Hyvin eletty

tunnetila: ihastus

Tartut innoissasi järkevän kuluttamisen oppaaseen ja janoat kivoja vinkkejä arjen haasteiden ratkaisemiseksi. Muutaman kappaleen luettuasi masennut. Tajuat, että olet tehnyt kaiken aina ihan väärin.

Lajittelet kotitalousjätteen väärin, tykkäät vääränlaisesta ruoasta ja pahimmassa tapauksessa pilaat koko maailman tekemilläsi valinnoilla.

Ostopäätökset on kuitenkin jo tehty, maailma on jo tuhoutunut. Mitä väliä millään enää on?

Et jaksa muuttaa koko ajatusmaailmaasi tai kaikkia käyttäytymismallejasi, joten turhautuneena heität oppaan kirppiskassiin ja päätät laittaa vahingon kiertämään. Joku muu onneton saa pian tuntea olevansa epäonnistunut kuluttaja, joka elää koko elämänsä väärin.

Jos tuo kuulostaa tutulta, muttet ole vielä täysin kyynistynyt vaan haluat antaa mahdollisuuden lempeydelle, eettiselle ajattelulle, onnistumisen ilolle ja hyvälle ololle, tartu Karita Sainion uutuuskirjaan Hyvin eletty (WSOY)*.

Karita Sainion uutuuskirja kutsuu lukijan esipuheesta lähtien lempeästi hyvän elämän pariin. Pakottamatta, käskemättä. Kirjan aiheet johdattelevat pohdiskelemaan omaa kulutuskäyttäytymistä lukijaa syyllistämättä. Uudet ajatukset tuodaan eteen tarjottimella, lukijan tarvitsee vain valita mihin haluaa tarttua.

Huomaan usein hymyileväni kirjaa lukiessani. Lukiessa tulee sellainen olo, että elän jo nyt hyvin, hyvää elämää. Teen oikeita pieniä valintoja arjessa, ja jo tuo pienikin teko on alku jollekin paremmalle.

Kirjassa on esimerkiksi lista, johon on koottu pieniä askeleita kohti roskattomuutta (Zero Waste). Listassa on mainittu mm. käsilaukussa mukana kulkeva ylimääräinen kassi ostoksia varten, mukana kulkeva täytettävä vesipullo, korjausompelijan ja suutarin palveluiden käyttäminen, laskujen tilaaminen sähköisesti ja ”Ei mainoksia, kiitos” -kyltti postilaatikossa. Kyllä, toteutan arjessani listan jokaista kohtaa, ja pidän niitä itsestäänselvyytenä.

Pienetkin asiat siis merkitsevät ja ovat valintoja kohti parempaa tulevaisuutta. Ja mikä hienointa, minä olen jo tuolla oikealla tiellä!

Kirjaa ei tarvitse lukea kerralla, vaan sieltä voi poimia kappaleita, jotka juuri siinä hetkessä kiinnostavat itseä. Olen lukenut iltapalaksi kirjasta eettisestä muodista, -kosmetiikasta ja -ruoasta, enkä koskaan ole joutunut nukahtamaan ahdistuneena maailman tuskasta, vaikka kirjan aiheet eivät ole sieltä kevyimmästä päästä.

Karitan kirja on ollut yöpöydälläni lanseerauskemuista asti, ja huomaan palaavani siihen monena iltana viikossa. Vaikka olisin hyvin väsynyt enkä jaksaisi paneutua lukemaan kirjaa ajatuksella, huomaan selailevani sen kauniita kuvia. Kuvat kirjaan on ottanut ystäväni Ida.

On ollut ilo huomata, että lasken iltaisin entistä aikaisemmin kirkasta valoa heijastavan puhelimen pois kädestäni, ja tartun mielummin kauniiseen kirjaan. Kirjan herkkä ja viehättävä kuvitus on vähän kuin tosielämän Instagram, mutta paljon lempeämpi, eikä häiritse yöuntani.

Hyvän elämän tavoittelu ei välttämättä tarkoita valtavaa elämäntaparemonttia tai luopumista kaikista omistamistaan tavaroista. Lue Hyvin eletty niin ymmärrät paremmin, mitä tarkoitan.

10

(4) Kommentit

 1. miumau says:

  Minun pitää lukea tuo kirja!! Arvaa tuskastuinko, kun luin HS:n artikkelin pinnoitetuista retkivaatteista http://www.hs.fi/talous/art-2000005373450.html. Että jos ostat Goretexiä tai muuta vastaavaa, niin syyllistyt mikromuovin levittämiseen vesistöissä ja muissa, ja vaikutat näin kalojen, lintujen etc. hedelmällisyyden heikentämiseen. Mikä siis on armottoman totta. Sen myönnän.

  Ja arvaa ostinko juuri tosi hyvän Haglöfsin kuoritakin. Pinnoitetun – of course.

  Mikä syyllisyys, mikä häpeä!!

  Mutta ei nyt auta kuin pitää takkia pää pystyssä, ja nauttia saadusta sadesuojasta, ja seuraavan kerran takkia ostettaessa muistettava nuo luonnollisemmat vaihtoehdot. Ja tuo artikkelissa mainittu Karma Shop oli minulle täysin uusi, ja täytyy kyllä käydä sieltä tilaamassa seuraavat juoksuvaatteet 🙂 Hei, testi sinulle: pyydä tuolta puuvillainen juoksupaita testiin, juokse joka toinen päivä ja pese juoksupäivien välillä, ja raportoi sitten, että jääkö siihen pinttynyt haju 😉

  Haleja ja hyvää elämää <3
  – m

  1. Voi ei!!! Mulla on Haglöfsin (pinnoitetut?) ulkoiluhousut ja olen sitä mieltä, että ne on oikeasti maailman parhaat! Parantavat sateisina päivinä elämänlaatuani valtavasti. Nämä on juuri niitä asioita, joita ei haluaisi tietää, tai joilta tekee mieli ummistaa silmät. Kannattaa kyllä lukea Karitan kirja, siellä on paljon ekologisia vaihtoehtoja vaatekaupoista ruoan tuottajiin.

   Karma Shopista olen kuullut, mutten ole koskaan heiltä mitään ostanut. Kiitos testausideasta! 🙂 Mä olen aika huono pyytämään mitään, eli yleensä tuotteita tarjotaan minulle testiin ihan pyytämättä. Täytyy nyt toivoa, että sieltä tarjotaan testipuseroa. 😀

   Haleja ja hyvää elämää sullekin miumau! <3

 2. HeidiV says:

  Kiitos kirjavinkistä! Pitääkin lainata kirjastosta (= ekologista 😉 ) Kuulostaa hyvältä, ehkä maailmantuska levenee…

  1. Ole hyvä Heidi! Oikeassa olet, kirjasto tai vaikkapa kaverilta lainaaminen, on mahtava tapa lukea kirjoja. Tälläkin hetkellä kirjojani on lainassa vaikka missä. Huono puoli siinä on se, etten koskaan muista laittaa ylös kuka minkäkin kirjan lainasi… 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.