Ihminen on sitä mitä hän syö

tunnetila: ähky

Rakas äitini on sellainen herkkusuu etten ole koskaan tavannut toista! Kun olin lapsi hän leipoi joka päivä jotakin. Meillä oli aina kakkuja ja pullia, makeita ja suolaisia piirakoita, sämpylöitä, rieskoja, viinereitä ja torttuja ja naapurin lapset halusivat meille aina leikkimään sillä tiesivät äidin tarjoavan myös heille tuoreita leivonnaisia.

Nykyään käyn kotona muutaman kerran vuodessa, yleensä pääsiäisenä, jouluna ja kerran kesälomalla, ja joka kerta kun pääsen kotiin näen leivonnaisista notkuvat herkkupöydät. Äitini rakastaa testailla uusia reseptejä ja keksiä uusia yhdistelmiä itse. Leipomisen lisäksi hän maistelee intohimoisesti myös muiden leipomuksia ja ammentaa niistä ideoita omiin kokeiluihinsa. Tiedän siis jo etukäteen, että äidin kanssa vietetyt viikonloput ja lomareissut on herkuttelua täynnä.

Vanhempani olivat Helsingissä viikonlopun ja jännitin vähän etukäteen miten herkuttelu tällä kertaa onnistuu kun yritän noudattaa vehnätöntä ruokavaliota. Toki olisin voinut tilata itselleni aina vain teen äitini maistellessa erilaisia kakkuja ja leivoksia, mutta kun äiti-tytär-aikamme sisältää aina perinteisesti leivosähkyn, mietin pystynkö tällä kertaa samaan. Ja kyllä, leivosähkyn hankkiminen onnistui erinomaisesti myös täysin gluteenittomalla tavalla.

Tässä pari vinkkiä gluteenittoman kakkuähkyn hankkimiseen:

Beanie (Kampin keskus)
– gluteeniton suklaa-tryffelikakku oli taivaallista! Paksua, täyteläistä ja todella suklaista kuten täydellinen suklaakakku on. Tuhtia kakkupalaa kevensi mukavasti lasillinen cavaa, cava-lasillisen hinta oli vain 2,90€.

Sokerileipuri Suominen (Helenankatu 2, Senaatintorin kupeessa)
– gluteeniton mustaviinimarja-suklaakakku (kuvassa) oli raikas, kevyemmän tuntuinen ja hieman kirpeä herkku, joka myös vei kielen mennessään. Kävin viikonloppuna ensimmäistä kertaa Sokerileipuri Suomisella ja ilahduin kakkupalojen hyvin kohtuullisesta hintatasosta. Kun on tottunut maksamaan pienestäkin kakkupalasta yli 6€ niin alle 4€ maksanut reilunkokoinen kakkupala ilahdutti makunsa lisäksi myös hinnallaan.

Fazerin kahvila (useita ympäri Suomen)
– juuri kun luulin että kaikki gluteenittomat kakut on suklaakakkuja, bongasin Fazerin kahvilasta gluteenittoman mansikkamoussekakun. Voi mitä herkkua tuokin kakku oli! Kakku oli hyvin makea, onneksi otin kakkupalan puoliksi siskoni kanssa. Saimme myös Fazerin superherkullisen vuohenjuusto-kasvisleivän gluteenittomana. Suosittelen todella maistamaan noita Fazerin muhkeita voileipiä. Maistoin niitä ensimmäisen kerran viime elokuussa kun Fazer lanseerasi uuden kahvilakonseptinsa, ja sen jälkeen on ollut pakko käydä säännöllisin väliajoin herkuttelemassa noilla leivillä. Ihan älyttömän herkullisia!

Myös macaronsit taitavat olla aina gluteenittomia, ainakin niitä tarjottiin minulle kaikkialla missä kyselin gluteenittomia vaihtoehtoja. Macaronsithan tehdään mantelijauheesta ja perunajauhoista. Eli vehnätön herkuttelu onnistuu sittenkin, suorastaan ällötykseen asti… Vähän luulen että vehnättömän helmikuun jälkeen koittaa herkuton maaliskuu, ainakin jos vielä kuunvaiheessa muistan tämänhetkisen oloni herkutteluviikonlopun jälkeen. Huhtikuussa on sitten taas pääsiäinen ja äidin herkkupöydät kutsuvat jokavuotiseen tapaansa.

0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.