Joutsenmerkkejä

tunnetila: tyytyväisyys

Mainitsin Tukholman vinkkipostauksessa ostaneeni Tukholmasta vanulappuja. Jep, vanulappuja. Ostosteni määrä oli muutenkin aika surkea. Näette lähes kaikki Tukholmasta tekemäni ostokset yllä olevasta kuvasta. Vain irtotee puuttuu.

Päädyin kuitenkin Åhlensin kosmetiikkaosastolla ostoksille, kun bongasin Åhlensin omasta tuoteperheestä Joutsenmerkittyjä hygieniatuotteita. Pohjoismaisen ympäristömerkin olivat saaneet Åhlensin vanulaput ja pumpulipuikot, sekä Oliv -sarjan deodorantti.

Olen jo monta vuotta tehnyt ostosvalintojani sen perusteella, onko tuotteella Pohjoismainen ympäristömerkki, kotoisammin sanottuna Joutsenmerkki. Etenkin pesuaineet joita käytämme, ovat yleensä ympäristömerkittyjä (esim. vaatteissa ja astianpesukoneessa Ecover, LV ja Neutral).

Myös kynttilöissä suosin ympäristömerkittyjä tuotteita (ilokseni useat Havin ja Clas Ohlssonin kynttilät on Joutsenmerkittyjä), ja monet kodin paperituotteista (esim. Lambin pehmopaperit) ovat niin ikää meillä käytössä ominaisuuksiensa, mutta myös Ympäristömerkkinsä vuoksi.

Joutsenmerkittyjen tuotteiden löytäminen arjessa on nykyään jo kohtuullisen helppoa. Suomessa Joutsenmerkittyjä tuotteita ja palveluita on nimittäin jo tuhansia.

Paperi- ja siivoustuotteiden lisäksi Joutsenmerkki on onnistuttu saamaan myös vaatteisiin ja kosmetiikkaan. Esimerkiksi Cubuksella on Joutsenmerkitty vauvojen mallisto sekä Basics-vaatteiden mallisto. Myös Cubuksen High Waist Hannah -farkut ovat saaneet Ympäristömerkin!

Selvittäessäni Joutsenmerkittyjä tuotteita yksi tuoteperhe yllätti minut erityisesti. Lidlin oman Cien -merkin shampoot, putsarit ja suihkugeelit on lähes kaikki Ympäristömerkittyjä.

Olen aina ajatellut, että Ympäristömerkityt tuotteet on vähän kalliimpia, mutta nuo Lidlin tuotteet maksavat muutaman euron. Myös Erisanin tuotteet, Blivin saippuat, ja edulliset Rainbown ihonhoitotuotteet, ovat kaikki  Ympäristömerkittyjä.

Joutsenmerkki siivous- ja muissa kodintuotteissa on varmasti Teille kaikille tuttu, mutta tiesittekö, että Hyvinkäälle valmistui viime syksynä ensimmäinen Ympäristömerkitty päiväkoti? Kaikki rakentamisessa käytetyt materiaalit, tehdyt sähkö- ja vesiratkaisut ym. on tuossa päiväkodissa tehty ympäristömerkityin tuottein ja ratkaisuin.

Nyt myös ensimmäiset sijoitusrahastot ovat saaneet itselleen Joutsenmerkin. Joutsenmerkin saamisen kriteereihin kuuluu mm. se, että Joutsenmerkityssä sijoitusrahastossa ei voi olla mukana yrityksiä, jotka loukkaavat ihmisoikeuksia tai tekevät vakavia ympäristörikoksia. Ne eivät saa myöskään tuottaa energiaa fossiilisista lähteistä, tai eivät niin ikää saa valmistaa aseita ja/tai tupakkaa.

Olen tosi innoissani Joutsenmerkin laajentumisesta arkisista käyttötuotteista myös muille kuluttamisen osa-alueille. Olisi valtavan hienoa asua ekologisessa, Joutsenmerkityssä talossa!

Ja hei muuten, ympäristöystävällisiä tuotteita on toki ihan valtavasti sellaisiakin, jotka ei ole Ympäristömerkittyjä. Ympäristömerkki on maksullinen, eikä pienillä yrityksillä ole välttämättä varaa tai intressiä hankkia merkkiä itselleen.

Merkki on kuitenkin erittäin tunnettu Pohjoismaissa, ja ainakin minua helpottaa ostoksilla ollessani kun voin aina luottaa siihen, että Joutsenmerkityn tuotteen voi ostaa hyvillä mielin.

Katsotteko Te päivittäistavaroita ostaessanne onko ne Ympäristömerkittyjä?

5

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.