New Yorkin uusi maamerkki

tunnetila: liikutus

wtc03

Kävin New Yorkissa ensimmäisen kerran 2000-luvun alussa. Silloin tuli kerralla kierrettyä lähes kaikki kaupungin ns. pakolliset nähtävyydet.

Sen jälkeen on tullut tietysti käytyä museoissa katsomassa kiinnostavat näyttelyt ja Empire State Buildingin huipulta on niin huikeat maisemat, että siellä olen käynyt monta kertaa, mutta muita varsinaisia nähtävyyksiä en ole kaupungissa kiertänyt enää vuosiin.

Tällä kertaa halusin kuitenkin nähdä Manhattanin uuden maamerkin, One World Trade Centerin. Vanhojen, surullisen kohtalon kärsineiden WTC-tornien tilalle rakennettu valtava kompleksi on jo muutaman rakennuksen osalta valmis. Viimeksi kun alueella kävin, siinä oli vain suuri työmaa.

wtc09 wtc05wtc04 wtc08wtc06wtc10 wtc11 wtc12

Alueella on valmiiden ja rakenteilla olevien pilvenpiirtäjien lisäksi jo ahkerassa käytössä oleva metroasema, Oculus, ja asemalla metrojen ja PATH-junien lisäksi myös luksusliikkeitä sisältävä kauppakeskus. Santiago Calatravan suunittelema Oculus on todella vaikuttava niin ulkoa kuin sisältäkin!

Lisää vaikuttavuutta alueelle tuo WTC Memorial, joka on kunnianosoitus 11.9.2001 iskussa menehtyneille henkilöille. Muistomerkki muodostuu kahdesta altaasta, jotka on rakennettu ennen samoilla paikoilla sijainneiden WTC-tornien tilalle. Altaiden reunoille on pronssiin kaiverrettu kaikkien lähes 3000 turmassa menehtyneiden henkilöiden nimet. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu hieno museo.

Vaikka paikalla oli vierailumme aikana paljon turisteja, oli tunnelma alueella kuitenkin hiljainen ja harras. Ihmiset miettivät selvästi miksi tämä kaikki on rakennettu, ja mitä samalla alueella oli 20 vuotta sitten.

wtc01wtc02

Suosittelen ehdottomasti vierailemaan alueella jos suuntaatte joskus New Yorkiin. Koko alue on todella vaikuttava ja vetää aluella kulkijan aika hiljaiseksi.

Muistatteko muuten missä olitte, kun kuulitte WTC-torneihin kohdistuneesta iskusta? Itse olin silloin koulussa, ja käynnissä oli tiedonhakua käsittelevä kurssi. Luokkakaverini sattui olemaan CNN:n sivuilla kun sivut kaatuivat. Muistan kun hän huusi koneeltaan ”CNN:n sivut kaatuivat! CNN:n sivut eivät kaadu KOSKAAN. Nyt on tapahtunut jotain maailmaa mullistavaa”, ja niin todella oli.

Huh, vieläkin tulee kylmät väreet kun muistelen tuota hetkeä.

7

(8) Kommentit

 1. Muistan, olin ollut normaalia hieman lyhyemmän päivän töissä ja sen jälkeen menimme ex-miehen kanssa kauppaan, tultiin kotiin ja siinä kasseja purkaessa avasin syystä tai toisesta television ja sieltä sitä sitten tuli, silloin oli ensimmäinen kone iskeytynyt ja siinä kasseja purkaessa tuli toinen. Pysäyttävä hetki.

  1. Muistan kun katsoin koko illan tv:tä kotona. Minulla oli tuolloin opiskelijaboksissa pieni mustavalkoinen matkatelkkari, johon tuli kuva lyömällä. 🙂 Muistan tuon tapahtuman varmasti aina.

 2. Ellu says:

  Olin tullut juuri töistä kotiin, avannut telkkarin ja istuutunut sohvalle, kun uutiset iskuista alkoivat pyöriä telkkarissa. Muistan, että tuijotin sitä ihan epäuskoisena. Oli ihan epätodellinen olo jo senkin takia, että olin nähnyt ne muutama vuosi aiemmin käydessäni New Yorkissa. Muistan myös sen pelon, joka alkoi vallata mieltä tuolla hetkellä.

  1. Oih, minä en ehtinyt nähdä torneja muuta kuin elokuvissa. Kävin New Yorkissa ensimmäisen kerran vasta turman jälkeen ja tornien paikalla ollut järjetön kuoppa veti kyllä mielen matalaksi. Muistan minäkin kokeneeni pelonhetkiä tuon turman aikana ja jälkeen. Jotenkin tuossa hetkessä kiteytyi kaikki uhat mitä maailmassa voikaan tapahtua. Ihan yllättäen. Hui!

 3. Johanna says:

  Onpa upean näköinen paikka! Hienoja kuvia taas kerran. <3

  1. Kiitos Johanna! <3 Paikka on kyllä vierailun arvoinen. Ja kiva kuvattava, sillä yksityiskohtia oli valtavasti.

 4. Emilia says:

  Paikka on kyllä todella vaikuttava ja pysäyttävä. Sen kokoa ei oikein kuvista edes tajua, mutta paikan päällä veti kyllä hiljaiseksi. Muistan, että ihmettelin altaiden vieressä selfieitä ottavia turisteja, itselle ei moinen tullut siellä mieleen ja emme tainneet siskon kanssa puhua tuolla toisillemme juuri mitään, saati ottaa valokuvia itsestämme.

  Ja muistan, olin vanhempien luona ja istuimme tuntikausia olohuoneessa ja tuijotimme epäuskoisina telkkua. Ei kyllä käynyt mielessäkään, että joskus tuossa paikassa pääsisin vielä käymään <3

  1. Ihana että pääsit käymään tuolla, ja samat oli fiilikset minullakin paikan päällä. Ei olisi tullut mieleenkään ottaa altailla selfietä. 🙁

   Pian nähdän! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.