Helpotusta hedelmärahkasta

tunnetila: tykkäys

Kerroin edellisessä postauksessa tehneeni viikonloppuna iltapalaksi hedelmärahkaa. Hedelmärahka on viimeiset puolitoista vuotta ollut yksi suosikkijälkkäreistäni, ja se on tehnyt elämästäni monessa kohtaa helpompaa.

Keväällä 2016 sain lääkäriltä kehoituksen vähentää sokerin käyttöä. Mieluiten kannattaisi lopettaa sokerin syöminen hetkeksi kokonaan.

Olin ollut selkäkrampin vuoksi pitkään vahvalla lääkekuurilla, ja elimistöni oli lääkkeistä sekaisin. Kärsin koko kroppaa vaivaavasta hiivatulehduksesta, ja lääkärin mukaan sokerittomuus ja pitkä hiivan estokuuri olisivat avaimet onneen.

Aloitin estokuurin (jota söin lopulta 8kk) ja olin lähes vuoden aika tarkasti sokerittomalla ruokavaliolla. Testasin sokerittomuutta jokunen vuosi sitten kuukauden verran, joten tiesin jo etukäteen, että lähes kaikessa on sokeria.

Sokerittomiksi luvatuissa leivonnaisissa vältellään usein vain valkoista sokeria, ja sen sijaan käytetään terveellisempiä, vähemmän käsiteltyjä makeuttajia, esim. siirappia tai hunajaa. Minä pyrin mahdollisuuksien mukaan välttelemään myös niitä.

Olen aina ollut makeutusaineita vastaan, mutta viimeisten parin vuoden aikana steviasta ja maltitolista on tullut ystäviäni. En nimittäin voi, enkä edes halua, olla kokonaan ilman herkkuja tai karkkia.

Ensimmäisen puolen vuoden sokerittomuuden aikana en juonut tuoremehuja, söin mielummin marjoja kuin hedelmiä, ja olin muutenkin hyvin tarkka kaikesta mitä suuhuni laitoin. Puolen vuoden jälkeen lisäsin hedelmät osaksi ruokavaliotani, ja siitä lähtien olen herkkuja halutessani tehnyt hyvin usein hedelmärahkaa.

Hedelmiä, kermavaahtoa ja rahkaa, siinä kaikki. Lisättyä sokeria rahkaan ei tarvita. Toki hedelmissä on hedelmäsokeria ja maitotuotteissa maitosokeria, mutta päätin, että jos maitotuotteessa on laktoosia alle 5%, sen syöminen on minulle ihan ok. Ja hedelmät on terveellisiä, kunhan niitä ei syö kerralla kilo tolkulla.

On ollut iso helpotus tehdä hedelmärahkaa tarjolle myös vieraille. Silloin on välttynyt selittelemästä jokaiselle, miksi en ole leiponut mitään. Yleensä kaikki myös tykkäävät vanhasta kunnon hedelmärahkasta.

 

Pidän tosi paljon Valion Luomu-tuotteista, ja maitotuotteita ostaessani valintani on yleensä Valion Luomu. Ilahduinkin kovasti, kun sain viime viikolla lähetin mukana testiin kylmälaukullisen Valion Luomu-sarjan tuotteita*, mukana myös useita kiinnostavia uutuuksia.

Kuten kaikki muutkin luomutuotteet, myös Valion Luomut ovat vähän perustuotteita kalliimpia. Maussa on kuitenkin sen verran eroa, että maksan mielelläni ruokakassistani jokusen euron enemmän.

Ainakin yksi tuote Luomu-sarjassa on muuten sellainen, että sen hinta on sama (tai joissain liikkeissä jopa edullisempi) kuin tavallinen tuote. Tiedän tuon, sillä jääkaapistani löytyy aina Valion turkkilainen jogurtti luomuna. Niin hyvää!

Kiinnostaako Teitä sokerittomuus? Jos kiinnostaa, niin jaan mielelläni kanssanne myös muita lempiherkkujani, joiden avulla olen pysynyt edes kohtalaisesti tolkuissani viimeisten puolentoista vuoden aikana. Suklaa, salmiakki, hedelmäkarkit… Mmmmm, vinkattavaa löytyy!

6

(10) Kommentit

 1. LauraL says:

  Laita ihmeessä vinkit jakoon! 🙂
  Valion uudet luomu välipalarahkat on ollut monen työpäivän pelastus. Toki sitä rahkaa voisi ihan itsekin tehdä, miten sen jotenkin aina unohtaa, kun miettii jälkkäriä tai välipalaa..
  Olen kaivannut sokerittomia ja makeuttamattomia välipalatuotteita (ja parempia jälkkäreitä), en ymmärrä miksi joka paikkaan pitää laittaa sokeria, hedelmät ja marjat maistuu kyllä muutenkin.

  1. Ne välipalarahkat on kyllä hyviä! Sokeria niissä tosin on yli mun oman sallitun rajan (5%), mutta silloin tällöin niitä kyllä tulee syötyä. Ihana että nykyään saa kotimaista luomua vaikka missä muodossa!

 2. Joo, herkkuvinkit jakoon! Mulla on gaalamekko mahduttavana. 😉

  1. Sokerittomuus ei tarkoita mulle rasvattomuutta, eli laihtumaan en ole sokerittomuudella päässyt. Valitettavasti ehkä päinvastoin. 😀 Mutta olen mielummin muutaman kilon painavampi mutta ilman finnejä. Siihen sokerittomuus mulla tehoaa. Gaalaa odotellessa!!! <3

 3. Kaisa says:

  Mäkin elin jokunen vuosi sitten lääkärin kehoituksesta täysin ilman sokereita, valkoista vehnää ja lisättyä hiivaa. Ei muuten todellakaan helppoa! Kun olo sitten parani, tuli pikkuhiljaa lisättyä elämään taas herkut ja pullat. Mielelläni jatkaisin osittain taas tuota sokeritonta elämää, joten vinkit jakoon vaan!

  1. Mä olin niin onnellinen kun multa kiellettiin vain sokeri! Tuo sokerin, hiivan ja valkoisen vehnän pois jättäminen on varmasti todella hankalaa. Vehnäjauhoja kun on monissa ruisleivissäkin. Mutta hyvä kuulla että vaivasi parantui, ja voit taas syödä kaikkea.

 4. Ellu says:

  Syön usein hedelmärahkaa, välillä kerman kanssa välillä ilman. On todella hyvää! Minua kiinnostaisi myös muut sokerittomat herkut, joten mielelläni ottaisin vastaan vinkkejä 🙂

  1. Hedelmärahka (kermalla tai ilman) on kyllä oikeasti ihanaa! Ja vielä ilman kermaa sen syöminen on vieläkin terveellisempää. Mutta jälkkärimäiseksi herkuksi se muuttuu kunnollisen kerman kanssa. Nam! En kyllästy siihen koskaan! 🙂

 5. Leena says:

  Mulla on meneillään sokeriton syyskuu. Ihan tarkasti en sitä noudata, onhan leivissä ym sokeria ja olen niitä syönyt. Mut välttelen lisättyä sokeria. Mä oon huomannut sen eron, että päänsärkyä ei juuri enää ole! Mä olen jotenkin luullut että mun päänsärky johtuisi niskasta ja siellä olevista jumeista, mutta taitaa olla sokerillakin osuutensa! Todellakin olis kiva kuulla herkkuvinkkejä, koska tän kokemuksen perusteella taitaa jäädä sokeriton kausi päälle ?

  1. Onpa mahtava kuulla, että sokeriton syyskuu on saanut sinulla hyvää aikaan! Multa katosi sokerittomuuden myötä finnit. Voi jos olisin tiennyt tuon teininä kun kärsin aika pahasta aknesta! 🙁 Huomaan ihan selvästi, että aina kun päätän antaa itseni herkutella sokerituotteilla, parin päivän päästä on jossain mojoava finni. Sitten kun palaan taas ruotuun on iho hyvässä kunnossa. On se sokeri aikamoista myrkkyä elimistölle…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.