Ayurvedinen kasvohoito ja synttärivinkki

tunnetila: tykkäys

*yhteistyössä PUR-kauppa*

Oli kyse hyvinvoinnista tai kauneudenhoidosta, yksi teema on viime aikoina tullut minua vastaan yli muiden. Tuo teema on ayurveda.

Tunnun törmäävän ayurvedaan kaikkialla! Joku kertoo innoissaan saaneensa ayrvedisen ruokavalion avulla vatsansa kuntoon, toiselta on kadonnut jo vuosia vaivannut ihottuma. Kolmas kertoo kasvojen ihon voivan paremmin kuin koskaan, ja vuosikymmenet kiusana ollut ihon kuivuus on enää muisto vain.

Ayurveda on yli 3000 vuotta vanha intialainen hoitomenetelmä, jossa haetaan terveyttä ja tasapainoa kehoon ja mieleen. Ayurvedassa tunnetaan kolme kehotyyppiä, joista jokaiselle sopii erilainen ruokavalio ja erilaiset hoitotuotteet. Nämä kolme kehotyyppiä ovat vata (hallitseva elementti ilma), pitta (hallitseva elementti tuli) ja kapha (hallitseva elementti vesi).

Jokaisella kolmesta kehotyypistä on mm. erilainen aineenvaihdunta, ja siksi heille sopii erilainen ruokavalio. Esimerkiksi pittan ei kannata syödä chiliä tai muita tulisia ruokia, sillä se vahvistaa pittan tulielementtiä ja saattaa aiheuttaa närästystä. Herkästi palelevalle vatalle chili taas sopii erinomaisesti tuomaan lisää lämpöä kehoon.

Tasapainoisena vata-henkilö on yleensä innostunut ja aikaansaapa. Kun vataa on liikaa, se saattaa aiheuttaa henkilössä pelkoa ja ahdistuneisuutta. Tasapainoinen pitta taas on päättäväinen ja johdonmukainen. Liiallisena pitta voi aiheuttaa jopa aggressiivisuutta. Kapha-henkilö taas on tasapainoisena rauhallinen ja iloinen. Liiallisena kapha-henkilö muuttuu laiskaksi ja flegmaattiseksi. (Kehotyyppien luonnehdinnat täältä.)

Ymmärrän hyvin ayurvedan kasvavan suosion. Kukapa meistä ei haluaisi saada esille parhaita puoliaan?

Olen jo pitkään suunnitellut käyväni ayurveda-konsultaatiossa, sillä haluaisin kovasti tietää kehotyyppini. Virallinen konsultaatio on kuitenkin jäänyt käymättä. Sen sijaan olen tehnyt itsenäisesti muutamia nettitestejä, jotta kehotyyppini selviäisi. Tekemieni testien perusteella olen pitta-vata.

En tiedä voiko kehotyyppi jakautua noin selkeästi kahtia. Siksi haluaisin käydä vielä ammattilaisen tekemässä konsultaatiossa. Omien tutkimusteni mukaan olen eniten pitta (noin 60%) ja vataa minussa on noin 40%. Kaphaa minussa ei taida olla yhtään.

Ayurveda-konsultaation lisäksi olen haaveillut jo pidempään ayurvedisesta kasvohoidosta, jonne pääsin vihdoin maanantaina. Pääsin blogiyhteistyön merkeissä testaamaan Hakaniemen PUR-kaupan hoitolaa, ja kun tarjolla oli ayurveda-kasvohoito*, valitsin sen heti.

Ayurvedisia kasvohoitoja Pur-hoitolassa tekevä ekokosmetologi Rosi, pyysi ennen hoidon alkamista minua valitsemaan eteerisen tuoksun, joka laitettaisiin diffuuseriin tuomaan haluamaani tuoksua huoneeseen hoidon ajaksi.

Valitsin tuoksun silmät kiinni, ja tietämättäni valintani osui pitta-kehotyypin tuoksuun. Ainakin tuon perusteella oma arvioni vallitsevasta kehotyypistäni on oikea.

Hoito tehtiin italialaisella ayurvedisella luonnonkosmetiikkasarjalla, Lakshmilla. Hoidon tehnyt Rosi valitsi iholleni sopivat tuotteet, joista pääosa oli herkkäihoisille sopivasta pitta-kehotyypin sarjasta. Lakshmin tuotteet on siis valmistettu kehotyyppien, ei perinteisten ihotyyppien mukaan.

Ensimmäinen hoidossa käytetyistä naamioista oli kapha-ihotyypille sopiva puhdistava ja kirkastava Neem-naamio. Naamio kipristeli iholla ja tunsin hyvin miten se toimi ihollani puhdistavasti. Puhdistuksen jälkeen ihoni rauhoitettiin pitta-perheen tuotteilla ja lopputulos oli erinomainen. Tuotteita voi siis rohkeasti yhdistellä eri kehotyyppien sarjoista.

Hoitoon kuului useita hierontoja, ja aika meni kuin siivillä. Vaikka tajusin koko ajan mitä ympärilläni tapahtui, menetin täysin ajantajun. Olin ihan varma, että olin maannut hoitopedillä korkeintaan 20min kun hoitoni oli jo valmis. Hämilläni katsoin kelloa ja totesin, että oli todella kulunut 75 min siitä, kun suljin silmäni.

Ehdin vaipua hoidon aikana hyvin syvään rentoutumisen tilaan. Aika hyvin siihen nähden, että juoksin paikalle 10 min myöhässä hirvittävä stressi päällä. Olin kuin toinen ihminen lähtiessäni hoidosta kotiin. Hartiajännitys oli poissa ja iho hehkui. Askelkin oli hämmentävän kevyt.

Jos kiinnostuitte ayurvedisesta kasvohoidosta, suosittelen lämmöllä varaamaan ajan PUR-hoitolasta. Ihastuin Rosin lempeään ja ammattitaitoiseen otteeseen todella.

Hoitojen testaaminen kannattaa tehdä juuri nyt, sillä Hakaniemen PUR-kauppa täyttää ensi viikolla vuoden. Koko tuleva viikko on täynnä upeita tarjouksia. Esim. kaikista ensi viikon aikana tehdyistä hoitolavarauksista saa -15% alennuksen. Kurkkaa kaikki viikon tarjoukset täältä.

PUR Hyvinvointikauppa
Hämeentie 8
Ajanvaraukset ja tiedustelut: [email protected]/029 3400 265

3

(2) Kommentit

  1. Johanna says:

    Kävin tekemässä nettitestin. Taidan olla pitta-vata itsekin. Olisi kyllä kiinnostavaa käydä oikeassa konsultaatiossa. Mutta apua jos ei saisi syödä enää chiliä! 😀

    1. Heh, mietin samaa. Jos suositellaan etten saa syödä chiliä, sipulia tai vahvoja curryja, olen pulassa. Tykkään niistä niin paljon. Mutta toisaalta minussa on myös sen verran vataa, että olen aina vähän jäässä ja esim. syön mielummin lounaaksi keiton kuin kylmän salaatin, niin ehkä mä saan sittenkin syödä mausteisia ruokia… Ammattilaisen analyysiä odotellessa… 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.