Miten sulla on varaa? – Sananen rahankäytöstä

tunnetila: pohdiskelu

Törmäsin kuluneella viikolla tuttavaani, joka seuraa minua somessa. Hän oli lukenut edellisen postaukseni ja kauhisteli pieleen mennyttä luksusyötämme Kämpissä. Hän ihmetteli myös, miten minulla on varaa yöpyä hotellissa tämän tästä. ”Ei mulla olisi IKINÄ varaa!”

Aloimme vertailla kuukausittaisia kulujamme, ja pian totesimme, että kysymys on ainoastaan siitä, miten rahankäyttönsä priorisoi. Siitä, mikä on itselle tärkeää.

Tässä siis muutama juttu, jotka tulivat kulutustottumuksista keskustellessamme esiin. Mm. näiden asioiden avulla pidän kuukausittaiset kuluni minimissä, ja mahdollistan itselleni arjen pienet ylelliset hetket.

takki MyHaily’s*, pusero Marimekko, housut J.A.P, korvikset Lillan Helsinki*, laukku Marc Jacobs, tennarit Pomar*

En tilaa kotiin lehtiä, sillä en ehdi koskaan lukea niitä. Ei tilaa edes Hesaria tai sen maksullista verkkolehteä. Puhelimesani on ilmainen Ylen Uutisvahti -appi, joka kertoo minulle päivän tärkeimmät uutiset. Voin myös halutessani valita Uutisvahdista vain uutiset, jotka aiheiltaan kiinnostavat minua. Uutisvahdin lisäksi moni muu media (myös Hesari) tarjoaa ilmaista uutistarjontaa.

En käytä maksukanavia. En ole koskaan katsonut esimerkiksi Netflixiä tai HBO:ta. Ehdin katsoa niin vähän televisiota, että koen turhaksi kaikki ylimääräiset kuukausimaksut, vaikka ne olisivat pieniäkin. Tämä tyytyväinen veronmaksaja kääntyy tässäkin Ylen puoleen, ja kehaisee Yle Areenan valtavaa ohjelmatarjontaa.

Minulla ei ole Spotifyta (tai Deezeriä). Kuuntelen musiikkia pääosin radiosta tai YouTubesta, enkä ole kokenut tarpeelliseksi hankkia maksullisia musiikkipalveluita. Onhan se tietysti kätevää, että voi kuunnella musiikkia ilman mainoksia ja juuri niitä biisejä mitä haluaa, mutta toistaiseksi olen pärjännyt hyvin ilmankin.

En osta mitään osamaksulla. Jos tarvitsen esimerkiksi uuden puhelimen tai pesukoneen, ostan sellaisen, mihin minulla on sillä hetkellä varaa. Minulla ei ole maksettavana kuukausieriä elektroniikka tms. hankinnoista. (Toki tuo ei ole aina mahdollista jos tilillä ei ole yhtään puskuria, mutta pyrin laittamaan joka kuukausi sivuun sen verran rahaa, että minulla on aina jemmassa jonkin verran ns. pahan päivän varalle.)

Jos ostan esim. vaatteita verkkokaupasta, maksan ostoksen heti. Jos minulla ei ole varaa sillä hetkellä ostaa mitään, en osta. Jos taas ostan jotain isompaa (esim. matkat) Visalla, maksan laskun pois heti kun se on mahdollista. En halua maksaa yhtään turhia korkoja.

Etsin tarjouksia. En edes muista, koska olisin viimeksi yöpynyt hotellissa normaalihinnalla. Tuokin epäonninen Kämpin yö oli ostettu jo viime joulukuussa, kun bongasin joulutarjouksen Kämpin sivuilta.

Tuttavani laski yhteen hänelle kuukausittain tulevat laskut. Sillä summalla hän asuisi oikein mukavasti ainakin yhden yön kuukaudessa hotellissa.

Hän kuitenkin totesi, että hänelle hotelliyötä tärkeämpää on omat soittolistat, Netflix-marathonit ja tiettynä päivänä kotiin tupsahtava lehti. Ymmärrän häntä oikein hyvin! Mutta se, että hotelliyöpyminen ei olisi hänelle IKINÄ mahdollista, ei pidä paikkaansa.

Jokainen käyttäköön rahansa siten, miten parhaaksi näkee. Kunhan niistä saisi joka kuukausi lohkaistua edes pienen osan asioihin, jotka tuottavat itselle iloa!

Mihin asioihin Te panostatte arjessa ja missä asioissa säästätte?

Kuvat: Vilma

10

(15) Kommentit

 1. Mä oon just toi, jonka ”hotelliyöraha” pirstaloituu Netflix- ja Spotify-maksuun sekä pienempiin ostoksiin kuten naistenlehdet ja muut sälät. Jos joskus tahdon jonkin isomman jutun, lyön hanat kiinni noiden pienten virtojen osalta.

  Tää oli hyvä postaus! 🙂

  1. Kiitos Iina! <3 Sä voit ihan rauhassa satsata Netflixiin ja Spotifyhin, koska sulla on ystävänä kaltaiseni tarjoushaukka, joka poimii meille hotellietuja. Päästään Netflixistä huolimatta aina välillä viettämään vähän tyttöjen iltoja. 😀

 2. AnneVee says:

  Näillä vinkeillä säästäisi n. 18 euroa, joten kerrothan, kun näet joskus hotellitarjoukset Kamppiin sillä hinnalla!;)

  1. Anne se on KÄMP, ei Kamppi!!!! 😀 😀 Mutta joo, kiinnostavaa kuulla, että tässä maassa on muitakin joilla ei ole Spotifyta tai Netflixiä. Olen luullut että olen ainoa. 🙂

   1. AnneVee says:

    No varsinkaan Kämpissä en voisi tuolla hinnalla asua!? Mulla on siis Spotify (7,50€/kk) JA Netflix (9,90€/kk)! Mut lehtiä ei tuu, enkä osta mitään osamaksulla (enkä kyllä oikein muutenkaan, vaikka kuinka yritän!!).

    1. No niin, eli mä olen siis edelleenkin ainut ihminen jonka tiedän, jolla ei ole Spotifyta eikä Netflixiä. 😀 Mutta joo, ei tuolla 18€:lla joka kuukausi hotellissa asuta, mutta vuodessa se tekee jo yli 200€, ja sillähän saa jo ihan kivan hotellihuoneen. Mutta jos musiikki ja sarjat/leffat tms. on tärkeitä, niin ei ilman niitä kannata koko vuotta kärvistellä, jotta pääsee kerran vuodessa yhdeksi yöksi hotelliin. 😀

 3. Hyvä aihe, josta itsekin olen ajatellut kirjoittaa.

  Netflix meillä on -tosin jaamme sen appivanhempien kanssa, he katsovat arkisin päiväaikaan, me illalla, Hesarikin tulee. Luottokortilla ostan lennot ja hotelliyöt, mutta maksan luottokorttimaksut aina viimeistään eräpäivänä, usein aiemminkin eli korttien korkoja en maksa koskaan.

  En hae noutokahveja, en edes syö lounaita ulkona kun ystävät eivät työskentele lähellä eikä kollegoidenkaan kanssa pääse samaan aikaan. Toimisto-Nespressolla ja eväillä säästyy pitkä penni. Ulkonakin syömme harvakseltaan, harrastukset ivat edullisiä ja asumiskulutkin kohtuulliset. Näin riittävät keskituloisen rahoista matkoihin ja säästöönkin.

  1. Hyviä keinoja sinullakin Tuuli! Itsekään en noutokahveja hae, vaan hauduttelen teet ihan itse. 🙂 Meillä on aika isot asumiskustannukset, mutta oikeastaan mihinkään muuhun meillä ei rahaa kuukaudessa mene. Ei ole autoa tai muita isompia menoeriä. Jos ostan jotain, ostan yleensä laatua. Vaikka laatuun investointi on kerralla isompi, niin se kuitenkin tarkoittaa sitä, että jos kyllästyn vaikkapa vaatteisiin, niin kun ne on laadukkaita, saan niistä ihan kivasti rahaa kun myyn ne eteenpäin vaikka Zadaassa.

 4. Ellu says:

  Minä en myöskään tilaa lehtiä, en ostele edes irtonumeroita, enkä osta kirjoja. Nämä kaikki saa ilmaiseksi kirjastosta. En ole hankkinut myöskään maksullisia kanavia enkä musiikkipalveluita. Luen paljon kirjoja, joten aikaa ei ole juurikaan katsoa telkkaria ja musiikkia voi tosiaan kuunnella YouTubesta. Myös minä etsin haukkana tarjouksia. Esim. kosmetiikkaa ja lisäravinteita, joita käytän, saa usein tarjouksessa. Pitää vaan seurata. Ruokalaskuissa itsellä olisi pihistämisen varaa. Niin ja autoa ei minulla tällä hetkellä ole. Asumiseen vakuutuksineen ym. menee iso osa palkasta. Lisäksi minulla menee paljon rahaa lääkkeisiin ym. terveyden/sairaudenhoitoihin. Mutta nyt kun olen jättänyt shoppailun (heräteostokset) vähemmälle, niin rahaa tosiaan jää vähän ylimääräistä. Ei paljon, koska olen pienipalkkainen, mutta kuitenkin. Muistan hyvin ajan, jolloin rahat hädin tuskin riitti pihistelystä huolimatta, koska osa-aikatyön palkka oli niin pieni. Ja monilla voi olla ja onkin se tilanne, että rahaa ei priorisoinnista huolimatta jää yli mihinkään ylimääräiseen kivaan. Mutta usein miten voi valita ostaako jotain kivaa itselle vai säästääkö sitä jotain isompaa (kuten hotelliyötä) varten. Tämä(kin) oli tosi hyvä postaus ja olet hyvä esimerkki ja somevaikuttaja järkevällä kuluttamisellasi 🙂

  1. Voi miten ihana kommentti Ellu! <3 Kiitos sanoistasi! Ihanaa muuten että mainitsit kirjastot! Se unohtui minulta kokonaan. Minäkään en juuri osta kirjoja, enkä tilaa mitään kuukausittaista äänikirjasovellusta. Lainaan kirjoja kirjastosta ja kuuntelen podcasteja, jotka ovat ilmaisia (ainakin vielä toistaiseksi).

   Halusin tuoda tämän "pienistä purosta kertyy iso virta, jonne rahat saattavat hukkua" ajatuksen esille, koska tuttavani, jonka kanssa asiasta puhuin, ei edes ajatellut miten paljon kaikkia kuukausittaisia maksuja häneltä menee. Ajatuksena hänellä oli, että "mulla vaan ei ikinä olisi rahaa hotelleihin". Mutta kas, olisihan hänellä, jos vähän miettisi automaatiolla meneviä kuluja.

   Mutta oikeasa olet, joskus hotelliöihin ei ole varaa, vaikka kuinka pihistäisi ja venyttäisi senttiä. Joskus palkka ei vain riitä kunnolla edes elämiseen. Toivottavasti silloin nautinnot löytyvät toisaalta, vaikkapa näistä upeista kesäsäistä, joista voi nauttia edes hetken puistossa istuen, kirjastosta lainattua kirjaa lukien. Siinä on kerrassaan ilmaista iloa ja onnea!

 5. Viola says:

  Hyvä postaus Nina, lempeällä ja ymmärtäväisellä otteella :).

  1. Hih, kiitos Viola! <3

 6. Hanski says:

  Täällä on yksi 3-kymppinen jolla ei koskaan ole ollut mitään maksullisia tv-kanavia eikä spotyfyta. En tilaa lehtiä enkä osta niitä kaupasta. Telkkaria katson niin vähän, että mulle riittää hyvin se tarjonta mitä sieltä ilmatteeksi näkee. Kirjoja luen jonkun verran, mutta niitäkin saa ilmatteeksi koska meillä on töissä himo-lukijoita, he tuovat omia pokkareitaa töihin, josta niitä sitten saa lainata.
  Tällä hetkellä tuntuu että rahaa ei jää juurikaan ylimääräisiin juttuihin, koska erosin viime vuonna, ostin ensimmäisen oman asunnon ja noh, ne kulut ei ole yhden hengen taloudessa ihan pienet. Mutta tämäkin oli ihan oma valinta ja päätin että tämä tilanne kestää jonkin aikaa ja samalla nautin ihan suunnattomasti siitä että saan asua omassa asunnossa ja maksaa sitä ns. itselleni vuokran sijasta. Olen töissä sosiaali-ja terevysalalla, joten palkkain on jokseenkin pieni. Isoja kuluja tulee toki autosta, koska työmatka pääkaupunkiseudulle veisi autottomana 1h30min ja autolla 40min, en hetkeäkään ole miettinyt autosta luopumisesta, mutta sekin on valinta.
  Rahaa menee myös kolmeen koiraan, mutta se ilo ja hyvänolontunne mitä niistä saa, maksaa itsensä 100% takaisin. Tykkään liikkua luonnossa ja siellä se suurin osa vapaa-ajasta meneekin, ja ihan ilmatteeksi saa nauttia Suomen mahtavasta luonnosta. Ruokalaskuissa olen tehnyt säästöä, kun aloin tekemään viikon ruokalistat etukäteen, käyn myös kaupassa vain kerran viikossa jolloin ei tule ostettua turhuuksia. Teen kaiken ruoan itse ja leivon suurimman osan esim. leiivstä itse, myös myslit ym teen itse ja käyn tukussa ostamassa suurempia määriä kerralla josta myös tulee säästöä. Pidän myös exelissä taulukkoa tuloista ja menoista, olen kokenut tämän hyväksi koska sieltä nään selkeästi mistä pystyy vielä pihistämään. Tämä jopa vähän kokoukuttaa minua 😀 Vaikka tällä hetkellä joudunkin vielä maksamaan osamaksuja, niin näyttää siltä että vuoden loppuun meneessä nekin on maksettu, jolloin saan laitettua rahaa vähän säästöönkin, jolloin esim. matkat tai hotelliyöpymiset olisi taas mahdollisia.

  Ihmiset helposti sanovat ettei mihinkään ole rahaa, mutta juurikin priorisointi on se juttu. Pieniestä säästöistä ja valinnoista se lähtee. Moni ihminen ei vaan tyydy sellaiseen pitkän linjan ajatteluun vaan kokee, että jos jururi nyt ei ole varaa niin ei kannata edes yrittää säästää niitä pieniä summia.

  1. Todella hyvää pohdintaa Hanski! Olen itsekin Exceleiden laatija, ja tykkään seurata kulujani kuukausi- ja vuositasolla. Monta vuotta merkkasin ylös ihan kaiken mitä ostan, nykyään pidän listaa vain isommista menoeristä. Ja ymmärrän että excelöinteihin jää koukkuun, niin jään minäkin. 🙂 On tosi kiinnostavaa seurata kuluttamistaan! Kolme koiraa on varmasti iso menoerä, mutta voi että mäkin haluaisin kolme koiraa!!! <3 Vaikka ne vievät rahaa, niin mikään ei tuota sellaista iloa, kuin koirien kanssa arjen jakaminen. Koirat! <3

 7. Hyviä säästövinkkejä 🙂 Sitä ei usein hoksaakaan, miten paljon kaiken maailman tilauspalveluihin uppoaa rahaa… ne maksut kun vain häviävät tililtä. Itsekin olen heittänyt useimmat suoratoistopalvelut pois. Netflix on vielä, mutta ei sieltäkään oikein mitään katseltavaa löydä muuta kuin sattumalta. Mutta onpahan tekemistä, jos joskus ei ole mitään tekemistä 🙂 Hyvä, jos Yle Areenan tv- ja podcast-tarjonnan ehtii kuluttamaan. Ja sanomalehdethän ovat sujuvalle netin käyttäjälle täynnä eilisen uutisia. Joku erikoislehti tulee silloin tällöin tilattua, jos sattuu sopiva tarjous silmään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.