Kestävästä kehityksestä Catarina Midbyn kanssa

tunnetila: kiinnostus

models

On kiva huomata miten ekologisemmat tuotantotavat vaateteollisuudessa alkavat nostaa päätään tiedostavien kuluttajien myötä enemmän ja enemmän. Myös yksi blogini kantavista voimista, järkevä kuluttaminen, on selvästi lisääntynyt ainakin blogimaailmassa viime aikoina. Enää ei osteta jatkuvasti uutta omistamisen himoisina, vaan laatuun on alettu panostaa ilahduttavan paljon samalla määrää vähentämällä.

Sain pari viikkoa sitten huikean mahdollisuuden haastatella H&M:n Head of Fashion and Sustainability Catarina Midbyä uusien H&M Conscious Collection mallistojen lanseerauksen yhteydessä. Pääsin esittämään Midbylle muutaman kysymyksen jotka ovat askarruttaneet mieltäni H&M:n kestävämmän kehityksen tuotantoprosesseissa. Seuraavassa kysymyksiä vastauksineen, olkaa hyvät!

jakku vaaleaheels

N: Teillä on vaatteiden kierrätyspisteitä liikkeissänne, suurkiitos niistä! Käytetäänkö Conscious Collectionin vaatteissa näitä kierrätykseen tulleita vaatteita?

CM: Tällä hetkellä käytämme keräykseen tulleista vaatteista puuvillaa jota olemme käyttäneet lanseeraamassamme erillisessä farkkumallistossa.

Liikkeissämme oleviin keräyslaatikoihin tuoduista vaatteista osa menee myyntiin vintagena tai secon handina, huonokuntoisimmista vaatteista tehdään uusia tuotteita kuten pesurättejä, niitä käytetään talojen ja autojen eristeinä ja niistä valmistetaan uusia kuituja tai niitä käytetään energianlähteenä teollisuudessa.

N: Voiko kierrätysmateriaaleista tehtyjä vaatteita kierrättää uudelleen ja uudelleen vai tuleeko kuiduista jossain vaiheessa jätettä jota ei voi enää hyötykäyttää?

CM: Materiaaleja voi kierrättää useita kertoja, mutta luonnonkuidut lyhenevät ja menettävät uudelleenkäsittelyssä kestävyyttään. Kierrätettyä materiaalia sekoitetaan uusiin kuituihin jotta tuotteesta saadaan kulutusta kestäviä.

black dress

N: Monet ekologiset vaatteet ovat usein tylsiä ja värittömiä. Ekologinen muoti voi kuitenkin Consious Collectionin aiempien mallistojen tapaan olla myös kaunista. Vaikuttavatko kierrätyskankaat vaatteiden suunnitteluun, kaavoitukseen tai muotoiluun, vai onko kierrätettyjä materiaaleja yhtä helppo työstää kuin tavallisia kankaita?

CM: Ympäristöä säästävämmät kankaat ovat työstettävyydeltään samanlaisia kuin muutkin kankaat. Prosessissa vaikeinta on löytää niitä. Suunnittelemme ensin vaatteen ja sen jälkeen menemme yhteistyökumppaneidemme luo jotka etsivät meille tavarantoimittajia jotka voivat valmistaa ja toimittaa materiaalin meille. Tuotantotapa on aika kallis, mutta olemme päättäneet ettemme lisää tuotantoprosessista aiheutuvaa kulua tuotteisiimme asiakkaan maksettavaksi, vaan teemme investoinnin pitkällä tähtäimellä. Uskomme, että hinnat tasoittuvat kun saatavuus kasvaa.

N: Miten on päädytty käyttämään materiaaleja joita nyt käytätte? Mitkä ominaisuudet ovat käyttämissänne materiaaleissa teille tärkeimpiä?

CM: Etsimme jatkuvasti vaihtoehtoisia, ympäristöä säästävämpiä kankaita; luomu-, kierrätys- tai ilmastoystävällisempää selluloosaa. On tärkeää säästää raakamateriaaleja, energiaa, kemikaaleja ja vettä.

models vaakakirjailut

N: Polyesterillä on huono maine hengittämättömänä ja hiostavaa materiaalina. Mallistojenne polyesteri on valmistettu osaksi käytetyistä muovipulloista. Onko kierrätyspolyesteri yhtään mainettaan parempi materiaali ja voiko muovipulloista koskaan saada hengittäviä, päällä miellyttäviä vaatteita?

CM: Kierrätetty polyesteri ei eroa laadultaan tavallisesta polyesterista. Polyesteri voi olla helposti sähköistyvää ja muovisen tuntuista, mutta uudet polyesteristä valmistetut krepit, sifongit ja organzat ovat tunnultaan ylellisiä, hyvin silkkimäisiä. Samoja polyesterilaatuja mitä käytetään Conscious Collectionin mallistoissa käyttävät H&M:n lisäksi monet ”high end” muotibrändit.

N: Pukeudun itse luonnonkuituihin ja käytän nahkaa vaatteissa ja asusteissa. Voisiko H&M käyttää mallistoissaan, vaikkapa asusteissa, kierrätettyä nahkaa?

CM: Uusimmassa Conscious Exclusive mallistossa käytämme luomunahkaa. Luomunahka tulee luomutiloilta luomulihan sivutuotteena ja tämä nahka on kasvivärjättyä. Kierrätettyä nahkaa emme ole yrittäneet vielä käyttää.

brodeeraus liivilahje

N: Valtava kuluttaminen ja jatkuvasti vaihtuvien mallistojen kysyntä on tehnyt vaateteollisuudesta kestävän kehityksen kannalta sietämättömän. Voisiko H&M:n seuraava ekoteko olla tuotannon vähentäminen ja vaikkapa vain kahdeksan malliston valmistaminen vuodessa?

CM: Olemme yritys jonka toiminnan mahdollistamiseksi meidän on myytävä tuotteita ja myös yrityksenä meidän täytyy toimia pitkällä tähtäimellä. Voimme kuitenkin tehdä asioita paremmaksi tuomalla arvojamme asiakkaidemme ja muiden yritysten ja organisaatioiden tietoisuuteen. Voimme myös omilla teoillamme osallistaa heitä parempiin toimintatapoihin ja käytäntöjen muuttumiseen.

N: Voitko valottaa tulevaisuuden verhoa ja kertoa onko H&M:lle tulossa uusia innovaatioita ekologisten materiaalien suhteen?

CM: Tarkemmin en voi tulevaisuudesta kertoa, mutta teemme jatkuvasti töitä uusien aloitteiden ja innovaatioiden parissa luodaksemme muodille kestävämpää kehitystä.

Tusen tack Catarina!

0

(11) Kommentit

 1. Hannes Mäntyranta says:

  Hei, miksi et kysynyt mitään viskoosista. Jos Suomen metsien hakkuut nostettaisiin kestävälle tasolle ja lisäyksestä tehtäisiin ensin liukosellua ja siitä viskoosia, se vapauttaisi ruokatuotantoon niin paljon puuvillapeltoa, että riittäisi miljoonien ihmisten ruokatuotantoon. Lisäksi viskoosi on kaikin puolin parempi ja ennen kaikkea ympäristöystävällisempi tuote kuin puuvilla. Ks. esim. http://bit.ly/1nZQr2E

  1. Hei Hannes! Todella hyvä kommentti, kiitos! Kysymysteni tuli liittyä uudessa mallistossa käytettyihin materiaaleihin eikä mallistossa käytetty viskoosia, joten siksi tuo kysymys ei tullut mieleeni. Mutta näin jälkeenpäin ajatellen, olisi ollut todella, todella hyvä kysymys kysyä miksi viskoosia ei käytetä. Voi vitsit, nyt jäi oikein harmittamaan kun en huomannut kysyä tuota. 🙂

   Jos H&M saisi viskoosinsa tästä läheltä Suomesta se olisi taloudellisesti hyvin kannattavaa kaikille.

 2. Henna says:

  Kiitos Nina tästä! Olet juuri oikea ihminen haastattelemaan Midbyä ja pidän blogistasi juuri tuon järkevän kuluttamisen vuoksi. Ihana postaus, kiitos!

  1. Voi kiitos Henna, olipa kivasti sanottu. 🙂 Kiva jos tykkäät seurata blogiani juuri tuon itselleni tärkeän asian vuoksi.

 3. Kati says:

  Osaatko sanoa mihin liikkeisiin Suomessa tuo mallisto tulee myyntiin?

  1. Ainakin Helsinkiin Aleksille ja verkkokauppaan. Kysyn vielä saadaanko mallistoa muualle Suomeen.

 4. Ihan todella mielenkiintoista luettavaa. Bongasin jostain muualtakin (olisiko Pupulandiasta) jutun tästä, lukijat saivat esittää kysymyksiä…

  Kurkkasin nopsaa, ja Jennin blogi oli kyseessä. Eli varmaan lisääkin vastauksia tulossa kiinnostuneille.

  Kiitos Nina tästä! Samaa mieltä että sopii hyvin blogin teemaan ja näin ollen tuo myös asialle lisää uskottavuutta. Viskoosista vielä sen verran, että se on yksi omista lempimateriaaleistani ja on myös lähes aina pysynyt käytössä hyvänä (myös ketjuliikkeistä ostettuna). Ostan monet perusvaatteeni H&M:ltä ja on kiva kuulla että heillä näihin asioihin kiinnitetään huomiota. Vaateteollisuudessa on monta mutkaa, mutta avoin keskustelu on aina hyvästä!

  1. Joo, minäkin bongasin vasta jälkikäteen että Puoulandian lukijat saivat myös kysyä kysymyksiä Midbyltä. Toivottavasti sieltä on tullut erilaisia kysymyksiä.

   Vaikka H&M suuryrityksenä jakaa mielipiteitä ja aina voidaan miettiä että ekologisempaa olisi olla tekemättä yhtään uutta tuotetta tähän maailmaan, niin täytyy muistaa että he tekevät bisnestä ja on arvokasta , jos he kuitenkin tekevät ne kaikki mallistonsa vuodessa, että edes muutama niistä on kestävän kehityksen mallistoja. Ja kuten sanottu, jatkossa tuotantotavat muuttuvat varmasti parempaan suuntaan ja prosesseja kehitellään koko ajan.

   Minulla on muutama viskoosivaate kutistunut niin pieneksi että ne ovat päätyneet ensimmäisen pesun jälkeen kirppikselle. Pesin tuotteet ihan oikein ja harmitti vietävästi. Nyt tiedän jo millainen viskoosi on hyvää (laskeutuva, trikoomainen ja pehmeä), mutta enemmän ”kangasmaisia” viskooseja en uskalla edelleenkään ostaa. Jäi trauma.

   1. Ai, itsellä on ihan vastakkainen kokemus. Siis että juuri trikooviskoosi usein kutistuu eikä siitä ole mihinkään mutta sellainen ”paitapuserokangas” on pysynyt tosi hyvänä vuosikausia kaikissa vaatteissani. Hassua 🙂 Arpapeliähän nuo materiaalivalinnat kyllä toisinaan on…

    1. Oikeasti?! Hämmentävää. 🙂 Tässä linkki viimeisimpään viskoosihankintaani. http://ninan-tunnetila.blogspot.fi/2011/08/parempi-nain.html Postauksessa pusero jälkeen, kannattaa klikata linkkiä josta puseron näkee sellaisena kun sen ostin. Tuo ainakin kutistui niin paljon ettei pesun jälkeen mahtunut päälle.. Aika mielenkiintoisia nämä jutut. 😀

 5. […] Ihan ensimmäisenä haluan muistuttaa, että H&M:n liikkeisiin on pikku hiljaa saatu myyntiin H&M Conscious Collection ja tänään julkaistaan myös sen upea Exclusive mallisto! Pääsin jokunen viikko sitten haastattelemaan H&M:n Catarina Midbyä kestävästä kehityksestä ja juttutuokiostani Catarinan kanssa pääset lukemaan täältä. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.