja perusta ja siitä kun lähtee kaappia työstämään niin lopputulos tulee olemaan onnistunut.

   Tsemppiä karsintaan Tiinanan! Väljä vaatekaappi on todella palkitseva juttu! 🙂

 7. Sani says:

  Fiksua, että olet taulukoinut ostoksesi tuolla tavoin. On myös hyvä juttu, että kierrätät vanhat vaatteet! 🙂

  Ympäristön kannalta on tärkeää ostaa kohtuullisesti ja kestäviä vaatteita ja kierrättää niitä. Ostopäätöksillä voi vaikuttaa myös vaatteiden tekijöiden oloihin, ja tietysti kestävät ja laadukkaat vaatteet yleensä näyttävätkin parhaimmilta.

  Postaus oli tosi mielenkiintoinen, ja herätti itsekin pohtimaan omia kuluttamistottumuksia ja sitä, voisiko niitä mahdollisesti parantaa jotenkin. Olisi kiva, jos tällaisia postauksia olisi enemmänkin 🙂

  1. Kiitos Sani kommentistasi ja kiva kuulla että pidit postauksesta! Olen kirjoittanut samanlaisia postauksia yleensä kerran vuodessa kun olen käynyt ostoksiani läpi. Kiva siis kuulla että ko. postaukset kiinnostavat. Voisin yrittää kirjoitella aiheesta lisää muutenkin. On kiva haastaa omaa kuluttamistaan ja samalla inspiroida myös muita. 🙂

 8. […] brändejä ja ihania paikallisia butiikkeja. Olen kuitenkin huomannut että tästä huolimatta shoppailen itse Suomessa todella, todella harvoin. Ostan muutenkin aika vähän ja harkiten, mutta noin 80% tekemistäni vaatehankinnoista ostan […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.