Kengät kuntoon luonnollisesti

tunnetila: vinkkaus

*yhteistyössä Collonil Organic*

Kevät on vihdoin täällä! Viimeistään nyt on aika pakata talvikengät pois eteisestä, ja siirtää ne kesäkenkien tieltä odottamaan seuraavaa syksyä.

Raskaista talvikengistä kevyempiin kenkiin siirtyminen on ollut minulle lapsesta saakka aina yksi vuoden kohokohdista. Muistan vieläkin, miten lapsena odotin innoissani vappua. Saimme nimittäin aina vappuna laittaa jalkaan valkoiset pitsipolvisukat ja kesäisemmät kengät. Siitä alkoi huolettoman kesän ja pitkän kesäloman odotus.

Pyrin edelleen laittamaan paksummat kengät jemmaan aina vapun tietämillä. Ennen kenkien pakkaamista laatikoihinsa teen kengille huolellisen vuosihuollon. Pidän aina kengistäni hyvää huolta, mutta etenkin tänä vuonna, kun olen päättänyt olla ostamatta mitään, on kenkien kunnossapito ensiarvoisen tärkeää. Miten siis huollan kenkiäni?

Helpointa on ottaa kaikki huoltoa kaipaavat kengät esille yhtä aikaa. Usean kenkäparin huoltaminen kerralla vie toki aikaa, mutta kun kertarykäisyllä saa aikaan puhtaan ja upeasti kiiltävän kenkärivistön, on tyytyväisyys taattu. Tällä kertaa tein kenkien keväthuollon Collonil Organic -tuotteilla*.

Ilahduin suuresti kun kuulin saksalaisen Collonilin kehittäneen uuden, pääosin luonnollisista raaka-aineista valmistetun kenkienhoitosarjan. Sanon mielelläni hyvästit pahanhajuisille, henkeä ahdistaville ja hengitykselle vaarallisille suojasuihkeille.

Collonil Organic tuoteperheeseen kuuluu kolme tuotetta: Collonil Organic Bamboo Lotion (150ml), Collonil Organic Protect&Care (150ml) ja Collonil Orcanic Cream (100ml). Collonil Organic tuotteissa käytetyistä raaka-aineista 90% on luonnollisia, ja ne soveltuvat hyvin erilaisten nahkatuotteiden (kengät, laukut, takit ja käsineet) puhdistukseen, hoitoon ja suojaamiseen.

Puhdistus

Ensimmäinen työvaiheista on kenkien puhdistus. Tähän vaiheeseen käytin Collonil Organic Bamboo Lotionia, joka irrottaa lian ja hoitaa materiaalia aidolla bambu-uutteella. Tuote on hellävarainen ja väritön, joten se sopii hyvin erilaisille nahkalaaduille ja väreille. Bamboo Lotion sopii myös tekstiilien puhdistamiseen.

Puhdistusaine spreijataan puhdistettavalle tuotteelle ja levitetään pehmeällä liinalla tasaisesti. Puhdistusliinana voi käyttää mitä tahansa pehmeää kangasta. Itse käytän puuhassa joko kenkien hoitoon tarkoitettua liinaa tai vanhoista hiutuneista t-paidoista leikkaamiani kangaspaloja. Mitä pehmeämpi kangas, sen parempi.

Kun tuote on vaikuttanut jonkin aikaa ja lika on irronnut, tuote harjataan tai pyyhitään puhtaaksi kuivalla liinalla, ja kengän annetaan kuivua. Käsittelyn voi toistaa jos lika on tiukassa.

Hoito

Kun nahka on puhdistettu, on vuorossa nahan hoito. Collonil Orcanic sisältää kaksi hieman erilaista hoitoainetta, joista testasin molempia.

Collonil Organic Protect&Care sisältää oliiviöljyä, joka hoitaa nahkaa ja säilyttää materiaalin pehmeyden. Tuote suojaa materiaalia kosteudelta ja lialta. Suihkutettava tuote soveltuu erityyppisille nahoille ja tekstiileille, sekä myös hengittävällä TEX-kalvolla varustettuihin tuotteisiin.

Useimmat kenkien huollossa käytettävät sprayt haisevat kamalalle ja niiden hengittäminen on vaarallista. Siksi kenkien suihkuttaminen suositellaankin tehtäväksi ulkona. Protect&Care -hoidon voi tehdä huoleti sisätiloissa. 90% luonnollisista aineista valmistettu tuote tuoksuu miellyttävältä, eikä ahdista henkeä.

Toinen Collonil Orcanic sarjan hoitotuote on markkinoiden ensimmäinen vegaanihoitoaine. Hellävarainen Collonil Orcanic Cream (100ml) soveltuu hyvin pehmeiden pintanahkatuotteiden, mutta myös nahkaa muistuttavien vegaanikenkien hoitamiseen.

Olen kuullut, että vegaanisten kenkien pinta saattaa murtua kovassa käytössä. Collonil Organic Cream säilyttää kuitenkin myös tämän materiaalin pehmeänä ja kestävänä. Tuote sisältää carnaubavahaa ja macadamiaöljyä, eikä siinä ole käyetty silkonia, liuottimia eikä hiilifluoridia.

Säilytys

Kun kengät on puhdistettu ja käsitelty sään ja säilytyksen kestäviksi, kengät pakataan kesäteloille. Säilytän itse suurimman osan kengistäni kenkälaatikoissa. Kenkälaatikoihin pakattuja kenkiä säilytän sisällä, en vie niitä vintille tai varastoon. Sisällä kengät ovat turvassa kosteudelta ja suurilta lämpötilan vaihteluilta.

Yleensä laitan vielä kenkien sisälle paperitolloja, jotka pitävät kengät muodossaan. Saappaiden varsien sisälle sujautan sanomalehtikäärön, jotta varsi ei pääse menemään säilytyksessä ruttuun. Näin kengät pysyvät hyvässä kunnossa säilytyksen ajan, ja ne on kiva ottaa käyttöön seuraavana talvena.

Huollatteko Te kenkiänne säännöllisesti? Jos ette ole sitä aiemmin tehneet, niin näillä tuotteilla ja vinkeilläni pääsette jo hyvin alkuun.

5

(2) Kommentit

  1. Tarja says:

    Kenkien huolto on meillä miehen hommia ja eilen hän lopulta ryhtyi toimeen 😀 Tuossapa ne kaikki kengät odottavat eteisessä puhdistettuina laatikoimista ja varastoon viemistä. Selvä kevään merkki! Mä olen jo kerran käpsytellyt ballerinoilla ja näyttää siltä, että kelit tälläkin perällä alkaa olla siinä mallissa, että ballerinat saa laittaa jalkaan useamminkin. Ihanaa! 🙂

    1. Hei mahtavaa että miehesi hoitaa tuon homman! On siinä aina aika paljon hommaa, mutta lopputuloksen näkeminen heti on todella palkitsevaa! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.