tunnetila: tykkäys
En ole liharuokien ystävä, mutta haluan silti syödä monipuolisesti. Liikun paljon, sillä urheilemalla saan pidettyä henkisen (ja toki myös fyysisen) puoleni kunnossa. Olen usein miettinyt, saanko kasvispainotteisesta ruoasta kaiken tarvitsemani energian.
Linda Kovasen uutuuskirja Vegeä – liikkujan kasvisruokaa*, antaa vastauksia juuri näihin minua askarruttaneisiin kysymyksiin.
Kirjassa on kymmeniä monipuolisia kasvisruokaohjeita päivän jokaiselle aterialle. Kirjassa kerrotaan mm. treenaajan proteiinin tarpeesta, ja resepteissä on otettu huomioon myös elimistölle tarpeelliset suojaravintoaineet ja kuidut. Resepteissä vinkataan myös, miten ruoan voi valmistaa täysin vegaanisena.
Lisäksi kirjassa annetaan vinkkejä ruokailun ja treenaamisen aikataulutukseen. Jokaisen reseptin yhteyteen on myös listattu annosten energia- ja ravintosisällöt, jotta itselle optimaalisen ja omia tavoitteita tukevan ruokavalion saa koottua helposti.
Luin kirjan läpi kertaistumalta, ja ensimmäinen resepti tuli testattua viikonloppuna. Ruoasta tuli tosi hyvää, joten ajattelin jakaa reseptin nyt Teidän kanssanne. Tässä siis herkullisen kasvismoussakan ohje jakoon, olkaapa hyvät!
Moussaka paahdetuista kasviksista (3 annosta)
1 munakoiso
2 kesäkurpitsaa
2 sipulia
2 paprikaa
2 valkosipulinkynttä
1 tl kuivattua timjamia (tai 1 rkl tuoretta)
suolaa, mustapippuria
2 rkl öljyä
3 kananmunaa
1 rkl tuoreita yrttejä kuten basilikaa, timjamia tai oreganoa
250g luonnonjogurttia
200g raejuustoa
50g fetaa (kevyt 8-10%)
1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
2. Paloittele kasvikset reiluiksi paloiksi ja laita uunipellille.
Mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla sekä kaada päälle öljyä.
3. Paahda kasviksia uunissa noin 30 min tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
4. Siirrä kasvikset uunivuokaan (20*30 cm). Vatkaa kananmunien rakenne rikki kierrevatkaimella ja sekoita joukkoon yrtit, jogurtti, raejuusto sekä murusteltu feta.
5. Kaada seos vuokaan kasviksien päälle ja kypsennä uunissa noin 15 min, kunnes massa on hyytynyt ja pinta saanut väriä.
Vuoallinen moussakaa katosi hetkessä nälkäisiin suihin, ja kaikki tykkäsivät päivällisestä kovasti. Nälkä vuoan valmistamisessa ehti tulla, sillä ohjeessa mainittu vartti ei ainakaan minulla riittänyt juustoseoksen hyydyttämiseen.
Hyydytin moussakaa vartin sijaan uunissa puolisen tuntia, ja tämän jälkeen annoin sen vetäytyä vielä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.
Odotus kuitenkin palkittiin, ja moussaka pääsi herkullisten ja simppeleiden kotiruokien listalleni saman tien.
Kuvissa näkyvä punaviini ei ihan taida kuulua liikkujan säännölliseen ruokavalioon, mutta jos elintavat on muuten kunnossa, ei muutama lasillinen punaviiniä ruoan kanssa ole turmioksi.
Viikonlopuista täytyy saada nauttia parhaaksi katsomallaan tavalla, vai mitä?! Ruotuun palataan sitten aina heti maanantaiaamuna jos tarvis on.
3
8 Comments
vegetreenari
06/11/2016 at 14:40Moi Nina! Mahtavaa, että olet tykännyt kirjastani! Moussakan hyytymisaikaan vaikuttaa vuoan koko, sinulla taisi olla käytössä hieman pienempi vuoka kuin minulla? Hyvä, että pidit vuokaa uunissa kauemmin ja lopputulos oli onnistunut. Mukavia kokkailuhetkiä!
Nina
06/11/2016 at 15:05Kiitos sinulle erinomaisesta kirjasta! Sain sieltä vastauksia moniin minua askarruttaneisiin kysymyksiin. Plus päälle ihanat reseptit! Onnea upeasta kirjasta! 🙂
Johanna
06/11/2016 at 19:57Nälkä! Ja tekee mieli myös punaviiniä. Perus sunnuntai-ilta. 🙂
Nina
06/11/2016 at 20:19Hah! Pullo vaan auki ja moussaka-ainekset kaupasta. Vielä ehtii herkutella. 🙂
Dorit
07/11/2016 at 11:47Oih, tuli vesi kielelle! Ja mitä tulee punaviiniin – sen tuoma henkinen hyvinvointi menee niin monen muun asian edelle 😀
Iloa viikkoon!
Nina
07/11/2016 at 14:19Erittäin hyvin sanottu Dorit! 🙂 Kivaa viikkoa sinullekin!
Mirka
26/11/2016 at 17:58Reseptistä inspiroituneena hankin tämän keittokirjan ja iltalenkin jälkeen uuniin laitetaan soijarouhecannelonit. Kiitos siis reseptistä ja kirjavinkistä!
Nina
26/11/2016 at 18:16Jee, samat cannelonit on myös minulla to do-listalla. Toivottavasti on hyvää! 🙂 Ihanaa viikonloppua Mirka!