Parasta Nizzassa

tunnetila: tykkäys

Vaikka kesälomareissumme Nizzassa alkoi haikeissa ja surullisissakin tunnelmissa, oli se silti yksi parhaista ja onnellisimmista koskaan. Tulimme nimittäin keksineeksi meille täydellisen tavan lomailla.

Viikon loma tuntuu aina liian lyhyeltä, mutta pari viikkoa samassa paikassa saattaa jo puuduttaa. Siksi olemmekin parin viikon reissuilla vaihdelleet maisemia kolmen-neljän päivän välein. On ollut kiva nähdä paljon uusia paikkoja, mutta kolmen yön välein matkalaukun purkaminen ja pakkaaminen on välillä väsyttänyt.

Tällä reissulla yövyimme vain kahdessa kaupungissa. Ensin kolme yötä Nizzassa, sitten vähän yli viikko Sanremossa Italian puolella, ja taas neljä yötä Nizzassa ennen kotiin paluuta. Tuo kaava toimi täydellisesti! Tuntui ettei loma lopu koskaan!

Nizza oli meille jo entuudestaan tuttu, joten saatoimme skipata jo kertaalleen nähdyt paikat, ja vain ottaa rennosti. Söimme välillä vanhoissa, hyviksi havaituissa ravintoloissa, välillä etsimme jotain uutta. Kävimme tutuissa kaupoissa ja tutuilla rannoilla. Kaikki oli niin tuttua ja kodikasta, että rentoutuminen tuli ihan luonnostaan.

Ensimmäiset kolme yötä olimme hotellissa rannan läheisyydessä, sillä ranta ja lämpö olivat asioita, joita kaipasimme kaikkein eniten. Loman viimeiset neljä yötä taas olimme hieman paremmassa keskustahotellissa, jonka katolla oli aurinkoterassi, uima-allas ja kaksi poreallasta.

Olimme jo käyneet Nizzassa haluamissamme paikoissa loman ensimmäisten päivien aikana, joten viimeiset neljä päivää nautimme hotellin kattoterassista kyllästymiseen asti. Loman tuossa vaiheessa ei jaksanut enää kierrellä missään, joten kivaan hotelliin panostaminen oli täysi kymppi.

Miehenikin totesi reissun toiseksi viimeisenä päivänä aurinkovarjon alla kolme päivää maattuaan, ja jälleen yhden paksun kirjan luettuaan: ”Onpa kiva mennä huomenna kotiin!” Noita sanoja meidän kummankaan suusta harvoin lomalla kuulee. Joutilaisuutta oli siis kerrankin ollut tarpeeksi!

Ajattelin listata tällä reissulla koetut Nizzan parhaat palat yhteen postaukseen. Löydätte sitten kaikki vinkit samasta paikasta, jos Nizzan reissuja sattuu kohdalle. Ja toivottavasti sattuu, Nizza on nimittäin aika ihana paikka. Tosin se oli kallistunut huomattavasti sitten viime käyntimme (josta neljä vuotta), joten se kannattaa ottaa huomioon matkabudjettia miettiessä.

Mutta tässä siis ranskalaisin viivoin listattuna muutamia Nizzan parhaita paloja!

 • hotelli: Mercure Nice Centre Notre Dame Hotel; tilava huone, hyvä ja hiljainen ilmastointi. Rautatieaseman lähellä, pääostoskadun (Avenue Jean Médecin) varrella. Kattoterassilla aurinkotuoleja, uima-allas ja porealtaita (kuvia alla). Pieni kuntosali.
 • museo: The Matisse Museum; monipuolinen kokoelma Matissen teoksia veistoksista maalauksiin. Museo on mukavan kompakti, joten sen jaksaa koluta läpi väsähtämättä.
 • nähtävyys: Cimiezin alue korkealla kukkulalla. Cimiezin historiallisella alueella sijaitsee Matisse-museon lisäksi mm. Cimiezin luostari ja sen vehreä puutarha huikeinen merimaisemineen (kuvia yllä), Cimiezin hautausmaa sekä arkeologinen museo. Lähellä myös Marc Chagallin museo.
 • shoppailu: Brocante Saleyan antiikkimarkkinat; aina maanantaisin järjestettävät antiikkimarkkinat on täydellinen paikka tehdä löytöjä. Hinnat on yleensä kohtuullisia, tinkimisvaraa on, ja myyjien valikoimat ovat erinomaiset. Tarkoituksenani oli metsästää markkinoilta vintage-Chanelia, mutta lopulta päädyin ostamaan ison kasan vanhoja aterimia. Olen kuitenkin hankintaani tyytyväinen, ja rahaa säästyi vähintään 300€.
 • alue: Place Garibaldin ja Nizzan sataman välille on muodostunut viime vuosina kaupungin trendikkäin alue (Rue Bonaparte ja sen ympäristö), joka on täynnä kahviloita ja ravintoloita. Siellä sijaitsevat mm. kaupungin suosituimmat brunssipaikat (esim. DeliBo). DeliBo muistutti mielestäni hyvin paljon omaa lemppariaamiaispaikkaani Granolaa Köpiksessä tai monia aamiaispaikkoja New Yorkissa, joten jos kaipaat jotain autenttisen raskalaista, niin sitä tältä trendikkäältä alueella on ehkä vaikea löytää.

Maailmalla vallitsevat trendit alkavat nykyään näkyä jo ihan kaikkialla matkustaessa. On toki kivaa, että muutaman sata vuotta croissantteja aamiaiseksi syöneet ranskalaiset saavat nauttia smoothie bowleja newyork-henkisissä kahviloissa kotikaupungeissaan, mutta tuo ole se suuntaus, jota itse reissuillani etsin.

Olen joskus tainnut blogissa mainitakin, että mutustelen aamiaiseni mielummin vähän nuhjuisessa, 60 vuotta samalla paikalla sijainneessa lähikuppilassa vanhojen pappojen seurassa, kuin istun trendikkäässä kahvilassa, jonka tunnelma on samanlainen kuin missä tahansa muualla maailmassa.

Nizzasta löytää kuitenkin vielä mukavasti vanhaa ranskalaista perinnettä, joten tarjolla on jokaiselle jotakin. Etenkin Vanha kaupunki oli edelleen entisensä (vaikka aikamoinen turistirysä onkin), ja sen kapeilla kaduilla haahuillen voi viettää helposti aikaa tuntikausia.

Tähän loppuun voisin vielä heittää pari ravintolavinkkiä. Kumpikaan ravintoloista ei ole vanha eikä perinteinen ranskalainen, mutta ovat kohtuuhintaisia ja mukavaa vaihtelua, jos perinteisempien nizzalaisten ravintoloiden merihenkiset menut alkavat kyllästyttää.

 • Big Fernand: hyvät hampurilaiset (kuva yllä), erinomaiset artesaanilimut, raikas salaatti (jonka saa mukaan jos ei jaksakaan syödä koko menuta). Rento ilmapiiri, hyvä hinta-laatusuhde.
 • Les Garçons: erinomainen ja kohtuuhintainen kolmen ruokalajin illallinen. Annokset todella runsaita! Alkuruoaksi tilaamani tonnikalatartar vei jo nälän, pääruoan kanssa taistelin pitkään ja osa jäi syömättä. Jälkkärin kohdalla jouduin jo tekemään tosissani töitä, mutta jouduin kuin jouduinkin jättämään kahden suklaan moussen lähes kokonaan syömättä. Mikä onneton kohtalo! Kaksikin ruokalajia on siis riittävästi. Varaa pöytä etukäteen (toimiva nettivarausjärjestelmä) jos haluat mahtua sisään, tai jos et halua seistä jonossa ravintolan ulkopuolella pitkään.

Mainitsin jo alussa, että hinnat Nizzassa olivat nousseet aikalailla sitten viime vierailumme. Hedelmät (joita yleensä syömme lämpimissä maissa isoja määriä niiden tuoreuden ja maukkauden vuoksi), olivat nyt kaupassa lähes samoissa hinnoissa kuin Suomessa. Myös muut elintarvikkeet olivat lähellä Suomen hintoja.

Lounaan kahdelle sai muutama vuosi sitten ravintolassa parilla kympillä (sis. juomat). Nyt lounaalla meni vähintään 35€. Ravintoloissa puolen litran viinikarahvin sai 4 vuotta sitten 7-12 eurolla. Nyt samasta karahvista sai pulittaa keskimäärin 16€. Etenkin talon viineissä hintojen nousun huomasi selvästi.

Nizza on edelleen ihana ihana ihana lomakohde, lämpöä ja aurinkoa siellä piisaa, mutta nykyään sinne matkustettaessa kannattaa varata mukaan vähän paksumpi lompakko.

6

(4) Kommentit

 1. Ihania tunnelmia.

  Juuri tänään juttelin Nizzasta pitkää asiakkaani kanssa, joka oli ostanut sieltä loma-asunnon. Vuosia sitten olin useamman kerran Nizzassa, silloisella työnantajallani oli siellä asunto ja pysähdyimme kaupunkiin Italian ja Pariisin messujen välillä. Sen koommin en ole kaupungissa käynytkään.

  1. Kiitos Tuuli! <3 Neljä vuotta sitten aloin haaveilla loma-asunnosta Nizzassa. Juuri nyt en ole varma haluaisinko.. Ottaisin lomakodin mielummin ehkä jostain vähän syrjemmältä, jossa hintataso ei ole noin korkea. Tai siis toki jos joku ANTAISI minulle tuolta asunnon, niin JOOOOOOOO! Otan, kiitos! 😀 Ostamista harkitsisin kahteen kertan. Mutta ihana paikka se kyllä on.

 2. Kaisa says:

  Me mennään syyskuussa, jee! Reilu 3 vuotta on meilläkin ed. kerrasta, eli kyllä jännittää…

  1. Voi että, mietin sua tooooosi monta kertaa tuolla! 🙂 Ihana että pääsette Nizzaan taas pitkästä aikaa. <3

   Käytiin muuten taas illallisella Voyageur Nissartissa. Se oli ihan supersuosittu ja jopa enemmän täynnä kuin ennen! Laatu oli tallella, mutta hinnat oli kallistuneet. Ei paljon, mutta vähän kuitenkin.

   Ihanaa matkaa teille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.