Lomailua Bilbaossa

tunnetila: muistelu

bilbao1

Jos rakastat hyvää ruokaa, nautit kulttuurista, et pidä turistirysistä etkä viihdy helteessä, on Pohjois-Espanjassa sijaitseva Bilbao sinulle oivallinen matkakohde.

Bilbaon matkailu nojaa pitkälti vuonna 1997 avattuun Guggenheimin museoon. Upea museorakennus houkuttelee Bilbaoon turisteja ympäri maailman vielä parikymmentä vuotta avaamisen jälkeenkin. Museon pysyvä kokoelma oli mielestäni aika tylsä, mutta vaihtuvista näyttelyistä pidin eteenkin Louise Bourgeois’n Structures of Existence: The Cells -kokonaisuudesta.

Vaikka Guggenheim on yksi aikamme merkittävistä arkkitehtonisista nähtvyyksistä ja sitä tullaan katsomaan maailman joka kolkasta, turisteja kaupungissa ei näkynyt silti nimeksikään.

bilbao2guggenheim2guggenheimilla1

Bilbaossa minnekään ei tarvinnut jonottaa. Ravintoloihin mahtui pääsääntöisesti syömään ilman pöytävarausta (poikkeuksena Michelin-ravintolat). Iltaisin kaunista joen vartta sai kävellä ylhäisessä yksinäisyydessä muutama koiran ulkoiluttaja seuranaan. Toista noin uneliasta kaupunkia saa kyllä Etelä-Euroopasta hakea.

Olimme Bilbaossa neljä päivää, ja se riitti meille hyvin. Guggenheimin lisäksi keskityimme Bilbaossa baskien ruokakulttuuriin tutustumiseen ja rentoon oleiluun. Kovin paljon muuta tekemistä tuo kaupunki ei meille tarjonnut.

Yhtenä iltana ajoimme funicularella Artxanda-vuorelle ihastelemaan maisemia ja nautiskelimme puistossa aurinkoisesta kesäillasta. Pari päivää kuljeskelimme kauniin vanhan kaupungin (Casco Viejo) katuja ja bongailimme kivoja butiikkeja ja baareja. Houkuttelevan baarin tai kahvilan nähdessämme poikkesimme sisään ja maistelimme paikallisia pintxoja.

guggenheim1guggenheim3guggenheim6

Suosikkiliikkeeni Bilbaon vanhassa kaupungissa oli espanjalaisen Natura-ketjun liike. Natura tarjoaa laajan valikoiman eettisesti ja ekologisesti tuotettuja vaatteita, kodintuotteita ja kosmetiikkaa, ja viihdyin kaupassa pariinkin otteeseen. Pitkän pähkäilyn päätteeksi ostin liikkeestä itselleni matkamuistoksi espanjalaisen Cereria Mollan tuoksukynttilän ja diffuuserin. Cereria Mollan tuotteiden tuoksumaailma oli ihana!

Vanhan kaupungin lisäksi Bilbaossa voi shoppailla muutamalla muulla ostosalueella. Kävelimme pienen pätkän Gran Via -ostoskatua, ja pikainen piipahdukseni Bimba Y Lola -liikkeen alennusmyynteihin tuotti tulosta. Mukaan lähti kivan rento ja arkeen sopiva pikkumusta, joka pääsi käyttöön heti reissussa.

Vaikka espanjalaiset vaateketjut olivat kotimaassaan huomattavasti Suomea edullisempia, ja vaikka käynnissä oli alen loppurysäys, en silti löytänyt Bilbaosta muuta ostettavaa. Valikoima taisi olla liian runsas ja shoppailukestävyyteni liian heikko.

bilbao4bilbao6bilbao8bilbao3

Shoppailuun Bilbaossa olisi saanut halutessaan kulumaan aikaa vaikka kuinka, mutta muu tekeminen oli aika vähissä. Uimarannat sijaitsivat kaukana keskustasta, ja vaikka kaupungin metrolinjastoa oli laajennettu ja metrolla pääsi nyt helposti läheisille rannoille, ei sää houkutellut kokeilemaan rantaelämää.

Päivät olivat puolipilvisiä ja helteestä haaveilevalle +25 astetta oli pettymys. Onneksi jatkoimme matkaamme muutaman päivän jälkeen Bilbaosta sadan kilometrin päässä sijaitsevaan San Sebastianiin. San Sebastianissa meitä odotti helle, täydelliset hiekkarannat ja kunnollinen löhölomailu.

Jos kaipaat lomaltasi verkkaista kaupunkielämää, shoppailua ja kulinaristisia kokemuksia, pitkä viikonloppu Bilbaossa voisi olla toteuttamisen arvoinen reissu. Ruokamatkaa suunnitteleville on tulossa vielä erikseen postaus, jossa valotan lisää Baskimaan ruokakulttuuria ja annan muutaman hyväksi havaitsemani ravintolavinkin.

Vesi herahtaa kielelle pelkästä ravintoloiden muistelusta!

0

(2) Kommentit

  1. Ihan totta, aika vähän siellä ihmisiä näkyy/näkyi, vaikka turistikohde onkin. Olen ollut Bilbaossa kahdesti, tosin vain lounaalla ja Guggenheimin museossa. Tehdasvierailulla asiakkaiden kanssa Cantabriassa Guggenheimin museo on ennen kentälle menoa kuulunut ehdottomasti ohjelmaan, olemme myös Cantabriassa viettäneet päivän ajellen pikkukaupungista toiseen ja vuoristossa käyden, niin upeat maisemat! Olenkin haaveillut Pohjois-Espanjan autolomasta, silloin alueeseen ja Bilbaoonkin olisi mukava tutustua paremmin.

    1. Mahtava idea Lumo! Pohjois-Espanjan autoloma olisi kyllä ihana toteuttaa. Me liikuimme alueella bussilla, ja jo noilla siirtymämatkoilla maisemat olivat kauniita. San Sebastian oli ihana, ja niin myös pikkuruinen Getaria. Myös San Sebastianin ja Getarian välillä näkyi viehättävä pikkukylä ja yksi surffiparatiisi. Vähän harmitti ettemme tienneet noista paikoista aikaisemmin. Olisimme voineet hyvin olla reissussa vaikka kaksi ja puoli viikkoa, ja olisimme ekstra-ajalla kierrelleet lähiympäristöä tarkemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.