Kummallinen kookosöljy

tunnetila: pohdiskelu

kookosoljy1

Opin jo nuorena, että kookosöljy on kovaa rasvaa, ja että se on hyvin epäterveellistä. Viimeisten viiden vuoden aikana neitsytkookosöljyn suosio on kuitenkin kasvanut räjähdysmäisesti ja nykyään sitä on kaikkialla. Kookosöljyä käytetään kuulema ruoanlaitosta ihonhoitoon, mutta itse en ole osannut käyttää kookosöljyä vielä oikein mihinkään. Itse asiassa luulen, että minulle tulee huono olo aina kun syön suurempia määriä kookosöljyä sisältäviä ruokia. Voikohan tuo olla mahdollista?

Esimerkiksi raakakakut. Herkkusuuna tykkään maistella erilaisia kakkuja. Olen kuitenkin huomannut, että lähes jokaisen raakakakkupalan jälkeen minulle tulee todella huono olo. Maku on ensin herkullinen ja täyteläinen, mutta jo muutaman haarukallisen jälkeen kakku alkaa maistua minusta niin rasvaiselta, että jätän yleensä syönnin kesken. En vain saa sitä alas. En tiedä tarkalleen mistä tuo johtuu, mutta epäilykseni kohdistuu raakakakuissa hyvin usein käytettävään kookosöljyyn.

kookosoljyt

Uunin kautta tai vähäisesti käytettynä (kuten viime sunnuntaina Välipalat -kirjan ohjeella testaamissani herkullisissa patukoissa) kookosöljy ei aiheuta samaa reaktiota. Kuitenkin raakakakkukokeilujen myötä olen tullut siihen tulokseen, että että ainakaan leivontaan en halua kookosöljyä käyttää. Paistamisessa öljy voisi käyttäytyä eri tavalla, mutta paistamiseen käytän yleensä joko voita tai kotimaista rypsiöljyä.

Minulla on kaapissa kolme avaamatonta purkillista kookosöljyä. Ensimmäisen kookosöljypurkin ostin itse pari vuotta sitten, kaksi muuta purkkia* olen saanut testiin. Onneksi öljyt säilyvät pitkään eikä mikään purkeista ole ehtinyt tässä muutaman vuoden aikana härskiintyä tai mennä pilalle. Mitä ihmettä teen kolmella purkillisella kookosöljyä? Kertokaa vinkkejä mihin kaikkeen Te tuota öljyä käytätte.

0

(14) Kommentit

 1. Tarja says:

  En minäkään oikein osaa kookosöljyä ruuanlaitossa käyttää, vaikka kookoksesta tykkäänkin. Mutta omistan kookosöljypurkin ja olen käyttänyt sitä erittäin kuivien paikkojen rasvaukseen ihossa ja hiushoitona (kerran). Ihorasvana hoitaa ihanasti pois kuivat läntit ja tuntuu mukavalta laittaa lapsenkin ihoon, kun on ihan luonnontuote. Jään minäkin odottelemaan käyttövinkkejä muilta, että saisin tuon purkin joskus käytettyä 🙂

  1. Nina says:

   Kookosöljyä hiusten hoitoon?! Kuulostaa hyvältä! Omat hamppulatvani voisivat pitää moisesta käsittelystä. Kiitos vinkistä Tarja!

 2. Hei, hienoa kuulla tuosta reaktiostasi raakakakkuihin. Ovat niin kovasti suosiossa, trendikkäitä ja ainakin yleisen mielipiteen mukaan terveellisiäkin.

  Taannoin söin puolikkaan ”mokkapalan”, joka oli tuollaista raakakakkua. En tiedä, milloin viimeksi olisinkaan ollut niin huonovointinen. Hävetti, en kehdannut kellekään tunnustaa, että lounaan jälkeen nautittu kakunpala oli viittä vaille ajaa minut vessanpöntön äärelle oksentamaan vielä illallakin. Ihmettelin varovasti reaktiota töissä ääneen, ja kas, parilla muullakin oli samankaltaisia kokemuksia…

  1. Nina says:

   Eikä?! Ai sinullekin tuli raakakakusta huono-olo?! En tiedä mikä niissä sen aiheuttaa, mutta epäilen kovasti tuota kookosöljyä. Kiva kuulla etten ole yksin.

 3. Yksi purkki on töissä, purskuttelen öljyä lusikallisen aamulla yksin toimistolla ollessani. Sillä väitetään olevan hyviä vaikutuksia suun terveyteen; valkaisevan hampaita, neutraloivan haitallista bakteerikantaa ja hoitavan ientulehduksia. En ole tehosta ihan varma (en tosin jaksa purskutella suositeltua varttia), mutta ei siitä varmaan haittaakaan ole. Purskuteltu rasva syljetään pois. Skeptinen appeni kertoi hammaslääkärin hämmästelleen hänen ientulehduksensa hävinneen kahden käynnin välissä parissa päivässä. Kälyni oli kehottanut isäänsä purskuttelemaan kookosöljyllä.

  Kuivan ihon hoitoon kookosöljy varmasti on myös hyvää.

  1. Nina says:

   Hei tuosta purskuttelusta minäkin olen kuullut jostain! Mutta että pitäisi purskutella 15 min?!?! Hyi, jo pelkkä ajatus oksettaa. 😀 Ajatus siitä, että bakteerit irtoavat purskuttelun yhteydessä suusta ja että niitä samoja bakteereja täytyisi pyöritellä suussa viisitoista minuuttia, on todella etova! 🙂 Uskon että myös tuo sinunkin purskuttelemasi lyhyempi aika riittää ihan hyvin.

 4. Hihhii, mulla on kyllä itselläni aavistuksen asennevamma raakakakkuja kohtaan, tykkään itse henk.koht. enemmän keveämmän tuntuisista hötökakuista noin ylipäänsä, kuin tiiviistä 😀 Esim. juustokakut ovat no-no, mutta pavlola, kuohkea mansikkakakku ja sen sellaiset taas ihan ok.

  Mun on itseni pitänyt kokeilla tuota kookosöljyllä suun purskuttelua! Jos en ole heivannut kookosöljypurkkiani pois, aion kyllä illalla testata, nimittäin toisessa nielurisassa(?) tuntuu olevan jotain turvotusta tms., jos se auttaisi siihenkin 😀

  1. Nina says:

   Mä kyllä tykkään (myös) juustokakuista, mutta totta tosiaan, nekin ovat kyllä silti usein makuuni liian rasvaisia. Kuohkea mansikkakakku saa jo ajatuksena veden kielelle. Tosin en tykkää kermavaahdosta… Ehkä mä vain olen enemmän pulla tai marjapiirakkaihmisiä kuin kakun syöjä. 🙂

   Tesatsitko muuten tuota purskuttelua? Auttoiko? 🙂

 5. nana-miia says:

  Moi!

  Itse olen tässä vuoden päivät syönyt lähes joka aamu smoothien, johon tulee kookosöljyä n. ruokalusikallinen. Tällä tavalla on tullut tuhottua kymmenisen purkkia kookosöljyä :D. Siitä tulee smoothieen todella vieno kookoksen maku ja antaa pientä täyteläisyyttä ja rasvaisuutta smoothieen. Ja tietty pitää nälkää loitolla pidemppän.

  Luulen, että jotkut ihmiset sietävät rasvaa huonommin kuin toiset. Minä itse voisin vaikka syödä voita suoraan paketista, jos se olisi linjojen kannalta mitenkään mahdollista.

  1. Nina says:

   Heh, voi suoraan paketista ei kyllä kuulosta ihan mun lempparilta! 😀 😀 Tuo ihmisten erilainen rasvansietokyky voi olla hyvinkin totta. Minä en pysty esimerkiksi syömään edes sipsejä, sillä ne maistuvat minusta niin rasvaisille. Sama on rasvaisten pähkinöiden kanssa. Karkkia ja kaikkea sokerista pystyn tosin syömään kilo kaupalla, eli vaikken rasvasta pidäkään, niin linjat on silti vaaravyöhykkeellä täälläkin. 🙂

 6. Tulepa joku perjantai-aamu mun luo aamiaiselle / brunssille, teen sulle sellaisia gluteenittomia kookoslättyjä, mistä ainakin itse pidän hurjasti. Ehkä kookosöljy ei siinä aiheuttaisi pahaa oloa, kun letut paistetaan? 🙂 Mä tykkään kyllä raakakakuistakin, tosin olen opetellut niille pikkuhiljaa. Ensimmäistä kertaa maistaessani en ollut mitenkään taivaissa, lähinnä maku oli mielestäni vähän erikoinen mutta kiinnostava. Pikkuhiljaa olen oppinut tykkäämään niistä todella paljon 🙂

  Kookosöljyä olen käyttänyt myös ihon puhdistukseen ja kostutukseen. Purskuttelua kannattaa kokeilla myös, 15min on ainakin mulle ihan liian pitkä aika, munsta vaikka 5min on parempi kuin ei ollenkaan 😉

  1. Nina says:

   Oi tulen, kiitos kutsusta ihana! 😉 Uskon, että paistettuna tuo öljy ei aiheuta samanlaista huonoa oloa.

   Tuo purskuttelu kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta. Pitäisiköhän testata, tuolla kun on noita avaamattomia purkkeja niin monta.

 7. Mä laitan smoothien sekaan teelusikallisen kookosöljyä. Antaa yllättävän voimakkaan maun. 🙂 Ja lettuihin tulee kiva vieno kookosvivahde, jos ne paistaa kookosöljyssä!

  1. Nina says:

   Kiitos vinkeistä Myy! Tuota lettujen paistamista niin moni suosittelee että sitä täytyy kokeilla. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.