Vehnätön kuukausi, viikko 2

tunnetila: testaus

alpro vaaka

Vehnättömän viikon paras hetki

Kuluneen viikon ehdottomasti paras vehnätön hetki oli Alpro soijajogurttien löytäminen*. Jättäessäni ruokavaliostani pois aamupuuron (jota olen syönyt säännöllisesti viimeiset viisi vuotta lähes joka aamu), tilalle tuli aamujogurtti tai -rahka. Iltapalalta leivän pois jättäminen aiheutti sekin siirtymisen maitopohjaisiin tuotteisiin (jogurtit, rahkat tai jogurttipohjaiset smoothiet). Viikon jälkeen alkoi tuntua siltä, että syön liikaa maitotuotteita, mutten oikein keksinyt rahkoille vaihtoehtoa. Ratkaisu löytyi samasta hyllystä jogurttien kanssa, Alpron soijapohjaiset jogurttimaiset tuotteet. Ihan sairaan hyviä!!!

Sain ensimmäiset täysin kasviperäiset soijajogurtit maisteltavaksi pr-toimistosta ja testipurkit katosivat jääkaapista muutamassa päivässä. Etenkin uutuusmaku mansikka-raparperi oli taivaallista! Pehmeän täyteläinen ja samettinen koostumus tuntui suorastaan ylelliseltä ja mieto soijan maku jotenkin sopi tuotteeseen hyvin.

Olen tottunut syömään maustamattomia jogurtteja ja rahkoja joihin lisään itse marjoja tai hedelmiä. Alpron maustamattomassa tuotteessa sokerin määrä oli hyvin vähäinen, ainoastaan vähän yli 2g. Maustetuissa Alpro -tuotteissa sokereita oli jopa yli 10g mikä on aika paljon. Maustetuilla Alpro-tuotteilla voi siis herkutella silloin tällöin, jokapäiväiseksi tuotteeksi sopii maustamaton versio.

Vehnättömän viikon epäonnistuminen

Tällä viikolla en epäonnistunut ruokavaliossani kertaakaan! (Ainakaan tietääkseni..) Skippasin cocktail-kutsuilla kaikki herkut ja iki-ihanassa Kuppi&Muffini -kahvilassa söin kiltisti papusoppaa enkä edes vilkaissut herkkuihin päin (paitsi ehkä vähän, mutta katsoa saa muttei koskea, tai ainakaan maistaa..). Alan siis jo tottua tähän ruokavalioon ja elo tuntuu normaalilta.

gluteeniton spagetti

Vehnättömän viikon pastatestaus

Viime viikonloppuna vehnättömässä testikeittiössä valmistui Semperin gluteeniton spagetti. Spagetin koostumus oli kypsänä napakka, suutuntuma oli miellyttävä ja maku mieto. Spagetin kaveriksi tein savulohikastikkeen ja kattilallinen savulohipastaa meni lähes yhdeltä istumalta.

Viime viikolla testaamani maissi-kikhernepasta jäi koostumuksensa ja makunsa vuoksi tässä taistossa kakkoseksi ja luulenkin että tätä spagettia tulemme käyttämään kokeilukuukauden jälkeen jatkossakin. Spagetin hinta tosin oli muistaakseni vähän alle 6€/500g, eli Lidlin pasta (1,35€/500g) voittaa hintakilpailun reippaasti. Tosin hinta ja laatu korreloivat tässä hyvin toisiaan.

Muita havaintoja

unettomuus on kadonnut ja olo on muutenkin normalisoitunut. En oikeastaan huomaa olossani mitään muutosta. Niveliä särkee välillä kuten ennenkin ja vatsa on silloin tällöin turvoksissa vanhaan malliin. Luulen parin viikon testin perusteella (joka ei tietenkään kerro vielä mitään, mutta antaa ehkä kuitenkin pientä osviittaa) että tulen viljojen, myös vehnän kanssa toimeen aika hyvin, mutta maitotuotteet on se mitä minun pitäisi ehkä vähentää.

– gluteenittomat keksit maistuvat iltateen kanssa vaikka eivät vehnäisiä sisariaan maussa voitakaan. Ensimmäinen maistamani gluteeniton suklaakeksi (Pirkan gluteeniton suklaa cookie) oli kokemuksena aika ”blaah”, mutta nyt olen napostellut keksejä paketillisen ja hyvin uppoaa. Huomaan syöväni nyt paljon enemmän sokeria mitä syön normaaliruokavaliossani. Normaalisti syön maustamattomia jogurtteja, nyt herkuttelen maustetuilla soijajogurteilla, en tavallisesti syö juurikaan keksejä, mutta nyt halusin maistaa kun löysin niitä gluteenittomana jne. Gluteeniton ruokavalio ei siis ainakaan laihduta minua, päinvastoin!

Toinen vehnätön viikko on nyt takana ja elämä on sanalla sanoen normaalia. Jos muutoksia olotilaan on tulossa ne tulevat varmaankin pidemmällä aikavälillä. Mutta kaksi viikkoa takana ja vielä kaksi edessä. Raporttia fiiliksistä ja uutta pastatestausta tulossa taas viikon päästä lauantaina.

Kivaa viikonloppua kaikille!

* tuotteet saatu blogin kautta

0

(17) Kommentit

 1. Kaisa says:

  Vinkkinä että Kakkugalleriassa on muutama täysin jauhoton kakku, söin eilen ystävänpäivän kunniaksi appelsiinisuklaakakkua. Oli tosi hyvää! Itse olen syönyt gluteenitonta jo pari vuotta, koska gluteeni aiheuttaa minulle nivelsärkyjä ja ihottumaa. Tsemppiä vehnättömyyteen 🙂

  1. Jee, kiitos vinkistä! Äitini on nimittäin tulossa kylään ensi viikonloppuna ja hän aina haluaa Kakkugalleriaan herkuttelemaan. Ajattelin että otan siellä äidin seuraksi teen, mutta ihanaa jos pääsen myös kakkujen makuun. 😀

 2. Johan&Nyströmiltä saa myös raakakakkuja, joita on kovasti kehuttu. Itse en ole vielä ehtinyt niitä testaamaan, mutta ovat siis maidottomia ja vehnättömiä. Olen harkinnut vehnättömä ruokavalion testaamista aina välillä, mutta pitäisi varmaan ensin vieroittautua vaaleasta leivästä, joka on minulle jotenkin tosi vaikeaa. Olen vuoden alusta ollut herkkulakossa (helmikuussa kerran viikossa saa syödä makeaa, nämä painottuneet lähinnä juhlatilaisuuksiin), ja nyt ei enää tee makeaa oikein edes mieli. Marjat ja hedelmät ovat aika hyviä herkkujen korvikkeita, varsinkin kun en kovin paljoa esimerkiksi karkkia syö muutenkaan… Mutta ruokavalion muutos on kyllä ollut tässä mielessä! Tsemppiä sinullekin loppurutistukseen 🙂

  1. On totta, että jos vaan lakkaa syömästä herkkuja niin pian niitä ei tee edes mieli. Sokerikoukkuun jää ihan älyttömän helposti ja siitä on vaikea päästä irti.

   Kiitos tsempistä ja onnea itsellesikin herkkulakkoon. Kuinka pitkään ajattelit olla herkuttomalla ”ruokavaliolla”? (Heh, kuulostaapa hauskalta ruokavaliolta. :D)

   1. Alunperin minun piti olla vain tammikuu, mutta koska sen kanssa ei ole ollut suurempia haasteita, ajattelin jatkaa niin pitkälle kevääseen kuin se helposti onnistuu. Tänään tosin on vaikea paikka – torstaina söin työn puolesta ravintolassa jälkiruokaa ja tänään olen lupautunut valokuvaamaan siskoni leipomuksia, joita tietenkin hän tarjoaa syötäväksikin… Ehkä ne menevät sitten ensi viikon piikistä? 😉

    1. Taktiikkasi kuulostaa hyvältä! Ensin kuukauden täyslakko jotta pääsee makeanhimosta eroon, sen jälkeen maltillinen kerran viikossa herkkupäivä jotta ihan kaikki herkuttelu ei jää elämästä pois. Herkutella nimittäin täytyy! Olisihan se suorastaan häpeällistä jättää esim. kylässä maistamatta herkkuja joita emäntä on varta vasten laittanut. 😉

 3. marge says:

  samanlaisella ”dietillä” ollaan ja mikäli aamupuuroa tekee mieli, niin suosittelen tattaripuuroa. herkullista soijamaidon kanssa. itseäni gluteiiniton ruokavalio on auttanut vatsavaivoissa ja maitotuotteita en voi käyttääkään. tsemppiä kokeilun jatkoon!

  1. Kiitos marge tsempistä! Olisin tänään ostanut tattarihiutaleita (vai missä muodossa tattaria puuroissa käytetäänkään) mutten löytänyt sitä kaupasta. Täytyy ensi viikolla etsiä uudestaan ja googlettaa mitä edes etsii. Löytyisi varmaan helpommin… 😉

   Tsemppiä sinullekin! Maidottomana tämä ”kuuri” saattaa olla tosi haastava.

 4. Itse olen huomannut myös että maitotuotteita voin käyttää vain kohtuudella, joka päiväinen rahka esimerkiksi pilasi ihon ja teki muutenkin tukkoisen olo. Mutta, kohtuudella nautin edelleen maustamatonta jogusrttia esimerkiksi. Luomutuotteet sopii monesti paremmin, koska maito ei ole niissä niin ”pilkottua”. Olen yrittänyt siis löytää omalla järjella keskitien… tietyissä piireissä maito tuntuu olevan suunnilleen kaiken pahan alku ja juuri ja soija sitten kai hyvänä kakkosena 🙂

  Tuo sokerin lisääntyminen on myös mielenkiintoinen havainto..kiva että jaat näitä kokemuksia!

  1. On piirejä joissa maito on pahan alku ja juuri, on myös piirejä jotka pitävät perunaa pahuuden alkuna. Toiset syyttävät sokeria kaikesta ja neljännet pistävät soijan pannaan.

   Meitä on kyllä joka junaan, mutta suosittelen pystyyelemään juuri tuolla keskitiellä ja tekemään niin miltä hyvälle tuntuu.

   Kiva jos tykkäät lukea ”ihmiskokeen” tuloksista. 😀

 5. CurryKaneli says:

  Isäni, jolla on keliakia, keittää usein tattaripuuroa Myllynparas tattarihiutaleista. Valmistuu nopeasti ja minusta on ihan maistuvaa, kun laittaa päälle marjoja tai hilloa. Tosin vanhempani ovat kertoneet, että usein on ilmeisesti tyhjä kohta hyllyssä missä niitä pitäisi olla. Hirssistä saa myös hyvää puuroa. Itse olen tehnyt hirssisuurimoista hauduttamalla pitkään miedolla lämmöllä uunissa ja hyvää on ollut. Varsinkin mehukeiton kera.

  On valitettavaa, että niissä maustetuissa soijajugurteissa on sitä sokeria niin paljon. Itse kärsin laktoosi-intoleranssista, mutta en oikein tykkää makeasta jugurtista, niin noi alpro-tuotteet on jäänet kauppaan.

  1. Voi kiitos vinkeistä Curry Kaneli! Tattaripuuro ja hirssipuuro menevät molemmat testattavien juttujen listalle. Tykkään puuroista tosi paljon ja ne täyttävät paremmin kuin tuo iänikuinen jogurtti.

   Noissa Alproissa on kyllä aika paljon tuota sokeria, mutta varsinkin tuohon raparperi-mansikkaan ihastuin niin paljon että ostan sitä ihan varmasti jatkossa aina kun haluan herkutella.

 6. Itselläni on keliakia ja olen löytänyt parin vuoden gluteenittomana aikana paljon korvaavia juttuja. Jos kiinnostaa, niin käy katsomassa mun blogin gluteeniton tai keliakia kategoria, jos sieltä on jotain apua sulle.

  1. Kiitos Maiju linkkivinkeistä! Tulen vierailemaan blogissasi nyt heti. 😀

 7. Kaisa says:

  Mulla niveloireita aiheuttaa juurikin sokeri, joten jos ne ei valkoista viljaa välttämällä helpota niin kokeile myös hetkeksi sokerin välttämistä. Mulla oireet hävisi hyvin nopeasti sokerin poisjättämisen jälkeen. Ja Johan&Nyströmin raakakakut on aivan älyttömän hyviä, nam! Myös tosi hyvä teevalikoima, vinkvink 🙂

  1. Kaisa, me niiiin mennään Johan&Nyströmille joku päivä treffeille! 🙂

 8. […] mieli. Löysin myös monia uusia juttuja jotka jäävät varmasti ruokavalioon, esimerkiksi Semperin spagetti ja Alpron mansikka-raparperi jogurttijuoma sekä A’la Econ papupastat, tai kivoina naposteltavina kuluneen kuukauden ajan toimineet […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.