Mitä jos en ostaisi ensi vuonna yhtään vaatetta?

tunnetila: tyytyväinen pohdiskelu

Vuonna 2014 loin puhelimeni muistioon ostoslistan. Listasin ranskalaisin viivoin vaatekaappini puutteita, ja kaikkea vaatteisiin ja asusteisiin liittyvää, mitä joskus haluaisin omistaa.

 • Laadukas musta trenssi (mielellään Burberryn klassikkomalli)
 • Hyvin päälle istuva pitkä villakangastakki (mieluiten MaxMara)
 • Musta muhkea ja lämmin untuvatakki
 • Musta laadukas neuletakki (mieluiten kashmiria)
 • Mustat klassiset nahka-avokkaat (Louboutinit olisi ihanat)
 • Mustat matalakantaiset nilkkurit (ehkä Chelsea boot)
 • Mustat nilkkurit joissa vähän kantaa, mutta joilla jaksaa kävellä
 • Mustat klassiset nahkasaappaat
 • Ylellinen ja tyylikäs olkalaukku (Chanel tai Céline)
 • Ajaton iltapuku (jos joskus tulee eteen ihanat juhlat)

Tuo kymmenkohtainen toivelista mielessäni olen tehnyt ostoksia viimeisen neljän vuoden ajan.

takki American Vintage, huivi Balmuir*, hanskat LUMI,
laukku Joop!, sukkikset Wolford, nilkkurit Terhi Pölkki

Heti ensimmäisenä vuonna sain vetää listalta yli trenssin (Burberry), olkalaukun (Céline) ja klassiset avokkaat (Louboutin), sillä kuin onnen kantamoisena onnistuin löytämään nuo kaikki upeudet vaatekaappiini.

Seuraavana vuonna ostin nahkasaappaat, mutta tuo tarve on sittemmin palannut listalleni takaisin. Vuonna 2015 hankkimani saappaat eivät nimittäin mahdu enää pohkeen kohdalta kiinni, joten möin ne hetki sitten Zadaassa.

Vuosi 2016 poisti listaltani matalakantaiset nilkkurit (Aigle) ja iltapuvun (Diane von Furstenberg).

Tänä vuonna onni potki untuva- ja villakangastakkien (Marimekko ja American Vintage) kohdalla, sekä hankittua tuli myös musta villatakki (Grana) ja korkonilkkurit (Terhi Pölkki).

Tällä hetkellä ainoa listalla oleva asia on sinne palanneet saappaat.

Kymmenkohtaisella tarvelistallani on siis enää yksi juttu, nahkasaappaat, eikä sekään tarve ole ihan välttämätön. Minulla on nimittäin mokkasaappaat, joita voin käyttää saappastarpeen iskiessä. Nahkaiset saappaat vain olisivat helpommat arkisessa käytössä, niiden pinta kun ei ole niin kosteusarka kuin mokka usein on.

Kun nyt katson vaatekaappiani ihan yleisesti, niin minulla näyttää vaateasiat olevan aika hyvällä tolalla. Niinpä ajattelin, että voisin yrittää ensi vuonna olla ostamatta mitään!

Oletteko Te koskaan olleet vuotta ostamatta vaatteita? Minulla on ollut aina tarpeita ja haluja suuntaan jos toiseen, ja siksi en ole voinut tai halunnut moista pidättyvyyttä edes harkita.

Toki ostan välillä vähemmän, välillä enemmän, mutta nyt minulla on sellainen olo, että minulla on kaikki tarpeellinen, jolla pärjäisin ainakin koko ensi vuoden vailla huolen häivää.

Miltä kuulostaa? Voisitteko Te olla vuoden ostamatta vaatteita ja asusteita? Tai uskotteko, että minä pystyisin edes yrittämään moista pidättyvyyttä?

Juuri nyt minulla on aika varma olo siitä, että lähden ainakin yrittämään tuota koitosta. Tässähän on vielä tätä vuotta jäljellä muutama viikko, ja edessä on vielä joulualet. Eli jos nyt alennusmyynneistä löytäisi kaiken käyttövaatteen mitä ensi vuonna voi tarvita (esim. uudet housut ja rennot silkkipöksyt kesäksi), niin voisin aika hyvillä mielin lähteä toteuttamaan tätä haastetta.

Kiinnostaisiko Teitä seurata miten minulla menee haasteen kanssa?

Kuvat: Ida/Ida365

6

(23) Kommentit

 1. Pystyt takuulla! 🙂

  Mullekin ensi vuodesta tulee niukka, sillä keskityn etsimään mun vaatekapselin puuttuvia palasia eli täydellistä puolihametta (musta, ehkä scubaa?), täydellisiä farkkuja ja paria muuta puuttuvaa osasta.

  1. Kiitos kannustuksesta Iina! Niukat vuodet kunniaan! Ja hei muuten, sitten kun on niukan vuoden aikana kuluttanut vanhoja vaatteita puhki, niin seuraavana vuonna voi taas shoppailla ilolla. Jee! 😀

 2. Merja Korhonen says:

  Onnea ja menestystä vaativalle taipaleelle.
  Joskus olen asettanut itselleni rajoja ja koettanut pysyä karsinassa, mutta se lankeemus – mikä ihana hurmio!
  Kyllä on upea olo uusi huivi kaulassa taapertaa langenneen naisen polkua.

  Niin, ja hätä keinot keksii. Lahjojahan saa toki vastaan ottaa. Minulla on ystävätär jonka kanssa välillä ostamme lahjoja toisillemme kun olemme karsinassa. Voit kääntyä puoleeni jos alat nääntyä, voin tarjota vaikka vaihtoa Rimowaa vastaan ?

  1. Kiitos Merja, taipale tulee olemaan todella vaativa, ja tarvitsen jokaisen tsemppiä haasteeseen! Langenneen naisen polku kuulostaa niin tutulta. 🙂

   Hahahahah, silloin on minulla asiat aika pahasti, jos tarjoan sinulle Rimowaa vaihdossa! 😀 😀 Ai että, kiitos Merja, sain tästä illan parhaat naurut! 🙂

 3. Kuulostaa aivan loistavalta! Kun tuntee oman tyylinsä ja on löytänyt vaatekaappiinsa luottovaatteet, niin huomaa ettei todellakaan tarvii olla kokoajan ostamassa lisää. Mielummin panostaa laatuun 🙂 Toivottavasti alotat haasteen ja menee hyvin! Tässä maailmassa shoppaillaan ihan liikaa, hienoa jos tulee lisää esimerkkejä siitä, että ei aina tarvitse olla visa vinkumassa!

  1. Kiitos Helena kommentistasi! Tuo on niin totta, että tässä maailmassa shoppaillaan ihan liikaa. Onneksi olen ollut oman shoppailuni kanssa jo vuosia aika sinut, ja hankin yleensä enemmän laatua kuin määrää. Viime aikoina olen kuitenkin löytänyt tosi paljon kaikkea kivaa, joten ostelu on vähän lähtenyt käsistä. Täytynee yrittää täyttä ostolakkoa. Vähän kyllä pelottaa… 🙂

 4. seijahannele says:

  Yksi lankeemuskerta enemmän kuin yrityskertoja. Sama tilanne jatkunee, mä olen heikko nainen vaan…

  1. Hahhahaha, ihana kommentti seijahannele! 🙂 Minua vähän pelottaa, että haukkaanko liian suuren palan. Täytyykö ottaa joku ”saan ostaa 5 vaatetta koko vuoden aikana” tai ”saan ostaa käytettyjä vaatteita” tms. Jos kaikien shoppailun kieltää kokonaan, niin tuska voi olla kamala. 🙂

 5. Vaikka itse olen vaatealalla, kannatan vähemmän ostoksia, enemmän laatua-linjaa. Uskon siis sinun pystyvän haasteesen -ainakin miltei täysin.

  Parit monen menoon taipuvat perushousut tarvitsen edellisten paljon käytettyjen lähestyssä elinkaarensa päätä, mutta muuten oma vaatekaappi kaipaa lähinnä karsintaa.

  1. Kiitos Tuuli tsempistä! Ihana että te olette huomanneet vuosien varrella päättäväisyyteni, ja uskotte että pystyn ainakin yrittämään tällaista haastetta. <3 Tsemppiä vaatekaappisi karsintaan! 🙂

 6. Ellu says:

  Olen monet kerran haaveillut vaateostolakosta, mutta aina ne ovat kariutuneet johonkin ihanuuteen. Sulla näyttää olevan vaatetilanne tosi hyvällä mallilla ja uskon, että sun tahdonvoimalla vuosi ostolakossa voisi onnistuakin. Ja voithan varata vuoden ajalle vaikka pari ”jokeria” eli jos joku täydellinen vaate/asuste tulee vastaan, niin saat ostaa sen. Mutta täytyy etukäteen päättää, että se olisi vaikka 2 jokeriostosta, muuten lakosta menee idea. Olisi kiva seurata sun vaateostolakon edistymistä ja olla kannustamassa siihen 🙂 Eikä ainakaan blogin takia tarvitse ostaa aina uutta. Mielelläni katson samojakin klassisia ja laadukkaita vaatteita useammassa blogikirjoituksessa ja vähän eri tavalla asustettuna 🙂

  1. Kiitos tsempistä Ellu! Nuo ”jokerit” kuulostaa tosi järkeviltä. Täällä Suomessa pärjäisin varmaan kohtalaisen hyvin ostamatta mitään, mutta ulkomailta tekee usein mieli ostaa jotain kivaa uutta. Ulkomaille voisi ainakin ottaa jonkun jokerin käyttöön. Täytyy pohtia tämä juttu tarkkaan. Tarkka suunnittelu takaa paremman onnistumisen. 🙂

 7. Johanna says:

  Voi jee! Jos ryhdyt tuohon, niin tsemppaan täysillä ja olen hengessä mukana. 🙂

  1. Jee, kiitos Johanna! Kaikki ovat tästä yhtä innoissaan kuin minäkin, joten taidanpa ottaa haasteen vastaan. 🙂

 8. Rhia says:

  Uskon että pystyt siihen! Sulla on kuitenkin laatumerkkejä vaatekaappi pullollaan niin uskon että onnistut. Saattaa tietysti vaatia ajoittain pientä tsemppausta mutta luottoa on!
  Itse olen pitänyt nk. Kierrätyskeijuhaasteen jossa olen saanut ostaa uusia vaatteita vain jos vanhat onvat rikkoutuneet, mutta kierrätettyjä ja itsetehtyjä on saanut hankkia vapaammin. Olen vähentänyt viimevuosina uusien vaatteiden hankkimista monistakin syistä, kulutuskriittisyys niistä yksi tärkeimpiä mutta ihan täydellisessä ostokiellossa en ole ollut. Mielenkiinnolla seuraisin miten sinulla vuosi sitten sujuu!

  1. Minä olen tehnyt viime aikoina niin kivoja löytöjä Zadaasta (kirppisappi), että mietin voisiko se olla se paikka josta saisin tehdä ne muutamat hankintani ensi vuonna. Mutta siinä on se vaara, että tilaan jotain, ja sitten se ei olekaan sopiva. Mitäs sitten, siihen meni yksi ostoskerta? Tai no, ehkä tuotteen voisi sitten myydä eteenpäin jos se ei olekaan hyvä.

   Tämä täytyy suunnitella nyt kunnolla. Saako ostaa mitään, vai muutaman kääytetyn jutun, tai vaikka sen kolme juttua koko vuoden aikana? Ahdistava, mutta toisaalta hyvin vapauttava miettiä tätä haastetta! 🙂

 9. Tiina says:

  Me sovittiin miehen kanssa jo viime elokuussa, että seuraavan vuoden aikana saadaa molemmat ostaa 3 mielitekoa. Rikkinäisen saa korvata ja oikeaan tarpeeseen tulevan hankinnan voi tehdä, mutta fakta on, että omista ostoksista valtaosa on enemmänkin mielitekoja kuin oikeita tarpeita.

  Kyllä tää on ihan hyvät raamit laittanut omalle ostamiselle. Monta (todennäköisesti turhaa) hankintaa on jäänyt tekemättä. Toisaalta taas korvikset, jotka viimein ostin, kun jostain syyskuusta lähtien niitä haaveilin, ovat olleet nappiostos! Kaksi mielitekoa enää jäljellä seuraavalle kahdeksalle kuukaudelle, mutta ei tunnu ylivoimaiselta.
  Tsemppiä sun yritykseen, raportoihan blogiinkin fiiliksiä ostolakosta!

  1. A-P-U-A!!!! Mitä uskomatonta mielen lujuutta! Siis vuoden aikana ei saa ostaa MITÄÄN? Ei vaatteita, asusteita, levyjä, kirjoja tms. mieliteoksi luokiteltavaa? Huh, tuohon en pystyisi kyllä IKINÄ! Tsemppiä sinulle, ihan huikean hienosti olet pärjännyt tähän asti! Vau!

   1. Tiina says:

    No helppoa tää on ollut.
    Kirjastoa käytän niin paljon, että en osta kirjoja, levyjä en osta koska maksan spotifysta, asusteita löytyy tarvittava ja ylikin, samoin vaatteita. Ja koska rikkinäisen/loppuunkuluminen saa korvata ja oikeasti tarpeellisen ostaa, kyllä kolme mielitekoa riittää hyvin.

    Esim. mulla on ostoslistalla uudet ulkoiluhousut, koska vanhat ovat jääneet isoiksi, uudet talvinilkkurit/saappaat raskaudesta levenneen jalan vuoksi ja imetyksen loppumisen jälkeen uusia rintaliivejä on myös ostettava.
    Mutta nämä kaikki ovat tarpeeseen tulevia, joten niitä ei lasketa. Tuossa on alennusmyynteihin ihan riittävästi etsittävää, ei mun tarvi mitään mielitekoja tuohon päälle enää keksiä 😀

    1. Ai että miten hyvältä kuulostaa! Olet Tiina mun idolini! 🙂

 10. Pystyt ihan varmasti ja todella kiinnostaa! Varmasti vuoden aikana tulisi yhtä ja toista mielenkiintoista ajatusta vastaan, ois tosi kiva seurata. Haluan kuulla ajatuksia tarkemmista säännöistä, esim kirppisostot, lasketaanko mukaan? Haha, jos ei lasketa, tuun messiin!

  1. Jeee, olisipa mahtava saada vertaistukea ja kärsimyskaveri! 😀

   Mun täytyy miettiä säännöt kuntoon ja julkaista vaikka virallinen aloituspostaus tammikuun alussa. Ai että. Jännittää jo, ja olen myös ihan varma, etten pysty olemaan edes tammikuuta ostamatta mitään. 😀 Kun jotain itseltään kieltää, sitä tekee ihan koko ajan mieli.

 11. […] Haaste: Ninan, joka oli koko vuoden 2018 ostolakossa, inspiroimana aloitin vuoden 2019 harjoittamalla itsetutkiskelua ja päätin, että lähden heti tammikuun ensimmäinen päivä mukaan vuoden kestävään haasteeseen. Kun vaatekaapissa on niin paljon tavaraa kuin minulla, vuoden vaate-, kenkä- ja asusteostolakko pitäisi olla helppo nakki tarpeen kannalta, mutta tiedän, että siitä tulee rankkaa himotusten kannalta. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.