Ekologisemmat lämpökynttilät

tunnetila: tykkäys

tuikut1

Jatketaan viikkoa kynttiläteemalla. Poltan vuoden pimeimpänä aikana paljon lämpökynttilöitä. Ja kun sanon paljon, tarkoitan sitä oikeasti. Asuntomme lähes jokaisessa kipossa palaa iltaisin pieni tuikku, ja saatan vaihtaa kynttilät illan aikana kertaalleen edellisten palaessa loppuun. Olen vuosikausia harmitellut lämpökynttilöistä tulevaa alumiinijätettä. Tuikkujen pohjakippoja kun kertyy kierrätykseen suuret määrät jo viikon aikana.

Taloyhtiössämme on mahtava kierrätysjärjestelmä ja joka jätteelle on oma keräysastiansa, niinpä meillä on oma paikkansa myös tuolle jätteelle. Kaikissa taloyhtiöissä kierrätystä ei ole kuitenkaan hoidettu noin hyvin, joten alumiinijätettä laitetaan helposti tavallisen sekajätteen joukkoon. Alumiinin valmistus on muutenkin luontoa kuormittava energiasyöppö, joten olen kovasti toivonut parannusta tuikkutilanteeseen. Nyt tähän ongelmaan on saatu ratkaisu! Clas Ohlson on tuonut tänä syksynä markkinoille, ensimmäisenä maailmassa, joutsenmerkittyjä lämpökynttilöitä.

tuikut2 tuikut3

Sain Clas Ohlsonin lämpökynttiöistä testisetin* pressipäivästä ja olen niin vakuuttunut tuotteesta että haen näitä ihan varmasti lisää tämän talven aikana. Saatavilla on mm. starttipakkaus joka sisältää kaksi tulenkestävästä lasista valmistettua kynttiläkuppia ja 8kpl steariinista valmistettuja tuikkuja, sekä täyttöpakkauksia, joissa on lisää kynttilöitä ilman kuppia. Lasiset kupit voi halutessaan pestä vaikka koneessa, ja kynttilät ovat saaneet joutsenmerkin sillä ne eivät sisällä raskasmetalleja, hajusteita eivätkä haitallisimpia kemikaaleja.

Olen tästä uutuudesta valtavan iloinen. Jokainen pienikin valinta on suunta ekologisempaan maailmaan!

tuikut4

0

(16) Kommentit

 1. HeidiV says:

  Hienoa! Tykkään kanssa tuikuista ja kynttilöistä, mutta harmittelen roskan määrää. Eikun Clas Ohlsonille 🙂

  1. Nina says:

   Suosittelen! Olen tästä uutuudesta tosi iloinen. 🙂

 2. Mietin, että kauanko metallikuorisia tuikkuja on yleensäkin käytetty? Itse muistelisin omasta lapsuudestani sieltä 80-90-lukujen vaihteesta, että silloin (ainakin meillä) poltettiin enimmäkseen ihan tavallisia kynttilöitä myös ulkona, ovatko tuikut yleistyneet vasta sen jälkeen?

  Itse suosin tavallisia kynttilöitä nykyisin myös ulkolyhdyissä, sillä vähentää muoviroskaa mitä öljykynttilät tuottavat. Juuri ostamaani sisälyhtyyn taas laitoin ihan tavallisen kynttilän ja kynttilän alustaksi kauniin lautasen suojaamaan pohjaa talilta. Mutta kyllä meilläkin tuikkuja käytetään esim. Iittalan tuikuissa, soveltuukohan nämä Ohlsonin kynttilät muuten niihin?

  Hienoa että joku on aloittanut perinteisen metallikuorisen tuikun tuotekehityksen ympäristöystävällisempään suuntaan mutta on myös mahdollista nauttia kynttilän loimeesta vähemmin tuikuin, jos haluaa vähentää roskantuotantoa tällä saralla.

  1. Nina says:

   Ainakin itse täytin heti Iittalan tuikkuni näillä kynttilöillä, ja mielestäni ne korvaavat vanhat tuikut ihan normaalisti.

   Hyvä kommentti tuo tavallisesta kynttilästä tuleva pienempi jätemäärä. Itse olen supervarovainen tulen kanssa ja kun koen jostain syystä tuikut paljon turvallisemmaksi kuin isot kynttilät, niin olen alkanut käyttää pääosin tuikkuja. Toki kynttilänjaloissa minulla on pitkiä kynttilöitä, mutta ihan rehellisiä pöytäkynttilöitä käytän itse asiassa hyvin harvoin. Paitsi sellaisia jättimäisiä pöytäkynttilöitä rakastan. 🙂

   1. Itse olen myös supervarovainen kynttilöiden kanssa, ihan jo siksikin että meillä on pieniä lapsia sekä isoja hännänheiluttajia. Kynttilät palavat aina valvotusti ja tarpeeksi korkealla, ettei vahingossakaan pääse vahinkoja sattumaan.

    Mutta täytynee hakea satsi näitä itsellekin Iittalan tuikkuja varten. Siten pääsen kokonaan eroon metallikuorisista, mahtavaa!

 3. Hei Nina, aivan mahtava vinkki. Kiitos. Ihana jotenkin tuo rosoinen paperipussikin jossa kynttilät. <3 Tykkään ja laitan nämä korvan taakse, kun lähetän ukon Olsonille räpeltämään työkaluja. 😉 Tunnelmallista viikonloppua. 🙂

  1. Nina says:

   Heh, Olson on kyllä miesten kaupan maineessa, mutta jotenkin saan siellä itsekin kulumaan kivasti aikaa kun joskus piipahdan siellä. Nämä on superhyvä idea jotka kannattaa kyllä laittaa muistiin. 🙂 Tunnelmallista viikonloppua sinullekin Tiia!

 4. LauraL says:

  Kiitos vinkistä! Täytyykin suunnata clas ohlsonille. Ja vielä parempi että kynttilöillä on joutsenmerkki, voi ehkä hieman paremmalla mielellä poltella tuikkuja. Tämä on muuten hyvä joululahjavinkki, omassa lähipiirissäni ainakin poltellaan kynttilöitä ahkerasti. Täytyy vaan toivoa ettei tämän postauksen myötä hyllyt ihan ammota tyhjyttään 🙂

  1. Nina says:

   Heh, en usko että hyllyt postauksen myötä tyhjenevät. Tai toivottavasti eivät, sillä en ole ehtinyt hakea noita vielä itsellenikään lisää. 😀

   Hyvä idea LauraL, nämä ovat kyllä täydellinen joululahjavinkki. Käyttökelpoinen kulutushyödyke, käyttöä tulee varmasti, ekologinen, pakkauksesta saa tehtyä kauniin ja tuote on vielä ostajalle edullinen ja ilahduttaa saajaa varmasti. Loistava idea LauraL!

 5. Heeei, Indiskaltakin saa 100% steariinia olevia kynttilöitä joilla on joutsenmerkki! On isoa ja pientä sekä kruunukynttilää eri väreissä 🙂 Tuikkuja sieltä tosin ei taida saada, joten hyvä vinkki!!

  https://farm8.staticflickr.com/7542/15712728208_32d9629dbc_b.jpg

  1. Nina says:

   Kiitos vinkistä ida!! Kiva kuulla että muuallakin on jo joutsenmerkin saaneita kynttilöitä. Pyrin ostamaan joutsenmerkittyjä tuotteita niin usein kuin mahdollista.

 6. SatuKoo says:

  Mahtavaa! Näitä pitää ostaa heti, kun edelliset kynttilät on saatu poltettua 🙂
  Olenkin usein harmitellut älytöntä metallin määrää, jota tuikuista tulee.

  1. Nina says:

   Sama juttu! Kiva että vinkistä oli myös sinulle hyötyä, olen tästä itse niin innoissani.

 7. miska says:

  Heippa!

  Onkohan näitä vielä saatavilla? Itse kans olen harmitellut aina sitä alumiinijätettö ja muutenkin kynttilöiden raaka-aineiden alkuperää tms. Näitä varasto täyteen jos vielä myynnissä on!!!

  1. Nina says:

   Hommasin näitä viime vuonna kaapin täyteen, joten en ole nyt käynyt ostoksilla. Luulen kuitenkin, että nämä eivät olleet sesonkituote, vaan tähän ekologiseen maailmaan siirryttiin kokonaan. Eli kannattaa tsekata kaupasta!

 8. […] on myös irtotuikkuja uudelleen käytettävissä lasikipoissa, ja niistä kirjoitinkin jokunen vuosi sitten blogissani. Käytin irtotuikkuja useamman vuoden ajan, mutta kun moneen kertaa lisää kynttilöitä […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.