Valokuvien lumoissa

tunnetila: ihastus

Tukholmassa tuli piipahdettua, ja kaikki kielletyt ostokset jäi tekemättä. Jee jee, kohta on haastetta suoritettu kaksi kuukautta hyvin menestyksekkäästi.

Tukholma itsessään oli kiva, kuten aina ennenkin. Tosin Slussenissa oli käynnissä joku massiivinen remontti, ja sen vuoksi kävelymatka Viking Linen terminaalista vanhaan kaupunkiin piti tehdä monen mutkan ja jäässä olevien, pitkien, Söderin puolelle nousevien, portaiden kautta.

Muistakaa siis tuo, jos olette lähiaikoina menossa piipahtamaan Tukholmassa Viikkarin paateilla. Siirtymiin laivalta keskustaan (jos teette ne kävellen), kannattaa tällä hetkellä varata normaalia enemmän aikaa.

Minulta pyydettiin laivalta kirjoittamassani postauksessa Tukholma-vinkkejä, joten tässä tulee ensimmäinen. Aina yhtä huikea Fotografiska.

Ihan Viking Linen sataman tuntumassa on Fotografiska, yksi parhaista valokuvataiteen museoista, joissa olen koskaan käynyt.

Olen ollut useita kertoja myöhästyä laivasta, koska olen ollut niin uppoutuneena valokuvanäyttelyiden upeisiin maailmoihin. Olenkin viime aikoina aloittanut päiväni Tukholmassa käymällä ensin Fotografiskassa, ja vasta sen jälkeen olen suunnannut kaupungille.

Tällä kertaa valokuvataiteen museo oli täynnä vahvoja naisia, naisenergiaa, muotia ja pysähdyttäviä muotokuvia. Kiinalaisen Chen Manin Fearles and Fabulous (4.3. asti, menkää äkkiä katsomaan!) näyttely on täynnä sykähdyttävän hienoja värejä ja kiinalaista nykymuotia.

Kiinan suosituimpiin muotikuvaajiin kuuluva Chen Man (s. 1980) käyttää osassa kuvistaan niin huikeaa tapaa muokata kuvia, että kuvia ei voinut kuin tuijottaa ja miettiä, missä kohtaa kuva on vielä valokuva, ja mikä on muokattu jälkikäteen. Myös perinteisemmät henkilö- ja muotikuvat olivat todella upeita!

Jos ette ehdi seuraavan viikon aikana Tukholmaan, niin kannattaa kurkata Chen Manin kuvia vaikka täältä. Niin hienoja!

Toinen, sykähdyttävällä tavalla naiseutta ylistävä, juuri viime viikolla avattu näyttely, on Ellen von Unwerthin Devotion! 30 Years of Photographing Women (20.5. asti).

Näyttelyn valokuvat on täynnä häikäiseviä ja rohkeita, maailmaa omalla tavallaan muuttaneita naisia. Saksalaisen von Unwerthin (s. 1954) naiset tekevät mitä haluavat, ja ovat oman elämänsä pomoja.

Valokuvissa on runsaasti mallimaailman huippuja ja muita julkisuudesta tunnettuja henkilöitä. (Mm. Rihanna ja Beckhamit olivat päässeet molempien, niin von Unwerthin kuin Chen Maninkin, kuvattaviksi.)

von Unwerthin kuvat ovat voimallisia ja vaikuttavia, ja niiden maailmat ovat moniulotteisia, hauskuutta ja herkkyyttä unohtamatta.

Kolmas tällä hetkellä saman katon alta löytyvä näyttely on etelä-afrikkalaisen Zanele Muholin Somnyama Ngonyama – Hail the Dark Lioness (1.4. asti).

Suuret mustavalkoiset lähikuvat olivat intensiivisiä ja vangitsivat katsojan lumoihinsa. Näitä teoksia ei voinut ohittaa nopealla silmäyksellä, vaan jokaisen valokuvan eteen oli pysähdyttävä.

Visuaaliseksi aktivistiksi kutsutun valokuvaajan kuvista jokainen edusti jotain epäkohtaa (mm. väkivalta, riistokapitalismi, ympäristöongelmat…) tämänhetkisessä maailmassa. Hengästyttävän hieno näyttelykokemus tämäkin.

Näistä kolmesta näyttelystä muodostui huikea kokonaisuus, jonka olisi suonut jatkuvan edelleen. Siskoni tokaisikin museon kierrettyämme ”Höh, joko ne loppui?” Aika harvoin taidenäyttelyn jälkeen on tuollainen fiilis. Vai olenko se vain minä, joka alkaa ryytyä näyttelyssä kuin näyttelyssä viimeistään puolentoista tunnin kiertelyn jälkeen?

Fotografiska
Stadsgårdshamnen 22, 116 45 Stockholm
su-ke 9–23, to-la 9–01

7

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.