Selkä sökönä

tunnetila: kipu

image

Nostin lauantaina aamupäivällä siivotessani lattialta tyhjän kassin. Kuvassa yllä olevan olkikassin, jos ihan tarkkoja ollaan. Kassi oli silloin vielä tyhjä, eli ei painanut juuri mitään. Tunsin silti nostohetkellä selässäni järkyttävän kivun. Kassi putosi kädestäni lattialle ja syöksyin tuskissani makaamaan sängylle. Ainut asento jossa pystyin ilman tuskaa olemaan, oli kyljelläni.

Kipu tuntui lapojen alapuolelta lannerankaan asti enkä saanut välillä henkeä koska kipu lapojen alla oli niin voimakas. Onneksi mieheni oli kotona. Hän hieroi selkääni IcePoweria ja minä löysin lääkekaapista laatan vahvoja kipulääkkeitä. Noine apuineni selvisin viikonlopusta.

Takana on hyvin tuskaiset pari päivää jotka olen viettänyt sängyssä tai sohvalla maaten, pienin askelin kotona huoneesta toiseen köpötellen.

Seisominen selkä suorassa onnistuu jo. Istuminen ja selän eteenpäin taivuttaminen on edelleen hyvin kivuliasta. Kysymys kuuluu, täytyykö äkillisessä selkäkivussa hakeutua lääkäriin? Ja jos täytyy, niin koska? Olen googlaillut noidannuolia ja välilevyn pullistumia ja yleisin ohje on, että jos kipu jatkuu yli kuusi viikkoa niin silloin kannattaa mennä lääkäriin. Mitä hittoa?! Täytyykö tässä kivussa kärvistellä kuusi viikkoa, siis jos kipu ei siihen mennessä laannu?

Onko Teillä kokemusta äkillisistä selkäkivuista tai -krampeista? Mikä tähän tilaan auttaisi? Ajattelin (vastahakoisesti) vetää reilusti kipulääkkeitä niin kauan kun tilanne on näin tukala ja venytellä selkää hellästi useita kertoja päivässä. Josko tämä kramppi noilla keinoin laukeaisi.

Jumaliste jos tämä tila kestää useita viikkoja. En tiedä miten pääni kestää kaiken kivun ja liikkumattomuuden.

Olin jo sunnuntaina lähdössä salille. ”Ihan vähän vaan…” Onneksi mies ei päästänyt. Olisin luultavasti tehnyt malttamattomuudellani vain hallaa paranemiselle.

1

(14) Kommentit

 1. Nadja says:

  Kipulääkkeitä, kävelyä tai muuta liikkumista ja venytyksiä. Lääkäri osaa sanoa jos on syytä hakeutua jatkotutkimuksiin. Myötätuntoni, itsellä selkäkipu kesti melkein kuukauden ja kipulääkkeistä ei ollut mitään hyötyä kuin apteekille.

  1. Nina says:

   Voi kamala Nadja! Tilanteesi kuulostaa olleen aika tukala. Minä luulen että kipulääkkeet auttavat minulla jonkun verran. Kipua siis todella on vielä lääkkeiden kanssa, mutten uskalla edes ajatella miten paljon sattuisi jos en söisi mitään kipua lieventävää.

   Kävelyä yritän tänään ensimmäistä kertaa kunnolla, on pakko hakea lisää reseptilääkkeitä kipuun ja niitä ei kukaan muu voi minulle tuoda. Onneksi apteekki on lähellä kotiani.

 2. Kay says:

  Kyllä minä menisin käymään lääkärissä, voit saada nopeamman helpotuksen kortisonin tai muun lääkkeen avulla. Minulla aikoinaan ihan vastaava tilanne, petasin sänkyä ja nostin tyynyä lattialta ja se oli siinä. Minä en pystynyt edes kävelemään, niin pahasti meni alaselkä jumiin. Päivystyksestä sain kaksi piikkiä pakaroihin ja vahvoja kipulääkkeitä kotiin ja seuraavana päivänä pystyin jo kävelemään kumarassa, selän sain suoraksi muutaman päivän päästä.

  1. Nina says:

   Auts!!! Kuulostaa Kay siltä, että sinulle kävi vielä hullummin kuin minulle. Uskon että kipu on ollut järkyttävä. Ja nostit tyynyn… Eipä siihen nähtävästi mitään painavan nostamista tarvita että käy huonosti.

   Mieheni oli viemässä minua jo lauantaina päivystykseen kun huusin vaan kivusta ja hoin etten saa henkeä. Kyllä se vähän säikäytti. Onneksi minulla oli kipulääkkeitä kotona, muuten olisi voinut olla minullakin edessä piikki persuuksiin -tilanne. Toivotaan että tämä jumitus menee pian ohi.

 3. Akupunktiookin voi kokeilla, itselläni se auttoi välittömästi sellaiseen lukkoon niskassa, joka ei ollut lähtenyt kuukauden kipulääkekuurillakaan. Kun niitä neuloja pistettiin, oikein tunsin miten sitä lukossa olevaa kohtaa alkoi kuumottamaan, kipu helletti heti oikeastaan kokonaan ja seuraavana päivänä oli niin kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunut. Olin aika 😮 , koska olin ollut niskani kanssa tosi tuskainen niin pitkään. Kaikilla se ei varmasti toimi, mutta moni saa avun. Toki lääkärissäkin kannattaa käydä näyttämässä. 🙂

  1. Nina says:

   Vau! Kuulostaapa akupunktio toimineen sinulle todella hyvin Jonna! Kiitos vinkistä!

   Soitin aamulla työterveyteen ja nappailen nyt muutaman päivän kipulääkkeitä kotona ja venyttelen niin paljon kuin mahdollista. Jos torstaina vielä on kovia kipuja niin sit selkää tutkitaan tarkemmin. Vitsit että tämä on ärsyttävää! Nyt vasta kunnolla huomaa mihin kaikkeen (ihan kaikkeen!!!) toimiva selkä vaikuttaa.

 4. Virpi says:

  Auts, paljon tsemppiä Nina! Kivun kanssa eläminen on ihan hirveää, toivottavasti sinun kipusi pian hellittäisi. Ja onneksi miehesi ei päästänyt sinua salille, tilasi olisi varmasti mennyt pahemmaksi!

  Terve selkä on todellakin kaikki kaikessa. Nuorena kilpajuostessani venyttely ja kunnon lihashuolto oli ehdoton, muuten juoksu ei kulkenut ja alaselkä veti jumiin. Vanhempana laiskistuin venyttelyssä (ja muutamaksi vuodeksi myös ihan liikunnassa), jonka seurauksena vuonna 2012 kirjaa lattialta nostaessani, viiltävä kipu pysäytti minut täysin. Suurin virhe ikinä oli mennä samana iltana hierontaan ja uskotella hierojalle ettei se kipu ollut niin paha. No, sen seurauksena hieroja joutui pukemaan minulle vaatteet päälle, sillä en itse päässyt kunnolla edes hierontapöydältä alas. Muutamaan päivään en juuri kävellyt, enkä pystynyt tekemään paljon muutakaan. Viikon päästä kykenin pikku hiljaa kävelemään, venyttelemään ja siitä se lähti. Minulla ei onneksi ollut välilevynpullistumaa tai muuta vastaavaa, ainoastaan kunnon lihaskramppi, mutta en halua edes tietää miltä se välilevynpullistuma sitten tuntuu.

  Onneksi kipulääkkeet ovat auttaneet sinua. Ota vaan rauhassa, ja venyttele aina kun siltä tuntuu. Minua neuvottiin menemään lääkäriin jos kipu olisi kestänyt viikon, joten älä ihmeessä kiduta itseäsi liian kauaa, jos kipu ei hellitä. Mutta voi että sitä ihanuutta, kun kipu selässä hellittää. Toivotaan että se hetki koittaa mahdollisimman pian! 🙂

  1. Nina says:

   Kiitos tsempistä Virpi! Ai kamala miltä tuo tilanteesi kuulostaa! Itse sitä tulee aina vähäteltyä. ”Ei tässä mitään…” vaikka tuntuu että taju lähtee. Googlailin lauantaina kaikki välilevynpullistumat ja noidannuolet, ja pahimmassa tapauksessa tämä taitaa olla ”vain” noidannuoli. Välilevyongelmat on ihan kamalia, onneksi kipu ei minulla säteile jalkoihin, vaikka jalat tuntuivat lauantaina välillä vähän puutuvan. Mutta toivottavasti pahin on jo ohi ja jo parin päivän päästä pääsisin kävelemään lähes normaalisti.

 5. HanKo says:

  Mä sain tammikuussa noidannuolen ja päädyin lääkärille siinä vaiheessa, kun en enää päässyt seisomaan suorassa. Aika nopeasti aloin kuntoutua, kun sain tarpeeksi vahvat kipulääkkeet (Panacodia ja Sirdaludia). Tavallisesta Buranasta ei ollut niin minkäänlaista apua. Jos läähekaapista ei löydy reseptikipulääkkeitä, niin menisin ihan suosiolla lääkärin paikkeille… Ja tosiaan kävelyä mulle kanssa suositeltiin ja mahdollisimman vähäistä istumista. Venyttely sen sijaan on no-no noidannuolessa ja se saattaa vaan pahentaa asiaa.

  1. Nina says:

   Onpa nämä selkäkivut todella yleisiä. Valitettavasti. En toivoisi tällaista oloa kenellekään. 🙁

   Kävin äsken pienellä kävelyllä. Ensimmäiset 100m sattui pakarassa asti, sen jälkeen helpotti. Ei kävelyni mitään vauhdikasta ollut, löntöstelyä enemmänkin, mutta kävelin silti ja siitä tuli hyvä fiilis. Minusta tuntuu että venyttely tekee minun selälleni hyvää. Toivottavasti en ole väärässä…

   Toivotaan HanKo ettei noidannuolesi uusi vaan saat olla jatkossa ilman ikäviä selkävaivoja!

 6. CurryKaneli says:

  Hei, kurja juttu toi selkäsi. Olisitko mahdollisesti saanut siihen vetoa? ajattelin kirjoittaa, että älä missään tapauksessa katsele kuutta viikkoa. Mutta onneksi sait työterveyshoidosta ohjeita. Sanoivat kai, että jos alkaa käsi tai jalka puutumaan tai tulee virtsaamis tai ulostamisongelmia, niin sitten heti lääkäriin. Se auttaako venyttely riippuu oikeastaan siitä mikä on vaiva. Jos kipu johtuu esim lihaksen tulehduksesta, niin venyttely voi jopa pahentaa tilannetta.
  Itselläni on selkä kipuihin auttanut silloin kun ei ole akuutti tilanne päällä venytykset ja säännöllinen hierojalla käynti.
  Itse en ole kokeillut akupunktiota, mutta puolisollani hänen plantaarifaskiitti parani akupunktiolla. TA:lla sai jalkaan kortisonia ja vahvoja särkylääkkeitä ja sairauslomaa, ei mitään apua, mutta jo kolme kertaa akupunktiota auttoi.

  1. Nina says:

   Kiitos neuvoistasi CurryKaneli! Minulla itse asiassa silloin lauantaina kun tämä tapahtui, puutui oikea käsi kolme kertaa, ja jaloissakin tunsin puutumisen tunnetta. Se säikääytti. Mutta onneksi olo alkaa jo helpottaa. Kävin eilen kaksi kertaa pienellä kävelyllä ja se teki tosi hyvää. Istuminen tuottaa edelleen tuskaa ja aamuisin kun yritän nousta yön jälkeen sängystä, olen kuin puupökkelö. Mutta huomattavasti parempaan ollaan jo menossa. Onneksi!!

 7. Elisa says:

  Kärsin todella pahasta noidannuolesta ensin parikymppisenä ja toisen kerran viisi vuotta myöhemmin. Ensimmäisellä kerralla kiropraktikko oli ainoa mikä auttoi, toisella kerralla aktiivinen liikkuminen kävellen kera kipulääkkeiden ja loppuvaiheessa hieronta. Se tuska on jotain sietämätöntä 🙁 Hirveesti tsemppejä!!

  1. Nina says:

   Kiitos ELisa tsempistä! Voi itku miten tylsältä kuulostaa omat selkävaivasi. Pelkään itsekin tuota että kun kerran kramppaa niin taatusti tulee kramppailemaan jatkossakin. Vitsit tämä on todella, todella ärsyttävää ja kivuliasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.