Eläköön, Suomi 100 vuotta!

tunnetila: onni

Itsenäinen Suomi täyttää tänään 100 vuotta! Tarkoituksena oli viettää tämä merkittävä tapahtuma jotenkin näyttävästi ja ikimuistoisesti, mutta syksyisen kiireen keskellä itsenäisyyspäivän tulo pääsi yllättämään.

Onneksi juhlatunnelmaan pääsee myös kotioloissa, itsensä arkisilla, mutta tärkeillä suomalaisilla asioilla ympäröiden.

Aamuni aloitin syömällä Kokkikartanon riisipuuroa* Arabian lautaselta* Hackmannin aterimilla. Kokkikartanon riisipuuro on paras puurovaihtoehto, jos puuromestarin titteliä kantavaa äitiäni ei aamupuuron keitossa näy, tai jos itse käyttää aamun ensimmäiset hetket mielummin sängyssä pötköttelyyn kuin puuron hauduttamiseen.

Juhlaillallinen (tietysti se perinteinen Kotipizzan pizza) syödään Iittalan astioista, ja Suomi 100 vuoden juhlaviini nautitaan niin ikää Iittalan laseista. Tunnelmallisen kattauksen kynttilät on Havilta, servetit ja tarjoiluastiat Marimekolta, keittiötekstiilit Vallilalta. Jälkkärijätski taas tulee Kolmelta Kaverilta.

Sänkyyn on pedattu juhlavuoden kunniaksi valmistetut Finlaysonin Kestit -lakanat*, ja kylppärin pyyhkeet on Balmuirilta.

Illaksi ajattelin pukeutua Katri Niskasen mekkoon, ja jalkaan sujautan vuosia vanhat, jo moderneiksi klassikoiksi muodostuneet Minna Parikan Morticiat. Korut valikoin Kalevala korulta, ja huulille sipaisen Lumenen punaa*.

Satavuotias itsenäinen Suomi merkitsee minulle valtavasti kaikilla tasoilla, ja on tietysti todellisuudessa kaikkea muuta kuin materiaa. Itsenäinen Suomi merkitsee minulle äänestysoikeutta ja vaikuttamisen mahdollisuutta, sananvapautta, mahdollisuutta hyvään elintasoon, vapautta matkustaa jne.

On kuitenkin hyvä aina välillä muistuttaa itseä siitä, miten paljon ympärillämme on kotimaista muotoilua, ja miten laadukasta ja ylellistä tuo kaikki meille suomalaisille jopa arkiseksi muodostunut design on.

Itsenäisyyspäivän ilta menee meillä pitkälti perinteisissä merkeissä Linnan juhlia seuraten. Ennen Linnan juhliin siirtymistä ajattelin leiriytyä yksin sohvalle ja virittäytyä Yle Areenan pariin. Suunnitelmissa on nautiskella vihdoin lähes kolmetuntisesta suurbaletista Kalevalanmaa.

Toivoin ehtiväni Kansallisoopperaan katsomaan tämän Suomi 100 -vuoden kunniaksi tehdyn Kenneth Greven teoksen, mutta kun aikaa ei ole ollut, on mahtavaa, että teos on katsottavissa myös Yle Areenassa. Upea kotimainen palvelu sekin!

Tänään siis juhlitaan 100 vuotiasta Suomea. Voi että miten hieno päivä tiedossa! Upeaa päivää Teille kaikille!

Onnea Suomi 100 vuotta! Eläköön! Eläköön! Eläköön!

9

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.