Vappu maaseudulla

tunnetila: rentous

aamiainenOnnittelen itseäni fiksusta vedosta, vapun viettämisestä maalla perheen parissa.

Vanhempani möivät muutama vuosi sitten lapsuudenkotini ja muuttivat järven rannalle lähes puolet pienempään omakotitaloon. Siskolleni vanhan talomme myynti oli kova paikka, mutta minä en ole kaivannut vanhaa kotiamme hetkeäkään. Toki vanhaan taloon liittyy kivoja lapsuusmuistoja, mutta suhtaudun moniin asioihin enemmän järjellä kuin tunteella ja tämä on yksi niistä asioista. Kaksikerroksinen omakotitalo oli vanhemmilleni liian suuri kaksin asuttavaksi ja nykyinen talo on niin ihana, etten meinaa malttaa odottaa että pääsen taas käymään siellä.

Rakastan mökkeilyä, ja jotenkin tuossa pienessä talossa, jonka pihapiiriä koristaa idyllinen punaiseksi maalattu aitta ja järvi on vieressä, on ihanan mökkimäinen tunnelma.

maisemaheppaVappumme oli todella rento ja sisälsi suuret määrät vanhempieni valmistamia herkkuja. Parempiin suihin katosivat äidin leipomat tuoreet munkit ja suussa sulavat muut leivonnaiset, isäni valmistamat sorsapaisti, paistettu kuha ja ”ahvenmössö”, äitini jo pääsiäisklassikoiksi (tällä kertaa tosin vappuna) muodostuneet herkut; alkukeitoksi samettinen kardemummalla maustettu bataattikeitto ja jälkiruoaksi omenainen sitruunakiisseli. Mahtuipa herkutteluun mukaan myös kevän ensimmäinen grillaushetki ja muutama pääsiäiseltä jäänyt suklaamuna. Oih ja voih, kyllä vatsa taas kiittää vanhempien kokkaustaidoista ja tuoreista raaka-aineista joista nuo herkut valmistuivat!

Pelkäsimme etukäteen vapun säätä, mutta mitä vielä, parin lyhyen raekuuron lisäksi koko vapun ajan Savossa paistoi aurinko ja pääsimme kävelylle joka päivä. Pelättyä ja etukäteen varoiteltua lumisadetta ei kuulunut eikä näkynyt, onneksi. Tuolla syömisen määrällä oli nimittäin pakko päästä välillä myös ulkoilemaan ja kuluttamaan kaloreita. Sitä paitsi lenkkeily maaseudulla on ihan parasta, varsinkin kun tietää ne lenkkireitit joiden varrella voi käydä moikkaamassa aitauksissaan olevia hevosia.

pupu ja aaltoVitsit miten tuollainen muutaman päivän loma kaikesta kiireestä ja hässäkästä saakaan mielen lepäämään! Toki myönnettävä on, että näitä lyhyitä työviikkoja on ollut nyt niin monta peräkkäin, että kevät on tuntunut hurahtavan ohi silmän räpäyksessä. En voi uskoa että nyt on jo toukokuu ja kesälomaan on enää pari kuukautta.

Mitäs Teidän vappuunne kuului? Onko Teillä vappuperinteitä joista pidätte joka vuosi kiinni?

0

(4) Kommentit

 1. Anumaaria says:

  Teillä on näyttänyt olleen ihanan leppoisa ja rentouttava vappu. 🙂 Omiin vapputraditioihin kuuluu perinteisten vappuherkkujen, kuten munkkien ja metrilakun lisäksi vuoden ensimmäinen grillimakkara. Aatto menee yleensä kavereiden kanssa kuohuviiniä nauttien. Vappupäivä taas vietetään perhepiirissä vapputoreillen jne. Ulkomailla asuessani (taisi mennä pari vappua muilla mailla) käytiin normaalisti töissä, mutta suomalaisten kanssa saatettiin juhlistaa vappua kyllä jotenkin. Kerran taisin olla vappupäivänä tupareissa! 🙂

  1. Oih, nyt alkoi tehdä valtavasti mieli metrilakua! 🙂 Mäkin olen asunut ulkomailla yhden vapun, mutta miten muistelen että meillä oli siellä kuitenkin jonkinlaiset karkelot… Tai sit ne olivat vain omat bileet joiden ajattelin olevan vapun juhlintaa. 🙂

 2. Voih, tuollaisessa paikassa minäkin olisin vappuni mielelläni viettänyt! Tai oikeastaan minkä tahansa loman. Perheeni on aina asunut kaupungissa, ja oikeastaan hyvin liki keskustaakin aina, eikä mökkeilyäkään kovasti ikinä harrastettu. Ehkä siksi kaipaankin niin kovin tuollaiseen maaseudun rauhaan silloin tällöin.
  Oman vappuni vietin töitä tehden omassa kodissani keskustassa, tosi tylsääääää. Toivon peukut pystyssä että saisin edes kesällä mökkikutsun joltakin tutulta! 😀

  1. Voi Saara! Jos minulla olisi oma mökki kutsuisin sinut sinne kesällä! 🙂

   Mutta hei, eikös se teidän asuntonne ole ihan superihana?! Siellä kelpaa asustella vaikka se keskustassa onkin. Mutta olen kyllä kanssasi samaa mieltä, on ihana että vanhemmillani on tuollainen paikka joka tuntuu kodin lisäksi myös mökiltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.