Rakastunut Shakespeare

tunnetila: tykkäys

Jotkut elokuvat pysäyttävät heti ensinäkemältä. Ne osuvat sydämessä paikkaan, josta ne eivät poistu koskaan.

En ole mikään suuri romanttisten komedioiden ystävä, mutta on kaksi tuon genren elokuvaa, jotka ovat minulle ylitse muiden. Toinen niistä on Rakastunut Shakespeare (Shakespeare in Love, 1998), jota olen rakastanut jo kaksikymmentä vuotta.

Tarinassa nuori Will Shakespeare on aloitteleva näytelmäkirjailija, jolta on tilattu näytelmä jos toinenkin. Kirjoittaminen ei kuitenkaan suju. Deadlinet paukkuvat päälle, mutta muusa ja inspiraatio ovat kateissa. Pian Will kuitenkin tapaa Lady Violan, ja heidän kielletty rakkautensa muuttaa lopulta maailman näytelmäkirjallisuuden suuntaa.

Elokuvan pääpari, Gwyneth Paltrow ja Joseph Fiennes, on mielestäni yksi ihanimmista romanttisten komedioiden pareista joita on olemassa! Siksipä jännitys oli käsinkosketeltavissa, kun astuin viime lauantaina Helsingin Kaupunginteatterin suuren näyttämön katsomoon. Olin tullut katsomaan* vanhempieni kanssa HKT:n version tuosta minulle hyvin tärkeästä elokuvasta. Millaisia olisivat Kaupunginteatterin Viola ja Will?

Olin enemmän kuin onnellinen todetessani, että Kaupunginteatterin roolitus oli onnistunut nappiin! Miila Virtanen (Viola) ja Heikki Ranta (Will) myös näyttivät ”esikuviltaan”, mutta he saivat myös luotua välilleen sen saman jännitteen, mikä nostaa rakastamani elokuvan erityiselle tasolle.

Rakkaustarina parin välillä oli kutkuttava ja nuoret näyttelijät olivat hyvin sisällä tekstissä vaikka näytelmän ensi-illasta oli kulunut vasta pari päivää. Minulle jäi näytännöstä sellainen olo, että haluaisin nähdä näytelmän uudestaan vaikkapa kolmen kuukauden päästä. Olisi ihana nähdä kuinka Heikki ja Miila reagoivat toisiinsa muutaman kuukauden päästä. Uskon, että he molemmat saavat rooleihin vielä lisää syvyyttä kun näytelmää esitetään illasta toiseen.

Myös näytelmän muu roolitus oli erittäin onnistunut. Erityisesti mainittakoon Heidi Herala imettäjänä, Kari Mattila upeaäänisenä Amiraalin miehet -näytelmäseurueen tähtenä ja suloinen Kida -koira teatterin vetonaulana.

Näytelmässä oli mukavasti huumoria, ja nauraa saikin monessa kohtaa. Vanhemmilleni Rakastunut Shakespeare oli tarinana tuntematon, ja he kiittelivät erityisesti näytelmän huumoria. Muuten näytelmä vaikutti heistä välillä hieman sekavalta, ja heidän oli välillä vaikea kuulla näyttämön tapahtumia.

Näytelmä on kieltämättä hieman haastava seurattava sen vaativan kielen vuoksi. Dialogi käydään puhekielellä, mutta näytelmien repliikit on vanhaa kieltä Shakespearen ajoilta. Erilainen sanajärjestys, riimittelyt ja runomittaan lausutut lauseet vaativat erityistä keskittymistä ja korvien höristelyä. Luulen, että omaa seuraamistani helpotti se, että olen nähnyt elokuvan useita kertoja ja tiesin mitä näytelmän kieleltä odottaa.


Näytelmän lavastus oli kaunis, näyttävä ja toimiva, ja suuren näyttämön pyörivää lavaa käytettiin loistavasti hyödyksi. Myös yksi elokuvan lempikohtauksistani (Thomas Kentin ja Willin kohtaus veneessä) oli toteutettu hyvin.

Myös puvustus oli upea, ja asut näyttivät loppuun asti viimeistellyltä. Kuningattaren ja hänen hovimarsalkkansa asut olivat erityisen vaikuttavia! Myös tanssiaiskohtaus, jossa kaikki tanssijattaret oli puettu toisiinsa sointuviin norsunluunvalkoisiin, kullalla somistettuihin näyttäviin tanssiaisasuihin, oli upeaa katsottavaa.

Kaiken kaikkiaan näytelmä lunasti ne toiveet, mitä sille olin (tosin aika varovasti) asettanut. Kyseessä on minulle niin tärkeä elokuva, että en uskaltanut toivoa näytelmältä suuria jotten pettyisi pahasti. Onneksi en joutunut pettymään, vaan läksin teatterista kotiin iloisesti hymyillen.

Eniten onnellinen olin siitä, että Will oli ”oikea” Will, ja Viola oli ”oikea” Viola. En tiedä miten olisin saanut niksautettua aivoni omaksuvaan ja hyväksyvään moodiin, jos lavalle olisi tuotu vaikkapa ihan ”vääränlainen” Viola.

Jos kaipaatte viikonloppuihinne mukavaa tekemistä ja viihdyttävää teatterielämystä, niin suositukseni saa HKT:n tämän kevään uutuusnäytelmä Rakastunut Shakespeare. Ja hei, jos ette ole nähneet leffaa, niin katsokaa sekin. Rakkausputket romanttisten komedioiden parissa ovat silloin tällöin oikein tervetulleita!

Rakastunut Shakespeare
Helsingin Kaupunginteatteri
Suuri näyttämö, Eläintarhantie 5
Ensi-ilta 25.1.2018

Ensimmäinen kuva oma, muut kuvat Tapio Vanhatalo / HKT

4

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.