Uusi vuosi, uudet kujeet?

tunnetila: pohdiskelu

suomi-sata_02

Vuoteni tuntuvat alkavan aina vähän alavireisesti. Huomaan joka vuosi tammikuun ensimmäisenä päivänä lamaantuvani jokaisesta ”alkaneesta vuodesta tulee huikea” tai ”tulossa on mielettömiä juttuja” -päivityksestä FB-feedissäni.

Toki olen iloinen ystävieni puolesta ja toivon heistä jokaiselle kaikkea hyvää ja upeita juttuja uudelle vuodelle. Itse tunnun kuitenkin vuodesta toiseen vellovan vuoden vaihtuessa niissä samoissa vesissä, missä olen vellonut viimeiset 10 vuotta.

Tätäkö tämä on aina? Tuleeko tuleva vuoteni olemaan taas sitä samaa arkista puurtamista, mitä kymmenen edeltävää vuotta on ollut? Miksen ole keksinyt mitään hauskaa juttua tulevalle vuodelle?

Tunnun unohtavan ne kaikki hauskat ja spontaanit jutut, joita olen viime vuosina tehnyt. Neljä vuotta sitten olin vuorotteluvapaalla ja asuin New Yorkissa. Kolme vuotta sitten vietin hetken Tukholmassa opiskellen ruotsia. Kaksi vuotta sitten asuin Berliinissä ja opiskelin saksaa. Viime vuonna olin 8kk lainassa minulle täysin uudessa työssä.

suomi-sata_03

Olen joka vuosi tehnyt uusia, aika isojakin juttuja, mutta tammikuun ensimmäisenä tuntuu, että tätä samaa paskaa tämä aina on.

Ehkä se on juuri tuo spontaanius mistä jo hetki sitten mainitsin. Haluan elää impulsiivisesti ja tehdä nopeita päätöksiä ja muutoksia elämässäni silloin kun siltä tuntuu, en suunnitelmallisesti vuoden vaihtuessa. En koskaan pistä mielessäni edellistä vuotta pakettiin tai aloita uutta vuotta puhtaalta pöydältä. Elämäni jatkuu samana vuoden vaihtumisesta huolimatta.

Minä elän tavallista perusarkea siihen asti, kunnes iskee yhtäkkinen totaalikyllästyminen kaikkeen. Sen hetken jälkeen keksin jonkun pähkähullun idean ja pyrin toteuttamaan sen.

En yleensä tee uuden vuoden lupauksia, mutta yhden lupauksen voisin nyt tehdä. ”Pysyttelen ensi vuonna tammikuun ensimäisenä päivänä poissa Facebookista.”

Kun pysyy poissa somesta tuon yhden ratkaisevan päivän, välttyy kaikelta ”tulossa on sitä tätä ja tuota” -hässäkältä. Tammikuun toinen päivä arki on jo tullut, ja tulevaisuuden vouhotus on jäänyt taakse.

Starttaatteko Te uuden vuoden aina suurten suunnitelmien saattelemana?

Kaikesta tästä alavireisyydestäni huolimatta toivotan Teille kaikille oikein hyvää ja onnellista alkanutta vuotta!

10

(20) Kommentit

 1. HeidiV says:

  Aika alavireisesti minunkin uudet vuodet ovat alkaneet… nyt odotukset ovat korkealla, täytän tasavuosia syksyllä! Muuttuuko elämä?

  Sinullahan on ollut huikeita seikkailuja, muista ne 🙂 Ja some on vain pintaa, sinne ei laiteta negatiivisia juttuja. Tai itse en ainakaan laita 😉

  1. Ihana Heidi! Kiitos sanoistasi. <3 Haluan kiittää sinua Heidi myös siitä, että jaksat kommentoida postauksiani. Jokainen saatu kommentti piristää ihan valtavasti, etenkin nykyään, kun kommentteja tulee hyvin vähän. Kiitos Heidi kuluneista vuosista, jatketaan samaan malliin. <3 Ja syksyllä pistät kannat kattoon synttäreiden johdosta! 🙂

 2. Vuoden vaihtuessa tuntuu yleensä ettei elämässä ole tapahtunut tai tulossa mitään jännää, mutten silti tee lupauksia uudelle vuodelle. Lupaukset ja varsinkin toteutukset tulevat kun ovat tullakseen. Yleensä aika spontaanisti ja silloinkaan somessa niistä hehkuttamatta.

  Onnellista, piristyvää vuotta 2017.

  1. Kiitos ihana Lumo! <3 Minäkään en hehkuta somessa asioistani, en koe sille mitään tarvetta. Huomaan, että minusta tulee päivä päivältä enemmän some-vastainen. Somessa on toki hyvät puolensa, mutta tuntuu, että se saa nykyään enemmän pahaa kuin hyvää aikaan.

   Onnellista vuotta 2017 sinullekin Lumo!

 3. pauliina says:

  Ihanaa alkanutta vuotta sinne! Toivotaan vireen nousua vaikka sitten kevättä kohti jos ei aikaisemmin. 🙂 Hyvä tästä tulee…

  1. Ihanaa alkanutta vuotta sinullekin pauliina! Kyllä tämä tästä vielä iloksi muuttuu, uskotaan ja sovitaan niin! Tehdään siitä hyvä yhdessä! 🙂

 4. Emilia says:

  Ihanaa alkanutta uutta vuotta! <3 Lupaan joka vuosi etten lupaa mitään 🙂 Toivomuksia ja suunnitelmia on aina ja en koe, että vuoden vaihtuessa niistä "meuhkaaminen" tekisi niistä jollakin tapaa mielekkäämpiä tai hienompia eli ei, uutta vuotta ei aloiteta täällä suurten suunnitelmien saattelemana. Heikko happisena ehkä, mutta ei mitenkään suureellisesti 😀
  Viimeisen vuoden aikana asioiden jakaminen sosiaalisessa mediassa on vähentynyt huomattavasti, liekö sitten joku ähky tullut siihen(kin) ja asioita on vaan niin kiva pitää ihan itsellään 🙂

  1. Ihanaa alkanutta vuotta sinullekin Emilia-muru! <3 Suunnittelemattomuus on minusta hyvä lähtökohta uudelle vuodelle. Tehdään sitä mitä eteen tulee, ja tartutaan niihin tilaisuuksiin mitä on tarjolla. Jos alkaa suunnitella kaikkea liikaa, tuntee pian epäonnistuvansa jatkuvasti, ja siitä tulee auttamatta huono vuosi. Uutta vuotta kohti mieli avoimena, niin tulee yleensä paras juttu!

 5. Tarja says:

  Hiukan alavireisyyttä täälläkin… Päättynyt vuosi oli kovin rankka monella tapaa, eikä vuoden vaihtuminen todellakaan poistanut mieltä vaivaavia huolia. Toiveita ja tavoitteita tälle uudelle vuodelle kyllä on, suunnitelmia toistaiseksi vähemmän. Tavallinen hyvä arki riittäisi, jos sellaista saisi vähän pidemmän pätkän 🙂

  En ole jaksanut lueskella FB:n päivityksiä ja sellaisen uuden vuoden lupauksen voisi kyllä tehdä, että pysyy koko paikasta poissa… Kun itsellä menee hiukan kurjasti, niin FB-vierailu saa aikaan tunteen, että olen ainoa, jolla on huolia 😀 Eihän näin ole kuitenkaan oikeasti, mutta silti tunnen kateuden piston sydämessäni ja se ärsyttää. Että taidan luvatakin pysyä poissa somesta entistä enemmän tänä vuonna ja elellä ihan tätä omaa arkeani koettaen tehdä siitä mahdollisimman hyvän niillä eväillä, mitä on kulloinkin tarjolla.

  Minusta sinä olet tosiaankin tehnyt viime vuosina paljon tosi kivoja juttuja! Niitä on ollut kiva seurata täältä ruudun toiseltakin puolelta, kun tässä omassa arjessa ei niin kauhean suuria juttuja ole tullut viime vuosina tehtyä. Olet tuottanut blogillasi tosi paljon iloa -kiitos siitä! <3

  Oikein hyvää uuden vuoden alkua sinulle Nina! Päätetään yhdessä, että tästä tulee hyvä vuosi! 🙂

  1. Voi Tarja, miten ihana ja tsemppaava kommentti! <3 Kiitos sinulle kommentoinnista ja siitä, että olet ollut mukana jo vuosia. Se jos mikä tuottaa minulle iloa kirjoittajana! Minulle FB:stä on tullut varsinainen mörkö. En yhtään tykkää olla siellä, mutta teen paljon töitä FB:ssä ja FB:n kautta puffaan myös Tunnetilassa kirjoittamiani juttuja, eli siellä on oikeastaan pakko olla. Henkilökohtaisella tililläni ei taas koskaan tapahdu mitään. 🙂

   Toivon sinulle Tarja tavallista hyvää arkea, tervyttä ja seesteisyyttä alkaneelle vuodelle! Tehdään tästä hyvä yhdessä! <3

 6. S says:

  Alavireisyyttä täälläkin, kerroin juuri työkavereilleni kahvitauolla, että oloni on kuin märällä, loppuunkäytetyllä tiskirätillä ja tuntuu, että minulla ei ole enää mitään annettavaa kenellekään. Ei se tietenkään ole totta, mutta viime vuosina on tapahnut kurjia asioita ja en oikein jaksa enää olla kenenkään tukena. Jos olisin ilmapallo, niin minuun pitäisi puhkua uutta ilmaa, jotta taas jaksaisin? 🙂 Päätin kuitenkin panostaa nyt terveyteeni, jatkan tauon jälkeen joogatunneilla käymistä, pidän karkki- ja alkoholilakkoa niin pitkälle vuotta kuin suinkin pystyn ja vähennän viljatuotteita entisestään. Jos en itse pidä huolta itsestäni, niin ei sitä kukaan muukaan kyllä tee.

  Kiitos ihanasta blogistasi ja onnellista ja hyvien yllätysten täyteistä uutta vuotta! 🙂

  1. Voi S, kiitos kauniista sanoistasi. Ihana että luet blogiani! <3 Täytyy sanoa, että nyt olet lähtenyt tähän vuoteen oikealla asenteella. Itsestään huolen pitäminen on parasta mitä voit ikinä tehdä. Toiset tulevat vasta seuraavana. Kuten lentokoneesskin aina sanotaan, jos koneesta alkaa happi vähentyä, laita aina ensin oma maski kasvoille ja auta vasta sitten muita. Jos oma maski jää laittamatta, niin silloin loppuu happi ja muutkin jää auttamatta. 🙂

   Joogalla ja terveellisellä elämällä saat varmasti lisää ilmaa tyhjentyneeseen ilmapalloon, ja märkä rätti on pian enää muisto vain! Tsemppiä meille alkaneeseen vuoteen!

 7. Tsemppiä vuoden alkuun! Minulla on tuo sama (hetkellinen) blues aina kesällä, kun huomaan keväisen vihreiden värien muuntuvan syvän täyteläiseksi heinäkuun vihreäksi.

  Olin tosi yllättynyt, kun yksi sukulainen FB:ssä tilitti menneen vuoden olleen silkkaa paskaa ja seuraavan varmaan sitä samaa. Ihan yhtä paljon olen yllättynyt sinun toteamuksesta, mutta niinhän se on, me kanssaseuraajat nähdään toisesta monesti vain pintaa ja pintaraapaisun pinnan alle.

  Minulla ei ole suuria suunnitelmia tai lupauksia tälle vuodelle. Tasaista arkea, uusia työhaasteita, kivoja reissuja ja terveitä päiviä. Siinäpä se. Vuodenvaihde on mennyt jo vuosia samassa kyläpaikassa ja aina autoillen. Yöllä kotiin tultua on kiva soitella levyjä ja fiilistellä mennyttä vuotta vaikka aamukuuteen jos siltä tuntuu.

  Olen kait tällainen perusonnellinen tyyppi, mutta ei tämä aivan itsestään ole rakentunut. Tietoisesti olen ohjannut ajatuksiani aina positiiviseen suuntaan ja elämässä eteenpäin.

  Hyvää alkanutta vuotta!

  1. Kiitos Titta, kaikkea hyvää sinullekin uuteen vuoteen!

   Minäkin vähän hämmästyin tuota omaa synkistelyäni. Elämässäni on kaikki oikeasti todella hyvin, ei mitään valittamista. Toimiva parisuhde, kodikas koti, hyvä työ, kivat harrastukset jne. Kaikki on kuitenkin sitä samaa kuin aina ennenkin, eikä mitään uutta esim. työrintamalla ole tulossa. Jo pelkästään se, että olisi joku ulkomaanmatka jota odottaa, helpottaisi ahdistusta varmasti. Mutta eiköhän tämä tästä. Eilinen synttäripäivä jo vähän helpotti harmitusta.

 8. Tein yhden konkreettisen lupauksen. Yritän juoda vettä enemmän. Unohdan sen aina.
  Hyvää uutta vuotta!

  1. Oikein hyvä lupaus Tuula! Toivottavasti opit juomaan vettä. Voi käydä niin, että pian et edes muista että se on ollut joku lupaus. Niin nopesti siitä tulee osa arkea.

   Hyvää uutta vuotta sinullekin!

 9. Kay says:

  Tuntuu, että tuo alavireisyys ja väsyminen on ollut aika yleistä nyt vuodenvaihteessa. Johtuuko sitten siitä, että ainakin omalta osaltani tuo viikon loma tuntui liian lyhyeltä irtiotolta töistä eikä akkuja saanut ladattua tarpeeksi. Ja kyllä minä huomaan aina vuoden vaihtuessa miettiväni, että taas meni yksi vuosi ja mitä olen tehnyt ja saanut aikaan? Onko elämäni sellaista kuin haluan ja toivon, vaan kahlaanko vaan päiviä läpi… Mutta tein minä yhden lupauksen, pidän itsestäni parempaa huolta 🙂 Ihanaa alkanutta vuotta muru <3

  1. Aina kun joulu sattuu viikonlopulle, loma on ihan liian lyhyt. Yksikin ekstrana tuleva arkivapaa on ihana!

   Arvaas mitä kultasein? Mikään ei ole parempi lupaus kuin itsestään paremman huolen pitäminen. Kaikkea hyvää alkaneeseen vuoteen myös sinulle! Toivottavasti nähdään pian ja voidaan pitää huolta myös toisistamme. <3

 10. Repa says:

  Kun on kaksi pientä lasta, tuntuu kovin kaukaiselta edes ajatus siitä, että voisi itse jotenkin ohjailla elämänsä kulkua. Toki tiettyyn pisteeseen asti, mutta niitä isoja jännittäviä juttuja ei voi tehdä, sen sijaan elämä ne kyllä järjestää. Joten useimmiten toiveeni on vain, että tänä vuonna sieltä tulisi positiivisia juttuja. On todellakin lamauttavaa, kun mikään ei ole omissa käsissä. Edes (tai varsinkaan) nukkuminen, harrasteista ja reissaamisesta puhumattakaan. En siksi varmaankaan pode mitään vuosien vaihtuessa, kun en ole suorittamassa, vain selvitymässä. Odotan aikaa, kun pääsen taas suorittamaan (lause, jota en uskonut käyttäväni koskaan) 🙂

  1. Voi Repa, elämä kahden pienen lapsen kanssa on varmastikin juuri tuollaista. Toivottavasti alkanut vuosi tuo koko perheellenne paljon mukavia juttuja ja muutoksia jotka ilahduttavat. Toivon sinulle tälle vuodelle paljon hyviä yöunia, rentoja hetkiä yhdessä perheen kanssa, mukavia yllätyksiä ja mahdollisimman vähän lasten ja perheen sairastelua. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.