Miten selvitä ostamatta mitään?

tunnetila: pohdiskelu

Ahdistavalta (mutta samalla hyvin vapauttavalta) kuulostava uuden vuoden haasteeni lähti käyntiin vähän huonosti. Heti 2.1. kun sain postauksen julkaistua, sain viestin kodinhoitajaltamme. Imuriimme tarvitaan uusi suodatin. Vanha ei enää toimi, ja ilman suodatinta imuri hajoaa.

Ai kun kiva! Joudunko heti vuoden toisena päivänä ostoksille, ja ostolakkoni menee pilalle jonkun hemmetin suodattimen takia?!

Otin oikeuden omiin käsiini (itsehän tähän koetukseen säännöt luon) ja lisäsin sallittujen ostosten listaan siivoustarvikkeet. Listalla oli jo pesuaineet, joten siivoustarvikkeet sopivat siihen jatkoksi ihan hyvin.

Rätit, tiskiharjat ja muu siivoukseen tarvittava sälä on kuitenkin aika pakollista arjen sujumisen kannalta. Eivätkä ne sitä paitsi ole mitään tarpeetonta tavaraa, jonka ostamisesta yritän tässä haasteessa päästä eroon.

Mietin ennen haasteeseen ryhtymistä miten helpottaisin omaa ostamattomuuttani. Ennen nimittäin oli paljon helpompaa olla ostamatta mitään. Päätti vain ettei mene kaupungille, niin rahat säästyivät.

Nykyään elämme valtavassa mainosten tulvassa. Mainoksia on kaikkialla! Mainoksia näkee somessa, niitä tulee sähköpostitse ja tilaamissamme uutiskirjeissä. Törmäämme mainoksiin katsoessamme YouTube-videoita tai tv:tä. Myös useita radiokanavia kuunnellessa ei voi välttyä mainoksilta.

Esimerkiksi minulle tulee viikottain viitisenkymmentä (!) mainosta sähköpostiin, ja kaikki noista mainoksista olen tilannut itse. Minua lähestyy erilaisilla tarjouksilla esimerkiksi Marimekko, Iittala, Finnish Design Shop, Kartell, The Outnet, Monica Vinader, Samuji, Balenciaga, Arela, Spartoo, Hotels.com, Silja Line, Finnair…

Aikaisemmin olen halunnut nähdä kaikki nuo mainokset, sillä minulle on ollut tärkeää saada tietää heti etunenässä milloin esimerkiksi alenusmyynnit alkavat. Nyt en todellakaan halua tietää alennusmyyntien loppurysäyksestä mitään, sillä tiedän, että löytäisin sieltä vaikka mitä kivaa ja ihanaa ostettavaa!

Niinpä tein sähköpostiini muutoksen. Jaottelin eri aiheiset sähköpostit eri välilehdille. Nyt saan kaikki mainokset välilehdelle nimeltä TARJOUKSET, ja jos en halua nähdä kyseisiä viestejä, en mene kurkkimaan kyseisen välilehden sisältöä.

Onko Teillä sähköpostissanne erilliset välilehdet käytössä?

Asensin koneelleni myös AdBlockin, eli nyt minun ei pitäisi nähdä koneellani mainoksia. En oikein tiedä miten tuo mainosten blokkauspalvelu toimii, tai toimiiko lainkaan, mutta testataan sitä nyt ainakin.

Pakko myöntää, että yksi ostamattomuuttani helpottava asia on tämä blogi. Saan yhteistyökumppaneiltani testiin kosmetiikkaa tai vaatteita (esimerkiksi kuvissa esiintyvät H&M:ltä saatu Nicki Minaj X H&M -yhteistyömalliston huppari* ja Pomarin huopakengät*), joten kun uusia juttuja saa testiin, niin pahimmat tarpeet saattavat niiden myötä kadota.

Saatan kuitenkin saada testiin punaista hiusväriä, vaaleille hiuksille tarkoitettua shampoota, rasvoittuvan ihon hoitotuotteet, tai vaikkapa lasketteluhanskat, enkä edes laskettele. Juuri näistä itselle sopimattomista testiin tulleista tuotteista syntyy osa tavaraähkystä.

Myönnettävä kuitenkin on, että ne päivät, kun kaivan meikkivoidepurkista sen viimeisen pisaran, ja samana päivänä lähetti tuo sinulle testiin uuden meikkivoiteen, ne päivät ovat silkkaa luksusta! Ja juuri nuo päivät tekevät ostolakostani huomattavasti helpomman kuin ihmisellä, joka ei saa tuotteita testiin.

Myönnän olevani bloggaajana etuoikeutettu, ja juuri siksi minulla pitäisi olla erinomaiset mahdollisuudet onnistua tässä vaativalta tuntuvassa haasteessa. Se on sitten ihan oma syyni jos mokaan koko jutun.

Kuvat: Iina/MouMou

7

(6) Kommentit

 1. HeidiV says:

  Siivoustarvikkeet ovat järkeviä ostoksia 🙂

  Sähköpostissani on välilehti tarjouksille ja postilaatikossa ei mainoksia -tarra. Se auttaa.

  Ajattelin ostaa yhden mekon vielä, näin sen näyteikkunassa, ja vielä alessa… mitä minä mekolla teen, niitä on vaatehuone täynnä… hmm. Jospa putiikista ei löydy mekkoa minun koossani?

  1. Samaa mieltä Heidi! Järkeviä ja pakollisia ostoksia. Meillekään ei tule mainoksia kotiin. En kestä sitä mainoksiin kulutetun paperin määrää joka menee suoraan roskikseen. Miten turhaa! 🙁

   Toivotaan että löydät nyt alesta ihanan mekon jolla pärjäät pitkään. Mutta jos sinulle sopivaa kokoa ei löydy, niin siinä jää jo yksi ”ei ihan välttämätön” ostos tekemättä. Ihana huomata, miten tämä haasteeni on jäänyt sinulle mieleen, ja alat punnita myös omaa ostokäyttäytymistäsi ja tarpeitasi. <3

 2. pauliina says:

  suodatin imuriin on pakollinen hankinta. ei mielestäni vaikuta haasteeseen mitenkään!

  1. Jee, kiitos pauliina! Niin ajattelin itsekin. Olisihan se nyt ollut hölmöä olla ostamatta muutaman euron suodatin haasteen vuoksi, ja menettää satasten imuri. Järki mukana aina! 🙂

 3. Virpi says:

  Olen samaa mieltä tuosta suodattimesta. 🙂
  Ja muutaman päivän mietittyäni lähden tähän samaan haasteeseen mukaan! En osta juuri koskaan mitään turhaa enkä varsinkaan ”krääsää”, mutta vaatteita ja asusteita ostan reippaasti yli tarpeen. Voisi toki sanoa että vaatteet ovat turhia, sillä en tarvitse niitä läheskään kaikkia, haluan vain. Tuntuu hassulta etten ole kokeillut tätä aiemmin, sillä olen kuitenkin järkevän kuluttamisen kannalla, eikä kuluttamiseni vaateostoksissa ole läheskään niin järkevää kuin muilla osa-alueilla. Joten kiitos inspiraatiosta Nina, samassa veneessä ollaan! 🙂 Hyvää viikonloppua!

  1. Oi oi oi! Ihanaa Virpi!!! <3 Niin kiva kuulla, että innostuit lähtemään haasteeseen mukaan. Jaetaan vuoden varrella tuntojamme ja tsempataan toisiamme, jos joskus sattuu iskemään hirvittävä osteluhimo. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.