Pois sairastelukierteestä ruokavalion avulla?

tunnetila: pohdiskelu

Edellisessä postauksessani kerroin pötkötelleeni covidin kourissa viisi päivää ja toivoin pikaisesti parempaa vointia. Noh, pötköttely jatkui lopulta 10 päivää, enkä ihan vieläkään voi sanoa olevani kokonaan terve, vaikka sairastumisesta on jo yli kolme viikkoa. Välillä oloni on ihan normaali ja ehdin iloita taudin väistyneen, mutta sitten tulee taas takapakkipäiviä, jotka vievät sängyn pohjalle.

Olen miettinyt paljon jatkuvan kehon pienen tulehdustilan ja ruokavalion yhteyttä. Googlailujen jälkeen olen päätynyt niin moneen kertaa anti-inflammatorisesta ruokavaliosta kertoviin artikkeleihin, että olen alkanut miettiä olisiko sellaisesta minulle hyötyä.

Anti-inflammatorinen ruokavalio on jo nyt lähes omia ruokailutottumuksiani vastaava. Siinä suositaan esimerkiksi rasvaista kalaa, kuituja ja hapanmaitotuotteita, hedelmiä ja kasviksia, sekä terveellisiä rasvoja. Syön vaaleaa lihaa kerran, pari kuussa, punaista lihaa en ole syönyt yli kolmeenkymmeneen vuoteen, eli tuo puoli on jo aika hyvin kunnossa.

kylpytakki Voglia, tossut Terhi Pölkki

Ainoita juttuja, mitä ruokavaliossani tällä hetkellä on, ja mitä siinä ei saisi anti-inflammatorisessa ruokavaliossa olla, on oikeastaan valkoiset ”höttöjauhot” (esim. pasta), juustot sekä se hemmetin sokeri, jota niin kovasti rakastan. Voiko mikään olla yhtä hyvää kuin tuore pulla tai suklaalla päällystetty lakupallero?

Aloin miettiä tämän ruokavalion hyötyjä kun olin sairastanut viikon. En ollut nimittäin koko viikon aikana syönyt mitään makeaa, sillä outoa kyllä, mieleni ei tehnyt yhtään sokeria. Ainoat mieliteot joita minulla oli, oli kaikki vihreä. Söin päivittäin parsakaalia, parsaa tai broccoliinia, kurkkua, herneenversoja ja erilaisia salaatteja, vihreitä rypäleitä ja omenoita. Smoothiet, joita ostin kaupasta tai tein itse, olivat kaikki vihreitä. Aamuteenikin oli vihreää.

Viinirypäleet, tuoreet marjat, omenat ja pähkinät toimivat herkkunälkään ja naposteluun. Yhtenä päivänä yritin ottaa teen kanssa lempikeksejäni (Bastogne), mutten saanut alas niistä yhtäkään. Silloin totesin, että nyt elimistöni yrittää kertoa minulle selvästi jotakin.

Heti kun oloni vähän parani, läksin työmatkalle Tampereelle. Päivät menivät yhä terveellisten valintojen parissa, sillä kroppani vaati edelleen salaatteja eikä oikeastaan muuta tehnyt mieli, mutta illalla hotellille mennessäni sorruin taas ostamaan sinne suklaata. Ei sitä oikeastaan edes tehnyt mieli, mutta ostin sitä silti vanhasta tottumuksesta. Palkinnoksi rankoista opiskelupäivistä.

Olen alkanut pohtia pitäisikö aloittaa vaikka kuukauden testijakso, jonka aikana pyrkisin noudattamaan anti-inflammatorista ruokavaliota niin hyvin kuin pystyn. Teen töitä pääosin etänä kotoa, joten pystyn vaikuttamaan todella hyvin siihen, mitä milloinkin suuhuni laitan. Kotona ollessa toki tekee mieli myös herkutella normaalia enemmän (keksit iltapäiväteellä on työpäivän paras hetki), mutta jos varaisi jääkaapin täyteen marjoja ja hedelmiä, niin saisikohan niillä korvattua sokerisen herkun?

Kalliiksi tuollainen ruokavalio toki tulee. Lähtökohtaisesti kun voi todeta, että mitä terveellisempää, niin sitä kalliimpaa kaikki on. Esimerkiksi karkit vs. tuoreet marjat, tai limut vs. tuorepuristetut mehut, vanukkaat vs. smoothiet, suolapähkinät vs. suolaamattomat pähkinät jne. Onneksi kesä on täällä ihan pian ja kotimaisia vihanneksia ja marjoja alkaa saada edullisemmin.

Tämä ruokavalio kuulostaa ainakin omaan korvaa ihan järkevältä ja ennen kaikkea terveelliseltä. Ainut mikä siinä hieman mietityttää on nuo hapanmaitotuotteet. Olen niin moneen kertaan kuullut maitotuotteiden aiheuttavan kehossa tulehdusta, aknea ja ties mitä muuta. Ehkä tuo hapattaminen on se juttu, joka on tässä enemmän hyödyksi kuin haitaksi.

Jos joku Teistä on testannut esim. anti-inflammatorista ruokavaliota johonkin vaivaan, niin olisi kiva kuulla oletko saanut siitä apua.

5

(9) Kommentit

  1. Merikukka says:

    Moikka pitkästä aikaa 😁. Kyllä, minulla on kokemusta. Sairastan endometrioosia ja ruokavaliolla on iso merkitys lääkityksen ohella. Jos syön sokeria tai viljoja, kipuja tulee enemmän. Välttelen sokeria, gluteeniviljoja ja maitotuotteita. Suosin luomulihaa ja luomuhedelmiä (hedelmiäkin syön aika vähän, koska näissä on myös paljon hiilareita). Tuoremehuja en myöskään juo, koska ovat verrattavissa limsaan. Itse asiassa sokeria vielä pahempi tulehduksen aiheuttajia ovat kasvisöljyt. Erityisesti kasvisöljyssä korkeassa lämpötilassa paistetut/friteeratut hiilihydraattipitoiset ruoat. Tästä yhdistelmästä syntyy jokin yhdiste (en muista nimitystä), joka aiheuttaa tulehdusta. Immuunijärjestelmää voi parantaa ruokavaliolla. Sokerikoukusta (mulla erityisesti sipsikoukusta) on kyllä vaikeaa päästää, mutta jos olet sitkeä, siitä pääsee eroon. Ja mitä pidempään olet ilman sokeria, sitä vähemmän sitä tekee mieli. Mainitsit terveellisen ruoan kalleuden, mutta eikö parempi laittaa rahaa nyt omaan hyvinvointiin, kuin jälkeenpäin lääkkeisiin. Tsemppiä kokeiluun!

    1. Moikka Merikukka! Onpa kiva kuulla sinusta!! <3 Hienoa kuulla, että olet pystynyt ruokavalion avulla vaikuttamaan hyvinvointiisi. Mä en ole oikein ikinä pystynyt syömään mitään friteerattua tai uppopaistettua. Niistä on tullut mulle aina kamala olo. Mä en siis esim. tykkää sipseistä enkä syö ranskalaisia tms. rasvaista. Sen on mulle kroppa kertonut siis jo vuosia, että rasvassa paistaminen ei sovi mulle. Mutta pullista ei ole tullut vielä koskaan paha olo, eli ne on ollu hyviä mun ruokavaliooni. 😀 Mutta siis niin hyvä pointti tuo omaan hyvinvointiin panostaminen jo ennen, eikä vasta sitten, kun olisi lääkkeiden paikka. Kiitos tsempistä, taidan aloittaa kokeilun jo huomenna!

  2. Itse asiassa joo! Kokeilin sitä puolisen vuotta enkä ole koskaan voinut niin hyvin. Ei kolottanut, en sairastellut, pursuin energiaa. Tiedätkin mun himon superhappamiin viherjuomiin, se alkoi tuolla kaudella.

    Sitten tuli korona ja vietin 3vk sohvalla jäätelöä ja muita herkkuja syöden. Sillä tiellä ollaan edelleen ja olo on sen mukainen. Mä voin lähteä mukaan kokeiluun vertaistueksi? ❤️ (Mulle pahinta on jättää sipsit.)

    1. Oi miten ihanaa Iina! Lähdetään tähän yhdessä! <3 Mä laitan sulle viestiä niin suunnitellaan meille hyvä setti. Johon kuuluu tietty viikoittaiset vertaistapaamiset lenkin merkeissä. Ja lenkin jälkeen voidaan käydä teellä, mut nyt ei oteta pullaa. 😀

  3. Kikka says:

    Makin oon yrittany vahentaa sokeria ja suolaa. Oon ollu vahan parempi, mutta suklaan ja sipsien himo iskee aina kun oon saanu jonkun jutun paatokseen ja sitten haluun ottaa iisisti ja ”palkita” itteeni. Mutta oon paattany etta pikkusetkin muutokset on hyvia ja etta jos repsahdan, seuraava paiva on taas uus paiva. Maitotuotteet on tosiaan mulla aiheuttanu aknee (meni ikuisuus ennenkun tajusin yhteyden), mutta kefir tuntuu sopivan hyvin. Se on semmonen viilin tapanen mutta juoksevampi ja koska se on hapatettu, siina pitas olla hyvia probiootteja. Laitan siihen marjoja, chia ja flax seeds, ja vahan muroja (sokerisia, heh :). Ehka sita myydaan Suomessakin?

    Tsemppia sulle kokeiluun — hyva idea!

    1. Siis Kikka, mulla on just toi sama itsen palkitseminen! Ihan niin kuin tuolla Tampereella tämän kirjoituksen esimerkissä. Mun ei edes tehnyt siellä mieli illalla suklaata, mutta silti makasin hotellihuoneen ihanassa sängyssä ja mässytin suklaata vain siksi, koska oli ollut ”rankka koulupäivä ja ansaitsin jotain kivaa”. Tuosta kierteestä täytyy päästä eroon!

      Kiitos tosta kefir-vinkistä! Ainakin Valio näyttää valmistavan sitä täällä Suomessa. Sehän kuulostaa olevan aika ihmetuote! Täytyypä ostaa testiin.

  4. […] viime postauksessani muutosta ruokavaliooni. Olen ollut jatkuvassa sairastelukierteessä jo puolitoista vuotta ja yksi […]

  5. Itse asiassa en, en ole kokeillut, mutta postauksesi luettuani lähdin tutkimaan lisää aiheesta. Ja tuntuu siltä, että omassakin tapauksessa siitä olisi hyötyä. Ainakin itse tunnen, että leivät ja pastat, erityisesti vaaleat, aiheuttavat ongelmia, sokeria syön tosi vähän, mutta siitäkin tulee epämääräinen olo. Ehkä tästä olisi apua jokapäiväiseen jaksamiseen minullekin. Kiitos tästä kirjoituksesta!

    1. Kiva jos sait postauksesta inspiraatiota! Omilla ruokavalinnoilla voi vaikuttaa yllättävän paljon omaan hyvinvointiin. Pienetkin teot ovat tärkeitä, eikä kaikkea tarvitse muuttaa, ainakaan kerralla, jos niin ei halua. Toivotaan että juuri arjen jaksamiseen ruokavalion muokkauksesta olisi hyötyä sinullekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.