Uutta ja vanhaa Tallinnassa

PR-matka Tallink Silja, Viking Line,
Eckerö Line, Visit Estonia & Visit Tallinn

tunnetila: ihastus

Lähes helteinen Tallinna hemmotteli meitä, kun vietimme siellä alkuviikosta hienolla porukalla upean kaksipäiväisen pressimatkan. Reissun aikataulu oli napakka, ja ehdimme nähdä ja kokea Tallinnassa paljon hienoja juttuja. Kaikista hienointa minusta oli kuitenkin se tapa, millä meistä pidettiin reissussa huolta.

Matka oli järjestetty yhteistyössä kolmen varustamon (Tallink Silja, Viking Line ja Eckerö Line) kanssa, ja jo tuo oli minusta superhieno juttu. Ystävyys ja yhteistyö kolmen kilpailevan yrityksen edustajien välillä oli saumatonta, ja kun päämäärä oli kaikilla sama, oli tunnelma ihan huikea. Tähän kun lisää vielä ihanan Siljan, joka kierrätti meitä Visit Tallinnan toimesta kahden päivän ajan, niin reissusta muodostui täydellinen!

Ehditte jo kysellä Instagramin puolella minulta vinkkejä tuleville Tallinnan reissuillenne, joten täältä pesee muutama tällä reissulla hyväksi havaittu vinkki!

Miten mennä Tallinnaan?

Tallinnaan mennään tietysti laivalla, sillä mikään ei vie niin nopeasti pois arjesta ja saa mieltä viritettyä reissun tunnelmaan, kuin muutaman tunnin laivamatka!

Tallink Siljalla on mielestäni upeimmat laivat. Esim. uusin My Star tuo laivamatkailuun pientä ylellisyyden tuntua ja huikeat ostosmahdollisuudet.

Eckerö Line taas tarjoilee niin herkullisen buffan (kuvia ruokaosiossa alla), että oksat pois! Pienet annokset on huolella tehty, aasialaiset maut vievät kielen mennessään ja jälkiruokabuffasta löytyneet karpalot kinuskikastikkeella kruunasivat aterian. Kuriositeettina mainittakoon, että Eckerö Linellä meitä emännöi buffassa Jaana, joka toimii myös tasavallan presidentin hovimestarina!

Viking Line puolestaan saa minulta plussaa erinomaisesta laivan shampanjasta (jota ostin myös kotiin tuliaisiksi) ja risteilyiden hintatasosta.

Vinkki! Reissuja varatessa kannattaa tarkistaa millaisia hotellipaketteja varustamot tarjoavat. Yleensä laiva+hotelli -paketit tulevat edullisemmaksi, kuin niiden erikseen varaaminen. Tällä kertaa yövyimme vastikää remontoidussa Tallink City Hotellissa.

Mitä tehdä Tallinnassa?

Tallinnan vanha kaupunki on monille tuttu, mutta viime vuosina suuri osa turisteista on löytänyt Tallinnasta myös uusia puolia Telliskiven ja Noblessnerin suunnalta. Näitä alueita suosittelen edelleen, onhan Telliskivessä upea Fotografiska, jonka vaihtuvat näyttelyt ovat todella maailman huippuluokkaa, sekä ihania baareja, ravintoloita ja pieniä butiikkeja vieri vieressä. Viime kesänä satuimme paikalle myös ulkoilmakonserttiin, joka järjestettiin Telliskiven aukiolla. Oli superkiva kuunnella virolaisia bändejä!

Tällä reissulla pääsimme tekemään Telliskivessä myös vähän spesiaalimpia juttuja. Osa pressiporukastamme osallistui nimittäin työpajaan, jossa valmistettiin muoviroskaa sulattamalla käyttöesineitä (mm. korttikotelo ja korvikset), ja toinen puoli porukasta teki itselleen Helge Kodun järjestämässä työpajassa vartalovoiteet (kuvasarja alla).

Noblessnerissa taas on koko perhettä kiinnostava museo Proto (vähän kuin paikallinen Heureka), jossa päänsä saa pyörälle vierailemalla erilaisissa virtuaalimaailmoissa. Jos taas saunominen ja meressä uiminen kiinnostaa, niin meren rannalla sijaitseva Iglupark saunoineen ja paljuineen on ihan must kohde!

Jos Telliskivi ja Noblessner ovat kaupunginosina teille jo tuttuja (löydätte lisää vinkkejä Tunnetilan IG:stä Tallinna -kohokohdista), niin tulevalla reissulla suosittelen palaamaan takaisin vanhaan kaupunkiin, ja suunnistamaan lähes kaupungin korkeimmille kohdille Niguliste museoon.

1200-luvulla perustettuun kirkkoon rakennettu museo saa haukkomaan henkeä moneen otteeseen. Ensin henki on salpautua vanhan kirkon upeasta interiööristä. Kirkossa on niin paljon kaunista nähtävää! Seuraavan kerran henki on salpautua kivutessa kirkon torniin vanhoja kapeita kiviportaita. Onneksi juuri valmistuneella hissillä pääsee myös ylös, jos portaiden kapuaminen ei kiinnosta. Kolmas kerta kun museovierailulla tulee haukottua henkeä, on kirkon tornista näkyvä maisema. Jestas sentään! Tornin isoista ikkunoista näkyy kirkkaalla säällä lähes Suomeen!

Kauniilla säällä suosittelen lämpimästi kävelemään, tai hyppäämään ratikkaan (1 ja 3), joka vie Kadriog-puiston suuntaan. Puistoa alettiin rakentaa 1700-luvun alussa, ja vielä tänä päivänä se on upeassa loistossaan. Puiston alueella on useita museoita, esim. modernia rakentamista edustava taidemuseo KUMU, jossa on tullut vierailtua useammankin kerran.

Puiston toisella laidalla sijaitseva Kadriogin taidemuseo oli tämänkertaisen matkamme yksi pääkohteista, ja kiva niin, sillä täällä vierailin nyt ensimmäistä kertaa. Todella viehättävässä rakennuksessa on perusnäyttelyiden lisäksi vaihtuva näyttely, joka tänä kesänä on keskittynyt suomalaiseen modernistiseen taiteeseen.


Vinkki! Jos aiot Tallinnan matkallasi käydä useammassa museossa ja matkustaa julkisessa liikenteessä, kannattaa ostaa Tallinn Card. Kortteja myydään 1, 2 ja 3 päivän reissuille.

Missä syödä Tallinnassa?

Tallinna on täynnä hyviä ravintoloita, ja niitä tuntuu tulevan koko ajan lisää. Vanhat suosikkini, kuten Lore Bistro, pitävät varmasti edelleen pintansa, mutta tällä kertaa koin niin ihania herkkuhetkiä Kogu Pagar ja Resto -ravintolassa, että sitä on pakko suositella Tallinnan ravintolamaailman uutena tulokkaana. Jos mielit Koguun syömään, suosittelen tekemään pöytävarauksen etukäteen.

Edullisempia, lounashenkisiä ravintoloita löytyy joka makuun viime kesänä valmistuneesta Viru keskuksen ravintolamaailmasta. Kävin siellä syömässä jo viime kesänä heti ravintolamaailman avauduttua, ja myös tällä kertaa suunnistin lounaalle samaan paikkaan kuin viimeksi. Halusin nimittäin maistaa jälleen F. Burgerin innovatiivisia burgerherkkuja. Viimeksi söin hampurilaisen, jonka sämpylä oli korvattu suurella porttobellosienellä. Tällä kertaa sämpylän asemaa toimitti avocado (kuva alla). Aina niin hyvää ja vähän erilaista!

Jos kahvihammasta kolottaa tai jälkkäriä tekee mieli, voi Viru keskuksen Food Hallista napata makeannälkään täydellisen pavlovan. Jos taas kahvihetkeen kaipaa tunnelmallista ympäristöä, kannattaa antaa askeltensa viedä vanhassa kaupungissa sijaitsevaan Maijasmokk -kahvilaan (kuva kahvilasta yllä). Maijasmokk on Tallinnan vanhin kahvila. Kahvila on avattu vuonna 1864. Kahvilan yhteydessä on myös marsipaanihuone, jossa maalataan marsipaanifuguureita käsin erittäin taidokkaasti.

Tässäpä muutamia vinkkejä, jos Tallinnaan matkustaminen kiinnostaa! Ja miksei kiinnostaisi, Tallinna kun on yksi upeimpia ja monipuolisimpia paikkoja, minne pääsee Suomesta parissa tunnissa. Itse olen viime vuosina vähentänyt lentämiseni lähes minimiin, joten Tallinna on siksikin hyvä ja ekologisempi matkakohde. Suomen rajojen ulkopuolella kun tekee kuitenkin aina silloin tällöin mieli käydä haistelemassa uusia tuulia!

7

(6) Kommentit

  1. Johanna says:

    Kiitos vinkeistä Nina! En ole vielä varma mennäänkö kesällä Tallinnaan vai Tukholmaan, mutta myös mä rakastan laivoja, joten laivalla mennään, ei lennetä. 🙂

    1. Jee, kiva jos vinkeistä on hyötyä! Mä haluaisin kesällä Tallinnan lisäksi myös Tukholmaan ihan pidemmäksi aikaa, mutta pariskuntamme toinen osapuoli valitsee AINA Tallinnan eikä halua ikinä Tukholmaan. 😀 Eli uusi matka Tallinnaan taitaa olla taas kohta tiedossa!

  2. Tallinnaan on aina ihanaa palata. Hyvin monipuolinen, kiehtova kaupunki, jossa on jokaiselle jotakin.

    1. Just näin Nadine! Vaikka Tallinna on lähellä, vain parin tunnin laivamatkan päässä, niin sen kulttuuri ja arkkitehtuuri ovat hyvin erilaisia Suomeen verrattuna. Aina tulee olo, että on käynyt reissussa jossain tosi kaukana Euroopan laidalla. 🙂

  3. Tallinna on kyllä kiehtova kaupunki ja Viroon pitäisi ylipäänsä tutustua paremmin, muutama reissu on vienyt Tallinnaan ja Pärnuun vuosien mittaan. 😊 Useimmiten Tallinnassakin käy vaan päiväreissulla, vaikka nähtävää riittäisi useammallekin päivälle. ^^

    1. Siis ah Pärnu!!! Sekin on niin ihana paikka! Olen käynyt siellä syksyllä, ja voi että ne kilometrien mittaiset hiekkarannat jäivät houkuttelemaan… Mutta joo, se on kyllä jännä, että Tallinnassa piipahtaa helposti lyhyillä reissuilla, vaikka siellä riittäisi näkemistä ihan reilusti viikonkin lomalle. Yhtenä päivänä museoita ja kahviloita, toisena kylpylää ja ihania hoitoja, kolmantena kirkkoja ja gallerioita, neljännelle päivälle mahtuisi vielä yleistä hengailua ja shoppailua. Ah! <3 Mutta toisaalta, kyllä päivässä tai parissa ehtii jo aistia tunnelmaa ihan mukavasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.