Vehnätön helmikuu

tunnetila: jännitys

eroon vehnasta2

Viime viikolla kipeänä sängyssä pötkötellessäni minulla oli hieman normaalia asiapitoisempaa flunssaluettavaa. Sain Atena -kustannukselta luettavakseni arvostelukappaleen uutuuskirjasta Eroon vehnästä (William Davis)*. Jo pelkän johdannon luettuani olin päättänyt että aion kokeilla vehnätöntä elämää. Sivun 37 jälkeen soitin siskolleni ja sovimme yhdessätuumin pitävämme vehnättömän helmikuun.

Vaikken kannata mitään totalitarismia tai minkään täysin kieltämistä (en pysty pitämään edes viikossa yhtä karkkipäivää kun alan heti haaveilemaan karkeista päivittäin), olen täysillä mukana vehnättömässä kokeilussa. Vehnättömyyden terveysvaikutukset ovat Davisin (amerikkalainen sydäntautilääkäri) mukaan niin huikeita että en voi olla testaamatta miten tuo yhden viljan pois jättäminen sopisi minulle. Varsinkin kun kärsin monista Davisin kirjassaan luettelemista vehnän (mahdollisesti) aiheuttamista oireista mm. ihottuma ja nivelkivut.

Davis on määrännyt yli kaksituhatta potilastaan vehnättömälle dietille ja dietin aikana ihmiset ovat laihtuneet, ihottumat, vatsaongelmat ja nivelkivut ovat poistuneet ja jopa diabetes on parantunut. Kuulostaa aika uskomattomalta. Davis väittää myös, että täysjyvävehnäleipä nostaa verensokeria enemmän kuin valkoinen sokeri. Tämä taas aiheuttaa sokeritasapainon nopean heittelyn ja aiheuttaa jatkuvaa näläntunnetta ja ahmimista.

En heti ensikuulemalta niele ihan kaikkea mitä Davis kirjoittaa, joten paras tapa varmistua päätelmien paikkansapitävyydestä on testata ruokavaliota itse. Ajattelin, että ruokavalioni ei vehnästä luopumisen vuoksi juuri muutu (en syö arjessa esimerkiksi vaaleaa leipää, en pullia tai keksejä), mutta kun tutkailin päivittäin syömäni ruisleivän raaka-aineita törmäsin heti ensimmäisenä vehnäjauhoon. On se nyt kumma kun ruisleipäkin tehdään nykyään pääosin vehnäjauhosta! Onneksi vehnättömiä ruisleipiä löytyi lähikaupasta monta laatua ja olipa pienessä kaupassa myös kokonainen gluteeniton ruokaosasto josta löysin mm. spagettia ja pastaa ja gluteenittomia jauhoja leivontaan.

eroon vehnasta1

Olen tulevan kuukauden kokeilusta todella innoissani ja toivon oikeasti että vehnättömyydestä löytyisi apu kipuilevaan polveeni. En tiedä ehtiikö kuukauden kokeilu saada aikaan pysyviä tuloksia, mutta jos homma tuntuu toimivan niin miksi palata takaisin vehnään kuukauden jälkeen? Kalliiksi tämä kyllä tulee jos vertaa vaikkapa erikoispastojen hintaa tavallisiin, mutta hyvä olo on kuitenkin aina tärkein.

Davisin kirjan lopussa on parikymmentä reseptiä vehnättömään ruoanlaittoon ja leipomiseen, mutta kuulisin silti mielelläni vinkkejä vehnättömään eloon jos blogini lukijoiden joukossa on vehnän ruokavaliostaan pois jättäneitä. Sain jo kuulla että ostamani pasta on aika pahaa, ja että olemassa on joku superherkullinen vehnätön pasta, mutta tuon pastan merkin ehdin jo unohtaa. Noh, onneksi tässä on kuukausi aikaa testailla eri merkkisiä pastoja ja leipiä ja tehdä empiiristä tutkimusta miltä tuntuu herkutella ilman vehnää. Esim. lakussa on vehnää, voi miksi?! Onneksi suklaata voi syödä!

Kaikki kokemukset vehnättömyydestä ovat erittäin tervetulleita kommenttiboksiin, myös sellaiset joissa todistetaan William Davisin kirjan olevan täyttä huuhaata. Ja ne reseptit. Mitä yksinkertaisempi resepti sen parempi. En aio viettää vehnättömyyden vuoksi keittiössä aikaa sen enempää mitä normaalisti vietän, ja yritän kaikkeni ettei testi hankaloittaisi tai muuttaisi elämääni muuten millään tavalla. Jos testistä ei ota paineita vaan yrittää elää mahdollisimman normaalisti, silloin testitulos on luotettavin.

* kirja saatu blogin kautta

0

(35) Kommentit

 1. Niina says:

  Hienoa nähdä, että olet lähtenyt kokeilemaan sellaisella terveen skeptisellä asenteella ”katsotaan nyt miten toimii”. Nykyään tuntuu olevan niin muotia kaikki hifistely, että tulevaa ravitsemusterapeuttia alkaa väistämättä usein ärsyttämään.
  Olen itse luopunut (joutunut luopumaan) vehnästä, rukiista ja ohrasta vatsaoireiden vuoksi. Allergiaa ei ole viljoihin (maitoon, soijaan ja moneen muuhun kyllä) joten en viljojen kanssa mitenkään neuroottisen tarkka ole. Vuosia jatkuneet vatsaoireet ja ehkä myös nivelkivut ovat helpottuneet, kun siivosin viljat pois ruokavaliosta. Osittain vatsakipujen taustalla oli kyllä pikkuhiljaa kehittynyt maitoallergia, mutta kyllä se yksikin viipale paahtoleipää saa vatsan edelleen turpoamaan ja kipuilemaan. Kokeilemisen arvoista siis, jos selittämättömiä oireita on.
  Kehotan kuitenkin terveeseen järkeen vehnättömyydessä, eli pikkuhippusia ei tarvitse varoa, stressi liiasta rajoittuneisuudesta on isompi paha kuin ne pikkuhippuset vehnää. Ei se vehnä kuitenkaan mitään super-myrkkyä ole. Allergiat on sitten ihan erikseen. Enkä usko, että vehnän poisjättäminen tekee kenestäkään terveempää, jos ei ikinä ole mitään oireita ollut.
  Tuo Davisin kommentti siitä kuinka täysjyvävehnä nostaa verensokeria enemmän kuin puhdas sokeri, on kyllä minun tietojeni mukaan puppua. Vehnäleipä pastaan verrattuna nostaa kyllä verensokeria enemmän, mutta niissä tutkimuksissa mitä ite olen nähnyt, on sokeri kyllä aina se mihin verrataan, koska nousu on aina sillä suurinta (ja pudotus nopeinta).
  Toivotan onnea kokeiluun!
  – Niina

  1. Niina says:

   Piti vielä vinkata, että gluteenittomia lakuja kyllä löytyy ja on aivan älyttömän hyviäkin 🙂

   1. Jeeeeeeeee!!!! Ihana kommentti Niina, kiitos vinkistä! Täytyykin heti seuraavalla kauppareissulla metsästää gluteenittomia lakuja.

    Heh, eilen ostin jo gluteenittomia keksejä kun sellaiset kaupasta bongasin. Tämä kokeilu näyttää nyt siltä, että syön pian enemmän herkkuja kuin normaalisti. 😀 😀

  2. Kiitos Niina hyvästä kommentistasi! En itsekään kestä hifistelyä tai ehdottomuutta uusien trendien suhteen, siksi lähden ihan uteliaana testailemaan vaikuttaako vehnätön elämä hyvinvointiini millään tavalla. Minulla kipuilee nivelet ja silloin tällöin saan pieniä ihottumaläiskiä milloin minnekin. En menetä mitään kun testaan vehnättömyyttä, mutta jos nivelsäryt paranee niin tässä kokeilussa voin vain voittaa. 🙂

   Kiitos tsempistä! Odotan mielenkiinnolla tapahtuuko kehossani muutoksia näin lyhyellä ajalla.

   1. KL says:

    Hei, hyvä kommentti jo heti alkajaisiksi, ja hyvällä asenteella olet liikkeellä. Ehdottaisin muuten, että jos jotain ruokavaliosta jättää, sokeri on sellainen jota ei jää kaipaamaan. Itselläni ei ole mitään erikoisruokavaliota (syön kasvispainotteisesti, en syö juuri makeaa ja syön pääosin täysjyvää, mutta syön nytkin kahvin kanssa tummaa suklaata enkä ole ehdoton minkään ruoan suhteen) ja uskoisin, että kohtuus on usein parempi kuin ehdottomuus. Kokeilla toki aina voi, hyvällä asenteella olet liikkeellä. Mielenkiintoista muuten on, että jos on pitkään ilman jotain ruoka-ainetta, kuten gluteeniviljoja tai maitoa, kroppa alkaa sietämään niitä heikommin – siis vaikka pidättäytymisestä ei olisikaan hyötyä, paluu niiden käyttöön on hankalampaa.
    Lisäksi joskus ongelmana voi olla yhdistelmät. Kemikaalicocktail-blogissahan on puhuttu maitotuotteiden, vehnän ja sokerin yhdistelmästä, joka on ollut erityisen paha bloggarille. Itselläni on hieman samaa, lähinnä vehnän ja sokerin yhdistelmän kanssa (yksi syy siihen miksi harvemmin syön leivonnaisia).
    Liha, erityisesti punainen voi aiheuttaa nivelkipuja, samoin (etenkin tyydyttynyt) rasva. Kihti, niveltulehdus, on ollut klassinen rikkaiden tauti. Todennäköisintä siis on löytää hyvinvointi kasvispainotteisesta, vähäsokerisesta, myös viljoja (itselle sopivia) sisältäen, eikä rasvalla lotraten (vaikka hyviä rasvoja kannattaakin olla. Maitotuotteille ei kannata panna niin paljon painoa kuin Suomessa on tapana (ja tämän sanon juoden kahvia jossa on yhtä paljon maitoa kuin kahvia).
    Itselläni ei ole ikinä ollut mitään selittämättömiä vaivoja ja voin vain kuvitella miten paljon harmittaa jos selitystä ei meinaa ololle löytyä. (Ainut siis on tuo leivonnaiset, joista palaute on sen verran nopeaa ja suoraa, että appivanhemmatkin tietävät olla tarjoamatta.;)
    Onnea kokeiluun ja parempaa vointia!

    1. Kiitos KL! Luulen itsekin kokeilun perusteella että kestän viljoja aika hyvin, mutta juuri maito ja sokeri ovat minulle ne pahemmat jutut. Ja tietty juuri joku pulla jossa on valkoisia jauhoja, maitoa ja sokeria, on tietysti se pahin.

     Mutta vien nyt tämän testikuukauden läpi ja sen jälkeen katson otinko mistään opikseni. 🙂

 2. Itse olen jo pitkään välttänyt vehnää ihan tietoisesti, sillä satunnaiset pastahimotuksen jälkiseuraukset ovat aina ihan karmeita. Vehnä aiheuttaa kurjia vatsaongelmia ja väsymystä, elämä on paljon miellyttävämpää ilman. En ole kokenut vehnästä luopumista mitenkään hankalaksi, olen vain jättänyt pois pullat, vehnälliset leivät ja pastan. Onhan maailmassa muutakin ruokaa. 😀 Kun tekee itse, ei edes tarvitse syynätä puolivalmisteiden tai valmisruokien ainesosia. Silloin tällöin syön kakkua tai pannaria, jos tarjotaan, mutta tiedän aina voivani huonosti jälkikäteen. Herkun täytyy siis olla kärsimyksen arvoinen, ei mitä tahansa höttösämpylää. 🙂

  Sellainen leveä riisinuudeli on muuten parempaa kuin tagliatelle. 😉

  1. Hei eikös me viimeksi käyty pastalla kun nähtiin?! Voi ei, sait treffeistämme vatsakipuja. :/

   Kiitos riisinuudelivinkistä. Mä en nyt uskalla maistaa noita ostamiani spagetteja kun kuulin että ne ovat pahoja.. Eli riisinuudeliostoksille mahdollisimman pian. Onneksi mahtava lisuke on myös punajuuri jota rakastan ja laitan aika usein. Niitäkin täytyisi raahata kotiin muutama kilo. 🙂

   1. Heh, erikoistilaisuuksissa voi ottaa vähän pastaakin. Itse taisin viimeksi nähdessämme syödä pitsan – ohut pohja ei rankaise niin pahasti kuin pastalautasellinen. Punajuuren lisäksi lisukkeina kannattaa muistaa vanhat kunnon peruna ja riisi. 😉

 3. Suhtaudut asiaan ihanan järkevästi. Olen viime aikoina lukenut hieman liikaa jos jonkinnäköistä hyvinvointipalstaa, ja lopulta tullut siihen tulokseen että ilmeisesti mitään ei ”saa” enää syödä. Kaikki on pahasta, ruisleivästä ja maidosta lähtien, puhumattakaan jos ruokaa kypsentää o ou. Itse pyrin kuuntelemaan oma kroppaa ja pysymään kohtuudessa… tuli silti paha mieli kun kaikki omat ajaukset teilattiin ilmeisen väärinä 🙂

  Jään mielenkiinnolla odottamaan minkälaisia tuloksia kokeilusi tuokaan 🙂 Jos noinkin pienellä asialla voi vaikuttaa hyvinvointiin niin tokihan se silloin kannattaa.

  1. Ihana kuulla että on muitakin joita täyshurahtaminen johonkin juttuun ei kiinnosta. Kuten sanoit, oma hyvinvointi on tärkeintä ja kuten usein tässä blogissa ja sen kommenttiboksissa on todettu, kohtuus kaikessa.

   Hih, tuo ruoan kypsentämisen kammoksunta alkaa mennä jo mielestäni aika naurettavaksi. Löysin joskus jostain tuorepuuron ohjeen ja sitä tekisi mieli kokeilla, muuten en ole kovinkaan innostunut tuosta trendistä.

   Miksi kaikki pitää viedä aina äärimmilleen?! Onko sellaiset ihmiset onnellisia vai suorittavatko he koko ajan elämäänsä? Huh, minulle tuollainen elämäntapa olisi ihan illan raskasta!

   1. KL says:

    Heh, jatkan vielä tähänkin ketjuun 🙂 Liikun itse paljon ja paras kommentti tähän nykyiseen ruokahöyrähtelyyn tuli joltain valmentajalta, joka kirjoitti blogissaan (jota nyt en löydä) että ongelmana nykyään etenkin liikkuvilla ihmisillä on liika terveellisyys. Jos kuluttaa paljon, tarvitsee paljon kaloreita ja jos huolii ruoakseen vain ne täydellisimmät ja ravitsevimmat, jää tarpeellinen energia saamatta.

    Kääntäen, mitä enemmän syö (esim. liikunnan ansiosta), sitä suurempi osa noin teoriassa ruoasta voi olla ”täytettä”, josta saa energiaa mutta ei välttämättä niin paljon vitamiineja kuin vaikka porkkanasta. Koska ihminen ei tarvitse rakennusaineita kuitenkaan määräänsä enempää eikä tarve kasva suorassa suhteessa liikuntaan, mutta sen sijaan energiantarve voi olla iso. (Luin hiljan kirjan Eat&Run, jossa ultramaratoonari kertoi kokeilustaan raakaruoasta ja totesi, että olo oli sinänsä kyllä erinomainen, mutta hänen kulutuksellaan kaikki aika meni joko treenaamiseen, syömiseen tai syömisen valmisteluun joten hän jätti kokeilun vuoden jälkeen:)

    1. Tosi hyviä kommentteja KL, kiitos!!! Olen itse juuri tuollainen että treenatessa syön liikaa sillä elimistö vaatii koko ajan ruokaa ja on olevinaan nälkä. Kolmekymmentä kiloa laihduttanut työkaverini sanoi kerran osuvasti kun häneltä kysyttiin miten hän onnistui laihtumaan niin paljon. ”Makasin sohvalla ja odottelin painon putoavan.” Näinhän se on. Mitä enemmän liikkuu sitä enemmän on nälkä. Eli jos syö vähän ei kannata tehdä kovia urheiluponnistuksia. Tuo pätee ainakin minulla.

 4. Kirja on minulle uusi tuttavuus – mutta vehnätöntä elämää takana jo noin 6kk (täsmähoitona selän tulehdukseen) – ja voin sanoa että kannattaa! Vaikka tulehdus ei olekaan rauhoittunut, ei se myöskään ole pahentunut. Muutenkin pirteämpi olo.

  Itse huomasin alussa että meinasin lisätä muiden tärkkelysten määrää rutkasti, mutta kun asian huomasi tasapainottui ruokavalio. Jos vähentää muutenkin tärkkelystä voisi olla hyvä mussuttaa muutama ruisleipäviipale silloin tällöin niin saa tarpeeksi seleeniä.

  Vaikka gluteiinia karttaisikin on ruokakaupassa tällähetkellä (kiitos karppausbuumin) todella runsaat valikoimat. Aluksi kannattaa tuoteselosteet lukea tarkkaan sillä niitä tärkkelyksiä (ja venhääkin) löytyy mitä kummallisimmista tuotteista! (kuten vaikkapa maustetuista manteleista…)

  1. Onpa kiva kuulla että sinulla tuo vehnättömyys toimii! Ja hei, karppausbuumin vuoksi niitä gluteenittomia tuotteita oli varmaan tuossakin pienessä kaupassa oikein oma osastollinen. Ihmettelin laajaa valikoimaa ensin, mutta tämähän se syy varmasti onkin.

   Tykkään ruisleivästä niin paljon että sitä en haluaisi poistaa ruokavaliostani. Onneksi täysrukiisia leipiä löytyy laajat valikoimat. Ja mikä kivointa, myös Pirkka näyttää valmistavan niitä vaikka kuinka monta eri laatua, ja hinta on yli puolet halvempi mitä erikoisleipäosastolla.

 5. Hei muru! Ainiin mä unohdin. A la eco ja mungpapupasta. Googlaa! Parasta ikinä, on niitä muitakin, mutta mä palaan niihin. Eikä toi Semper nyt pahaa oo, paljon parempiakin löytyy 😉

  1. Jes, kiitos Ulla!!! A la eco ja mungpapu! Ryhdyn heti googlailemaan. Ja hyvä ettei toi Semper nyt NIIN pahaa ole, täytyy uskaltautua testaamaan. Spagetin väri on kyllä vähän outo… 😀

 6. maijjo says:

  Ooh, heti ettimään tuo kirja käsiini! 🙂 Itse lopetin vehnän syönnin melkein kuukaus sitten ja olo oli jo viikon jälkeen ihan eri (tai alotin gluteenittoman ruokavalion)! En voi ku suositella! Itse aloitin jatkuvien mahaongelmien vuoksi (ei todettua keliakiaa), mutta mahaongelmien loppumisen lisäksi olen laihtunut muutaman kilon, joka onkin ollut tarpeen (; ja muutenkin olo on ollu virkeempi ja jotenki ehyempi.
  Onkin ihan älytöntä kuinka paljon meillä suomessakin mässätään tuota vehnää _joka tuotteen kyljessä_, vaikka sillä ei ole ihmiskeholle mitään(?) annettavaa ja jos sitä ei suositella mm. koirillekaan, miksi se sitten olisi hyväksi ihmisellekään?! 🙂 heh, mutta siis kyllä, kannattaa varmasti jatkaa helmikuunkin jälkeen, pääset helmikuussa vasta vauhtiin, kun alat sopeutuun vähän erilaisiin ruokiin ja ehdottomasti kannattaa itse tehdä mahdollisimman paljon, kun kaupan ruoat ei kaikki oo ihan parhaimmasta päästä! (; Tsemiä!

  1. Hurraa, huomasit olosi parantuneen jo viikon jälkeen?! Ihan mahtavaa, hyvä että aloitit kokeilun ja se auttaa.

   Minäkään en ymmärrä miksi vehnää tungetaan ihan joka paikkaan. Leivonnassa ymmärrän että sitkoa on hankalampi saada ilman vehnää, mutta miksi ruisleipään jonka voi helposti tehdä ilman vehnää, tungetaan sitä silti? Halpaahan se on, eli luultavasti hinnan vuoksi.

   Tsemppiä meille molemmille, toivottavasti olosi pysyy jatkossakin parempana.

 7. Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo kirja! Nykyään ihmiset on kyllä todella tiedostavia ruuan suhteen, välillä varmasti liikaakin. Jos kaikkia löytämiänsä ruokasuosituksia yms. pyrkisi noudattamaan, ei varmaan saisi syödä juuri mitään 😀

  Mun mielestä ruokatottumuksia ei ole mitään syytä muuttaa, jos olo on hyvä eikä terveydessä ole mitään vikaa. Toisaalta on juurikin paljon olemassa sairauksia tai vaivoja, joihin helpolla saa muutoksen ruokavaliolla, eikä tarvitse turvautua vaikka lääkkeisiin. Mulla ainakin oma ruokavaliomuutos on lähtenyt innostuksesta ja halusta kokeilla jotain uutta, vähän kuin sullakin nyt 🙂 Uskon, että se on hyvä lähtökohta!

  Mä oon tehnyt nyt pari kertaa sellaista gluteenitonta siemenleipää, helpolla ja herkullisella reseptillä. Välillä teen myös sellaista tattarinäkkäriä, joka syntyy nopeasti pelkästä tattarijauhosta ja vedestä, superhyvää voin ja suolakiteiden kanssa 🙂 Viikonloppuisin teen usein lättyjä aamiaiseksi, niihinkin on olemassa tosi hyviä gluteenittomia / sokerittomia ohjeita. Seuraavaksi aion kokeilla raakarunebergintorttuja, tuu käymään kylässä niin pääset maistelemaan 😉

  1. Oih, kaikki reseptisi kuulostavat tosi hyviltä! Ja noita Runebergintorttuja on kyllä ehkä pakko päästä maistamaan. 🙂 Siskoni harmitteli kun ei voi syödä nyt laskiaispullia, mutta laskiainenhan on vasta maaliskuun puolella joten jos mieli tekee niin pullia saa jo silloin syödä. Voi tosin olla että vatsa tulee niistä tauon jälkeen kipeäksi…

   Ihan totta tuo että ruokavaliota ei kannata lähteä muuttamaan jos siihen ei ole tarvetta. Mutta jos tarve tulee, niin ruoka on ehkä helpoin jolla korjausta voi yrittää tehdä.

 8. Onnea ja tsemppiä kokeiluun, se vaikuttaa mielenkiintoiselta 🙂 Itse suosin todella paljon spelttiä ja kauraa, juureen leivottu spelttileipä ja kaurapuurot sopivat masulleni hyvin. En oikeastaan pysty syömään pullahöttöleipäää tai jos syön, niin maha kyllä turpoaa :T Käytiin tänään itseasiassa pitkästä aikaa pizzalla lähiöpitseriassa ja sen jälkeen anoppilassa letuilla ja olen koko illan kärvistellyt mahani kanssa, se on kuin ilmapallo 🙁 Veikkaan, että se pizza oli kyllä liikaa ja taisin saada joksikin aikaa pizzaällötyksen. Ja hyii, ne pakastepizzat haisee mun mielestä ihan eläinten ruoille! Tein myös kuluneella viikolla makaroonilaatikkoa mutta siitä en saanut mahanpuruja. Koen, että itselleni sopii parhaiten simppelit, puhtaista raaka-aineista tehdyt sapuskat ja kun itse tekee niin tasan tarkkaan tietää, mitä ruoasta löytyy! Mausteinakin käytän tyyliin suolaa, pippuria, yrttejä..esim. jauhelihamauste on mun mielestä aikamoista kuraa, ainakin mun mahalle 😀 Jokaisen täytyy siis itse keksiä, mikä ruokavalio itselleen parhaiten sopii, itseäni myös vähän jopa ärsyttää se ”maito, vehnä, sokeri, ja oikeastaan aivan kaikki raaka-aineet ovat saatanasta”-tyylinen paasaus, joka tuntuu olevan vallallaan hyvinvointiskenessä :T

  1. Kiitos vinkeistä Salka! Itse aina ajattelin kun vatsa turposi pastaruokien jälkeen että söin sitä ahmimalla liikaa (tykkään pastaruoista tosi paljon). Ehkä se ei johdukaan liikaa syömisestä vaan tuosta viheliäisestä vehnästä..

   Minäkään en käytä juuri muita mausteita kuin laadukasta suolaa ja mustapippuria. Ja tietty yrttejä. Ja jos ostan broileria tms. niin ostan aina marinoimatonta. Kaupan marinaadit on ällöttäviä eikä edes näe miltä se liha näyttää.

 9. Ja malkein unohdin tattarin! Se on yksi mun suuri rakkausruoka-aines, teen keitetystä tattarista ja vihersalaattiaineksista monta kertaa salaatin 🙂 Täytyy joku kerta testata sitä riisin/pastan korvikkeena. Ja Kvinoa, voi morjens kuinka hyvää se onkaan! Itse suosin Sun Speltin spelttiä ja kvinoaa, he kasvattavat muuten kvinoan itse. Molemmat vieläpä luomulaatuisina, suomalainen yritys kyseessä 🙂

  http://sunspelt.fi/fi/

  1. Loistavia vinkkejä, kiitos Salka! Olen menossa tänään kauppaan täydentämään ruokavarastoja tulevaa varten ja nappaan ihan varmasti täällä vinkattuja ruoka-aineita. Ja kotimaisuus ja luomu on ehdotonta plussaa.

 10. merikukka says:

  Minäkin olen välillä gluteenittomalla ruokavaliolla. Olen huomanut, että gluteeniviljojen poisjättäminen helpottaa minun kipujani ja parantaa ihon kuntoa. Kokeile Lidlin gluteenittomia pastoja, maku ja koostumus muistuttavat normipastoja. Netistä löytyy paljon gluteenittomien leipien reseptejä (esim. erilaisia siemenleipiä). Eiku vaan kokeilemaan.

  1. Kiva kuulla että gluteenittomuus on auttanut sinuakin ja sinulla on siitä hyviä kokemuksia. Ihan gluteenittomaksi en itse luultavasti ryhdy (tuo ruisleipä saattaa olla kynnyskysymys), mutta toisaalta jos olo paranee niin mikä ettei.

   Mietin juuri eilen löytyisikö Lidlistä mitään gluteenitonta ruokaa. Kiitos siis vinkistä, täytyy käydä tutkailemassa hyllyjä kun seuraavan kerran siellä käyn.

 11. […] päivä vehnättömyyttä (tai oikeastaan lähes gluteenitonta elämää) on menossa ja yksi hämmentävä havainto on […]

 12. […] testata mahdottoman kautta ulkona syömistä vehnättömän kuukauden ensimmäisenä perjantaina. Painelin suoraan vehnän mekkaan, hampurilaisravintolaan. Istahdin […]

 13. Tinny says:

  En tiedä onko tää enää kuranttia tutkimustietoa, mutta (oman iho-ongelman vuoksi) luin aikoinaan että atoopikon iho yleensä paranee _aina_ kun ruokavaliosta eliminoidaan kokonaan jokin ruoka-aine. Siis huolimatta siitä, onko sille todellisuudessa allerginen vai ei, tai johtuuko se iho-oire kyseisestä ruoka-aineesta vai ei. Sitten ajan kanssa tilanne ”tasoittuu” takaisin siihen alkupisteeseensä, jos ruoka-aineelle ei ole yliherkkä ja ruokavaliota jatketaan.

  En tiedä onko nuo Semperin gluteenittomat pastat parantuneet sitten 90-luvun, mutta omassa muistissani ne esiintyy aina sellaisena vähän kummallisen makuisena ja koostumukseltaan vähän epämiellyttävänä mössönä… Mulla on ehkä jotain traumoja gluteenittomuudesta 😀

  1. Tuosta Semperin pastasta on tulossa arviota viikonloppuna, mutta voin nyt jo etukäteen sanoa että tykkäsin spagetista yllättävän paljon. Se ei ollut läheskään niin mössöä mitä kuvittelin. 😀

   Ja hei, kiitos tuosta ensimmäisestä kommentistasi. Aika kiinnostava juttu. Olisinpa kuullut tuosta kun teininä taistelin aknen kanssa. Olisin ihan varmasti testannut mitä vaan jotta olisin saanut kasvojen kukkimisen lakkaamaan.

 14. luen minäkin ”Eroon vehnästä”
  Kävin kaupassa ja mielestäni suomalainen Taikaruis on on passeli. Ei liene vehnäjauhoja. Ja maistuu
  Kirja on aika paksu, mutta piti ostaa ihan oma kirja, saa alleviivailla. Kirjassa puhutaan alkuperäisestä viljasta. Minusta sopisi, että speltti kuuluisi joukkoon. Aion kokeilla. terv elviira.

  1. Kiitos Elviira vinkistä, Taikaruis kuulostaa jo nimenä kivalta. 🙂 Ja tuota spelttiä ylistetään kaikkialla, ajattelin itsekin testailla sitä jossain muodossa. Spelttipuuroa olenkin syönyt usein aamupuurona, mutta moneen muuhunkin sitä voi käyttää.

 15. Hei, kirjoitin jo äskettäin. Kirja kiinnostaa ja siinä lukuhötäkässä tein pahan mokan.
  Taikaruis on ruista, mutta mokomaan onkin laitettu vehnägluteenia. Siis Vaasan 100 % ruisnäkkäri ei sisällä vehnä-
  gluteenia. Minulle ainakin sopii, kokeilkaa. Maukastakin on vielä.

  1. Kiitos elviira, kiva että kävit oikaisemassa asian! Tuota vehnägluteenia ja glukoosisiirappia sekä muita vehnäjohdannaisia on ihan kaikkialla! Olen jo ihan helisemässä tämän kokeiluni kanssa. ☺️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.