Kunnes flunssa meidät erottaa

tunnetila: tyytyväisyys

Olin alkuvuodesta kipeänä noin neljä kuukautta. Kaaduin sänkyyn kuumeisena muistaakseni tammikuun viides päivä, ja ihan kunnolla olin terve seuraavan kerran 11.4.

Koko tuon ajan minulla oli pientä lämpöä, ja keuhkoja raastava yskä. Kolmen kuukauden sairastelun jälkeen sain lääkäriltä arvion: hinkuyskä, keuhkoklamydia tai mykoplasma. Todennäköisimmin mykoplasma.

Mikään diagnooseista ei varsinaisesti houkutellut, mutta oli ihana kun kaikelle sairastelulle löytyi vihdoin edes joku nimi. Ihan sama oliko diagnoosi sitten oikea vai ei.

Ärsyttävää mykoplasmassa oli se, että tauti tulisi hoitaa heti sen puhjettua. Ilman hoitoa mykoplasma paranee noin kolmessa kuukaudessa. Olin jo yskinyt kolmisen kuukautta, joten toivoa paremmasta oli, enkä saanut mitään lääkettä tautiini.

Huhtikuun alussa päätin alkaa lääkitä itse itseäni. Olin saanut joskus testiin paketillisen Minisunin Super Defence -tabletteja*, ja päätin napsia niitä kahden tabletin päivävauhdilla. Ei niistä kai mitään haittaa olisi.

Super Defencen lisäksi otin käyttöön jo useamman vuoden kurkukipujani helpottaneen Vogelin Echinasea kurkkusuihkeen. Aloin käyttää kurkkusuihketta päivittäin. Pari suihkausta noin kymmenen kertaa päivässä.

Vajaat kaksi viikkoa käytön aloittamisesta tunsin itseni vihdoin terveeksi. En tiedä oliko paranemisella jotain yhteyttä omatoimilääkintäni kanssa, vai oliko tauti jo tullut muutenkin tiensä päähän. Olin kuitenkin vihdoin terve, joten en uskaltanut lopettaa lisäravinteiden napsimista.

Olen nyt syönyt Super Defenceä, ja suihkinut menemään Echinaseaa, tauotta huhtikuun alusta, eli 8kk. Päivääkään, en edes lämpimiä kesäpäiviä reissussa, ole jättänyt väliin.

Kysyin kerran apteekista kuinka pitkään Minisunin tabletteja voi syödä. Onko liian pitkästä käytöstä haittaa? Ei kuulema ole, jos määrä pysyy sallitun rajoissa (1-2 tablettia päivässä). Hyvä!

Entä sitten kurkkusuihke. Voiko sitä käyttää liikaa? Juttelin asiasta erään lääkärin kanssa. Hän kertoi, että vaikka hänellä käy flunssakausina päivittäin flunssapotilaita, hän ei ole ollut kymmeneen vuoteen flunssassa. Salaisuudekseen hän mainitsi juuri kyseisen Echinasea suihkeen.

Lääkäri kertoi, että hänellä on työpöydällään aina pullollinen suihketta, ja jokaisen potilaskäynnin välillä hän pesee kätensä ja suihkauttaa suihketta kurkkuunsa. Suihke muodostaa kurkkuun antibakteerisen kalvon, joka estää pöpöjen kiinnittymisen. Eli ei, liikakäyttö ei tässäkään tapauksessa taida olla mahdollista. (Jos siis pysytään kohtuuden rajoissa).

Minulla on aina yksi kurkkusuihkepullo yöpöydällä, toinen töissä, ja kolmas käsilaukussa. Suihkin menemään aina kun siltä tuntuu. Olen töissä monitoimitilassa (= hyväksyttävämpi nimitys avokonttorille), ja aina kun joku siellä yskäisee, työkaverini huikkaa minulle ”Nina, nyt kannattaa taas suihkauttaa!”

Heh, taidan olla kurkkusuihkeineni jo vähän vitsi, mutten oikeasti uskalla lopettaa sen käyttöä ikinä!

En halua edes laskea kuinka monta kymmentä tablettipakkausta tai suihkepulloa olen lähiapteekistani ostanut, mutta sen voin sanoa, että rahaa on palanut ihan sievoinen summa. Mutta terve olo on jokaisen kulutetun sentin arvoinen!

Viime viikonloppuna minulla oli ensimmäistä kertaa vapaata sitten lokakuun alun. Taisin rentoutua vähän liikaa, sillä heti viikonloppuna minulle iski pienoinen flunssa. Silmät ja nenä vuosivat, ja olo oli kipeä. Tuo oli ensimmäinen kerta kahdeksaan kuukauteen, kun olin vähän flunssainen.

Ehdin jo säikähtää että nytkö tämä flunssaputki alkoi, mutta kappas, jatkoin edelleen Super Defencen syömistä ja kurkkusuihkeen suihkimista, ja koko alkanut flunssa meni ohi kolmessa päivässä. Hurraa!

Viime vuosina olen kärsinyt pitkistä flunssista turhautumiseen ja itkuun asti, joten jos nyt pääsin tästä flunssasta kolmen päivän niistämisellä, niin jihuu! Taidan jatkaa tätä itse keksimääni lääkitystä hamaan tulevaisuuteen.

9

(13) Kommentit

 1. Pauliina says:

  Kiitos vinkistä! Siis tuota kurkkusuihketta tarkoitan. Mulla on nyt tässä muutaman päivän loma ja piti siivota koti ja kaapit mutta niin vaan punkan pohjalla niistetään. Raivostuttavaa. Pitääkö heti tulla kipeeks kun olis lomaa?

  1. No niinpä! Mäkin olen ollut koko syksyn terve, ja sit kun olisi ollut kerrankin vapaa viikonloppu, niin kolmen päivän pikaflunssa iski tietysti siihen saumaan. Äh! Mutta onneksi meni näin nopeesti ohi! Suosittelen todella lämmöllä tuota suihketta! Mä aina ostan sitä kerralla useamman pullon ettei vaan pääse loppumaan kesken. Lähiapteekissa tilataan sitä aina lisää mulle kun käyn huolissani tarkistamassa hyllytilenteen. 😀 😀

 2. […] monet kerrat saanut alkavan flunssan katoamaan Echinacea-kurkkusuihketta käyttämällä. Minä ja Nina ostetaan Krunan apteekki vuorotellen tyhjäksi kurkkusuihkeesta, […]

 3. Ihanaa, että lopulta tervehdyit ja tämä uusin flunssa nujertui muutamassa päivässä! Mun salainen ase on tyrnimehu, yritän muistaa ottaa sitä joka päivä ”naukun”, ja jos yhtään tuntuu sitä, että flunssa on iskemässä, lisään naukkujen määrää 😀 Mutta pidän ehdottomasti tuon kurkkusuihkeen mielessäni!

  1. Tyrnimehu!!! Se on muuten myös ihan superhyvä flunssan ehkäisijä! Miten olinkin unohtanut sen kokonaan. Olen joskus saanut orastavan flunssan kukistettua tyrnimehulla. Se jos mikä on ihanan luonnonmukainen tapa! Suosittelen todella lämpimästi tätä suihketta. Ei ole hyvää, mutta kun tietää miten se tekee taikojaan, niin makuunkin tottuu. 🙂

 4. Kaisa says:

  Minulla on ollut inhottava yskä nyt kuukauden verran. Viime viikon olin sairaslomallakin, kun ääni lähti kokonaan, joten jouduin puhekieltoon. Puhun työssäni paljon, joten ei auttanut, kun pysytellä hiljaa. Täytyy siis testata tuota kurkkusumutetta! Vitamiineja tuleekin jo syötyä, mutta se ei näköjään riitä.

  1. Voi ei Kaisa! Yli kolme kuukautta yskineenä en voi kuin toivoa, että sinun yskäsi paranisi pian. Yritin tosin keväällä ajatella positiivisesti, ja otin tuon yskän kolme kuukautta kestävänä vatsalihasten tehotreeninä. Vatsalihakset pysyivät uskomattoman timminä tuon flunssan ajan. 😀

   Testaas tuota sumutetta. Se helpottaa nielemistä jos kurkku on kipeä. Pikaista paranemista sinulle Kaisa!

 5. Toi kurkkusuihke on maailman paras. Se laskee flunssan aikanakin kurkun turvotusta sekunnissa ja henki kulkee taas.

  Tosin en tiedä kamalampaa makua kuin tuo! 😀

  1. Joo, vannon tuon suihkeen nimeen, oli kurkku kipeä tai ei. 🙂 Ja maku nyt ei ole mikään herkullinen, mutta mitä pahempi maku, sitä suuremmalla todennäköisyydellä se toimii. 🙂

 6. HeidiV says:

  Onpa kurjaa, että olet sairastanut noin pitkään! Mutta hyvä, kun keksit keinot flunssan selättämiseen.

  Taidanpa hankkia tuota kurkkusuihketta varmuuden vuoksi…

  1. Suosittelen! Suihkin suihketta parhaillani. Maistuu pahalta, mutta toimii! 😀

 7. Pinni says:

  Täytyykin ottaa flunssanvastustus repertuaariin tuo suihke, täällä tauteja vastustetaan inkiväärilllä ja nenäkannulla. Inkiväärivettä ja ahkeraa huuhtelua.

  1. Suosittelen ainakin testaamaan. Itsellä on nyt käytössä jo varmaan neljäskymmenes pullo. 😀 Nenäkannu ja inkivääri ovat myös tosi hyviä flunssanehkäisijöitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.