Lomalaisen työstressi

tunnetila: ärsytys

timotei

Pääsin Espanjassa yllättävän nopeasti irti päässä mylläävistä työkuvioista. Täysin uudet maisemat ja uusi ympäristö inspiroivat, ja antoivat uusia virikkeitä mielelle.

Kahteen viikkoon en avannut Facebookia ja yritin muutenkin olla suomatta ajatuksia mihinkään työhön liittyvään. Ensimmäisten viikkojen ajan kaikki meni virkistäytymisen osalta enemmän kuin hienosti.

Suomeen palattuani aloin eksyä mielessäni työjuttuihin. ”Mitenkähän se asia on mennyt? Pitäisiköhän soittaa töihin ja kysyä miten työni on loman aikana jaettu… Kuka hoitaa puolestani sitä, tätä tai tuota?”

vene tyyni

Sitä luulisi, että viimeistään tämän postauksen kuvien maisemissa tyynen järven rannalla, välillä järveen pulahtaessa, stressi alkaisi pudota hartioilta pikku hiljaa. Mutta hemmetti soikoon, työt valtaavat mieltäni päivä päivältä enemmän. Syytän tästä suurelta osin yhtä asiaa, Facebookia.

En ole koskaan pitänyt FB:stä. Päivitän henkilökohtaista FB-tiliäni vain muutaman kerran vuodessa. Vapaa-ajallani käytän Facebookia pääosin Tunnetilan postausten nostamiseen, yksityisviesteihin vastailuun ja tapahtumakutsujen hyväksymisiin tai hylkäämisiin. Muuten en FB:ssä vapaa-ajallani käy.

Kuulun (olosuhteiden pakosta) useisiin työpaikkani FB-ryhmiin, ja nuo ryhmät ovat työnteossa usein korvaamattomia. Lomalla ja vapaa-ajalla FB:ssä käydessäni kuitenkin ahdistun, koska en voi olla huomaamatta feedissäni vellovia työaiheisia keskusteluja.

lumpeet

Oletteko Te keksineet keinoja hallita olemistanne FB:ssa? Voiko tietyt työryhmät piilottaa lomien ajaksi, vai luetteko myös lomalla työhön liittyviä viestiketjuja ja osallistutte keskusteluihin?

Olenko minä ainut onneton, joka ei pidä FB:stä, vai löytyykö joukostanne muita ”ei FB-aktiivisia” kohtalotovereita?

0

(8) Kommentit

 1. Saisko ne työjutut piilotettua loman ajaksi FB:sta niin, eli ryhmien sivuilta ylhäältä oikealta klikkaat notification-nappulasta ruksin pois, silloin niiden ryhmien uutisten tai ketjujen ei pitäisi näkyä automationa sun uutisfiidillä. Sitten vaan käyt laittamassa notificationit takas päälle, kun loma loppuu. 🙂 Tää voi kuulostaa kamalalta, mutta itse testasin tuon, kun mummoni kuoli kolmisen vuotta sitten, ja halusin välttää sukulaisten seiniltä kaikki kuvat mahdollisista hautajaisista jne. Otin seurannut pois päältä hetkeksi, eikä sinä aikana heidän postauksiaan seinälläni näkynyt. Myös ryhmissä on tämä seuranta nappi siellä ylhäällä. 🙂

  1. Kiitos vinkistä Jonna! <3 Juuri nyt olen niin täynnä FB:tä, etten pystynyt edes käymään noilla työsivuilla tekemässä tuota notification-klikkausta. 🙁 Seuraavalla lomalla testaan sitä ehdottoman varmasti!

 2. Työaiheita ei fiidissäni näy. FB-kavereista vain kolme ovat työn kautta, yksi on äitiyslomalla, toinen ei koskaan poistaa mitään ja kolmaskin tuttu sisarfirman kautta.

  Loman ajaksi esiin työsähköpostien päivittämisen puhelimeen ja puhelut menevät vastaajaan jossa ohjataan soittamaan kollegalle. Teen niin pitkää päivää muuten, että lomalla haluan täyden irtioton.

  1. Kuulostaa järkevältä ja mahtavalta! Minulla taas on työkavereita FB:ssä kaverina ihan hirmuinen määrä, joten työasioiden miettimiseltä ei voi välttyä senkään vuoksi. Äh! Minäkin haluaisin täydellisen irtioton. 🙁

 3. Tarja says:

  En ole koskaan tykännyt FB:sta. Välillä en käynyt siellä viikkokausiin, mutta nyt älypuhelimen saatuani FB tököttää siinä näkyvillä koko ajan ja eksyn selailemaan sitä vähän turhankin usein ja huomaan ärsyyntyväni eli lienee aika poistaa FB puhelimen näytöstä ja palata takaisin siihen, että käyn satunnaisesti FB:ssa, kun siltä tuntuu. Mikään aktiivinen FB:n päivittäjä kun en itse ole koskaan ollut.

  Työasiat eivät onneksi uutisvirrassa näy, joten siltä osin ei tarvinnut lomalla stressaantua 🙂 Jonna H:n neuvo varmaankin toimii ja saat pois nuo ilmoitukset, eivätkä ne hyökkää verkkokalvoille heti, kun FB:n avaat. Mutta ymmärrän ihan täysin tuon lomalaisen työstressin. Eka lomaviikko meni hyvin ja ympäristön vaihdos auttaa asiaa, mutta mitä lähemmäksi loman loppuminen tulee, sitä enemmän asiat alkavat pyöriä mielessä ja stressaantuu. Ei kiva 🙁 Ehkä sitä vain on ylitunnollinen luonne, eikä osaa olla rennosti, sillä ihan kaikille näin ei tunnu käyvän.

  1. Älypuhelin, tuo aikamme vitsaus! Huomaan kaipaavani nykyään jatkuvasti lankapuhelinta. 😀 Voi vanhoja hyviä aikoja!!! <3

   Tunnistan itsessäni juuri tuon ylitunnollisuuden. Perhana että se on ahdistavaa! Lankapuhelimen lisäksi olen alkanut haaveilla uudesta urasta vaikkapa kukkakaupassa. Ajattele miten ihanaa se olisi! Saisi viettää päivät kauniissa ympäristössä kukkien keskellä. Ja jos veisi töitä kotiin, niin se vain ilahduttaisi arkea. 🙂

   Tsemppiä ja jaksamista meille molemmille arkeen! <3

 4. Virpi says:

  En ikävä kyllä osaa neuvoa sinua Nina tässä (onneksi JonnaH osaa ?), mutta ymmärrän sinua täysin! Itse en koskaan rekisteröitynyt Facebookiin, ja olen päätökseeni tyytyväinen joka päivä. Tykkään ottaa asioista selvää, tutkia ja lukea juttuja, mutta en halua olla infotulvan keskellä. En myöskään halua ahdistua, ja jos olisin tilanteessasi, minäkin ahdistuisin. En missään nimessä arvostele ketään joka fb.tä käyttää, tai sano että minun tapani toimia olisi enemmän oikein, kuin muidenkaan. Monille siitä on varmasti paljon hyötyäkin. ? Itse en vain tarvitse sitä mihinkään, sillä yhteyttäkin pidän rakkaisiin ihmisiin ”vanhanaikaisemmilla tavoilla”. ?

  1. Voi Virpi, minuakin välillä harmittaa että koskaan rekisteröidyin FB:hen. Taistelin liittymistä vastaan monta vuotta, mutta lopulta annoin periksi. On siinä paljon hyvääkin (mm. uudelleen löydetyt lapsuudenkaverit), mutta siihen se hyöty sitten jääkin. Nykyään siellä on kuitenkin niin paljon työjuttuja, että siellä on käytännössä pakko olla. Kun vain nyt löytäisin balanssin työn ja vapaa-ajan suhteen niin suhteeni FB:henkin voisi muuttua hieman positiivisemmaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.