#lukuhaaste

tunnetila: auttamisen halu

pakolaisapu

Oletko koskaan miettinyt miltä tuntuisi jos et osaisi lukea? Kyltit ja tienviitat, elintarvikkeiden tuoteselosteet, virastoissa käytettävät lomakkeet, sanomalehdet, kirjat, blogit. Mitä jos et ymmärtäisi mitään edellä mainituista, kuinka hankalaa arkisista asioista selviytyminen olisi? Lukutaidolla on ihan uskomattoman suuri vaikutus jokapäiväisessä elämässämme.

Pari viikkoa sitten annoin lukemaan opettelevalle kummipojalleni syntymäpäivälahjaksi aapisen. Vähän tylsältä kuulostava lahja oli lopulta hänelle niin mieluinen että hän nukkui aapisensa kanssa. Lukemaan oppiminen on valtavan suuri asia meistä jokaiselle. Entäpä se ensimmäinen kerta kun osasit kirjoittaa oman nimesi, muistatko miten mahtavalta se tuntui ja miten ylpeä olit?

Tänään, 8.9., vietetään kansainvälistä lukutaitopäivää. Tästä päivästä lähtien meillä kaikilla on kuukauden ajan mahdollisuus ottaa osaa lukuhaasteeseen ja levittää lukutaitoa myös maailman katastrofialueille Suomen Pakolaisavun kautta. Suomen Pakolaisavun tavoitteena on lahjoittaa katastrofialueille 20 000 aapista, ja myös Sinä voit olla mukana auttamassa. Yksi aapinen maksaa yhden euron (1€), joten jo hyvin pienellä rahalla voit olla mukana auttamassa.

pakolaisapu2 Olin juuri Tukholmassa opiskelemassa ruotsia kun minut haastettiin kampanjaan mukaan. Epäröin ensin. Ajattelin, että olen lukenut viime aikoina niin vähän kirjoja ettei minulla taida olla oikein annettavaa lukuhaasteelle. Samassa ymmärsin että vitsit sentään, lukutaitoni mahdollistaa myös ruotsin opiskelun, oppikirjojen lukemisen ja tehtävien tekemisen. Pyrin Tukholmassa myös joka päivä selailemaan läpi edes yhden ruotsinkielisen sanomalehden ja tavaamaan sieltä edes yhden pienen artikkelin, vaikken niistä juuri mitään ymmärtänytkään. Tajusin, miten valtavan onnekas olen kun osaan lukea ja mitä kaikkia mahdollisuuksia maailmani onkaan täynnä lukutaitoni vuoksi.

Tämän ymmärrettyäni päätin ottaa osaa kampanjaan ja nyt haluan haastaa myös kaikki blogini lukijat mukaan haasteeseen ja lahjoittamaan vähintään yhden aapisen sitä kipeästi tarvitsevalle. 20 000 aapista ei ole meille paljon, mutta lukutaidottomalle tuo euron aapinen voi olla koko maailma.

Näin osallistut:

 1. Lue kirja, lehti tai mikä vaan työhösi tai vapaa-aikaasi kuuluva teksti.
 2. Lahjoita 1 euro jokaista lukemaasi tekstiä kohden lähettämällä tekstiviesti 1E LUKUHAASTE numeroon 16588.
 3. Ota kuva lukemastasi ja anna kasvot lukutaidolle julkaisemalla kuva Instagramissa, Twitterissä tai Facebookissa #lukuhaaste.
 4. Haasta ystäväsi, kollegasi tai joku muu haasteen arvoinen mukaan viemään lukutaitoa Afrikkaan. Älä unohda tsekata ketkä kaikki ovat jo vieneet lukutaitoa Afrikkaan täältä!

Suuremman kertalahjoituksen voit tehdä seuraavasti:
Lähetä tekstiviesti 20E LUKUHAASTE numeroon 16588, tai laita maksusuoritus tilille FI71 8000 1300 2236 67 ja viitteeksi 62405 08625.

0

(12) Kommentit

 1. jenni says:

  Aapinen lahjoitettu! Hienoa että olet lähtenyt mukaan haasteeseen. Terveisin, äidinkielen ope

  1. Kiitos jenni osallistumisesta! Jokainen aapinen on mahtava saavutus!

 2. karkkinen says:

  Hui, jos lahjoitan jokaisesta luetusta tekstistä, menisi varmaan mun koko palkka tähän:) Koska lukeminen on minulle tärkeää, haluaisin lahjoittaa useamman aapisen niitä tarvitseville, mutta mutta… Työpuhelimellani en voi estojen vuoksi osallistua tähän ja en ainakaan heti löytänyt vaihtoehtoista tapaa osallistua:(

  1. Ihana kuulla että halua lahjoittaa löytyy! Lisään blogitekstin loppuun vaihtoehtoisen tavan lahjoittaa. Tässä se vielä sinulle tiedoksi.

   Voit tehdä korkeamman kertalahjoituksen:
   Tekstiviestitse 20E LUKUHAASTE numeroon 16588.
   Tilille FI71 8000 1300 2236 67 ja viite 62405 08625.

   1. karkkinen says:

    Kiitos 🙂 Yritin sivustolta etsiä, mutten mobiilina löytänyt! Täältä lähtee lahjoitus eteenpäin..

    1. Voi miten hienoa karkkinen! Olet hieno ihminen! 🙂

 3. HeidiV says:

  2 Aapista lahjoitettu kun olen kova lukemaan 🙂

  1. Huippua HeidiV, kiitos että läksit mukaan! <3

 4. Ensimmäinen aapinen lahjoitettu. Tästä voi tulla kallis tempaus, kun luen niin paljon! 🙂

  1. Ihanaa Iina, kiitos osallistumisestasi! <3 Mietin itse että 20€ ei ole iso summa minulle, mutta sillä rahalla saa aapiset parille kymmenelle hengelle. Ihan mielettömän pienellä summalla voi muuttaa todella monen ihmisen elämän! Ja kun eihän se aapinen yhdestä lukukerrasta kulu, eli sama aapinen voi toimia vielä vuosia ihmisten lukutaidon pelastajana.

 5. Hyvä haaste 🙂 !

  1. Kiitti Mikko! Taidat omalta osaltasi olla haasteessa mukana vähän muuta kautta.. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.