Kaiken takana sittenkin raudan puute?

tunnetila: pohdiskelu

En jaksaisi koko ajan vatvoa täällä näitä sairastelujani, mutta jos nyt tämän kerran kirjoitan siitä vielä muutaman sanan. Olen nimittäin saanut Teiltä useita viestejä, joissa olette kyselleet miten voin. KIITOS ihan jokaiselle kysyjälle. Tuntuu tosi kivalta että välitätte. <3

Jos ihan totta puhutaan, niin vointini sahaa edelleen ees taas. Aina välillä on päiviä, jolloin tunnen olevani jo terveiden kirjoissa, mutta sitten taas yhtäkkiä lämpö nousee ja makaan sängyn pohjalla kroppa totaalisen vetämättömänä. Näin kävi viimeksi perjantaina.

Ruumiinlämpöni nousee ihan yhtäkkiä 37,3 asteeseen ja pysyy siinä monta päivää. Tuo pieni lämmön nousu sattuu koko kroppaan, sillä normaalilämpöni on paljon tuota alhaisempi. Usein toivon, että kunpa minulle tulisi kunnollinen 39 asteen kuume ja veisi kerralla pöpön pois. Pitkään kestävä lämmönnousu on kuin taitavin kidutustekniikka, jolla ihminen saatetaan pois tolaltaan hitaasti mutta varmasti.

En edes muista kuinka monta kertaa viimeisen puolentoista vuoden aikana on käynyt niin, että selviän kunnialla työviikosta, mutta perjantaiaamuna vapaapäivän koittaessa olen niin puhki, että makaan lopulta sängyssä koko viikonlopun. Maanantaina jaksan taas kolmen päivän levon jälkeen ahkeroida neljä päivää, mutta sitten taas nukun kolme päivää. Aivan hemmetin rasittava kierre!

pellavatakki Hulmu*, pellavapusero Archetype, hamppuhousut KaijaWear*, kassi Miela*, tennarit Pomar*

Viime viikkoina olen vähentänyt selkeästi sokerin käyttöä. Tarkoituksenani on sokeria vähentämällä vähentää kehossa jylläävää pitkittänyttä tulehdustilaa. Lupaavan alun jälkeen olotilani on tasaantunut, enkä enää huomaa olossani juurikaan eroa vanhaan. Jatkan nyt kuitenkin lisätyn sokerin vähentämistä, sillä ei siitä varmasti haittaakaan ole.

Yksi asia joka on viime viikkojen aikana parantanut oloani massiivisesti, on nestemäinen rautavalmiste Salus Floravital. Sain ensimmäisen Salus pullon taannoin testiin, ja nyt olen ostanut sitä jo kolme pullollista lisää. Etenkin kahden ensimmäisen viikon aikana olin kuin eri ihminen, kun otin nestemäistä rautaa kaksi shottia päivässä. Tunsin piiiiiitkästä aikaa olevani taas oma itseni.

Moni teistä on vointiani kysellessään kysynyt onko minulta koskaan mitattu ferritiini, eli varastorautatasot. Moni on epäillyt, että jatkuvasti sairaana olemiseni ja voimattomuuden tunne johtuvat juuri kehoni vähäisistä rautavarastoista.

Minulla on aina ollut ihan hyvä hemoglobiini, mutta puolitoista vuotta sitten kun tämä sairastelukierre alkoi, hemoglobiinini romahti yhtäkkiä anemian tasolle. Lääkäri totesi, että juuri sairastamani k-infektio tekee tuota, ja kehotti, että alkaisin rautakuurille.

Yritin silloin syödä kahta rautavalmistetta, mutta vatsani ei kestänyt rautaa ollenkaan. Kahden testaamani rautavalmisteen jälkeen ajattelin, että ei ole olemassa minulle sopivaa rautavalmistetta ja lakkasin ajattelemasta anemiaani tai heitteleviä rauta-arvojani. Ferritiini minulta kuitenkin silloin mitattiin ja se oli 34. Lääkärini mukaan tuo arvo oli ihan hyvä. (Viitearvot lääkärini mukaan menevät niin, että alle 30 on huolestuttavaa, 30-50 ihan ok ja kaikki siitä yli menevä on hyvä.)

Nyt olen kuitenkin saanut useilta teistä huolestuneita viestejä kun olen kertonut ferritiinini olevan 34. Yksi Teistä totesi: ”Anteeksi vaan, mutta 34 on ihan paska arvo!” Toiselta sain seuraavat viestit: ”Ai sulla on ferritiini 34? Toi on olematon arvo. 200 on naisen normi arvo ja alle 50 on periaatteessa olematon, koska se vetää sitä varastoa tyhjilleen koko ajan. Eli kun varastoon saa vaan pienesti rautaa, vetää keho sen tyhjilleen ja sit se vaan pumppaa ees taas. 34 on siis käytännössä nolla.”

Nuo molemmat kommentit sain ihmisiltä, joille on annettu useammankin kerran rautainfuusio (=rautaa suoraan suoneen), kun varastoarvot ovat olleet jatkuvasti nollilla ja samalla myös esim. arjessa jaksaminen on ollut suorastaan mahdotonta. He siis todella tietävät mistä puhuvat.

Olenkin nyt päättänyt ottaa kuurinomaisesti nestemäistä rautaa muutaman kuukauden, ehkä jopa puolen vuoden ajan, ja katsoa vaikuttaako se olooni kohentavasti. Loppuuko lämpöily ja palautuuko jaksaminen? Toivon niin kovasti, että kesän lämpö, auringon valo, edessä siintävä kesäloma ja kunnon rautatankkaus saisivat oloni paremmaksi.

Totesin juuri eräälle ystävälleni, että ”Onneksi olen tällainen ”selviän mistä vaan ja hemmottelen itseäni arjen pienillä jutuilla”-tyyppi. Olen miettinyt, että jos olisin luonteeltani yhtään erilainen, niin olisin varmaan jo todella masentunut”.

Vähän tuon kommenttini jälkeen luin, että suurin osa raudan puutteesta hoidetaan masennuksena. Lääkärit määräävät masennuslääkkeitä, vaikka todellisuudessa ihmisten mieliala ja jaksaminen parantuisivat, jos vain rautavarastot saataisiin kuntoon.

Onko Teiltä mitattu koskaan ferritiiniä? Olivatko arvot matalalla? Jos Teillä on kokemuksia aiheesta, ettekä halua jakaa niitä kaikkien nähtäville, niin minulle voi laittaa myös sähköpostia. Olisi kiva kuulla, miten Teillä on alhaisia rautavarastoja hoidettu, ja etenkin onko muutosta parempaan saatu aikaan ilman rautainfuusiota.

11

(12) Kommentit

  1. Annamari says:

    Mulla ferritiini oli 8 2018 ja siitä lähtien oon rautaa syönyt. Arvo on noussut max 70 ja sitten taas laskenut. Mun nykyinen lääkäri on hematologi ja yrittää saada arvon aluksi 100 ja siitä sitten ylemmäs. Sairastuin koronan jälkeen long covidiin ja oon sinnillä jaksanut pakollisia asioita ja makaan kaiken vapaa ajan koomassa. Suomessa long covidia ei osata lainkaan hoitaa ja raudanpuute anemiaa vähätellään muoti ilmiönä.

    1. Voi itku Annamari miltä tilanteesi kuulostaa! 🙁 Myös minulle on annettu vuoden omituisen sairastelun ja voimattomuuden jälkeen long covid -diagnoosi. Nyt aloin miettiä, että onko kaiken voimattomuuden ja kuumeilun takana sittenkin covidin aiheuttama rautavaje. Toki sekin saattaa olla long covidin diagnoosiin luokiteltu oire.

      Toivottavasti jaksat sinnitellä kaiken sairastelun keskellä ja löydät iloa päiviisi. Tiedän, että se on välillä todella vaikeaa, mutta ei auta kuin pitää yllä toivoa paremmasta. Kaikkea hyvää sinulle Annamari ja kiitos kun jaoit kokemuksesi! <3

      1. Annamari says:

        Kiitos sinulle ja kiitos tästä postauksesta.

        1. <3

  2. Kepa says:

    Ei ole omakohtaista kokemusta, mutta äitini matalaa mielialaa hoidettiin tuloksetta masennuslääkkeellä syksyn ja talven yli kunnes eri lääkäri mittautti rauta-arvot. Matala ferritiinihän sieltä paljastui ja lisäraudan myötä alkaa taas valoa näkyä.

    1. No siis just tämä!!! Miten moni syö turhaan masennuslääkkeitä, kun niitä määrätään nykyään todella moneen oireeseen. Ja sitten taas masennuslääkkeitä tarvitsevat eivät pääse hoitoon. Voi itku tätä maailmaa! 🙁 Onneksi jotkut lääkärit ymmärtävät alhaisen raudan aiheuttamat oireet ja tutkivat niitä. Hyvä kuulla että äitisi tilanne on nyt parempaan päin!

    2. miumau says:

      Minulla sama tilanne, mutta lapsen kanssa: 13v oli aikanaan tosi apea ja laitoin sen murkkuiän piikkiin. Apeus kuitenkin jatkui ja jatkui, jonka jälkeen mittautimme ferritiinin – se oli 19. Siitä rautaa napaan ja tyttökin piristyi 🙂 Minulla on aina hb ollut yli 150, mutta ferritiini oli mitattuna 24. Henkisesti tuo ei vaikuta, mutta väysymykseen kyllä. Tsemppiä Nina <3

      1. Kiitos tsempistä miumau! <3 Sitä kyllä tarvitaan tässä todella ikävässä sairastelukierteessä. Hyvä kuulla että tyttärellesi löytyi apu ja vointinsa on nykyään jo parempi. Kunpa löytyisi itsellekin nyt pidempiaikaista apua tuosta nestemäisestä raudasta.

  3. On aina vähän hassua, kun terveysasioita kommentoidaan mutulla. Ferritiinin viitearvo eli normaali arvo on 10-150 (15-125 toisessa lähteessä), eli ihan hyvin olet sen sisällä. Tietenkin me kaikki reagoimme eri tavalla, ja ehkä olosi kohentuu vähän korkeammalla tasolla, mutta ei saisi ketään lähteä pelottelemaan ”olemattomilla” arvoilla tai ”naisten normaalilla”, joka on viitearvojen ulkopuolella.

    1. Ihan hyvä kommentti Annika! Jokainen keho toimii eri tavalla ja reagoi kaikkiin muutoksiin omilla tavoillaan, mutta minusta on silti ollut kiva kuulla ihmisten erilaisia tarinoita. Pelottelu on tietysti eri asia, mutta onneksi en ole ihmisten kommenteista pelästynyt. Olen saanut paljon perspektiiviä omiin tuntemuksiin useilta ihmisiltä saamistani kommenteista.

  4. […] blogistani poissa, mutta sitten taas toisaalta olen kertonut täällä välilevyn pullistumista ja raudan puutteesta, sekä vaikkapa geenitestien tuloksista. Ja nuo jos mitkä ovat henkilökohtaisia […]

  5. […] poskionteloissa vihlo yli vuoden siellä tuntunut paine, ampaisen kiireellä keittiöön ja otan joka aamuisen rautashotin ja vitamiinit. Äkkiä pillerit naamaan, jotta olo ei ehdi […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.