Näöntarkastuksessa

tunnetila: tyytyväisyys

*Yhteistyössä Silmäasema*

Kävin pari viikkoa sitten Bulevardin Silmäasemalla näöntarkastuksessa. Näköni tarkastettiin edellisen kerran keväällä 2014, eli yli neljä vuotta sitten. Oli siis jo korkea aika käydä kartoittamassa muuttunut tilanne, ja tutkimassa optikon avustuksella missä tällä hetkellä mennään.

Sain neljä vuotta sitten silmälasit, joilla korjattiin pientä hajataittoa. Hajataiton korjaaminen vähentää silmien väsymistä, ja aluksi käytinkin lasejani lähinnä iltaisin sängyssä lukiessani. Sittemmin olen todennut keski-iän lähestymisen näkyvän ensimmäisenä silmissä, ja huomaan hapuilevani silmälasejani jatkuvasti, mm. tekstiviestejä lukiessani.

Lähinäön huonontuminen ja sen tarkastaminen jännittikin minua näöntarkastuksessa eniten. Ja näin se sujui.

Optikko: ”Seuraavaksi tarkistetaan lähinäkö. Kerro mitä rivejä näet tästä paperista lukea.”

Minä: ”Katsotaanpa… Juu, näen kyllä lukea nämä kaikki ihan hyvin.”

Optikko: ”Hetkinen hetkinen.. Laita se paperi lähelle, älä vie sitä noin kauas.”

Minä: ”Ai tähän vai, siis oikeasti näin lähelle? Apua, nyt näen selvästi vain tämän jättikokoisin kirjaimin kirjoitetun ylimmän tekstin! Kaikki muu on mössöä!”

Ja niinhän siinä sitten kävi, että uusissa laseissani on plussaa vaikka kuinka. Eikä siinä vielä kaikki. Pistettiin nimittäin kerralla kaikki uusiksi ja tilattiin minulle moniteholasit!

Olimme ensin tilaamassa akuuteimman tarpeeni mukaiset lähilasit, mutta sitten optikko kysyi mitä mieltä olisin moniteholaseista. Moniteholaseista! Jestas sentään, ei tässä sentään niiiiiiin vanhoja olla! ”Niitähän on niin vaikea käyttääkin. Ja tulee huono olo kun joutuu vilkuilemaan ylös ja alas.”

Juuri tätä ikäkysymystä ja vaikeakäyttöisyyden myyttiä kumotakseen optikkoni moniteholaseja minulle ehdottikin. Moniteholasit saadaan usein vähän varttuneemmalla iällä, ja silloin niiden käyttöön ottaminen on vähän haasteellisempaa.

Jos moniteholasit ottaa jo nuorempana, silloin, kun voimakkuusero kauko- ja lähinäön välillä ei ole vielä niin suuri kuin mahdollisesti jossain vaiheessa myöhemmin, niiden käyttämiseen on huomattavasti helpompi tottua.

Voin käyttää moniteholasejani pelkästään lähilaseina, mutta halutessani voin käyttää laseja myös jatkuvasti. Esimerkiksi työskentelyyn avokonttorissa nuo ovat kuulema oivalliset. Samoilla laseilla näkee omalle näytölle, mutta niillä voi katsoa myös huoneen toisessa päässä istuvaa työkaveria.

Lukulasit täytyy ottaa aina pois päästä kun piipahtaa jossain työpistelltään. Moniteholaseilla pärjää koko ajan. Kuulostaa kätevältä!

Monitehojen lisäksi linsseihini laitettiin Blue Control -pinnoite. Pinnoite suojaa silmiä digitaalisilta näytöiltä heijastuvalta valolta ja sen haitoilta.

Olen 100% varma, että iän lisäksi yksi syy huonontuneeseen lähinäkööni on puhelimen tuijotus. Puhelinta ei esimerkiksi kannattaisi missään nimessä selailla viimeisenä ennen nukkumaanmenoa, sillä näytön sininen valo haittaa yöunta. Puhelin on kuitenkin viimeinen asia, mitä katson joka ilta ennen nukahtamistani. Vähintään sen verran, että laitan puhelimesta herätyksen päälle.

Ehkäpä yöuneni eivät häiriinny jatkossa niin paljon kuin ennen, kun tulevaisuudessa katson puhelimen näyttöä Blue Control -pinnoitteen läpi.

Linssien valmistukseen meni pari viikkoa, ja viime viikonloppuna kävin hakemassa uudet silmälasini Silmäasemalta. Voi että nuo valitsemani ekologiset MonkeyGlasses -kehykset on hienot!

Optikkoni kehoitti käyttämään uusia laseja päivittäin, mutta ei hirvittävän pitkiä aikoja kerrallaan. Etenkin moniteholasien kanssa harjoittelussa voi mennä kuulema aikaa parisen viikkoa.

Testailin viikonlopun aikana lasejani innokkaana, mutta ihan vielä en ole sinut niiden kanssa. Etenkin läppärillä työskentely on uudet lasit päässä vielä hyvin hankalaa. Näyttö ja näppäimistö ikään kuin vääntyvät ja vääristyvät reunoilta heti kun en katso suoraan eteen. Tekstin kirjoittaminen läppärillä onnistuu kyllä, mutta kuvien käsittely on toistaiseksi mahdotonta tehdä lasit päässä.

Tekstareiden lukeminen ja kauas katsominen taas on ollut helppoa heti ensi hetkestä. Ehkä läppärini näyttö on juuri sellaisella etäisyydellä, etten tarvitse sen kanssa työskentelyyn laseja. Tai ehkä se on vain tottumiskysymys, ja tuo vääristymä poistuu laseihin totuttaessa…

Mutta voi vitsit että nämä uudet pokat on hienot! Jännittyneenä odotan kuinka nopeasti totun laseihin uusilla voimakkuuksilla, haluaisin nimittäin käyttää näitä koko ajan!

Onko Teille jo ehdoteltu moniteholasien hankintaa? Jos Teillä on jo monitehot, niin totuitteko niihin nopeasti?

6

(8) Kommentit

 1. Kay says:

  Tervetuloa keski-ikäisyyteen 🙂 Sain tammikuussa uudet lasit, jossa on jo vähän monitehoa eli linssiä alaspäin mentäessä miinukset lievästi vähenee. Minulla alkoi nimittäin olla ongelmaa nähdä lähelle silmälasit tai piilolasit päässä, kun olen likinäköinen. Nyt myös piilolinssit ovat sellaiset, joilla näkee myös lähelle. Kyllä vähän aikaa kakistelin, kun optikko alkoi monitehoista puhumaan. Sanoi myös, että monesti juuri näin päälle 4-kymppisenä muutoksia saattaa tulla aika nopeastikin.
  Mutta uudet lasit ja piilolinssit ovat aivan mainiot ja nyt en joudu ottamaan silmälaseja pois, että näen lähelle. Ja käsityötkin onnistuvat piilolinssien kanssa 🙂

  1. Hih, kiitos Kay! Miten tuo moniteho kuulostaakin niin vanhukselta? 🙂 Mutta hyvä me, ollaan tosi reippaita kun uskallettiin ottaa ne kaikesta mummuklangista huolimatta! 😀 On muuten upeaa, miten helposti nykyään hoituu miltei kaikki näköongelmat, ja että noita muutoksia saadaan tehtyä myös niin pikkuruisiin tuotteisiin kuin piilolinsseihin. Mahtavaa!

 2. Tarja says:

  Mulla on ollut monitehot jo useamman vuoden. Silmälääkäri oli ehtinyt pelotella, että mun haastavilla silmillä (eripariset, eritahtiset, taittovikaiset…) niitä tuskin oppii käyttämään, mutta ei ollut kyllä mitään ongelmia -todella nopeasti totuin niihin ja ovat olleet hyvät. Paitsi nyt pitäisi mennä taas silmälääkäriin, sillä tämä (köhöm) ikänäköosuus ei taida oikein enää riittää… Ajattelen nykyisin usein sitä, miten mahtavaa on, kun tällaisia apuvälineitä on nykyään olemassa ja kohtuuhintaan – entisvanhuiseen aikaan olisin ollut invalidi tällä näkökyvyttömyydellä! 🙂

  1. Siis juuri tämä Tarja! Ennen peloteltiin että lasien (etenkin monitehojen) ottamiseen tarvitsee käyttää rahaa 700€-1000€. Nykyään on tämän tästä ”saat kaikki -50% alella, niin linssit kuin kehyksetkin”. Noihin tarjouksiin kannattaa kyllä tarttua! Minullakin on aurinkolasien tarve ensi kesäksi. Sain uusien lasieni myötä etukupongin uusiin laseihin tai aurinkolaseihin. Käytän sen varmasti heti keväällä, kun uudet aurinkolasimallistot tulevat liikkeeseen.

   Ihana kuulla, että moniteholaseista on ollut sinulle hyötyä, ja että olet oppinut käyttämään niitä helposti. Silmäsi kuulostavat aika haastavilta, mutta kuten sanoit, on todellinen onni, että kaikenlaisia apuvälineitä on nykyään olemassa. Viime aikoina tapetille on nousseet silmälasien liäksi myös toiset apuvälineet, kuulolaitteet, ja Jenni Ahtiaisen niihin luoma uusi rouhea ja persoonallinen look. Ihan mahtava juttu tuokin!

 3. Minulla ei ole monitehoja, mutta muistan vielä kuin eilisen, miten kesti totutella silmälaseihin noin ylipäänsä, kun olin selvinnyt aika pitkälle ilman niitä. 😀

  1. Myös minulle silmälasien käyttöönotto on ollut haastavaa. Etenkin siksi, kun en aluksi koskaan muistanut edes omistavani niitä! 🙂 Tihrustin ja tihrustin jotian pientä tekstiä, ja manasin kun en näe mitään. 10 minuutin tuskailun jälkeen muistin omistavani lasit, ja kas, elämä helpottui heti. 🙂 Nykyään muistan ottaa lasit käyttöön jo aika hyvin.

 4. Minä sain ekat monitehot jo kaksi vuotta sitten. Optikko varoitti että tottumiseen voi mennä kuukausikin. No todellisuudessa tottuminen vei melkein vuoden. Optikkon ohje oli että vanhoja laseja ei saa enää käyttää vaan on vain sitkeästi käytettävä uusia vaikka tuntuisi oudolta.
  No, ei se ihan niin mennyt. Oli pakko aina iltaisin vaihtaa vanhoihin laseihin kun migreeni alkoi kolkutella pääkoppaa.
  Nyt kahden vuoden jälkeen en minä vieläkään ihan sinut noiden lasien kanssa ole, vaikka pystyn kyllä niitä käyttämään. Tarkkaa käsityötä tehdessä tai puhelinta selatessa joudun usein ottamaan ne pois sillä en näe tiittävän tarkasti lasit päässä. Samoin sienestys on hankalaa monitehot päässä kun päätä pitää kääntää todella voimakkaasti kumaraan että näkee maaston.

  Toivottavasti sinulla sujuu laseihin totuttelu paremmin kuin mulla!

  1. Voi jestas! Kuulostaapa vähän turhan haastavalta. Optikkoni kertoi Silmäasemalla olevan ”sadan päivän takuun”, eli jos en opi käyttämään monitehoja kolmen kuukauden kulessa, tai jos tuona aikana huomaan lasien hionnassa tms. olevan jotain muuta outoa, niin voin tuon ajan sisällä mennä takaisin liikkeeseen ja siellä katsotaan yhdessä mitä ongelmalle voidaan tehdä, vai haluanko palata takaisin lukulaseihin. Ajattelin ottaa tuosta palvelusta kaiken irti jos tuntuu, että en opi käyttämään laseja. Toivottavasti hankaluutesi lasien kanssa loppuvat pian, tai sitten vaan hylkäät nuo vanhat ja alat harkita uusien lasien hankintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.