Komeassa herraseurassa

tunnetila: hauskuus

matsui1

Sain viime viikolla loman kunniaksi kylään rakkaan ystäväni Tampereelta. Tyttöjen iltaa juhlistaaksemme päätimme keskittyä olennaiseen, eli komeaan herraseuraan.

Sain jo viime keväänä testiin espanjalaisen Matsu -viiniperheen kolme komistusta*, mutten ole löytänyt sopivaa tilaisuutta viinien maisteluun ja vertailuun. Nyt kun sain kylään punaviineistä pitävän ystäväni, niin päätimme maistaa viineistä jokaista ja kirjoitella vähän ylös ajatuksia mitä viinit meissä herättivät.

Maistelemamme viinit ovat siis saman valmistajan aika samantyyppisiä viinejä, joista etiketin mukaan näkee viinien iän. Nuori poika, El Picaro, on viineistä nuorin ja edullisin. El Recio pullon kyljessä on keski-ikäinen mies ja viini on hieman edellistä vanhempaa ja hintaluokaltaan keskikastia. Kolmas viini kantaa nimeä El Viejo, ja kuten arvata saattaa, kyseessä on viiniperheen vanhin, kehittynein ja myös hintavin viini.

matsui2

Maistelu oli älyttömän kivaa! Haistelimme, maistelimme, purskuttelimme ja välillä nauroimme katketaksemme miten epäammattimaisilta varmasti näytimme kun yritimme tohkeissamme analysoida makujen eri vivahteita. Vaikka emme mitään asiantuntijoita olekaan, niin päätin silti että kerron vähän millaisia ajatuksia viinit meissä herättivät.

El Picaro (Alkossa 9,99€) (sai heti lisänimen Jasper Pääkkönen -viini)

Tuoksu nuoreksi viiniksi hyvin voimakas, hieman pistävä. Myös maku voimakas, mutta silti ohut, ei täyteläinen. Hilloinen. ”Toi etiketin poika näyttää ihan Jasper Pääkköseltä!” ”No mutta se ei ole huono asia..” ”No ei!”

El Recio (Alkossa 18,94€)

Täyteläisempi tuoksu kuin ensimmäisessä. Mausteinen. ”Tää maistuu vähän glögiltä.” Nahkainen. Kokonaisuutena ärhäkkä. Tuoksu tulee voimakkaasti, makukin hyökkäävä. Nuoreen verrattuna marjaisampi. Maku tulee eri kohtaan kitalakea kuin nuoressa. Maistuu jotenkin keskeneräiseltä.

El Viejo (Alkossa 32,90€)

Erittäin täyteläinen tuoksu. Täyteläisyydestään huolimatta ei kuitenkaan paksu, vaan edellisen tapaan marjainen. Pieni nahan vivahde. Paranneltu versio keski-ikäisestä. Paras näistä kolmesta.

matsui3

Tuoksut kaikissa viineissä olivat selvästi samanlaiset, ja tuoksu oli jokaisessa voimakkaampi mitä itse viinin maku. Ensimmäinen viineistä maistui ensimmäisellä maistelukierroksella yllättävän voimakkaalta, mutta kun sitä vertasi myöhemmin vanhimpaan, niin eron huomasi todella selkeästi. Nuori viini oli vanhimpaan verrattuna hyvin kevyt ja helppo.

Maistelijoiden suosikkiviinit tulevat yleensä Italiasta, Ranskasta ja Australiasta, ja etenkin toinen maistelijoista pitää todella täyteläisistä viineistä. Täyteläisten omien suosikkien kanssa nämä viinit eivät kilpailleet, mutta ensimmäistä ja viimeistä voisi hankkia lisääkin. (Todettakoon vielä, että mieheni maisteli kyseisiä viinejä seuraavana päivänä ja hän piti kovasti keskimmäisestä viinistä. Eli mieltymykset ovat täysin makukysymyksiä, tai sitten viinien maku oli ehtinyt muuttua kun ne olivat saaneet hengittää pidempään.)

Meillä oli ystäväni kanssa todella kiva maisteluilta, ja ajattelin järjestää vastaavia lisää myös jatkossa. Kolmesta pullosta saa onnistuneen maistelun isollekin porukalle, ja etenkin tyttöjen illassa nämä ”miesviinit” toimivat kivana ohjelmanumerona. ”Olenko mä ihan puuma jos sanon että toi Jasper Pääkkönen on paras?” ”Mä tykkään eniten tosta vanhimmasta. En mä ikinä ennen ole noin vanhoista miehistä tykännyt…”

0

(2) Kommentit

  1. Kay says:

    Voin mä niin olisin halunnut olla teidän kanssa maistelemassa 🙂 Varmasti on riittänyt naurua, kun te kaksi analysoitte viinejä 😉 Mutta tuo on todella hauska ohjelmanumero tyttöjen illalle ja noin niitä uusia viinejä tulee kokeiltuja. Itse kun Alkossa aina suuntaa niiden tuttujen ja turvallisten pariin….

    1. Nina says:

      Olisi kyllä ollut kiva jos sinäkin olisit päässyt maistelemaan viinejä kanssamme! Maistelukaveriltani tuli nimittäin erinomaista analyysia, ja uskon että kolmistaan oltaisiin päästy vielä seuraavalle levelille. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.